PDA

Zobacz pełną wersję : Ślubnie - jakie fotki do albumu?

KuLeR
11-08-2009, 16:07
Witam.

Pytanie do fotografów ślubnych.

Zastanawiam się jakie zdjęcia wybieracie do albumu dla młodych. Wiadomo, że z przebiegu całego dnia gdzie są młodzi razem lub w pojedynkę. Jeszcze jakies? Tzn grupowe? z rodzicami? ze świadkami? zdjęcia dodatków (sama suknia, buty, bukiet etc.)?
Może jakieś zbliżenia gdzie ich twarzy nie widać (zapinanie buta, poprawa krawata, etc.)?

sokrates
11-08-2009, 16:14
ałć - wybacz ale niektóre pytania mnie po prostu przerastają... sam decydujesz wraz z młodymi co dać do albumu. Widziałem album bez butów, obrączek, podwiązek itp. a widziałem taki który prawie w połowie składał się właśnie z takich detali. Oba były na wysokim poziomie.

Tomek Konopka
11-08-2009, 16:37
takie zdjęcia aby ciekawie opowiedzieć całą historię dnia ślubu, a co do detali to i one powinny się tu znaleść:-D

elanek
12-08-2009, 08:44
Jakie?
Najlepsze oczywiście.

tomitom
12-08-2009, 18:02
Oferuję Wam wykonanie profesjonalenego fotoreportażu z dnia ślubu obejmującego przygotowania, ceremonię zaślubin, wesele oraz sesję plenerową wykonaną w ten dzień lub w innym, ustalownym terminie. Oferta obejmuje estetyczne wklejanie do eleganckiego albumu zdjęć w ustalonym z Wami formacie oraz wersję cyfrową wszystkich zdjęć.

po jakiego wała to pytanie na forum skoro robisz to profesjonalnie ?

manfred
12-08-2009, 18:08
Dobre

WALOD
12-08-2009, 18:19

Są różne sposoby zdobywania magicznej ilości postów i moim zdaniem kolega właśnie to robi. Nie widzę w tym nic złego, choć słowo "profesjonalnie" ma dla wielu osób często odmienne znaczenie.
Pozdrawiam Wszystkich.

Bo.
13-08-2009, 09:58

słowa, szczególnie w ostatnim czasie, coraz częściej przybierają wiele znaczeń ;-)

zunaj
13-08-2009, 12:21
Ja zawsze wybieram najlepsze i najciekawsze zdjęcia. W albumie lub fotoksiążce muszą być także ujęcia z najważniejszych momentów.

KuLeR
13-08-2009, 15:06

Żeby poznać inne filozofie.

Są różne sposoby zdobywania magicznej ilości postów i moim zdaniem kolega właśnie to robi.

Kompletna bzdura! Jakieś nagrody tutaj dają za wiele postów czy jak?

WALOD
13-08-2009, 17:48
Kolega napisał: "Kompletna bzdura! Jakieś nagrody tutaj dają za wiele postów czy jak?"

Nagrodą jest możliwość sprzedaży sprzętu na forumowej giełdzie. Ja mam ich jeszcze zbyt mało.
Pozdrawiam.

dareknik
15-08-2009, 09:19
U mnie wybierają Młodzi, płacą to wybierają, mają do tego prawo, to Ich zdjęcia i Im mają się podobać.

Ksiazkiewicz
15-08-2009, 11:42
kolega mógł zapytać bo pisze biznes plan, chce poznać tajniki konkurencji... czy nie wolno zadawać pytań?

moim zdaniem i wedle ludowego powiedzenia: Kto pyta nie błądzi.

A teksty typu profesjonalnie, to wiesz kolego tomitom możesz schować sobie na półkę. Nikt nie jest doskonały i każdy błądzi.

co do wątku:
osobiście sam wybieram najlepsze od przygotowań do jakiegoś plenerowego typu: iść, ciągle iść... chociaż po ostatnich głosach w moim terenie zastanawiam się czy nie dać tego wyboru młodym... ale podejrzewam że ich wybór nie będzie wiązał się z tym by były to najlepsze zdjęcia... a ten album często jednak jest późniejszą reklamą.

dareknik
15-08-2009, 15:05
Tylko to jest kwestia gustu. Tobie się podobają a Klientom nie. Nigdy nie trafiliśmy w wyborze zdjęć w gusta Klientów. Im się coś innego podoba niż nam.

tomitom
15-08-2009, 17:56
kolega mógł zapytać bo pisze biznes plan, chce poznać tajniki konkurencji... czy nie wolno zadawać pytań?

moim zdaniem i wedle ludowego powiedzenia: Kto pyta nie błądzi.

A teksty typu profesjonalnie, to wiesz kolego tomitom możesz schować sobie na półkę. Nikt nie jest doskonały i każdy błądzi.

co do wątku:
osobiście sam wybieram najlepsze od przygotowań do jakiegoś plenerowego typu: iść, ciągle iść... chociaż po ostatnich głosach w moim terenie zastanawiam się czy nie dać tego wyboru młodym... ale podejrzewam że ich wybór nie będzie wiązał się z tym by były to najlepsze zdjęcia... a ten album często jednak jest późniejszą reklamą.

dobrze chowam

maateoo
15-08-2009, 18:43
Moim zdaniem razem z państwem młodym wybrać zdjęcia do albumu

superkomornik
15-08-2009, 20:40
Moim zdaniem razem z państwem młodym wybrać zdjęcia do albumu

Wiesz to z autopsji, czy tylko gdybasz? Bo wg mnie nie jest to najlepszy pomysł.

Zdjęcia trzeba odpowiednio dobrać. Skoro to reportaż to powinieni opowiadać jakąś historię, musi być ciągłość. Niejako każde kolejne zdjęcie musi wynikać z poprzedniego. A i jakiś ogólny plan trzeba dodać, detal też powinien się znaleźć, itd.
Teraz młodzi wybiorą, a później stwierdzą że te zdjęcia są... nudne. Bo wybrali mnóstwo podobnych kadrów. Albo 1 z przygotowań i 40 z kościoła.

Młodzi podchodzą do zdjęć emocjonalnie, fotograf chce opowiedzieć jakąś historię, więc ma do tego dystans.

mini21
15-08-2009, 21:02
Moim zdaniem to fotograf powinien wybrać zdjęcia.
Ja sobie tego nie bardzo wyobrażam.
Czy w innym przypadku musiałbym się jeszcze raz spotykać ze ślubniakami, brać ze sobą np: laptopa i pokazywać im wszystkie zdjęcia?

Czy może przesłać im mailem i żeby ponumerowali, które mają znaleźć się w albumie?
To po prostu jest niewygodne i wydłuża czas.

Poza tym, to fotograf powinien mieć ten "zmysł", aby odpowiednio dobrać zdjęcia.
Ślubniaki wybiorą ten, na których po postu dobrze wyszli, ale nie będzie miało to żadnej "głębi".

KuLeR
15-08-2009, 21:37
Dzięli koledzy za w końcu rzeczową dyskusję w temacie. Jak się okazuję filozofie mogą być różne.

Osobiście zdjęcia wybieram sam.

Jeśli o profesjonalizm idzie. Mimo niewielkiego doświadczenia w ślubniakach myślę, że w wyglądzie moich zdjęć (ślubnych) wclale go nie brakuje... :D

superkomornik
16-08-2009, 13:43
Jeśli o profesjonalizm idzie. Mimo niewielkiego doświadczenia w ślubniakach myślę, że w wyglądzie moich zdjęć (ślubnych) wclale go nie brakuje... :D

Ale brakuje trochę skromności ;)

KuLeR
16-08-2009, 17:47
Ale brakuje trochę skromności ;)

Jest odpowiednia emotikonka na końcu mojej wypowiedzi. :)... a że zdaję sobie sprawę, że do doskonałości moim zdjęciom jeszcze daleko i jakie mam nerwy gdy odkrywa błędy grube to wie tylko moja narzeczona. Biedna jest po takim ślubie... ;)

Rycerz
17-08-2009, 19:14
tutaj (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107548) macie podobny temat!

KuLeR
17-08-2009, 20:29
tutaj (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107548) macie podobny temat!

Poszło do śledzonych.