Zobacz pełną wersję : SB-400 i kabel TTL
Witam. Zastanawiam się nad zakupem kabla do mojej SB-400, już wyjaśniam szczegóły.
Byłem u kolegi, który ma bezprzewodowego flasha na fotocelę, i zabawa była przednia, a celowo wbudowaną lampę ustawiłem tak delikatnie, że jej działania na zdjęciu nie było widać, tylko działanie zewnętrznej lampy.
Fakt, że bezprzewodowo jest większa swoboda, ale na SB-600, ani generalnie nową lampę + fotocelę mnie nie stać. Znalazłem więc alternatywne rozwiązanie, czyli kabel TTL. Znalazłem kabel 5-metrowy, ma mocowanie na statywie, kosztuje 110zł. Zanim zamówię, chciałbym zapytać co sądzicie o czymś takim? Czy ktoś używał SB-400 na kablu, pokazałby jakieś przykładowe zdjęcia?
Kupując ten kabel chciałbym się trochę pobawić światłem (w zakresie możliwości kabla oczywiście:)) i zdecydować, czy wydanie 1000zł na Sb-600 i CLS mi się spodoba. Proszę o rady.
Spodoba Ci się.Wierz mi. A kabel sobie odpuść, bo będzie Cię tylko ograniczał..
No tak, tylko na kabel sobie mogę pozwolić finansowo już teraz i się jeszcze w wakacje pobawić troszkę. Natomiast na zakup nowej lampy będzie mnie stać dopiero za rok chyba. Jeszcze spłacam D90 :-)
warto poczekać. Też czekałem rok. A, i nie musisz kupować lamp Nikona by mieć CLS.. Zainteresuj się Metz'em 48 AF-1, Sigmą 530 DG super (mam nadzieje, że dobrze oznaczyłem model) lub Nissinem Di822
driftmen
09-08-2009, 21:56
A może jakaś stara radziecka lampa i fotocela do tego w 100zl byś się zamknął. Dobre rozwiązanie na krótką metę a jak za rok nazbierasz to kupisz sobie cos co działa w CLS.
Mam złe wspomnienia z każdym używanym sprzętem jaki kupiłem. Od tamtego czasu gustuję w nowym, więc radziecki sprzęt chyba dopada...
Może rzeczywiście lepiej poczekać.
Coroner, widzę w Twoim podpisie, że masz Metza, o którym wspomniałeś. Jak się sprawuje? Podeślesz może jakieś zdjęcie z wykorzystaniem go w CLSie?:) Byłbym wdzięczny.
krupcia22
09-08-2009, 22:14
radziecki sprzęt chyba dopada
ja bym tak szybko nie przekreslal :P
Może lepiej się skupić na robieniu zdjęć, a jak kupować nowy sprzęt, to porządny, więc chyba może poczekam na kasę i zakupię lepszą lampę, skoro tak radzicie, Przyjaciele :-)
driftmen
09-08-2009, 22:23
ja bym tak szybko nie przekreslal :P
Dokładnie. Dużo nie tracisz, tego jest masa na allegro i za grosze + 40zl za fotocele.
Coroner, widzę w Twoim podpisie, że masz Metza, o którym wspomniałeś. Jak się sprawuje? Podeślesz może jakieś zdjęcie z wykorzystaniem go w CLSie?:) Byłbym wdzięczny.
Mówisz i masz :)
Pozwolę sobie jedynie zaznaczyć, że lampy nie mam jescze nawet miesiąc, i dopiero uczę się zdalnego błyskania. Ale moim zdaniem na prawdę jest fajnie :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/08/29bviv-1.jpg
źródło (http://i25.tinypic.com/29bviv.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/07/f0ea7fe11d-1.jpeg
źródło (http://photos.nasza-klasa.pl/4804266/32/other/std/f0ea7fe11d.jpeg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/07/2s15agz-1.jpg
źródło (http://i29.tinypic.com/2s15agz.jpg)
Moim (i nie tylko moim) okiem świeci jak SB-800. Co potwierdziło dwóch posiadaczy SB.
Osz kurczę. Efekty super. Faktycznie w takich warunkach raczej nie ma czasu na rozkładanie kabli... Chyba zrobię tak, jak Ty. Poczekam i kupię coś porządnego.
nie wiem dlaczego przekreślacie kabel. Ja mam (SC17), używam i sobie chwale. Ba, nawet sie wkurzam, że teraz nikon nie umożliwia budowy zestawów wielolampowych na kablach. Na dalsze odległości używam radia.
Zabawa CLS - przedbłyski - jest zawodna, niestabilna, daje niepowtarzalne efekty.
SC-28 którego miałem okazję podpiąć sobie pod puszkę (jeszcze do D40) dawał się rozciągnąć tylko na długość ramienia.. to jest jakieś 80(?)cm. Jak dla mnie to jednak trochę za mało. Jeśli pozna się sposób działania CLS, jego zalety i pogodzi się z wadami, to na prawdę ten system potrafi dać piękne obrazki, i jest sporo użytkowników, którzy już tu temu dowiedli (Zbigniew, Stig, Saint i inni).
Niestety na idealne rozwiązanie - czyli wyzwalacze radiowe z iTTL musimy jeszcze - zgodnie z tym, co Jacku niedawno podawałeś - długo poczekać. Najpierw zanim się pojawią, potem zanim się pojawią w PL czy choćby UE, no a potem zanim uciułamy na nie pieniążki :) A w międzyczasie cieszmy się tym, co dał nam Nikon w puszkach - ot takie moje zdanie :)
oczywiście radiowo pracuję w manualach lampy. Dzięki czemu mam podstawową dla mnie sprawę - powtarzalność. Co mi po TTL jak jest co chwila inne naświetlenie. Ja jestem niezadowolony z "nowego" systemu błysku nikona. Stary był 5x lepszy :evil:
To oczywiste, że tylko manual :) W CLS można też pracować w manualu - i na prawdę robi się wtedy powtarzalny. Starego systemu nie znam, więc tę kwestię zostawiam.
To oczywiste, że tylko manual :) W CLS można też pracować w manualu - i na prawdę robi się wtedy powtarzalny.Nie przesadzajcie więc z ta koniecznością podchodzenia do lampy by zmienić moc. Ja bym nadal preferował radiówkę.
PS ja o tyle mam łatwiej, że mam flashmeter sekonica współpracujący z Pocket wizardami, ale bez tego tez da rade pracować.
Władca Pixeli
09-08-2009, 23:21
nie wiem dlaczego przekreślacie kabel. Ja mam (SC17), używam i sobie chwale.
A nie masz czasami problemów z komunikacją między aparatem a lampą przy podpiętym SC17.
U mnie SC17 chodzi bezbłędnie z SB-24. Cyfrowe Nikony chodzą bezbłędnie z SB-800 ale przez SC17 dość często mam problemy. Przypuszczam, że to inny sposób blokowania stopki.
Z podobną informacją spotkałem się w sklepie foto i na kilku forach.
U mnie SC17 chodzi bezbłędnie z SB-24. Cyfrowe Nikony chodzą bezbłędnie z SB-800 ale przez SC17 dość często mam problemy. Przypuszczam, że to inny sposób blokowania stopki. nie, nie mam kłopotów, albo ich nie zauważyłem. A jakiego rodzaju problemy to by miały być?
na analogu uzywałem tego kabla z F100 i F801 i lampami sb24 i sb28. Na cyfrze - D200, D700 i sb800.
Władca Pixeli
09-08-2009, 23:44
nie, nie mam kłopotów, albo ich nie zauważyłem. A jakiego rodzaju problemy to by miały być?
na analogu uzywałem tego kabla z F100 i F801 i lampami sb24 i sb28. Na cyfrze - D200, D700 i sb800.
Analogi i cyfrowe z SB24 chodzą bez problemów przez SC17.
Przy podpięciu SB800 przez SC17, czasami traci komunikacje. Zoom lampy nie reaguje na zmiany zooma w obiektywie, albo z braku komunikacji całkowicie przepala zdjęcia, jakby lampa nie dostawała sygnału o wyłączeniu.
Pracuje przez jakiś czas poprawnie i głupieje.
Czyszczenie styków nie pomaga. Bez kabla nigdy nie było problemów.
Gość w sklepie powiedział, że do SB-800 powinno się używać SC-28. (29)
W SB24 jest pokrętło które blokuje dokładnie do SC17. SB800 ma ten "pieprzony" zacisk który podobno z SC17 nie zapewnia poprawnego połączenia
W swoich zestawach nie zauważyłem tego rodzaju kłopotów.
krupcia22
10-08-2009, 01:31
ja mam owiele mniej doswiadczenia niz Ty Jacku...ale dla mnie cls jest bardzo, bardzo wygodny :)
ja napisze tak - byłby super wygodny, gdyby działał idealnie. Ja niestety uzywam lamp nieco ekstremalnie (np pełne ostre słońce, białe tło itd) i wtedy CLS zawodzi oraz działa niepowtarzalnie.
Ach... Wyszły nowe, ważniejsze wydatki na przyszłość. Więc zakup nowej lampy by się jeszcze bardziej oddalił... Zaryzykowałem i kupiłem kabel. Poczytałem jeszcze trochę i się okazuje, że (kiedyś, kiedyś), gdybym używał SU-800 do CLSa, to czasem się zdarza, że warto go mieć własnie na kablu, bo nie zawsze jest zasięg. Więc stwierdziłem, że ten kabel, nawet, jak już będę miał CLSa, może się przydać. Za tydzień powinienem go już mieć. Gdyby ktoś chciał, może się pochwalę, co się da zdziałać.
I dzięki za wszystkie rady i przepraszam, że zrobiłem inaczej, niż większość mi radziła:)