Zobacz pełną wersję : Obiektyw do repo, krajobrazu i portretu na raz ;D
Witam wszystkich,
pragnę zwrócić się do Was o sugestie w kwestii wyboru obiektywu. Nie pytam tu o to jaki model jakiej firmy jest lepszy, jaki ostrzejszy, jaki szybszy, jaki mniej winietuje, ma mniejszą aberrację lub z którego dziesięciokrotnie powiększony crop wygląda ładniej - bo o tym wszystkim już napisano ;)
Mam do wydania max 2-2,5 pln, (interesują mnie raczej używane szkła), fotografuję zdecydowanie na szerokich końcówkach - repo/street, pejzaże i czaaasem portrety ale raczej w formie pół-portretu lub portrety całej postaci niż klasyczne buźki, lubię zdjęcia wieczorem lub przy świetle ulicznych latarń.
Dysponuję tokiną 20-35 f3.5-4.5 ale chyba wymaga naprawy (coś nie teges z AF, w manualnym FA mi to nie przeszkadzało :D ) oraz manualnym tamronem 70-150 f3.5 - przyjmijmy więc że nie mam żadnego szkła.
Mam doświadczenie z pożyczanego czasem od kumpla tamrona 17-50.
I teraz nie wiem na co się decydować... znam i lubię T17-50, pomijając plastikową budę jest świetny, ale może by tak spróbować czegoś innego? Tokina/Nikkor 12-24? A może Sigma 10-20? Albo w ogóle kupić stałkę sigmy 30 f1.4 lub Nikkora 35/2 ew nowy 30 f1.8 G ? A może wszystko w jednym i 18-200 VR?
Najłatwiej byłoby podjąć decyzję mając wszystkie te szkła do przetestowania przez kilka dni albo tyle pieniędzy by kupić ich kilka na raz - ale nie ma tak dobrze, trzeba się na coś decydować - proszę o "organoleptycznej proweniencji" sugestie - z góry wielkie dzięki!
Kup 18-200 VR i problem załatwiony :)
A tak serio.
Jeśli chodzi o wybór szerokiego szkła (a takie widzę wymieniłeś), ja ze swojej strony mogę polecić Tokinę 11-16.
Natomiast, jeśli to będzie twoje jedyne szkło, to radziłbym pomyśleć o bardziej uniwersalnym zakresie typu 17/18-50.
Do wyboru masz Tamrona 17-50 (można kupić tanio uzywanego), Sigmę 18-50.
To moim zdaniem szkło na początek.
Zostanie ci jeszcze trochę gotówki (przy założeniu, że masz 2,5 tyś), dołożysz jeszcze trochę i kupisz 85 f1.8
brzezior
11-08-2009, 11:44
Kup sigmę 10-20, ponieważ:
- Bardzo szeroko, do trochę szeroko - czyli do większości Twoich zastosowań
- Świetne zachowanie ze źródłem światła w kadrze. Nie znam się za bardzo na fotografii nocnej, ale domyślam się, że podobnie jak w krajobrazie - to ważna cecha.
- 3 lata gwarancji, a więc duża szansa, że kupisz używany, na gwarancji.
Jeśli street, to pewnie warto rozważyć wersje ze światłem 3.5. Też zastanawiałem się nad Tokiną 11-16, ale nie podobała mi się praca pod światło. Uważam, że pod tym względem Sigma jest wyjątkowo dopracowana - nie dość, że brak "duszków", to jeszcze kontrast nie spada.
Pozdrawiam
[quote=Nikopol;1413694]
Mam do wydania max 2-2,5 pln, (interesują mnie raczej używane szkła), fotografuję zdecydowanie na szerokich końcówkach - repo/street, pejzaże i czaaasem portrety ale raczej w formie pół-portretu lub portrety całej postaci niż klasyczne buźki, lubię zdjęcia wieczorem lub przy świetle ulicznych latarń.
quote]
No to chyba Sigma10-20:-D.Ja bym postawił na to szkło.Nie mam co prawda doświadczenia z tym tematem,ale po przeczytaniu kilkunastu watków i oipni uzytkowników to bym się skusił.
Photoartbox
11-08-2009, 12:10
Jestem tego samego zdania co mini, na poczatek Tamron 17-50. Zrobisz nim wszystko to co wymieniles. Sigma 10-20 jest OK, ale np. do ludzi uzywalem jej niechetnie.
Za 2kpln znajdziesz może Nikkora 20-35/2.8 w niezłym stanie.
Czyli jeśli mieć jeden obiektyw to rozsądek mówi o standardzie typu 17-50/18-50/16-50 (czemu ta Tokina taka droga?!)
Do repo i pod światło sigma 10-20... (nikt o Tok12-24 nie mówi? :P) A gdyby tak wyrwać tego Tamrona za około 1000, da radę dostać jakąś szeroką (szerszą niż 20mm) stałkę do 1,5? Chyba nie bardzo...
Photoartbox
12-08-2009, 06:15
da radę dostać jakąś szeroką (szerszą niż 20mm) stałkę do 1,5? Chyba nie bardzo...
Bardzo nie bardzo ;)
brzezior
12-08-2009, 08:18
Za 1500 PLN to jesteś w stanie znaleźć używaną Sigmę 10-20, choć w wersji 4-5,6.
dareknik
14-08-2009, 14:51
Ja bym kupił Sigmę 10-20 i Nikona 50mm f/1.8 i masz dobry zestaw na początek.
Przemyślałem sprawę i chyba zdecyduję się docelowo na S 10-20 lub Tok 12-24 - docelowo, bo w troszkę późniejszym terminie, obecnie zastanawiam się nad wyborem albo używanego Tamrona 17-50 (sigmy 18-50?) - albo stałym nikkorem 24 2.8D, sigmą 24 1.8 albo nikkorem 35 1.8G/2.0 - każdy z nich to wydatek rzędu 700-1100.
Pomijając kwestie wygody zooma, a zaznaczę, że na zenicie zdobyłem doświadczenie w kadrowaniu nogami i zmianie obiektywów (kręciu, kręciu, kręciu - ach to superszybkie M42 :D ) - towarzysze na co się zdecydować? Tamron i "spokój", czy któraś z tych stałek? A jeśli stałka to czy obojętnie która, czy są jakieś istotne wady/zalety którejś z nich, które miałyby wpływ na ewentualny wybór (pomijając różnice w ogniskowej między 24 a 35)?
Osobiście, na chwilę obecną najbliżej myślami i sercem jest mi do 35...
Podkreślam, interesuje mnie repo/portret/krajobraz.
Przemyślałem sprawę i chyba zdecyduję się docelowo na S 10-20 lub Tok 12-24 - docelowo, bo w troszkę późniejszym terminie, obecnie zastanawiam się nad wyborem albo używanego Tamrona 17-50 (sigmy 18-50?) - albo stałym nikkorem 24 2.8D, sigmą 24 1.8 albo nikkorem 35 1.8G/2.0 - każdy z nich to wydatek rzędu 700-1100.
Pomijając kwestie wygody zooma, a zaznaczę, że na zenicie zdobyłem doświadczenie w kadrowaniu nogami i zmianie obiektywów (kręciu, kręciu, kręciu - ach to superszybkie M42 :D ) - towarzysze na co się zdecydować? Tamron i "spokój", czy któraś z tych stałek? A jeśli stałka to czy obojętnie która, czy są jakieś istotne wady/zalety którejś z nich, które miałyby wpływ na ewentualny wybór (pomijając różnice w ogniskowej między 24 a 35)?
Osobiście, na chwilę obecną najbliżej myślami i sercem jest mi do 35...
Podkreślam, interesuje mnie repo/portret/krajobraz.
Trudno coś radzić, bo pomiędzy wymienionymi zoomami, a stałkami jest jednak spora różnica w wielu aspektach.
Pytanie, czy chcesz kupić na chwilę, czy zakup będzie docelowy? Osobiście na twoim miejscu odcierpiałbym trochę i kupił docelową stałkę.
Ze stałek pomiędzy 24-35 najtańsza z nówek będzie N35/1.8, każdy z posiadaczy poleci ci ją bez wahania.
Do krajobrazu może być za wąsko, ale gdy już uzupełnisz dół ogniskowej S10-20 lub T12-24, to masz doskonałą jasną stałkę ,,do wszystkiego".
Na jej temat szkoda pisać, bo masz na forum mega wątek.
Mam podobny problem. Córka ,,porwała" mi N35/1.8, więc jakbym go już nie miał, mam jeszcze N50/1.8 i Tokinę 50-135, a na dole ogniskowej wielka dziura.
N17-55 poza zasięgiem, kity do kitu, za Sigmy i Tamrony dziękuje, więc zastanawiam się nad T12-24 lub czymś podobnym, co uzupełni mi dziurę. ???????
Co wybralibyście wśród szerokich zoomów?
dareknik
16-08-2009, 21:14
Może być jeszcze Tokina 11-16/2.8. Mój ulubiony obiektyw do wnętrz architektury i kościołów.
Tomasz.mos
24-08-2009, 21:31
Jak ma być uniwersalny to może sigma 17-70, doby zakres i jasne szkło.
Sam posiadam i jestem bardzo zadowolony
Ja bym proponowal jednak Sigme 10-20/Tokine 12-24 i do tego 50/1.8. Moje dwa najczesciej uzywane szkielka to wlasnie 12-24 i 50. Pozostaje Ci juz tylko trudny wybor miedzy sigma a tokina. Ja bym bral tokine, ale to dlatego, ze ja bardzo lubie ogniskowa 24mm na DX. Jesli wolisz bardzo szeroko, to sigma. To bedzie na poczatek bardzo fajny zestaw.
Koniec końców - kupiłem 35mm f/1.8G - powiem Wam, że chyba znalazłem swój pkt G ;]
Kupiłem go bez specjalnego zapału, i jakoś się nie cieszyłem po wyjściu ze sklepu na Studenckiej 6 w Krakowie. W drodze do domu pstryknąłem kilka byle jakich fot i przy kompie stwierdziłem, że takie to ja na zenitarach i konice miałem...
Ale dziś wróciłem z małego pleneru z kumpelą po Podgórzu i Zabłociu - jeszcze w drodze do domu, sam do siebie narzekałem, że nie za bardzo mi to podchodzi, tu za wąsko, tam za szeroko, zoomu ni ma... światło niby ma ale po co mi to, lecz gdy obejrzałem przed chwilą zdjęcia - zakochałem się!
Ten mały drań naprawdę jest ostry od 1.8!! W trudnych warunkach oświetleniowych REWELACYJNIE daje radę! Im trudniej tym lepiej niemalże :D Genialne oddanie kolorów! I wystarczy krok w tył lub krok w przód by radykalnie zmienić kadr - w cale nie potrzeba zoomu - a światło? Teraz już wiem co to znaczy je mieć! Zwłaszcza gdy jest tak "używalne" jak w tym obiektywie!
Bardzo trafny wybór. Gratulacje i dobrej zabawy.