PDA

Zobacz pełną wersję : D90 i przestrzeń barw adobe

rafciowie
10-08-2009, 10:41
Cześć!

Mam pewien problem. Mianowicie wczoraj przestawilem przestrzen barw na adobe. W instrukcji przeczytalem ze jest ona lepsza do obróbki. Dzis gdy obrobiłem zdjęcie w ps, kolory z ps różnią się od tych po zapisie w jpg. Dodam może że zdjęć nie robiłem w raw tylko jpeg. Proszę o pomoc co zrobić aby kolory pozostały takie jak w ps. Mam jeszcze pytanie jakiej przestrzeni barw Wy używacie?

Pozdrawiam.

sdnk
10-08-2009, 10:57
zostaw sRGB i bedziesz miał spokój.

farizer
10-08-2009, 10:58
Ja używam sRGB. Czy przy zapisywaniu wybrałeś najlepszą jakość zdjęcia oraz odpowiedni format. To może być jedna z przyczyn powstałego "zjawiska". Z ps'em mam nie za wiele wspólnego wiec dobrze byłoby aby ktoś bardziej ogarnięty w tym temacie również się wypowiedział.

jacek.gold
10-08-2009, 11:00
byyyyyyyyyyyyyło
przed zapisaniem pliku jako jpg skonwertuj do sRGB i będziesz widział to samo w przeglądarce co w PS

velaskez
10-08-2009, 11:43
A jak nie masz monitora za 8000+ zł, czy drukarki za tyle samo lub więcej to się nie baw w aRGB bo i tak szerszej spektrum kolorów nie zauważysz. Tylko jest problem, bo trzeba konwertować.

rafciowie
10-08-2009, 12:03
No juz wiem co trzeba zrobic. Przed zapisaniem musialem wybrac profil ICC i jest juz dobrze. A co do sRGB to jakos odnioslem wrazenie ze latwiej jest edytowac foty na adobe. Moze tak mi sie tylko wydaje ;)

cocomo
10-08-2009, 22:22
Przepraszam, ale czy mógłby ktoś dokładniej opisać na czym polega owe zapisywanie i kowersja?
W moim d90 przestrzeń barw mam ustawioną na sRGB, zdjęcia w większości robię w jpg, a przeglądam na kompie używając przeglądarki Windows'a.
Problem w tym, że kiedy przeglądam zdjęcia na kompie, to jestem daleki od zadowolenia, dopiero kiedy przeglądałem moje zdjęcia u znajomego przy użyciu PS, było ok.
Dodam jeszcza, że na kompie zarządzanie kolorami też mam w profilu sRGB.
Z góry wielkie dzięki za "łopatologiczną" wykładnię problemu.

rafciowie
10-08-2009, 22:59
Więc może ja opiszę Tobie jak sprawa wyglądała u mnie, ale konkretnie na Twoje pytania nie odpowiem. Zmieniłem ustawienia przestrzeni barw z sRGB na adobe. W intrukcji wyczytałem, że jest o ustawienie pod obróbkę, a często obrabiam foty w ps. No ale gdy po przeróbce chciałem zapisać zdjęcie to po włączeniu przeglądarki windowsa kolory nie były takie jak w ps. No to wziąłem to zdjecie przerobione i otworzyłem je za pomocą ps. Zdziwiłem się, bo kolory mimo ze w przegladarce windowsa byly inne to w ps byly nadal takie jak po przerobce. Dopiero później doszedłem, że przy zapisywaniu należy zaznaczyć opcję "profil ICC" (tutaj chyba następuje konwersja kolorów, tak mi sie przynajkniej wydaje) i kolory sa juz takie jak je zmieniłem w ps.

Funghi
10-08-2009, 23:18
Adobe RGB daje Wam tylko efekt placebo - bo jest większe spektrum, bo jest profesjonalne itd.

Prawda jest taka:

- na monitorze nie zobaczysz różnicy: stare CRT i zwykłe LCD mają przestrzeń sRGB (LCD w większości nawet sRGB nie wyciągają), dopiero profesjonalne LCD (przez duże P) mają prawie całą przestrzeń Adobe RGB

- fotolaby (te zwykłe, popularne) pracują na sRGB

- drukarki foto (te zwykłe, popularne) pracują na sRGB

Czyli bawiąc się w profesjonalne Adobe RGB tworzycie sobie profesjonalny mętlik i niepotrzebną nic nie dającą dodatkową robotę w przekonwertowywanie i takie tam duperele..

Pewnie kolega Czornyj mógłby się wypowiedzieć w tej kwestii bardziej rzeczowo.

cocomo
10-08-2009, 23:34
a tak z ciekawości Rafciowie, gdzie znajdujesz "profil ICC" ?
Mam jeszcze jedno spostrzeżnie. Mianowicie gdy oglądam zdjęcia zamieszczone na różnych portalach robione taką puszką jak moja i z tym samym szkłem i nawet nigdzie nie obrabiane, to wszystko jest ok, natomiast gdy zrzucę moje fotki do tego samego kompa, to tak jak wspomniałem - nie jest za dobrze.

Greg77
11-08-2009, 04:08
a tak z ciekawości Rafciowie, gdzie znajdujesz "profil ICC" ?
Mam jeszcze jedno spostrzeżnie. Mianowicie gdy oglądam zdjęcia zamieszczone na różnych portalach robione taką puszką jak moja i z tym samym szkłem i nawet nigdzie nie obrabiane, to wszystko jest ok, natomiast gdy zrzucę moje fotki do tego samego kompa, to tak jak wspomniałem - nie jest za dobrze.

Tylko poprzez konwersje do sRGB uzyskasz kolorystyke z PSa......najlepiej jest to widoczne na zdjeciach w sieci.....
Trzeba zapisywac zdjecia do netu poprzez "zapisz dla internetu i urzadzen"....swoja droga to zrezygnuj z jpg przecierz to jest jak kastracja zdjecia.....masz to co zrobi pucha a nie to co zrobic chcesz:)

jacek.gold
11-08-2009, 07:25
....swoja droga to zrezygnuj z jpg przecierz to jest jak kastracja zdjecia.....masz to co zrobi pucha a nie to co zrobic chcesz:)

a to ciekawe
bo moje jpg wychodzą takie jak chce zrobić
cuda jakie czy co?
te wszystkie nawiedzone teorie że tylko raw są jak ideologia komunistyczna która również była jedyna i słuszna (a gdzieniegdzie jeszcze jest)

rafciowie
11-08-2009, 11:52
Cocomo, jak biorę zapisz jako, to prawie na samym dole. Musiałem zaznaczyć tą opcję.

sejmajnejm
11-08-2009, 12:17
Adobe RGB daje Wam tylko efekt placebo - bo jest większe spektrum, bo jest profesjonalne itd.

robiac w jpg moze rzeczywiscie nie ma co sie szczypac, ale przy robieniu w rawach raczej przestrzen, w ktorej bedziemy obrabiali zdjecie ma znaczenie chociazby dlatego, ze mozna uniknac np. tak slawnego "przepalenia czerwonego kanalu" ;-)

pzdr.
A.

cocomo
11-08-2009, 19:54
Rafciowie, przeszukałem całe menu i nigdzie nie mogę znaleść tej opcji, please, gdzie to kurcze jest.

A swoją drogą to trochę wkurzjące, kiedyś jak robiłem zdjęcia na Sony H5, to po zrzuceniu fotek do kompa oglądałem je i było dobrze bez zastanawiania się co jeszcze trzeba przełączyć, żeby być zadowolonym ze zdjęć.

rafciowie
11-08-2009, 20:17
Hehe ja mam photoshopa cs3 a Ty? moze dlatego ze masz inna wersje nie ma.. ja normalnie biore plik-> zapisz jako -> wybieram jpg -> i w tym samym oknie co wyskakuje jak klikasz zapisz jako zaznaczam profil ICC.

cocomo
11-08-2009, 20:31
No to żeśmy się dogadali !
Ja myślałem, że Ty ustawiasz to w aparacie i szukałem tego u siebie w puszce : )
Niestety ja nie posiadam żadnego photoshopa.
Jako amator, poprostu przyjmuję zdjęcia takie jakie powstały.

rafciowie
12-08-2009, 12:29
O kurcze ;) no to faktycznie nie dziwne ze nie mogles znalesc. Pozdro.