Zobacz pełną wersję : Grip travor
Hej!
Czy ktoś spotkał się może z takim wynalazkiem:
http://www.allegro.pl/item703420251_battery_pack_grip_mb_d80_do_nikon_d9 0_d80_jakosc.html
Nietypowe jest to, że w grip ma zafiksowany akumulator 3600mAh, czyli więcej niż 2 x EN-EL3e.
Ktoś może z takiego czegoś korzystał?
Pod warunkiem, że jest to rzeczywiste 3600mAh - w co wątpię. Grip klasyczny ma taką przewagę, że wymieniasz baterie i jedziesz. A tutaj, jak pada, to musisz mieć drugi grip :D
PS. Mam grip Alpha do D80 i baterie zamienniki Phottix Titan. Podczas pracy z dwoma bateriami jakieś krzaki są w momencie gdy jedna jest wyładowana. Tak to jest jak się kupuje zamienniki. A jeszcze rok temu można było dostać oryginalny EN-EL3e prawie darmo :D
O!
to akurat dziwne, bo z tego, co gdzieś wyczytałem to grip Alpha (i pewnie każdy inny) działa tak, że najpierw "wysysają" jedną baterię, a potem zabierają się za grugą..
a działa toto na jednej baterii?
O!
to akurat dziwne, bo z tego, co gdzieś wyczytałem to grip Alpha (i pewnie każdy inny) działa tak, że najpierw "wysysają" jedną baterię, a potem zabierają się za grugą..
a działa toto na jednej baterii?
Nie, na dwóch. Najprawdopodobniej w baterii załącza się elektronika zabezpieczająca przed nadmiernym rozładowaniem zanim aparat przełączy się na drugą baterię. Pokusiło mnie kupić zamienniki...
robertG7
11-08-2009, 19:21
Nie, na dwóch. Najprawdopodobniej w baterii załącza się elektronika zabezpieczająca przed nadmiernym rozładowaniem zanim aparat przełączy się na drugą baterię. Pokusiło mnie kupić zamienniki...
Tak to jest :) chytry płaci dwa razy, dlatego też chcąc być spokojnym mam dwa nikonowskie aku. Już jakiś czas temu wpadłem na genialny pomysł niekupowania zamienników (oprócz gripa Alpha) - dotyczy również lampek (np Nissina zamiast Nikona). Wszystko ładnie wtedy gra i buczy, nie ma dziwnych tematów np.: "a dlaczego mi err po założeniu Delty wyświetla?"
Pod warunkiem, że jest to rzeczywiste 3600mAh - w co wątpię. Grip klasyczny ma taką przewagę, że wymieniasz baterie i jedziesz. A tutaj, jak pada, to musisz mieć drugi grip :D
E, przesada. Przecież jest oryginalny akku, wystarczy go mieć w torbie lub w kieszeni. Rozładowujesz grip (co bedzie bardzo trudne), odpinasz go, wkładasz akumulator i focisz dalej.
Edit: tu masz troche taniej: http://www.accord-foto.pl/TRAVOR-Battery-Pack-MBD80-do-Nikon-D80D90_p2465.html
Macałem w tym sklepie Travor do Canona, bo akurat nie mieli Nikonowych - wykonanie naprawde swietne, jakość bez zarzutu.
ta pojemność 3600 jakaś na sterydach jest, tam muszą być min dwa ogniwa 3,6V .... a specjalnie więcej się tam nie zmieści, jak zapakowali laptopowe 18650 to max pojemność ...2700 przy 7,2V (dwa oryginały nikona dają 3000 mah)
pietrobas
26-08-2009, 17:26
Po kilku takich wątkach, chyba nie skłamie jeżeli powiem, że przeważająca część użytkowników forum skłania się ku rozwiązaniom 2-bateryjnym
U mnie alpha śmiga na 1 baterii również.