PDA

Zobacz pełną wersję : Lampy w plener, ale jakie??

Sirk
12-08-2009, 10:43
Witam forumowiczów, tym razem zacznę od linka:

http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1409&lang=pl&curr=PLN

Kupiłem SB 900 i myślę nad jakimiś dwoma dodatkowymi lampami w plenerze do doświetlania postaci z tyłu oraz boków, Co sądzicie o tej lampie z linka, czy jej moc wystarczy??
Czy lepiej kupić dwie SB 800 albo SB 900??
Co do lampy z quantuum to myślałem nad wyzwalaniem za pomocą kabla synchro oraz jednocześnie radiówki a sama lampa wydaje mi się o tyle fajna, że ma dołączonego batery packa i dodatkowo można ją zasilać z 230V w każdym pomieszczeniu, czyli jest mobilna na maxa.

karabud
12-08-2009, 11:48
Z tej stronki w sumie wynika ze http://www.quantuum.pl/detal.php?id=949&lang=pl&curr=PLN 300 ws to odpowiendik mniej wiecej 54gn a wiec hmm moim skromnym zdaniem nie az tak duzo. Moze lepiej jakas mocniejsza a osobno batery packa?

kucyk
12-08-2009, 12:03
Jak dla mnie też trochę to mało. Ja mam 500 i trochę czasami brakuje. W plenerku wspomagam się teraz agregatem za 350 zł (3-5 kg) - kupiłem w macro i o dziwo ma 2000W szczytowej to wystarcza. Tyle ze warczy ciągle - głośny jest skubaniec. Wcześniej dźwigałem stary UPS z duża sinusoida, ale wystarczyło zaledwie na 10 - 30 błyśnięć i do tego cięższy był niż agregat.
Co do batrypacka - nie miałem okazji pracować - to się nie wypowiem. Ale z tego co czytałem to ludzie są zadowoleni.

Sirk
12-08-2009, 12:22
Zastanawiałem się nad mocniejszymi lampami z Qantuuma, ale ponoć tylko ta z linku działa prawidłowo z battery packiem i z tego co rozmawiałem z przedstawicielem Quantuuma to do innych lamp trzeba by pomyśleć nad innym przenośnym źródłem zasilania :-/

Czy możecie polecić coś sensownego jeżeli chodzi o taki rodzaj zasilania??

Sirk
12-08-2009, 12:25
Swoją droga szkoda że te lampy mocniejsze, mające więcej funkcji nie mogą działać z ich Battery Packiem. Oglądałem te lampy i na pierwszy rzut oka, jak na tę cenę, to wykonanie pierwszorzędne.

karabud
12-08-2009, 12:40
A nie myslales nad ab b800 ?

Jacek_Z
12-08-2009, 12:42
Z tej stronki w sumie wynika ze http://www.quantuum.pl/detal.php?id=949&lang=pl&curr=PLN 300 ws to odpowiendik mniej wiecej 54gn a wiec hmm moim skromnym zdaniem nie az tak duzo.
To grubo ponad 2x więcej niż SB800. Zobacz jaką LP ma SB800 na szerokim kącie.

Moze lepiej jakas mocniejsza a osobno batery packa?
a jaki konkretnie baterry pack masz na mysli?

Jak dla mnie też trochę to mało. Ja mam 500 i trochę czasami brakuje. No to masz około 2/3 EV więcej niż 300 WS. Mocy powinno byc dość w typowych zastosowaniach. Skróć czas synchronizacji. W pracy z lampą w terenie te 1/250 to "obowiązek" :-D i zarazem minimum by miec jakieś pole manewru.

karabud
12-08-2009, 12:44
AB b800 tez ma 300ws. No w sumie to zalezy kto do czego uzywa i ile mu potrzebne ;) Na szerokim to olbrzymia roznica ;)

Jacek_Z
12-08-2009, 12:50
AB b800 tez ma 300ws. ??? chodzi o SB800 ??? Skąd takie info? Mogę prosić o podanie źródła?
ja radzę przekonać się praktycznie i wyjdzie na to, że lampa studyjna jest zdecydowanie silniejsza od reporterskiej. Cała różnica polega na tym, że sb walimy bezpośrednio albo przez parasole, a studyjne chowamy za softboxami by dostac miękkie światło. A to powoduje duże straty mocy lampy. Gdyby sb mogła pracować za sofboxem "normalnie" (a nie może, ze względu na schowanie palnika w odbłyśniku i błysk tylko do przodu, a nie na boki i do tyłu - jak studyjna) to by się okazało jaka jest słaba.

karabud
12-08-2009, 12:52
http://www.alienbees.com/
B800 tez ma 300ws 1600 ma wiecej
Wiem ze to z usa ale tam bardzo sobie to chwala

Sirk
12-08-2009, 12:56
Z tego co napisał Jacek_Z wnioskuję, iż jeżeli nie przyjdzie mi fotografować czołgu :-), to do większości zastosowań w plenerze dana moc lamp powinna w zupełności wystarczyć, zatem pozostaje mi tylko kwestia wszelkiej maści blend, softboxów itp.... dalej to już tylko eksperymenty i jeszcze raz eksperymenty. Jak obliczałem to na wstępie powinienem się zmieścić w 3 tysiącach z dwoma lampami, dwoma statywami, softboxem i może jakimś tłem, które posłuży za iluzoryczną ścianę i męczy mnie beauty disch z Quanntuma. Za tę kasę to myślę że gra warta świeczki, oczywiście nie liczę kosztów zakupu SB-900.

Jacek_Z
12-08-2009, 12:56
Faktycznie chodzi o inna lampę :), a już myślałem że piszesz o SB800 tylko zrobiłeś literówkę.

Sirk
12-08-2009, 13:21
Ta AB B800 faktycznie ciekawie się prezentuje, tyle że tu mam słabszą lampę, ale mam "baterię" do tego i koszt to niecałe 1000 zł. W sumie to jedno czego się obawiam to zakres regulacji do max 1/16 błysku, ale że nie miałem wcześniej do czynienia z takim sprzętem, to może ta kwestia nie powinna mnie martwić... w lampach studyjnych quantuuma zakres regulacji wynosi jednak 1/32 jak mnie pamięć nie myli. Z tym że w studio światło nie ucieka tak jak w plenerze....... hmm.

messer
12-08-2009, 13:29
W plenerze 1/16 mocy to już zwykle jest mało. Oczywiście zależy od światła w tym plenerze. Czy jest to popołudnie, wieczór, czy może już późna godzina nocna.

Ja dość duży błyskam w plenerze (wyłącznie lampy reporterskie, sb900/800, mocny metz) przez parasolki i nieczęsto zdarza mi się skręcac lampy do choćby 1/4...

Sirk
12-08-2009, 13:33
Rozumiem zatem, że aspekt regulacji mocy błysku w tym przypadku nie będzie istotny. Czyli kolejny problem sobie wykluczyłem :-)

messer
12-08-2009, 13:36
Rozumiem zatem, że aspekt regulacji mocy błysku w tym przypadku nie będzie istotny. Czyli kolejny problem sobie wykluczyłem :-)

No generalnie wybierając lampy do strobbingu w plenerze -- pożądaną wartością jest właśnie jak największa moc błysku, a nie najmniejsza ;-)

Tak jak pisano wyżej -- czasami nawet i mocne lampy reporterskie przepuszczone przez parasolki przy dużej ilości światła zastanego są niewystarczające na pełnej mocy...
I gdzie tu miejsce na ich osłabianie? :)

Zresztą osłabić błysk możesz na inne sposoby -- choćby stosując odpowiednie parasolki, czasami nawet odsuwając lampę po prostu trochę dalej od obiektu.
Wzmocnić błysk -- raczej ciężko.

Sirk
12-08-2009, 13:50
Czyli zostaje kwestia mocy 300W... na doświetlenie jednej, max dwóch osób na ogniskowej max 24mm na FX... może starczy. Cholerka martwi mnie to, że lubię eksperymentować z szerokimi kadrami, jak to niektórzy mówią dynamicznymi... :-) bo użycie ogniskowych 50... wzwyż raczej problemem nie będzie.

messer
12-08-2009, 14:09
Błyskanie w plenerze jest średnio mierzalne. Warunki, w których się fotografuje są znacznie mniej przewidywalne, niż w studio.
Otwarta przestrzeń otwartej przestrzeni nierówna.

Dlatego nie ma gotowych, sprawdzonych receptur. Trzeba właśnie - eksperymentować, dobierać sprzęt do konkretnych zastosowań, jakie się ma na myśli.
A to wszsytko i tak często reguluje... budżet :)

Nie ma się co bać. Kupić, ustawić plan, strzelić parę kadrów, zobaczyć co wychodzi.
A później w ramach zdobytego doświadczenia -- coś ulepszyć, coś przestawić, coś dokupić.
Będzie dobrze.

Jacek_Z
12-08-2009, 15:06
messer pisze, że brakuje mu mocy, ale używa słabych lamp: Sb900 i metza. Lampa 300Ws jest silniejsza i się nie martw o to.
Za to używanie w domu 300WS na 1/16 - to jest za duża moc dla portretu na otwartej przysłonie.

Nie piszesz na jakich przysłonach lubisz/chcesz pracować, czy będziesz pracował w pełnym słońcu czy raczej wieczorkami. Ilość światła zastanego ma znaczenie dla przysłon i w efekcie dla mocy lampy. Istotny jest też czas synchronizacji body. Jakie body masz - jaki czas? Najfajniej mają posiadacze D70, D50.

Sirk
12-08-2009, 15:32
Body to D700 a jeżeli chodzi o porę dnia to raczej wieczorki z uwagi na plastykę światła zastanego, lubię też wszelkiej maści opuszczone budynki, co do dziurek........ to jak największe :-), większą uwagę przywiązuję do plastyczności obrazu, jak do jego "organoleptyczności", choć zdarza mi się czasami mocno przymknąć przysłonę. Generalnie jestem zwolennikiem miękkich obrazów.

Jacek_Z
12-08-2009, 15:39
Jak lubisz otwartą przysłonę to odpadnie zupełnie fotografowanie w słońcu. Czas "tylko" 1/250 nie pozwoli na dużą dziurę w takiej sytuacji. Natomiast wnętrza czy wieczór - to inna bajka. Nie martw się o moc, 300 WS wystarczy, szczególnie że w D700 natywne ISO to 200.

messer
12-08-2009, 15:57
Jak lubisz otwartą przysłonę to odpadnie zupełnie fotografowanie w słońcu. Czas "tylko" 1/250 nie pozwoli na dużą dziurę w takiej sytuacji.

I w takich opresjach -- ratunkiem okazują się bywać filtry szare, o których warto pamiętać.

Z jednej strony -- to zabawne, żeby świecić lampą i odcinać ilość światła filtrami ND, ale czego się nie robi...

Sirk
12-08-2009, 16:02
Jak lubisz otwartą przysłonę to odpadnie zupełnie fotografowanie w słońcu. Czas "tylko" 1/250 nie pozwoli na dużą dziurę w takiej sytuacji.

Moment, moment, mając na bodziaku SB 900 i podłączoną kablem synchro lampę quantuuma (druga na radiu), myślę że śmiało pójdzie to przy czasach krótszych aniżeli 1/250s przy słońcu (choć do końca mi na tym nie zależy), dla tego właśnie wyjątkowego przypadku obawiam się tej regulacji 1/16. Chyba że czegoś nie wiem, albo nie rozumiem w kwestii wyzwalania lamp na kablu synchro z jednoczesnym użyciem lampiszona SB 900 na bodziaku :-/

Ewentualnie interesuje mnie kwestia wyzwolenia błysku na lampach quantuuma za pomocą kabla synchro i SB 900 za pomocą wbudowanej fotoceli na ustawieniach manualnych.

Jacek_Z
12-08-2009, 16:09
.. ratunkiem okazują się bywać filtry szare, o których warto pamiętać.

..-- to zabawne, żeby świecić lampą i odcinać ilość światła filtrami ND, ...
fakt :)

messer
12-08-2009, 21:19
Moment, moment, mając na bodziaku SB 900 i podłączoną kablem synchro lampę quantuuma (druga na radiu), myślę że śmiało pójdzie to przy czasach krótszych aniżeli 1/250s przy słońcu

SB900 zsynchronizuje się z czasami krótszymi niż 1/250 ale tylko w trybie FP.
A ten tryb ma to do siebie, że lampa daje efektywnie słabszy błysk (szczegóły - do poczytania w wątkach o FP).

Pytanie czy ten Quantum obsługuje tryb FP? Bo jeśli nie, to jakbyś jej nie odpalał, to część klatki przy czasach krótszych niż 1/250 będzie zaciemniona (przynajmniej od tej strony, od której świecisz quantumem) i nie ma bata.

Jacek_Z
12-08-2009, 23:07
Moment, moment, mając na bodziaku SB 900 i podłączoną kablem synchro lampę quantuuma (druga na radiu), myślę że śmiało pójdzie to przy czasach krótszych aniżeli 1/250s przy słońcu
..
Chyba że czegoś nie wiem, albo nie rozumiem w kwestii wyzwalania lamp na kablu synchro z jednoczesnym użyciem lampiszona SB 900 na bodziaku :-/
to nie przejdzie, nie da sie na radiu miec trybu FP i czasu krótszego od 1/250 - a tak planowałes mieć drugiego Quantuuma. Pierwszy na kablu - też źle, należy go mnieć na wbudowanej fotoceli. Wtedy to może (ale nie musi) się udać.

Ewentualnie interesuje mnie kwestia wyzwolenia błysku na lampach quantuuma za pomocą kabla synchro i SB 900 za pomocą wbudowanej fotoceli na ustawieniach manualnych.z tym nie ma kłopotu.

Sirk
13-08-2009, 10:27
to nie przejdzie, nie da sie na radiu miec trybu FP i czasu krótszego od 1/250 - a tak planowałes mieć drugiego Quantuuma. Pierwszy na kablu - też źle, należy go mnieć na wbudowanej fotoceli. Wtedy to może (ale nie musi) się udać.

Kurde tego nie wiedziałem :-/, tak więc szczerze dziękuję za wyjaśnienie.

Jacek wspomina o wyzwoleniu za pomocą fotoceli, gdyby obie lampy quantuma poszły na fotoceli, to wtedy chyba można na maxa kombinować z czasami, tyle tylko, że te lampy reagują na pierwszy błysk, więc lampę SB900 musiałbym wyzwolić bez "przed błysku". Droższe lampy quantuuma mają coś takiego co pozwala fotoceli reagować na błysk główny (tak bynajmniej doczytałem na stronie quantuuma).

..... ewentualnie zostaną faktycznie filtry szare:-).

Jacek_Z
13-08-2009, 11:03
Jacek wspomina o wyzwoleniu za pomocą fotoceli, gdyby obie lampy quantuma poszły na fotoceli, to wtedy chyba można na maxa kombinować z czasami, tyle tylko, że te lampy reagują na pierwszy błysk, więc lampę SB900 musiałbym wyzwolić bez "przed błysku".lampa sb900 musi być na sankach body (albo na firmowym kabelku typu sc-28 itp) i pracować w trybie FP (jak chcesz czas krótszy od 1/250).

Droższe lampy quantuuma mają coś takiego co pozwala fotoceli reagować na błysk główny (tak bynajmniej doczytałem na stronie quantuuma).Zapomnij, przedbłyski w nikonie są zbyt skomplikowane by fotocele to rozkminiły. mają różny czas trwania, różna jest ich ilośc itd. Dlatego skonstruowanie fotoceli pomijającej przedbłyski firmy nikon :-D i skutecznie działającej zawsze jest chyba niewykonalne. Może te fotocele sie sprawdzają w przedbłyskach np canona czy innych firm. Nikona - nie bardzo.
Nikonowskie lampy nie dają przedbłysków tylko w trybie M i gdy sa na body lub na kablu "systemowym"

..... ewentualnie zostaną faktycznie filtry szare:-).tak

Na pocieszenie - w słabym świetle czas 1/250 wystarczy, więc będzie zwykła synchronizacja i polecam wtedy zestaw radiowy - może byc chiński, ich jakośc się ostatnio podniosła. Dawniej było dużo osób niezadowolonych, teraz słysze generalnie pozytywne opinie. Dopracowano jakos te urządzenia.

dorjan
14-08-2009, 01:42
Zapomnij, przedbłyski w nikonie są zbyt skomplikowane by fotocele to rozkminiły. mają różny czas trwania, różna jest ich ilośc itd. Dlatego skonstruowanie fotoceli pomijającej przedbłyski firmy nikon :-D i skutecznie działającej zawsze jest chyba niewykonalne.

W zdecydowanej większości przypadków to prawda i masz rację. Proste fotocele nie rozumieją przedbłysków nie tylko Nikona. Inne przedbłyski emituje lampa w trybie sterownika "C", inaczej zachowuje się przy pomiarze TTL, a jeszcze inaczej w trybie "M". Zbudowanie inteligentnej fotoceli jest trudne, ale jak zawsze są wyjątki.

Metz zbudował do lamp serii MZ stopkę SCA 3083 M2 digital. To "ustrojstwo" posiada czteropozycyjny przełącznik i w zależności od trybu pracy lampy sterowanej przez korpus synchronizuje błysk lampy bezprzewodowej z otwarciem migawki uwzględnieniając różne przedbłyski.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/9932/metzremote.jpg)

Pierwsze położenie to praca z błyskiem pojedynczym.
Podwójny piorunek synchronizuje z przedbłyskami TTL.
Metz REMOTE obsługuje bezprzewodowy system wyzwalania lamp Metz.
Ostatnia pozycja z trzema piorunkami działa doskonale w trybie sterownika "C".

Lampy serii MZ ze stopką SCA 3083 digital bezproblemowo synchronizują z Nikonem zarówno z włączonym jak i wyłączonym błyskiem modelującym. Nie znalazłem na razie żadnego trybu błysku sterowanego Nikonem, z którym fotocela w bezprzewodowej stopce Metz'a by nie poradziła. Pomijam oczywiście CLS, gdyż ta stopka obsługuje tylko bezprzewodowy system Metz'a istniejący w starszych lampach serii MZ.

Pozdrawiam.

tymancjo
14-08-2009, 08:09
Fajną te lampkę wynaleźliście - chyba sobie zapodam :) bo na speedlightach jak piszą koledzy ciężko sobie w słońcu poradzić.

Powiedzcie mi prosze jakie ma Quantum mocowanie akcesoriów - takie "bowensowe" czy jakiś własny wynalazek?

Jacek_Z
14-08-2009, 11:24
Bowensowskie.

tymancjo
14-08-2009, 12:11
Bowensowskie.

No to ślicznie :)
dziękuje za info.

Sirk
14-08-2009, 15:04
Wczoraj podłączyłem SB900 do D700 kablem synchro, body tryb M i lampa tryb M, nie licząc kwestii gorszego, lepszego naświetlenia kadru, faktycznie na czasach krótszych aniżeli 1/250 s kadr był naświetlony - czy też raczej wypełniony światłem lampy tylko w części.

Jacek_Z
14-08-2009, 15:59
.. kadr był naświetlony - czy też raczej wypełniony światłem lampy tylko w części.Ale jakiej lampy - bo tego nie uściśliłeś.

Sirk
14-08-2009, 16:22
... rzecz jasna tej SB 900.

messer
14-08-2009, 18:43
A miałeś w body ustawiony czas synchronizacji na 1/250 (AutoFP)?

dorjan
14-08-2009, 23:58
Wczoraj podłączyłem SB900 do D700 kablem synchro, body tryb M i lampa tryb M, nie licząc kwestii gorszego, lepszego naświetlenia kadru, faktycznie na czasach krótszych aniżeli 1/250 s kadr był naświetlony - czy też raczej wypełniony światłem lampy tylko w części.

Jak to jest z tym czasem synchronizacji migawki z błyskiem lampy w D700?

Uważam, że w przypadku D700 synchronizacja migawki z błyskiem jest zapewniona do 1/320s. Do tak krótkiego czasu cała powierzchnia matrycy jest naświetlana równomiernie światłem lampy.

Dopiero użycie migawki o czasie 1/400s i krótszej skutkuje przysłanianiem dolnej części kadru i jest ono tym większe im migawka jest szybsza. Takie zachowanie jest prawdziwe w przypadku opcjonalnej lampy bez dedykacji lub z dedykacją, ale podłączonej do korpusu z pominięciem styków sterujących.
Pełna dedykacja uniemożliwia wybranie krótszego czasu niż ustawiony w „menu” korpusu, a zatwierdzenie zakładek "1/250 (Auto FP)" lub "1/320 (Auto FP)" i skrócenie ekspozycji poniżej zaznaczonych wartości powoduje przejście w tryb synchronizacji FP .

W „menu” D700 można ustawić czas 1/320s (Auto FP) i dla takiego czasu jest zapewniona pełna synchronizacja lampy. Dopiero wybranie jeszcze krótszego czasu migawki zmienia synchronizację na FP i ogranicza zasięg lampy w tym trybie pracy.

Graniczny czas 1/320s dotyczy również działania systemu lamp (Metz) w trybie bezprzewodowym. Światło każdej lampy zostaje zarejestrowane przez matrycę i w warunkach wymagających szybkiej migawki z powodzeniem można stosować 1/320s.
Sprawdziłem to na przykładzie lampy Metz 54MZ-4i jako lampy "master" i dwóch 70MZ-5 pracujących jako "slave"

Pozdrawiam.

Jacek_Z
16-08-2009, 23:00

... rzecz jasna tej SB 900.to raczej niemożliwe. Chyba, że zakryłes styki tej sb900.
Jeśli czas był krótszy od 1/250 to musiałeś wejść w tryb FP, albo body by ci nie pozwoliło na prace z lampą.

Sirk
17-08-2009, 10:25
Zrobiłem dokładnie taj jak napisałem, czyli lampę w trybie manualnym podłączyłem kablem synchro do bodziaka, na body wybrałem tryb M i czasy krótsze aniżeli 1/250 sekundy dały właśnie taki efekt naświetlenia błyskiem tylko połowy albo nawet 1/3 kadru w zależności od tego jaki czas ustawiłem. Wnioskuję zatem że podłączając lampy quantuuma faktycznie max czas jaki wyciągnę to 1/250s. Co do lampy wbudowanej w body to czas synchro max 1/320s. Wyjątek stanowi: lampa wbudowana jako sterownik - wyzwala tylko przedbłysk, lampa SB 900 w trybie remote na TTL i czasy macie dowolne, sprawdziłem i działa.

Jacek_Z
17-08-2009, 10:34
Nie musisz testować czasu synchro, producent to podaje w specyfikacji body :-D

Użyłeś kabel synchro, ale taki zwykły, 2 - żyłowy jak z tego opisu sądzę. Na kablu systemowym byś mógł realizowac dowolny czas. A Quantuumy być może by wtedy działały (choć absolutnie nie zalecam takiego trybu uzywania lamp studyjnych) z każdym czasem.

Sirk
17-08-2009, 10:55
heh no jako że jestem laik całkowity to muszę wszystko przetestować jeżeli mam taką możliwość. :-) Co do tych quantuumów to chyba wezmę bodziaka i przejadę się do sklepu, organoleptycznie stwierdzę na miejscu z czym to się je.