PDA

Zobacz pełną wersję : Elektroniczna skala ekspozycji a lampa (D90)

reniew
12-08-2009, 12:15
Witam!
Mam następujący problem. Pomieszczenie w domu, oświetlone typowym światłem halogenowym (potocznie można powiedzieć, że "widne"). ISO ustawione na 200 (P) lub na Auto (przy trybie AUTO), pomiar 3D matrix II. Przy wyłączonej lampie, aparat sugeruje jej włączenie. Gdy włączę lampę, w wizjerze mam informację z elektronicznej skali ekspozycji o niedoświetleniu (około 1-2 EV) niezależnie czy robię zdjęcie przedmiotom w odległości 3 m czy 50 cm. Gdy zrobię zdjęcie, ono wydaje się być w porządku. Gdy próbuję skorygować moc błysku lampy, to zdjęcie wychodzi skrajnie prześwietlone (szczególnie przy odległości 50 cm). Skąd się bierze ta informacja o niedoświetleniu? Nadmienię, że dopiero gdy skieruję obiektyw na włączoną żarówkę, to informacja o niedoświetleniu znika. Czy ktoś mógłbym wyjaśnić mi to zjawisko ew. wskazać czy to jest normalne? z góry dziekuję

sirdoniu
12-08-2009, 23:06
Cześć

Bez względu no to czy masz włączoną lampę czy nie automatyka aparatu mierzy ilość światła wpadającego przez obiektyw. W tym przypadku było go nieco za mało i to zostało pokazane na skali ekspozycji.
Automatyka nie potrafi przewidzieć jak będzie oświetlona scena bez wysłania jakiś błysków "próbnych" - bo skąd ma wiedzieć jaki przedmiot fotografujesz - jak on odbije światło itp.??
Podczas robienia zdjęcia lampa wysyła najpierw kilka przedbłysków, żeby dobrać odpowiednią moc w celu poprawnego naświetlenia sceny.
Potem dopiero następuje błysk właściwy (obliczony z przedbłysków) i dlatego dostałeś poprawnie naświetloną fotkę.

pozdr.

marcinez
13-08-2009, 04:18
Podczas robienia zdjęcia lampa wysyła najpierw kilka przedbłysków, żeby dobrać odpowiednią moc w celu poprawnego naświetlenia sceny.
Potem dopiero następuje błysk właściwy (obliczony z przedbłysków) i dlatego dostałeś poprawnie naświetloną fotkę.
pozdr.
To ciekawe co piszesz. Jaki tryb fotografowania należy ustawić w aparacie, należy ustawić w aparacie, żeby fotografować z "przedbłyskami"?

reniew
13-08-2009, 07:15
Zgadza się, fotka jest prawidłowo naświetlona. Przedbłysków nie zauważyłem, przy wyłączonej lampie, kiedy manualnie koryguję czas naświetlania, wartości skali się zmieniają, co jest logiczne. jednak gdy włączę lampę, to cały czas mam informację o niedoświetleniu. Trochę to irytujące, bo od razu chce się wykonać korektę naświetlenia lampą i zwiększyć siłe błysku, jednak mimo tego, nadal skala pokazuje niedoświetlenie. Ciekae czy tylko u mnie, czy także u innych?

XGrzesX
13-08-2009, 07:56
U innych także tak działa. sirdoniu wszystko Ci wyjaśnił.

marcinez
13-08-2009, 09:38
Ta skala pokazuje prawidłowe naświetlenie, ale nie uwzględnia błysku lampy. Przestań patrzeć na tę skalę i zacznij robić zdjęcia.

Dorian
13-08-2009, 10:53
To ciekawe co piszesz. Jaki tryb fotografowania należy ustawić w aparacie, należy ustawić w aparacie, żeby fotografować z "przedbłyskami"?

Podobno zawsze jak robisz fotki w iTTL to wysyłane są najpierw 'przedbłyski'. Krótkie, szybkie, niezauważalne niczym ninja. ;) Dlatego też są fotocele działające na któryś z kolei błysk. :)

marcinez
13-08-2009, 10:59
Te przedbłyski są rzeczywiście jak ninja :) Myślałem, że je zauważę.

Jacek_Z
13-08-2009, 11:35
. jednak gdy włączę lampę, to cały czas mam informację o niedoświetleniu. .Bo body w autoiso obniża czułość do minimalnej z tych jakie dopuściłeś, więc światła zastanego jest nagle dla takiej czułości za mało i pokazywane jest niedoświetlenie.
Druga możliwość - body po właczeniu lampy ustawia czas przykładowo 1/60 s i wtedy jest (dla zastanego) niedoświetlenie.
Drabinka nigdy nie uwzględnia błysku.

reniew
13-08-2009, 11:53
Bo body w autoiso obniża czułość do minimalnej z tych jakie dopuściłeś, więc światła zastanego jest nagle dla takiej czułości za mało i pokazywane jest niedoświetlenie.
Druga możliwość - body po właczeniu lampy ustawia czas przykładowo 1/60 s i wtedy jest (dla zastanego) niedoświetlenie.
Drabinka nigdy nie uwzględnia błysku.

No i to by sie zgadzalo... modyfikujac ISO recznie, czy czas otwarcia migawki w koncu znajduję takie wartosci przy ktorych wskaznik korekty znika. Spodziewalem sie jednak ze przy znanej mocy wbudowanej lampy i przy odleglosci ustawionej autofocusem, oraz przy uwzglednieniu pomiaru oswietlenia (nie wazne czy 3d czy inny), to komputer "przewidzi" jednak czy ilosc swiatla z blysku bedzie odpowiednia czy nie, ale to tylko kwestia mojego poboznego zyczenia. W sumie czy z ninjowym przedblyskiem czy nie, zdjecia wychodza naswielone prawidlowe, czyli iTTL dziala. Dzieki za objasnienia! Pozdrawiam

Jacek_Z
13-08-2009, 12:27
.. Spodziewalem sie jednak ze przy znanej mocy wbudowanej lampy i przy odleglosci ustawionej autofocusem, oraz przy uwzglednieniu pomiaru oswietlenia (nie wazne czy 3d czy inny), to komputer "przewidzi" jednak czy ilosc swiatla z blysku bedzie odpowiednia czy nie, ale to tylko kwestia mojego poboznego zyczenia. ..
komputer nie może tego przewidziec ( z co najmniej 2 powodów) przed przedbłyskami lampy, więc drabinka tego nie może pokazać.

Moc błysku nie jest wyliczana przez aparat z LP lampy (wbudowanej czy nasadzanej - obojetnie). Jest określany czas trwania błysku (a więc w konsekwencji dla nas moc błysku) na podstawie analizy powracającego (po przedbłyskach) swiatła lampy.