PDA

Zobacz pełną wersję : kolory, profile - potrzebna pomoc

1979
12-08-2009, 12:47
Temat profili i kolorów był poruszany setki razy, mimo to nie potrafie sobie z tym poradzić.
Ekran LCD mam skalibrowany pod odbitki. Odbitki są robione w Prolab-ie, nie mają profili swoich urządzeń. Do kalibracji dają odbitke + CD z tym samym plikiem :(
Kolory na odbitkach mam ok, ale jak wrzuce coś online wszystko jest na maksa czerwone. Widze trzy opcje, jednak są one kłopotliwe:

1. zmiana labu(na taki z profilami), jednak straciłbym dość znaczne rabaty
2. podwójna obróbka lab\web
3. ciągła zmiana ustawień LCD

Będe wdzięczny za pomoc.

hemodope
12-08-2009, 17:17
Twój obecny workflow jest bez sensu, mam nadzieję, że masz tego pełną świadomość. Jeśli kalibrujesz monitor pod odbitkę z labu, to zapomnij o druku/necie itp. To co teraz robisz, to stworzenie zamkniętego obiegu, w którym jesteś ty i lab.

Wg mnie:
ad 1. Na pewno nie da się dogadać z labem? jeśli nie, to dowiedz się chociaż czy drukują na Agfa, Fuji Frontier czy czymś innym (i jaki papier) i szperaj na sieci za poradami. Zawsze to daje trochę więcej wiedzy.

ad 2. No choć wydaje się, że dużo czasu schodzi, to tak to właśnie wygląda. Przecież i tak inne rozmiary są pod sieć, inne pod odbitki. Inaczej ostrzysz itp. Pocieszające jest, że tu i tu pracujesz w przestrzeni sRGB (większość labów ma maszyny, które drukują w przestrzeni zbliżonej do sRGB).

ad 3. Jeśli masz jakiś konkretny monitor graficzny, który pozwala na zarządzanie profilami, to możesz sobie przechowywać profil pod odbitki (ostatecznie). Zresztą, nawet wtedy, to po prostu głupota.