PDA

Zobacz pełną wersję : Panoramy inaczej - video panoramy!

tgollob_jamessuchar
09-08-2009, 21:43
ostatnio interesuję się wykonywaniem panoram sferycznych... ot tak spacerek po domu ;D
mniej więcej wiem każdy jak to zrobić, aczkolwiek są pewne "kruczki" - mniejsza o to... te aspekty powiedzmy są rozgryzione i nie o to mi chodzi

zainteresowało mnie jednak pojęcie "video panoram"
http://krpano.com/video/krpanovideo.html

skoro na jedną panoramę sferyczną potrzeba minimum 8 zdjęć - jak zatem zrobić coś takiego?
kamerą 360st ? o_O wytłumacz ktoś, jeśli wie o co kaman ;D

ps. poza tym jak zmontować kilka panoram wykonanych powiedzmy o różnych porach dnia? tak, że widać jak skokowo, ale wszystko w przeciągu dnia się zmienia?

z góry podziękował ;)

shaolin
10-08-2009, 11:02
Dasz 2 dychy to Ci powiem ;) ;) ;) ;)

A tak na powaznie - videopano od fotopano rozni sie tylko iloscia sprzetu ;)

tgollob_jamessuchar
10-08-2009, 11:12
podaj nr konta

hmmm.. i tak tego nie widzę, ale pewnie mnie nie stać xD

shaolin
10-08-2009, 11:20
Nie wiem czy Cie nie stac, ale ceny calych systemow do tworzenia videopano sa rozne - od takich DIY w granicach 500-1000$ po ultrapro za miliony ;) Zalezy co kto potrzebuje ;)

Robert_P
10-08-2009, 12:14
Trzeba przyznać że fajnie się coś takiego ogląda.

tgollob_jamessuchar
10-08-2009, 15:46
Nie wiem czy Cie nie stac, ale ceny calych systemow do tworzenia videopano sa rozne - od takich DIY w granicach 500-1000$ po ultrapro za miliony ;) Zalezy co kto potrzebuje ;)

ostatnio się specjalizuję w "do it yourself" ;D mógłbyś przybliżyć mi jak wygląda taki system do robienia video panoram? nie mogę na nic takiego trafić :S

Trzeba przyznać że fajnie się coś takiego ogląda.

no ba

shaolin
10-08-2009, 16:08
Najprostszy komplet wyglada tak:
a) zestaw kamerek z obiektywami o kacie widzenia takim, zeby wyszlo 360xXXX (gdzie XXX to kat widzenia w pionie, jak ktos chce rasowa sferyczna to wiadomo, ze min. 160 +miejsce na logo:D, a najlepiej 180 ;);)).
b) laptop
c) oprogramowanie do zgrywania materialu (np. byle jaki progz od monitoringu, zeby miec podglad ze wszystkich kamerek i moc robic zrzuty ekranu jako obrazki/filmiki)
d) oprogramowanie do klejenia panoram
e) troche kabli, bateryjek i jakies wozidlo, zeby bylo do czego to wszystko wsadzic i przykleic, chyba ze ktos przyczepi se do kasku i bedzie lazil na piechote (a sa tacy :D) ;)

Dla przykladu - fajny gadzet, ktory zwie sie Ladybug 3 (producent PtGrey) kosztuje 15000$... a gdzie laptop? gdzie progzy? ;) wiec to raczej nie jest zabawa dla biednych...