PDA

Zobacz pełną wersję : D70s niewłaściwy pomiar światła?

cwirra
11-08-2009, 21:36
Witam. Mam pewien problem, ponieważ zdjęcia wychodzą niedoświetlone, mimo np automatycznych ustawień. Obiektyw kitowy. Dodam, że wcześniej nie było takiego problemu. Dopiero po ustawieniu kompensacji ekspozycji na +5 wychodza w miare, ale też jakby za mgłą. Co może być przyczyną? Niewłaściwy pomiar światła??

Patio
11-08-2009, 21:46
ten typ tak ma

cwirra
11-08-2009, 21:49
Hmm, no tak, ale jak wyjaśnić to, że zdjęcia robione na początku były lepsze i wychodziły dobre bez kompensacji. I jeszcze jedno: mówiąc ten typ masz na myśli aparat ogólnie, czy obiektyw??

Challenger426
11-08-2009, 21:50
Automatyczne ustawienia to nie znaczy, że najlepsze. A jeśli chodzi o rodzaj pomiaru światła, to zależy od konkretnej sceny.

Ta "mgła" to zapewne efekt prześwietlenia.

Najlepiej będzie jak na początek poczytasz o ekspozycji i wpływie rodzaju pomiaru światła, np. na www.szerokikadr.pl

Jeśli chodzi o obiektyw 18-70 to sam często podbijam na + (nie więcej niż 0.3-0.7EV), bo np w porównaniu do 50 1.8 zdjęcia wydają się troszkę niedoświetlone ale nie aż tak, żeby podbijać +5

Pozdrawiam

Dorian
11-08-2009, 22:02
Faktycznie na +5EV to musi być coś skopane. I to przy każdym typie zdjęć? I pokaż te zamglone zdjęcia. U mnie często trzeba ustawić na +0,3EV.

cwirra
11-08-2009, 22:04
"ale nie aż tak, żeby podbijać +5"

No właśnie i stąd moje pytanie

cwirra
11-08-2009, 22:05
Do doriana: tak, przy każdym typie zdjęć. Jakieś zdjęcia wrzucę jutro.

Drogis
12-08-2009, 09:19
Sprawdź też przy okazji, czy przy każdym rodzaju pomiaru światła (matrycowy, centralny ważony, punktowy) masz ten problem.
Jeżeli masz możliwość, podepnij też inny obiektyw - zawsze łatwiej będzie wtedy zdiagnozować problem.

cwirra
12-08-2009, 09:39
Z innym obiektywem to kiepsko bedzie. Sprobuję z pomiarami. Wyczytałem też, żeby przemyć styki miedzy obiektywem i body (ciekawe czy pomoże?)

Drogis
12-08-2009, 09:46
Wyczytałem też, żeby przemyć styki miedzy obiektywem i body (ciekawe czy pomoże?)

Spróbować nigdy nie zawadzi :)

Dorian
12-08-2009, 11:27
Z innym obiektywem to kiepsko bedzie.

Poszukaj kogoś z forum mieszkającego w Gdyni. :) Albo napisz na grupie NEPTUN. :)

cwirra
12-08-2009, 15:49
Przy każdym rodzaju pomiaru światła jest to samo, przemycie nie zaszkodziło :)

cwirra
12-08-2009, 16:02
Zrobiłem zdjęcia. Pierwsze zdjęcie:
czas: 1/500,
przesłona: f9,
Balans bieli: auto,
brak kompensacji ekspozycji,
miernik światła posrodku skali,

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://h.imagehost.org/view/0497/DSC_3363)

Drugie zdjęcie:
1/320
f9
miernik światła pośrodku skali
kompensacja ekspozycji +0,3 EV

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://h.imagehost.org/view/0480/DSC_3364)

Dorian
12-08-2009, 19:04
No to na tych zdjęciach jest dobrze. Na pierwszym nie ma zbyt wielkich przepałów (D70 właśnie w tym kierunku idzie, aby nie przepalać). Na dwójce jest już przepalone niebo ale doświetlona kamienica. Moim zdaniem jest ok. Przecież gdybyś dał +5EV to byś miał białą plamę a nie zdjęcie.

cwirra
12-08-2009, 19:45
Hmm, mówisz, ze jest ok?? To może ja jestem przewrażliwiony... NO nic, będę robił dalej zdjęcia i jak mi się coś nie spodoba, to wrzucę do zaopiniowania. Dzięki.

A mam jeszcze jedno pytanie: czy przy założonym filtrze UV może źle mierzyć światło??

Kekacz
12-08-2009, 20:05
Jest OK.

A UV nie wpływa na pomiar.

ThomasVoland
12-08-2009, 20:25
Daj jakieś zdjęcie z EV +5

Dorian
12-08-2009, 20:32
Hmm, mówisz, ze jest ok?? To może ja jestem przewrażliwiony... NO nic, będę robił dalej zdjęcia i jak mi się coś nie spodoba, to wrzucę do zaopiniowania. Dzięki.

Ja na początku też miałem podobne wrażenie, że nie doświetla i kolory wydawały mi się za chłodne. Teraz już wiem, że robienie zdjęć nie może się kończyć na zarejestrowaniu NEFa, a dochodzi do tego jeszcze obróbka. :)

A mam jeszcze jedno pytanie: czy przy założonym filtrze UV może źle mierzyć światło??

Filtr UV nie powinien wpływać na pomiar. :)

eldritch
12-08-2009, 20:46
cwira - akurat D70s to jeden z niewielu aparatów, których jpegi są całkiem "ładne" prosto z puszki - o ile tylko fotografowany obraz mieści się w zakresie możliwości rejestracji zakresu tonalnego matrycy.
W każdym innym przypadku dostaniesz zdjęcie niedoświetlone - nawet mocno niedoświetlone. D70s chroni nawet najmniejsze obszary świateł przed przepaleniem. JPEGi można jednak spokojnie wyciągać o 1 do 1,5 EV w obszarach cieni. Jeżeli masz mocno kontrastowe sceny i chcesz uzyskać prawidłową ekspozycję głównego motywu nawet kosztem dużych przepałów - koryguj ekspozycję o 1-2 EV lub używaj pomiaru C-W z blokadą pom. ekspozycji.

Zdjęcia, które przedstawiłeś są przykładem "domowych testów amatora". Robi się je w ten sposób, że otwiera się okno, albo wychodzi na balkon i cyk - pierwszy lepszy kadr. A potem się człowiek dziwi, że zdjęcia jakieś "słabe". Jak się wali scenę o kontraście 10EV bo akurat blok a za nim słońce - to trudno się dziwić.

Wyjdź na łąkę w lekko pochmurny dzień i zrób zdjęcie jakiemuś kwiatkowi - założę się że będzie git.

cwirra
13-08-2009, 07:32
Zdjęcia, które przedstawiłeś są przykładem "domowych testów amatora". Robi się je w ten sposób, że otwiera się okno, albo wychodzi na balkon i cyk - pierwszy lepszy kadr. A potem się człowiek dziwi, że zdjęcia jakieś "słabe". Jak się wali scenę o kontraście 10EV bo akurat blok a za nim słońce - to trudno się dziwić.
Wyjdź na łąkę w lekko pochmurny dzień i zrób zdjęcie jakiemuś kwiatkowi - założę się że będzie git.

Zdjęcia z balkonu są tylko przykładem, mój problem i pytanie wynika ze zrobienia wielu zdjęć w różnych warunkach.

Jutro wyjeżdżam, będę robił zdjęcia w plenerze. Jak wrócę to podzielę się uwagami. Na razie dzięki za pomoc.