Zobacz pełną wersję : Manfrotto 055
Witam
Kupiłem sobie statyw. Tani nie był, zbierałem na niego jakiś czas. Niestety mam wrażenie, ze albo ja coś źle robię albo statyw jest "szturchnięty" :(
O co chodzi :
Statyw jak juz mówiłem 055 natomiast głowica to następca 141 czyli HD804RC2.
Mój problem polega na tym, ze jak wypoziomuję statyw a następnie wypoziomuję zamontowaną na nim głowicę i postawię na niej poziomicę, to przy pełnym obrocie poziomica wskazuje znaczne odchyłki od poziomu. Dopiero gdy po 360 stopniach głowica wraca do pierwotnego położenia, poziomica znów wskazuje poziom.
Kupiłem ten statyw do panoram 360 i mam wrażenie, że coś jest nie tak.
Miał ktoś kiedyś juz taki problem ?
a podloge masz w poziomie? wszystkie nogi w tym samym polozeniu i tak samo wyciagniete?
Podłoga też do końca nie jest w poziomie, ale sam statyw wstępnie poziomuję (wysuwając lub wsuwając) nogi.
Mam to samo. Kupiłem Manfrotto 055XProB i do tego głowicę Manfrotto 488RC4 MIDI 2 tygodnie temu i cały czas z nim walczę.
Objawy:
- podłoga idealnie pozioma, sprawdzona we wszystkich kierunkach poziomicą 500 mm; statyw ze złożonymi wszystkimi nogami - brak poziomu
- wysunięcie jednej nogi o około 5 mm - łapie poziom
- wypoziomowanie głowicy
- obrót głowicy - poziom lata jak ż.. po sklepie
Praktycznie znalazłem tylko jedno położenie kiedy jest OK: głowica tylną częścią (rozcięcie bez znaczka firmowego) na nóżce bez gąbki (z naklejką nr seryjnego). OK - oznacza, że "bąbel" nie wykracza całym swoim obwodem poza obrys linii znacznika podczas obrotu głowicy.
Poprzednio miałem "Chinczyka" za 150 zł z głowicą - żadnych problemów z wypoziomowaniem głowicy w dowolnej pozycji , żadnej potrzeby regulowania nóg dla poziomowania statywu na równej powierzchni.
Uwagi dla innych, którzy chcą kupić ten statyw:
- kupiłem go zamiast 190, bo wg opinii na forum jest on za niski i przy moim wzroście (180) musiałbym się pochylać - bzdety. 055 dla osób średniego wzrostu jest za wysoki, a swoje dodatkowe deka waży. Brak możliwości sprawdzenia poziomicy na głowicy przy wizjerze na poziomie oczu, że nie wspomnę o odczytywaniu informacji z LCD aparatu. Gdybym teraz miał kupować jeszcze raz - kupiłbym 190 i wyginał grzbiet.
I to by było na tyle
Swoja drogą tyle kasy za zestaw i żeby nie dało się go wypoziomować ?
Żenada !
Zastanawiam się nad reklamacją jak nie dojdę z tym do ładu.
Ja 055 kupiłem świadomie. Wolę cięższe i wyższe statywy. W sumie 190 przy 055 wydaje się być zabawką :)
mi z 804RC2 ta poziomica wypadla zupelnie (i to w sumie zaraz po kupnie). Wepchalem ja ponownie zalewajac jakas kropelka czy innym podobnym i sie trzyma. Tak czy owak, nie przywiazywalbym jakiejs specjalnej wagi do jej wskazan (niezaleznie od tego czy byla remontowana).
Poziomowanie należy przeprowadzać zawsze dwoma punktami i albo statyw albo głowice. W statywie macie śróbki dokręcane (dolna część stopy służącej do montażu głowicy). Poszukajcie w necie lub bibliotece podstaw geodezji, niweacji itp. Generalnie to ZAWSZE brak doświadczenia a nie wina sprzętu. Wypoziomować można każdy statyw.
Generalnie to ZAWSZE brak doświadczenia a nie wina sprzętu. Wypoziomować można każdy statyw.
...amen ;)
Nie zauważyłem objawów w/w w moim statywie z głowicą 804RC2. Jeśli nie trzyma pionu/poziomu to tylko i wyłącznie moje niedbalstwo przy ustawianiu lub za słabo dokręcone gałki przy głowicy. Wybór z zakupem jak najbardziej trafiony.