Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Barbie
Jedno z sesji w salonie meblowym VOX w Galerii Arkada w Poznaniu. Ogromne podziękowania dla dyrekcji i obsługi salonu za udostępnienie miejsca.
Modelka: Kasia (http://maxmodels.pl/pysiulka.html)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/08/3813156568_ceca39c7cd_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2378/3813156568_ceca39c7cd_o.jpg)
robsonzbydzi
12-08-2009, 11:06
Jeśli mam oceniać Twoją pracę to zdjęcie ok, ładnie skadrowane, ciekawa kolorystyka ogólnie podoba się, jeśli chodzi o modelkę to tragedia, dziwne ułożenie dłoni, i nie wiem - peruka? W blond jej po prostu źle. Na marginesie, czym świeciłeś?
Heh :) Tak peruka, no trzeba przyznać, że w ciemniejszych na codzień jej o wiele lepiej ;)
W tym ujęciu sb600 przez parasolkę po lewej stronie błyskająca na modelkę, oraz stary sunpak również przez parasolkę na tło. Za mną było również okno z zaciągniętymi roletami.
wygląda jakbyś w manekina wkleił twarz :(
wygląda jakbyś w manekina wkleił twarz :(
Rozwiń proszę :) Mój zamysł to zrobienie plastikowej lalki barbie, stąd, ta peruka, łączenia na szyi oraz na nadgarstkach, usunięcie zagięć skóry (np na zgięciach palców), no i plastikowa skóra z dodanymi odblaskami. Jeśli to masz na myśli to znaczy, że osiągnąłem zamierzony cel :)
dziwnie to zabrzmi, ale wyszło mało naturalnie ;) jak na sztuczną lalkę
Heh ;) Dzięki za komenty, może ktoś jeszcze? :)
rainbowwarrior
12-08-2009, 20:55
Mi nie przeszkadza ani ułożenie rąk, ani peruka, ani sztuczność. Po prostu podoba mi się. Można się przyczepić do tej lampy przy suficie, ale ponieważ nie jest to studio, więc nie czepiam się, bo tak bardzo mi nie przeszkadza.
Dopiero po chwili i po komentarzach załapałem tę stylizację na Barbie. A zatem tak... pierwsze wrażenie jest takie: fajne wnętrze i beznadziejna modelka. Pmalutku po tytule, może ktoś zacznie rozumieć zamysł, ale może nie zdążyć i znudzony przejdzie do kolejnego zdjecia. Niestety w dzisiejszych czasach, w natłoku zdjęć - dopóki nie podziwiamy ich na spokojnie, w galerii czy w publikacji - liczy się pierwsze wrażenie bardzo silnie. A zatem przejdźmy do stylizacji. Dorobiłeś odciącia szyi i dłoni - super, ale ich nie widać prawie! Co by pomogło, to zmiana odcienia skóry w obróbce pomiędzy oddzielnymi partiami ciała. Być może lekkie przyciemnienie tego planu by pomoglo, choć niekoniecznie - teraz cięcia kryją się w światłach - a tam powinien być dość mocny cień. Kolor skóry nie jest lalkowy - możnaby spróbować pokombinować z balansem. No i druga rzecz - lalki zwykle nie patrzą w dół. Patrzą sztywno przed siebie. Zwykle też nie mają chyba ścięgien na szyi widocznych, zatem mocniejsze wygładzenie bym widział (włącznie z korektą światłocienia właśnie).
Jak widać to wszystko tylko kwestia obróbki i podrasowania wizji - stąd o ile aktualnie zdjęcie jest takie sobie, to uznaję, że może być naprawdę niezłe przy jeszcze dokładniejszej stylizacji. Niestety kierunku spojrzenia już raczej nie zmienisz i to chyba jedyna poważniejsza usterka planu.
mysle ze to kwestia modelki, nie trafiles