PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zameczek wieczorem

Greg77
08-08-2009, 22:24
Kolorki zachodzacego slonca..........
Dzis wieczorem w Limerick.....

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Na domieszke XX wieku nic nie poradze....tak juz zbeszczescili ten zamek:(

harb
08-08-2009, 22:32
bardzo mi się podoba, niskie kadrowanie dodatkowo wprowadziło szczególny klimacik :-D

Marcin T
08-08-2009, 23:05
Ładnie.
Niskie kadrowanie ma szczególny klimacik ale kiedy zerknąłem to pierwsza myśl była zupełnie inna ;)

wojtek6308
08-08-2009, 23:09
Kadr i kolorki ładne :) ale jak dla mnie mogło by być troszkę ciemniej
aby podkreślić to ładne światełko.

lechupe
08-08-2009, 23:13
na domieszki XXw najlepszy jest stempel w PS...;-)
I zgodnie z radą Wojtka, przyciemnij krzywymi te zdjecie - dodasz kontrastu i dostaniesz naprawde piekny efekt.

tormentol
08-08-2009, 23:24
Podoba się, jedynie zastanowienie budzi zamknięcie kompozycji po lewej i prawej, kontrastu bym absolutnie nie ruszał światło jest naturalne i takie jak trzeba mz.

Greg77
08-08-2009, 23:30
Ładnie.
Niskie kadrowanie ma szczególny klimacik ale kiedy zerknąłem to pierwsza myśl była zupełnie inna ;)

Jaka mysl??

na domieszki XXw najlepszy jest stempel w PS...;-)
I zgodnie z radą Wojtka, przyciemnij krzywymi te zdjecie - dodasz kontrastu i dostaniesz naprawde piekny efekt.

Zdjecie bylo naswietlane tak zeby uzyskac jak nawiecej szczegulow w cieniach i zeby go nie spalic....nic nie jest wyciagane z cieni....wrecz jest przyciemnione;)

Podoba się, jedynie zastanowienie budzi zamknięcie kompozycji po lewej i prawej, kontrastu bym absolutnie nie ruszał światło jest naturalne i takie jak trzeba mz.

Ech z tym kadrem to jest tak.....z lewej zaczyna sie balustrada i lipa....a z prawej znowu wspolczesnie...;)

harb
08-08-2009, 23:42
mz. przyciemnie i skontrastowanie sprawi ze fotka dostanie takiego trochę bardziej pocztówkowego smaku - w chwili obecnej ma swoją specyficzną kolorystykę (delikatna , subtelną - szczególnie koloryt nieba) i ja bym tak pozostawił
natomiast zgadzam się z Lechupe co do stępla :-D

tormentol
08-08-2009, 23:42
Tak podejrzewałem, że były jakieś przeszkody :D

Marcin T
08-08-2009, 23:51
Jaka mysl??
...że warstwa z wodą podjechała ci za wysoko o jakieś 0,5 - 1cm ;););)
Woda tnie równiutko :)

Greg77
09-08-2009, 00:06
...że warstwa z wodą podjechała ci za wysoko o jakieś 0,5 - 1cm ;););)
Woda tnie równiutko :)

Tak wyszlo....bez warstw.....wolany RAW w NXie, potem kadrowanie i zmniejszanie w PSie;)

mz. przyciemnie i skontrastowanie sprawi ze fotka dostanie takiego trochę bardziej pocztówkowego smaku - w chwili obecnej ma swoją specyficzną kolorystykę (delikatna , subtelną - szczególnie koloryt nieba) i ja bym tak pozostawił
natomiast zgadzam się z Lechupe co do stępla :-D

Eeee wiesz, ja juz tak sie przyzwyczailem do tego ze nie zauwazam.....jakos nie chcialem steplowac;)

Dobra zmontowalem jeszcze cos takiego.....zrobione jakies 15 min po pierwszym....hehe troszke chmurek sie pokazalo;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/08/b6zxmv-1.jpg
źródło (http://i32.tinypic.com/b6zxmv.jpg)

Pierwsze to byl pojedynczy kadr....drugie to juz panorama skladana w PSie;)

Marcin T
09-08-2009, 00:11
Ładna panoramka ale począwszy od flagi w prawą stronę widać jakieś wieelkie kółko ;)

tormentol
09-08-2009, 00:11
Widać posteryzację na niebie i jakieś łączenia

Greg77
09-08-2009, 09:01
No fakt....przeoczylem to.....ech...!

Sebastianito
09-08-2009, 12:21
Bardzo ladnie ci zaswiecilo! Podoba mi sie i kadr i swiatlo. A co by bylo gdybys poszedl krok dalej i rozmyl wode?

Greg77
09-08-2009, 13:11
Bardzo ladnie ci zaswiecilo! Podoba mi sie i kadr i swiatlo. A co by bylo gdybys poszedl krok dalej i rozmyl wode?

Hehe chcial bym ale nie mam szaraczka;) Bylo za jasno zeby rozmywac....za wczesnie....i czas naglil i musialem wracac do haciendy;)

kulten
09-08-2009, 15:49

W 100% się zgadzam, z ust kolega mi to wyjął :D .

Rob123
09-08-2009, 20:07
Pierwsze zdjęcie spory plus za perspektywę :)

borregaard
09-08-2009, 20:18
Jedynka jest b. ładna.Nie trzeba kombinować....:-D

andrzejp
09-08-2009, 20:42
Bardzo ładne foty,
tak jest, światło miałeś rewelacyjne, naturalne,
podobają mi się obie foty.

Greg77
09-08-2009, 22:02
Pierwsze zdjęcie spory plus za perspektywę :)

Dziekuje....nareszcie ktos zauwazyl;)

jchmiel
12-08-2009, 13:52
Jak dla mnie to druga fotka ma przegiętą saturacją no i na niebie widać łączenia (co kawałek inny odcień-na mojej wersji wyszło to jeszcze bardziej widoczne no ale to tylko jpg).
Poszedłbym też w trochę inne kolorki bardziej wieczorowe zgodnie z tytułem:).
Mniej więcej tak to widzę:

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Pozdrawiam.

Greg77
12-08-2009, 14:07
Jak dla mnie to druga fotka ma przegiętą saturacją no i na niebie widać łączenia (co kawałek inny odcień-na mojej wersji wyszło to jeszcze bardziej widoczne no ale to tylko jpg).
Poszedłbym też w trochę inne kolorki bardziej wieczorowe zgodnie z tytułem:).

Twoja wersja zdecydowanie mnie nie odpowiada....kolorki sa jakies mdle....mocne zachodzace slonce dalo taki kolorek...co do laczen wiem i nie tylko ty to zauwazyles....
Co do kolorow to zalecam sRGB w ustawieniach monitora...wtedy zobaczysz to co powinienes widziec.......
Pozdrawiam

jchmiel
12-08-2009, 15:08
Twoja wersja zdecydowanie mnie nie odpowiada....kolorki sa jakies mdle....mocne zachodzace slonce dalo taki kolorek...co do laczen wiem i nie tylko ty to zauwazyles....
Co do kolorow to zalecam sRGB w ustawieniach monitora...wtedy zobaczysz to co powinienes widziec.......
Pozdrawiam

Mamy w taki razie inne punkty widzenia ale to i może dobrze. O moje ustawienia nie musisz się martwić jest wszystko OK. Poza tym dopiero kalibracja sprzętowa umożliwi ci wyświetlanie poprawnych kolorów na monitorze sama zmiana profilu na inny za dużo zdziała.
Może pracujesz na TN-ce? To by wszystko wyjaśniało.

jchmiel
12-08-2009, 15:44
miało być ...za dużo nie zdziała.

połknąłem "nie"

sorka

Greg77
12-08-2009, 15:55
Mamy w taki razie inne punkty widzenia ale to i może dobrze. O moje ustawienia nie musisz się martwić jest wszystko OK. Poza tym dopiero kalibracja sprzętowa umożliwi ci wyświetlanie poprawnych kolorów na monitorze sama zmiana profilu na inny za dużo zdziała.
Może pracujesz na TN-ce? To by wszystko wyjaśniało.

O kalibracji to ja wiem.....ale widzialem juz tak ustawione monitory ze faktycznie ta moja fota moze wygladac na masakrycznie przejaskrawiona....u mnie jest kolorowo dosc mocno ale wciaz realnie.....
Monitor w miare mozliwosci kalibrowany.....
Tak na 99% jest to matryca iiyamy TN....to wiele wyjasnia?
To samo ma tutaj 90% ludzi na forum......
Ustawienia mojego monitora oraz ustawienia karty nie sprawiaja mi klopotow....lubie podkolorowac i to tylko przez to wlasnie forum....

jchmiel
12-08-2009, 17:42
O kalibracji to ja wiem.....ale widzialem juz tak ustawione monitory ze faktycznie ta moja fota moze wygladac na masakrycznie przejaskrawiona....u mnie jest kolorowo dosc mocno ale wciaz realnie.....
Monitor w miare mozliwosci kalibrowany.....
Tak na 99% jest to matryca iiyamy TN....to wiele wyjasnia?
To samo ma tutaj 90% ludzi na forum......
Ustawienia mojego monitora oraz ustawienia karty nie sprawiaja mi klopotow....lubie podkolorowac i to tylko przez to wlasnie forum....

Nie będę nic dodawał sam sobie odpowiedziałeś.
Pozdrawiam.

GUINNESSts
12-08-2009, 20:22
1ka wypadla bardzo ladnie. Dziwi tylko brak polskiej flagi ale wszystko przed nami;)