Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Molo

Madlenne
10-08-2009, 17:02
Sopockie molo podczas sztormu.
Co prawda nie robione nikonem ani nawet cyfrą lecz analogiem olympusa. Liczę jednak na ocenę.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img43.imageshack.us/img43/4373/molo.jpg)

malasana
10-08-2009, 17:05
Bardzo ladny kadr, bardzo ladne swiatlo. Dobry kadr. Ale skad ten szumik? Generalnie, bardzo mi sie podoba to zdjecie.

Madlenne
10-08-2009, 17:08
Bardzo ladny kadr, bardzo ladne swiatlo. Dobry kadr. Ale skad ten szumik? Generalnie, bardzo mi sie podoba to zdjecie.

Ziarno. Uroki fotografii analogowej :P
Przy skanowaniu negatywu w wysokich rozdzielczościach wychodzi. Ale mi się podoba bo wg mnie dodaje klimatu.

malasana
10-08-2009, 17:16
Przy skanowaniu negatywu w wysokich rozdzielczościach wychodzi. Ale mi się podoba bo wg mnie dodaje klimatu.
Ok, nie doczytalem:) Z pewnoscia na papierze ywglada o wiele lepiej. Swietne zdjecie.

harb
10-08-2009, 17:22
super fotka - gratki :-D

2Cresky
10-08-2009, 17:37

cieszy mnie bardzo wieść że my analogowcy jeszcze się trzymamy mocno ;) praca bardzo fajna :)

bartekdec
10-08-2009, 17:43
świetny kadr, trzyma klimat

tormentol
10-08-2009, 18:58
Bardzo dobre zdjęcie, podoba się :)

Madlenne
10-08-2009, 19:02
cieszy mnie bardzo wieść że my analogowcy jeszcze się trzymamy mocno ;) praca bardzo fajna :)

W analogowej fotografii najbardziej cieszy mnie wywoływanie i obróbka w ciemni. A niestety dużego dostępu do niej nie mam. A szkoda.

NBA
10-08-2009, 19:11
Zdolna koleżanka... zdolna..:)

Madlenne
10-08-2009, 19:42
Zero krytyki? Aż takie świetne to zdjęcie?:D

andrzejp
10-08-2009, 21:06
Ano świetne,
ciekawy kadr i klimat tego miejsca.
Przypominają się fajne stare zdjęcia:???:
właśnie z takim ziarenkiem
i takim światełkiem.

Madlenne
10-08-2009, 21:15
Ano świetne,
ciekawy kadr i klimat tego miejsca.
Przypominają się fajne stare zdjęcia:???:
właśnie z takim ziarenkiem
i takim światełkiem.

dziękuję :)

Marcin T
10-08-2009, 23:24
Bardzo ładna fotografia. Bez tego szumu było by zupełnie inaczej i raczej nieciekawie.

Greg77
11-08-2009, 00:35

Hehe widzialem twoj autoportret i to co sie pod nim dzialo....niezle sie usmialem:)
Nie bedzie krytyki.....chyba ze zmienisz Avatara;) Hehe faceci tak maja....

Niezle zdjecie i szacunek dla analoga!

wojtek6308
11-08-2009, 10:53
Bardzo ładny kadr :) co do ziarna, to zbyt mocno mi ono nie przeszkadza.

Grzegorz WO
11-08-2009, 11:02
Wybrana perspektywa i deszczowa pogoda świetnie pasują do mola w opcji BW, niezłe :-D
A najbardziej cieszy PRZEMYŚLANY kadr.

Madlenne
11-08-2009, 12:10
Hehe widzialem twoj autoportret i to co sie pod nim dzialo....niezle sie usmialem:)
Nie bedzie krytyki.....chyba ze zmienisz Avatara;) Hehe faceci tak maja....

Niezle zdjecie i szacunek dla analoga!

To co się działo w tamtym wątku to swoją drogą. Nie sądziłam, że tak zostanie to zdjęcie odebrane.

Dziekuję za kolejne pozytywne odebranie mojego zdjęcia ;)

borregaard
11-08-2009, 15:44
Ładne dechy...

T_P_
11-08-2009, 22:35

Hmmm... In minus pracy to kadr... Mam na myśli perspektywę, bowiem w moim odczuciu nazbyt wiele ujęłaś desek, które przytłaczają, a także patrząc na spektakl jaki odbywał się na niebie... Ponadto uważam, że w nieodpowiednim momencie nacisnęłaś spust migawki, gdyż jedna z kroczących osób z prawej strony kadru, zlewa się z budką...
In plus- umiejętne zarejestrowanie panującej aury... Pozostawione paproszki, w tym wypadku, dodają uroku... :)

T_P_

P.S. Pomyślałbym nad panoramicznym ujęcie... :)

Madlenne
11-08-2009, 23:12
Hmmm... In minus pracy to kadr... Mam na myśli perspektywę, bowiem w moim odczuciu nazbyt wiele ujęłaś desek, które przytłaczają, a także patrząc na spektakl jaki odbywał się na niebie... Ponadto uważam, że w nieodpowiednim momencie nacisnęłaś spust migawki, gdyż jedna z kroczących osób z prawej strony kadru, zlewa się z budką...
In plus- umiejętne zarejestrowanie panującej aury... Pozostawione paproszki, w tym wypadku, dodają uroku... :)

T_P_

P.S. Pomyślałbym nad panoramicznym ujęcie... :)

moim zdaniem wzrok biegnie po deskach i ku niebu. przestawiam molo a nie aurę. i kadru się trzymam zawzięcie że taki miał być.
zdjęcie robiłam w wieku 14 lat. niewiele o fotografii wiedząc.

Skrzat
11-08-2009, 23:45
No i widać, że wiedziałaś i nadal wiesz co i jak chcesz robić:-D

Gratuluję

barbi
12-08-2009, 03:09
No chłopcy wystarczy! Rozumiem, gdzie czasami macie swój „umysł”, ale bez przesady. Nie chciałam się wpisywać na ten wątek, pewnie będę u Was mieć teraz wielki minus, ale trudno- nie wytrzymałam. Nie będę mówić o kadrze (jest dobry), czy ziarnie (prawie nie przeszkadza), ale o perspektywie. Przecież ewidentnie perspektywa na tej fotce jest zrąbana. Wszystko prosto, lampy w perspektywie się równo rozchodzą, ale jakim batem deski (i to najbardziej widoczne) biegną sobie swoim torem i dziwnie się kończą (w rozmyciu przy lewej balustradzie)? Nie wspomnę o reszcie desek prowadzących w głąb. Bez urazy AUTORKO.

Marcin T
12-08-2009, 08:34
ale jakim batem deski (i to najbardziej widoczne) biegną sobie swoim torem

i dziwnie się kończą (w rozmyciu przy lewej balustradzie)?

Możesz pomóc mojemu "umysłowi" wyjaśniając o co dokładnie chodzi w powyższych cytatach?

Madlenne
12-08-2009, 22:57
No chłopcy wystarczy! Rozumiem, gdzie czasami macie swój „umysł”, ale bez przesady. Nie chciałam się wpisywać na ten wątek, pewnie będę u Was mieć teraz wielki minus, ale trudno- nie wytrzymałam. Nie będę mówić o kadrze (jest dobry), czy ziarnie (prawie nie przeszkadza), ale o perspektywie. Przecież ewidentnie perspektywa na tej fotce jest zrąbana. Wszystko prosto, lampy w perspektywie się równo rozchodzą, ale jakim batem deski (i to najbardziej widoczne) biegną sobie swoim torem i dziwnie się kończą (w rozmyciu przy lewej balustradzie)? Nie wspomnę o reszcie desek prowadzących w głąb. Bez urazy AUTORKO.

Takim batem deski idą krzywo, bo biegną swoim torem. Widać, że nigdy nie byłaś na molo. Składa się ono z kilku łączeń. Deski nie idą równo. Jedne kończą się przy linii ławek, a potem "idzie" druga partia.

Także droga BARBI, perspektywa NIE jest zrąbana.

nothing
12-08-2009, 23:02
Fajne. Aż mnie korci zanieść analoga do naprawy :-D

Madlenne
12-08-2009, 23:15
Fajne. Aż mnie korci zanieść analoga do naprawy :-D

obowiązkowo!

pat.p
12-08-2009, 23:47
W analogowej fotografii najbardziej cieszy mnie wywoływanie i obróbka w ciemni. A niestety dużego dostępu do niej nie mam. A szkoda.

Zazdrość bierze... ;-) Śledzenie procesu powstawania zdjęcia musi zmieniać sposób traktowania fotografii.
Zdjęcie piękne, fajnie, że niesymetryczne, deski molo aż mi słono zapachniały z ekranu :-)

Pozdrawiam
Pat

Madlenne
13-08-2009, 00:13
Zazdrość bierze... ;-) Śledzenie procesu powstawania zdjęcia musi zmieniać sposób traktowania fotografii.
Zdjęcie piękne, fajnie, że niesymetryczne, deski molo aż mi słono zapachniały z ekranu :-)

Pozdrawiam
Pat

To jest TO COŚ ;) Gdy na białej kartce pojawia się obraz. Na początku niewyraźny po chwili nabiera ostrości i kontrastu. Świetna sprawa. Uważam, że każdy fotograf powinien choć raz własnoręcznie wywołać zdjęcie.

barbi
13-08-2009, 03:30
Takim batem deski idą krzywo, bo biegną swoim torem. Widać, że nigdy nie byłaś na molo. Składa się ono z kilku łączeń. Deski nie idą równo. Jedne kończą się przy linii ławek, a potem "idzie" druga partia.

Także droga BARBI, perspektywa NIE jest zrąbana.

Ale dla mnie perspektywa, to perspektywa. Fakt molo już dawno nie widziałam. Miałam 7 lat, gdy po nim dreptałam, no i deskom się nie przyglądałam. Dlatego zrobiłam sobie ten trud i pobuszowałam po necie w poszukiwaniu mola sopockiego. Kilka fotek znalazłam, nawet takie, w których trochę widać tej perspektywy z deskami w temacie.
Miłego oglądania :)

http://www.digart.pl/praca/2257035/Molo_w_Sopocie_-_maj_2008.html

http://plfoto.com/1810901/zdjecie.html

http://fotogalerie.pl/fotka/2741901195038039s1,urskwa2903,Molo-w-Sopocie.htm

http://www.everytrail.com/view_picture.php?picture_id=348407

http://www.zdjecia.sklep.pl/popup_image.php/pID/261

http://www.kozlowscy.nets.pl/?lang=pl&menuid=8&gallery=53&image=8

http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/gallery?Site=GL&Date=20090508&Category=GALERIA_INT&ArtNo=960966375&Ref=PH&Params=Itemnr=11

Marcin T
13-08-2009, 06:22
Cóż z tego kiedy prawie wszystkie są z tego samego miejsca, zupełnie innego, niż zrobiła to Madlenne...
Już dosyć długi czas deski nie leżą równolegle.

Madlenne
13-08-2009, 21:00
Cóż z tego kiedy prawie wszystkie są z tego samego miejsca, zupełnie innego, niż zrobiła to Madlenne...
Już dosyć długi czas deski nie leżą równolegle.

Nie ma co się kłócić ;) Ja obstawiam przy swoim tzn. że moje zdjęcie jest poprawnie zrobione i już. A że ktoś bardzo chce się kłócić to już nie moja wina. :D