PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Ta, co się wybrać nie może.....

ck_dezerter
10-08-2009, 20:14
Jak zwykle uwagi mile widziane...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img524.imageshack.us/img524/7879/sojkafor.jpg)

shaolin
10-08-2009, 20:17
Yyy... co sie stalo z ta fota? Wyglada jak przeostrzony crop z wyciagnietymi cieniami.

Rycerz
10-08-2009, 20:22
wyostrzone na maksa! mistrzostwo świata ;) ;)

ck_dezerter
10-08-2009, 20:24
bo niestety jest to to, co napisałeś... skropowana fotka z Sigmy 70-300 którą usiłowałem ratować...

Zbysior
10-08-2009, 20:36
Niestety stanowczo za daleko było, lepiej jednak podejść jak cropować.

ck_dezerter
10-08-2009, 20:41
Jasne że tak, ale jak próbowalem bliżej podejść to zwiała..... Chyba typowy problem ptasiego debiutanta....

wld
10-08-2009, 20:53
ooo rany, coś Ty jej zrobił?? :) :) :)

Zbysior
10-08-2009, 21:10
Jasne że tak, ale jak próbowalem bliżej podejść to zwiała..... Chyba typowy problem ptasiego debiutanta....

Z początku ze stu jednego podejdziesz, w miarę zdobywania doświadczenia same w kadr się będą pchały.
Trzeba tylko cierpliwości, i najważniejsze nie zrażać się.
Zacznij od parków i chodź często uczęszczanymi ścieżkami, tam poznasz ptasie zwyczaje.
Dobrze też iść do ZOO i zamiast zwierzaki za kratami oglądać, to szukać luzaków.

ck_dezerter
10-08-2009, 21:14
Jasne! Muszę trochę więcej czasu poświęcić na naukę podchodów... Ta była właśnie w takim mało uczęszczanym parku, a fotki robiłem jej jeszcze pod słońce żeby był komplet przeciwności... I nie wiem, czy z tą tanią 300 tką jest w ogóle szansa na fajne ptasie fotki?

Zbysior
10-08-2009, 21:39
Jasne! Muszę trochę więcej czasu poświęcić na naukę podchodów... Ta była właśnie w takim mało uczęszczanym parku, a fotki robiłem jej jeszcze pod słońce żeby był komplet przeciwności... I nie wiem, czy z tą tanią 300 tką jest w ogóle szansa na fajne ptasie fotki?

Dasz radę tylko musisz blisko podejść, a najlepiej tam gdzie ptaki do ludzi są przyzwyczajone.
Staraj się też przesłonę ustawiać na 7,1 lub najlepiej 8, czas na początek minimum 500, czyli zdjęcia musisz robić przy dobrej pogodzie.
Dobrze jest używać monopod, nieźle stabilizuje aparat, jeśli ta Sigma nie ma stabilizacji to monopod ratuje sytuacje.

ck_dezerter
10-08-2009, 21:44
Aha! Jasne! Tu próbowałem ratować tjeszcze sytuację przez podniesienie ISO, czas był około 1/500 ale przesłona 6.3 tylko i szumy były dramatyczne niestety... Monopod to faktycznie jest jakaś opcja... Zastanawiam się też na ile się w praktyce sprawdza VR - np. w Nikkorze 70-300VR? Ja niestety po PANASONICU z stabilizacją mam głęboki uraz do stabilizacji....

Zbysior
10-08-2009, 22:08
Zobacz jakie zdjęcia robi z ręki wld tym obiektywem i będziesz wszystko wiedział.
W mojej Sigmie 150-500, VR spisuje się bardzo dobrze, właściwie nigdy nie wyłączam.

ck_dezerter
10-08-2009, 22:10
Jasne! Dzięki za rady! To będę musiał się jednak zastanowić nad zmianą szkła...

Frenczu
10-08-2009, 22:16
Czy ta sójka w rzeczywistości też tak wyglądała? :mrgreen: a tak serio to przeglądaj to forum i ucz się, patrz na zdjęcia innych i ucz się :)

jajacek44
10-08-2009, 22:17
W mojej Sigmie 150-500, VR spisuje się bardzo dobrze, właściwie nigdy nie wyłączam.

"Z ręki" robisz, czy na statywie ? Bo jeśli na statywie, to na Twoim miejscu próbowałbym wyłączyć VR...:)

ck_dezerter
10-08-2009, 22:19
Jasne że próbuję się uczyć.....

dominikmiz
10-08-2009, 22:21
Frenczu co ty mozesz powiedziec o zdjeciach jesli masz mniej postow i z tego wynika zastanawiasz sie nad kupneme aparatu??co ty mozesz mu radzic
A co do sojki to kiepska ale mysle ze mogl bys zainwestowac w nikkora z VR mam ten obiektyw i spisuje sie ladnie Vr chodzi ladnie wiadomo przy slabym czasie to nawet monopod nie pomoze..: D ucz sie kolego

Zbysior
10-08-2009, 22:24
"Z ręki" robisz, czy na statywie ? Bo jeśli na statywie, to na Twoim miejscu próbowałbym wyłączyć VR...:)

Na monopodzie, VR nieźle tłumi resztki drgań.
Na statywie wyłączam

Frenczu
10-08-2009, 22:43
dominikmiz widze że wg Ciebie moze radzić ten co ma więcej postów....gratuluje. Wrzuć jeszcze 2 bezsensowne komentarze to będziesz prowadził w rankingu... mógłbym napisać kolego dominikmiz spójrz na date rejestracji swoją i moją, ale to nie o to chodzi. a co do kupna aparatu to masz racje...nie mam aparatu a wchodze tu z nudów. ck_dezerter sorry za odstąpienie od tematu

Rycerz
10-08-2009, 22:57
na szczęscie ja mam więcej postów :razz:
rada dotyczącaparków jest jak najbardziej słuszna, i warto zainwestowac w tym temacie parę zł w siatke maskującą...to naprawdę pozyteczny i ułatwiający fotografowanie ptaków przedmiot!

hubal
10-08-2009, 23:44

Ja mam podobny problem (mam taki sam obiektyw) i wiem ile to kosztuje żeby cokolwiek ciekawego "ustrzelić",
niestety mam jeszcze kiepską puszkę (mało pikselów) i nie da się za bardzo kropować...
dlatego trzeba kilka razy więcej pomysłowości i cierpliwości żeby choć w części dorównać kolegom co polują z z 500-kami a jeszcze razy 1,4 czy 2 - (szczerze zazdroszczę ;))

Dlatego "alleluja i do przodu", jak nie zrobisz zdjęcia to przynajmniej się napatrzysz ;)

hubal
10-08-2009, 23:47
Chyba nie powinienem pisać bo mam za mało postów...

Karbulot
11-08-2009, 12:21
Z tego co sie orientuje, ta Sigma 70-300 nie jest taka zla. Ma ja kolega w zestawienia z A350 i bardzo sobie chwali. Soniakowski 70-300 ma cene z ksiezyca, wiec wzial te Sigme. Mowi, ze jedyne wady to nie zawsze celny i powolny AF oraz dosc glosna praca. No i cos mu tam klekoce. Ale fotki robi nawet ladne.

hubal
11-08-2009, 13:19
właśnie o tą głośną pracę, ciemność i nierówny af chodzi... i w związku z tym do przyrody nie jest najszczęśliwsza.
A jak warunki sprzyjają to i owszem zdjęcia wychodzą przyjemne

informacje z pierwszej ręki

ck_dezerter
11-08-2009, 14:41
właśnie o tą głośną pracę, ciemność i nierówny af chodzi... i w związku z tym do przyrody nie jest najszczęśliwsza.
A jak warunki sprzyjają to i owszem zdjęcia wychodzą przyjemne

informacje z pierwszej ręki

Właśnie o to chodzi że ta moja Sigma też całkiem nieźle się spisuje z tym że "nie wyrabia" w trudniejszych sytuacjach.. Dokładnie....

U-CUT
11-08-2009, 14:51
Nie jest takie tragiczne to szkło robiłem gorszymi na AF nie ma co liczyc nie trafia,proponuje nauczyc sie Mf,tez nim tłuke jak narazie.