PDA

Zobacz pełną wersję : PIkseloza w DNG

Vavamaka
09-08-2009, 18:53
Cześć i czołem. Mam pewien problem z formatem dng. W końcu i ja postanowiłem przejść na RAWy a co za tym idzie w Lightroomie konwertować je na DNG. Jednak przy dośc mocnym zbliźeniu zdjęcia widoczne są... piksele! Czym moze być to spowodowane? ( w puszcze mam ustawione RAW, Large, Fine) Po obróbce i wypaleniu JPG problem znika, ale zastanawiam się, czy to normalne ze w takim formacie jak DNG widac piksele. Trochę mi to przeszkadza, kiedy chce podejrzeć aberrację na krawędziach.

bede bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu.

viper345
09-08-2009, 20:04
Muszę poszukac w ustawieniach ale wydaje mi się, że masz gdzies w preferencjach ustawiony mniejszy od oryginału podgląd. Takie ustawienie zapewne skutkuje szybszym działaniem ale pojawiają się piksele przy dużym powięszeniu. Postaram się poszperać i dam znać, jeśli nikt mnie nie ubiegnie wcześniej.

Pzdr

mateo912
09-08-2009, 20:56
Jak wyżej, prawdopodobnie jest ustawiona mała wersja jpg do podglądu dlatego masz pikseloze.
Ja bym w ogole wyłączył tworzenie jpg podglądowego, zaoszczędzisz miejsce na dysku a Adobe bridge (chyba jest razem z lightromem) odczyta sobie spokojnie swój format.

Vavamaka
10-08-2009, 10:01
Jak wyżej, prawdopodobnie jest ustawiona mała wersja jpg do podglądu dlatego masz pikseloze.
Ja bym w ogole wyłączył tworzenie jpg podglądowego, zaoszczędzisz miejsce na dysku a Adobe bridge (chyba jest razem z lightromem) odczyta sobie spokojnie swój format.

Nie bardzo chyba wiem gdzie to odzanczyć. Myślałem ze to kwestia zaznaczonej opcji minimalnych miniatur dla podgladu podczas importowania, ale to nie to, sprawdziłem. Jak wróce do domu to poszukam gdzie odznaczyć tworzenie jpg dla podgladu.

nonnatus
10-08-2009, 18:34
w takim razie czekam...

jesli mogę to podłaczam tu swój wątek,
może ktoś coś dopisze...

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=109168&page=3

:)