PDA

Zobacz pełną wersję : Tri-X (400TX) naświetlony na 100

Robert W
02-10-2006, 11:25
Witajcie

Po latach, zaczynam zabawę z negatywami B&W i mam do Was pytanie. Jak wywołać Tri-X'a naświetlonego przez przypadek tak jak byłby 100'ką. Zdjęcia były wykonywane w ciągu dnia, oświetlenie było w miarę rozproszone, scena średnio kontarastowa, głowny motyw raczej jasny - kobieta ubrana w jasne fatałaszki. Wywoływać zamierzam/zamierzałem w D76.

Pzdrawiam

PaSkal
03-10-2006, 10:58
Hmmm... Nie ma chętnych do odpowiedzi.

Właśnie przegrzebałem całą stronę Kodaka i nigdzie cholery jedne nie uwzględniają prześwietlania TriXa (czyli "pull processing").

TriX to jest film, który ciężko źle wywołać...
Ale prześwietliłeś o dwie przysłony.

Ja bym spróbował zmniejszyć czas wywoływania o ok. 30%. Albo rozcieńczyć trochę wywoływacz.
To nie jest podparte doświadczeniem, więc piszę na czuja.

Możesz też zrobić coś takiego (jeśli te zdjęcia są dla Ciebie ważne):
Kup jeszcze ze dwie rolki TriXa, naświetl w podobnych warunkach i poeksperymentuj z wywołaniem.

Paweł

Robert W
03-10-2006, 11:36
Dziękuję za próbę zaradzenia w zaistniałej sytuacji. Sądzę, że kilka zdjęć na tej „pechowej” kliszy może być całkiem interesujących a wobec tego Twoja propozycja poświęcenia kilku filmów w celach szkoleniowych może być sensownym rozwiązaniem zaistniałego problemu, zwłaszcza, jeśli nie znajdę w miarę wiarygodnych informacji w sieci.

PaSkal
03-10-2006, 12:18
p.s. Jak Ci szkoda pieniędzy na film, to od biedy jeszcze możesz pociąć każdą kliszę na 2 albo 3 kawałki. W końcu nieistotne, czy akurat ciachniesz przez kadr. Nie wiem jakie masz warunki i umiejętności działania po omacku.

Tylko pamiętaj dokładnie zapisywać parametry wołania (temperatury, czasy, rozcieńczenie) do każdego kawałka.

PaSkal
03-10-2006, 15:13
Addendum:
Konieczny był telefon do przyjaciela...

Zerknij tu:
http://www.digitaltruth.com/devchart.html

Wybierz film, wywoływacz i będziesz miał to, co trzeba (no, prawie, bo dla TriXa jest tylko 50 i 200 ASA w D76, ale poradzisz sobie.

PZDR
Paweł

Robert W
03-10-2006, 17:13
Dziękuję

Byłem kiedyś na tej stronie ale jakoś nie zauważyłem tego modułu - rewelacja. :-)

Pozdrawiam