Zobacz pełną wersję : D70s niewłaściwy pomiar światła?
Witam. Mam pewien problem, ponieważ zdjęcia wychodzą niedoświetlone, mimo np automatycznych ustawień. Obiektyw kitowy. Dodam, że wcześniej nie było takiego problemu. Dopiero po ustawieniu kompensacji ekspozycji na +5 wychodza w miare, ale też jakby za mgłą. Co może być przyczyną? Niewłaściwy pomiar światła??
Hmm, no tak, ale jak wyjaśnić to, że zdjęcia robione na początku były lepsze i wychodziły dobre bez kompensacji. I jeszcze jedno: mówiąc ten typ masz na myśli aparat ogólnie, czy obiektyw??
Challenger426
11-08-2009, 21:50
Automatyczne ustawienia to nie znaczy, że najlepsze. A jeśli chodzi o rodzaj pomiaru światła, to zależy od konkretnej sceny.
Ta "mgła" to zapewne efekt prześwietlenia.
Najlepiej będzie jak na początek poczytasz o ekspozycji i wpływie rodzaju pomiaru światła, np. na www.szerokikadr.pl
Jeśli chodzi o obiektyw 18-70 to sam często podbijam na + (nie więcej niż 0.3-0.7EV), bo np w porównaniu do 50 1.8 zdjęcia wydają się troszkę niedoświetlone ale nie aż tak, żeby podbijać +5
Pozdrawiam
Faktycznie na +5EV to musi być coś skopane. I to przy każdym typie zdjęć? I pokaż te zamglone zdjęcia. U mnie często trzeba ustawić na +0,3EV.
"ale nie aż tak, żeby podbijać +5"
No właśnie i stąd moje pytanie
Do doriana: tak, przy każdym typie zdjęć. Jakieś zdjęcia wrzucę jutro.
Sprawdź też przy okazji, czy przy każdym rodzaju pomiaru światła (matrycowy, centralny ważony, punktowy) masz ten problem.
Jeżeli masz możliwość, podepnij też inny obiektyw - zawsze łatwiej będzie wtedy zdiagnozować problem.
Z innym obiektywem to kiepsko bedzie. Sprobuję z pomiarami. Wyczytałem też, żeby przemyć styki miedzy obiektywem i body (ciekawe czy pomoże?)
Wyczytałem też, żeby przemyć styki miedzy obiektywem i body (ciekawe czy pomoże?)
Spróbować nigdy nie zawadzi :)
Z innym obiektywem to kiepsko bedzie.
Poszukaj kogoś z forum mieszkającego w Gdyni. :) Albo napisz na grupie NEPTUN. :)
Przy każdym rodzaju pomiaru światła jest to samo, przemycie nie zaszkodziło :)
Zrobiłem zdjęcia. Pierwsze zdjęcie:
czas: 1/500,
przesłona: f9,
Balans bieli: auto,
brak kompensacji ekspozycji,
miernik światła posrodku skali,
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://h.imagehost.org/view/0497/DSC_3363)
Drugie zdjęcie:
1/320
f9
miernik światła pośrodku skali
kompensacja ekspozycji +0,3 EV
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://h.imagehost.org/view/0480/DSC_3364)
No to na tych zdjęciach jest dobrze. Na pierwszym nie ma zbyt wielkich przepałów (D70 właśnie w tym kierunku idzie, aby nie przepalać). Na dwójce jest już przepalone niebo ale doświetlona kamienica. Moim zdaniem jest ok. Przecież gdybyś dał +5EV to byś miał białą plamę a nie zdjęcie.
Hmm, mówisz, ze jest ok?? To może ja jestem przewrażliwiony... NO nic, będę robił dalej zdjęcia i jak mi się coś nie spodoba, to wrzucę do zaopiniowania. Dzięki.
A mam jeszcze jedno pytanie: czy przy założonym filtrze UV może źle mierzyć światło??
Jest OK.
A UV nie wpływa na pomiar.
ThomasVoland
12-08-2009, 20:25
Daj jakieś zdjęcie z EV +5
Hmm, mówisz, ze jest ok?? To może ja jestem przewrażliwiony... NO nic, będę robił dalej zdjęcia i jak mi się coś nie spodoba, to wrzucę do zaopiniowania. Dzięki.
Ja na początku też miałem podobne wrażenie, że nie doświetla i kolory wydawały mi się za chłodne. Teraz już wiem, że robienie zdjęć nie może się kończyć na zarejestrowaniu NEFa, a dochodzi do tego jeszcze obróbka. :)
A mam jeszcze jedno pytanie: czy przy założonym filtrze UV może źle mierzyć światło??
Filtr UV nie powinien wpływać na pomiar. :)
eldritch
12-08-2009, 20:46
cwira - akurat D70s to jeden z niewielu aparatów, których jpegi są całkiem "ładne" prosto z puszki - o ile tylko fotografowany obraz mieści się w zakresie możliwości rejestracji zakresu tonalnego matrycy.
W każdym innym przypadku dostaniesz zdjęcie niedoświetlone - nawet mocno niedoświetlone. D70s chroni nawet najmniejsze obszary świateł przed przepaleniem. JPEGi można jednak spokojnie wyciągać o 1 do 1,5 EV w obszarach cieni. Jeżeli masz mocno kontrastowe sceny i chcesz uzyskać prawidłową ekspozycję głównego motywu nawet kosztem dużych przepałów - koryguj ekspozycję o 1-2 EV lub używaj pomiaru C-W z blokadą pom. ekspozycji.
Zdjęcia, które przedstawiłeś są przykładem "domowych testów amatora". Robi się je w ten sposób, że otwiera się okno, albo wychodzi na balkon i cyk - pierwszy lepszy kadr. A potem się człowiek dziwi, że zdjęcia jakieś "słabe". Jak się wali scenę o kontraście 10EV bo akurat blok a za nim słońce - to trudno się dziwić.
Wyjdź na łąkę w lekko pochmurny dzień i zrób zdjęcie jakiemuś kwiatkowi - założę się że będzie git.
Zdjęcia, które przedstawiłeś są przykładem "domowych testów amatora". Robi się je w ten sposób, że otwiera się okno, albo wychodzi na balkon i cyk - pierwszy lepszy kadr. A potem się człowiek dziwi, że zdjęcia jakieś "słabe". Jak się wali scenę o kontraście 10EV bo akurat blok a za nim słońce - to trudno się dziwić.
Wyjdź na łąkę w lekko pochmurny dzień i zrób zdjęcie jakiemuś kwiatkowi - założę się że będzie git.
Zdjęcia z balkonu są tylko przykładem, mój problem i pytanie wynika ze zrobienia wielu zdjęć w różnych warunkach.
Jutro wyjeżdżam, będę robił zdjęcia w plenerze. Jak wrócę to podzielę się uwagami. Na razie dzięki za pomoc.