Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Na plazy.....
............zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img36.imageshack.us/img36/8633/dsc0487bwkopiaw1cropr1.jpg)
pozdrawiam :-D
Czarno białe a zapewne takie fajne kolorki były :)
Dobry czarno biały krajobraz.
Marcin T
08-08-2009, 22:17
Ładny obrazek. Ta faktura piasku i te cienie...
malasana
08-08-2009, 22:23
Dosyc odwazna obrobka i swietny efekt. Bardzo, ale to bardzo mi sie podoba. Kolor bedzie tez na pewno ladny, ale nie bedzie mial tego charakteru.
Dlugi123
08-08-2009, 22:23
Moja pierwsza myśl "kto namalował przejście dla pieszych na plaży" :)
Ale fota przyciąga wzrok, m.in. dzięki grze światła i cieni.
wojtek6308
08-08-2009, 22:55
Doskonale skomponowany kadr :-D światło i cienie zagrały idealnie.
tormentol
08-08-2009, 23:28
Jest ok, przejście dla pieszych dodaje smaczku. Podoba się :)
cholernie mi się podoba :-D
pozdrawiam
Patrzę i patrzę na to zdjęcie i prawie by można policzyć ziarnka piasku na nim, bardzo fajna fota, ale szczerze powiem, że bardzo chciałbym kolor zobaczyć... ;-)
Patrzę i patrzę na to zdjęcie i prawie by można policzyć ziarnka piasku na nim, bardzo fajna fota, ale szczerze powiem, że bardzo chciałbym kolor zobaczyć... ;-)
Malasana, Marku_L - ze zdjeciami jest tak że bardzo często tuż po otwarciu nefa wiemy jak nalezy obrobić zdjecie aby prezentowało sie jak najlepiej i żeby wydobyć z niego to co w nim najlepsze, ta fotka była wręcz stworzona do b/w kolor wyglada przy niej bardzo zwyczajnie, wręcz banalnie, a że trochę zdjęc juz na tym forum pokazałem więc uwierzcie mi na słowo :-D
Marcin T
09-08-2009, 00:13
kolor wyglada przy niej bardzo zwyczajnie, wręcz banalnie
Myślę, że to za sprawą nieba, którego...nie ma :)
Nikonozaur
09-08-2009, 00:26
Może być i BW - czemu nie... Ładny kadr, prosty, czytelny, a jednak ciągnący oko. Rewalska szuflandia?
Myślę, że to za sprawą nieba, którego...nie ma :)
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: ależ przecież jest :-D
Malasana, Marku_L - ze zdjeciami jest tak że bardzo często tuż po otwarciu nefa wiemy jak nalezy obrobić zdjecie aby prezentowało sie jak najlepiej i żeby wydobyć z niego to co w nim najlepsze, ta fotka była wręcz stworzona do b/w kolor wyglada przy niej bardzo zwyczajnie, wręcz banalnie, a że trochę zdjęc juz na tym forum pokazałem więc uwierzcie mi na słowo :-D
Nie sposób się z Tobą nie zgodzić :-)
Pozdrawiam Marek :D
Ależ dałem się nabrać na to przejście dla pieszych.........................
Nie ma co, fajnie pokazane.
Pozdrawiam.
Hehe ladnie....ale przygotuj sie bo w Eire takich paliczkow nie uraczysz;)
Piotr_ek
09-08-2009, 12:39
Odważny krok. Pion, b/w i trochę ciasny kadr. Ale pomysł "na falochron" wydaje się na tyle dobry, że właziłem tu trzy razy i dopiero za trzecim wiedziałem co mam napisać. Dobre jest to foto.
pozdr!, P.
pięknie wyszło , te cienie robią swoje :)
andrzejp
09-08-2009, 13:14
Ładny obrazek. Ta faktura piasku i te cienie...
Dokładnie tak, ładnie to wygląda, prawie jak architektura....:mrgreen:
Podoba się:-D
ciekawe jakby zgubić horyzont i zamknąć fotę za palami??
Jest ok, przejście dla pieszych dodaje smaczku. Podoba się :)
Zgadzam się i dodam tylko, że warto wystemplować w kropki z nieba :) .
Grzegorz WO
09-08-2009, 19:04
Wspaniałe BW, kadr bardzo staranny - zdecydowanie na "TAK" , gratuluję :-D
borregaard
09-08-2009, 19:19
Świetna dolna połówka zdjęcia.:-D
Zdjęcie mistrzowskie. "Tylko po co ktoś pasy na plaży malował?"
Zgadzam się z tym wszystkim co napisano powyżej o kadrze, cieniach, grze świateł, fakturze piasku.
Piękne BW.
Wciąga mnie ta fotka, z niebem czy bez, bo nie ono akurat gra tu pierwsze skrzypce:).
Gratuluję.
Przepiękne zdjęcie zrobiłeś Janku
Przemyślane kadrowo i "kolorystycznie"
Wyznam , że nie potrafię sobie nawet wyobrazić w kolorze. Zresztą nie jest mi to potrzebne.
A puste niebo to dla mnie podkreślenie nastroju tej fotografii.
A smaczków jest w tym kadrze co nie miara.
Szczere uznanie za tę pracę.
.
"Idąc cmentarną aleją szukam Cię mój przyjacielu..."
Ne wiem ale to właśnie pomyślałem jak zobaczyłem po raz pierwszy to Twoje zdjęcie...
... podoba się i to baaardzo :)
***** ........ za cienie w LD
Przepiękne zdjęcie zrobiłeś Janku
Przemyślane kadrowo i "kolorystycznie"
Wyznam , że nie potrafię sobie nawet wyobrazić w kolorze. Zresztą nie jest mi to potrzebne.
A puste niebo to dla mnie podkreślenie nastroju tej fotografii.
A smaczków jest w tym kadrze co nie miara.
Szczere uznanie za tę pracę.
.
dzięki - tak to jest ciekawy kadr i długo się zastanawiałem jak to podać, żałuję trochę że z lewej zabrakło mi dwóch centymetrów, ale na tle innych atrybutów tego zdjecia mozna przymknąć na to oko, niebo trzeba było tak zrobić gdyż był to jeden z tych bezchmurnych dni nad morzem, ale przy takim podziale kadru niebo nie gra tutaj aż tak waznej roli :-D
cheyenne
10-08-2009, 08:46
piękne
ok . rzadko to robię, ale dla młodych adeptów fotografii, ażeby uzmysłowić im ile znaczy obróbka, wrzucam gołego nefa zamienionego tylko na jpga :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img10.imageshack.us/img10/4489/dsc0487b.jpg)
pozdrawiam i czekam na komentarze :-D
uzmysłowiłes mi jakie są Twoje umiejętnosci, ale również prostą zalezność mianowicie to ze warto je posiadać aby tworzyć takie zdjęcia - szacun :)
widzę ze pokazanie nefa "zamurowało" wątek, fotka przestała się podobać !!!! :-D
przed pokazaniem tego nefa rozmawiałem z dwoma forumowiczami ze stazem, przestrzegali mnie przed tym twierdzac ze tak moze być - jednak mnie nie chodzi o notowania (gwiazdek na szczęscie już nie ma ) :mrgreen: , sądziłem ze wywołam jakąś dyskusję, ze będa pytania, ale widzę że wszystko jest jasne i oczywiste - wobec tego dodam tylko (oczywiscie cały czas mam na myśli młodych, początkujacych forumowiczów, starzy wprawieni w bojach znają to wszystko z autopsji) Kultenowi czy też Nemethowi nie muszę pokazywać nefa, sami niejednokrotnie zapewne robią z fotkami nie takie rzeczy - chcę jeszcze tylko dodać ze bardzo często jest tak ze nefy sa prawie na styk, drobne korekcje wystarczą ażeby zdjęcie stało się poprawne i dobre
akurat ta sytuacja jest trochę skrajna dlatego chciałem ją pokazać - równiez uzmysłowić tym wszystkim którzy nadal focą tylko w jpegu ile daje nef, ile zmian w programie mozna dokonać na nefie ażby zrobić w miarę dobre zdjęcie
na koniec ostatnia uwaga - pamietajmy o jednym jak widać na załączonym obrazku, liczy się efekt końcowy - nie wiedzielibyśćie nigdy jak wygladało to zdjęcie przed obróbką gdybym go nie pokazał
pozdrawiam serdecznie :)
Nikonozaur
10-08-2009, 16:36
widzę ze pokazanie nefa "zamurowało" wątek (...)
Może więc pokusiłbyś się Januszu o napisanie tutka o swoim sposobie dochodzenia od surowca do efektu na wzór Grudzinsky'ego (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=105659). Dałoby to znacznie więcej wymienionym przez Ciebie "młodym adeptom", a i starsi też zawsze coś lizną. ;)
Może więc pokusiłbyś się Januszu o napisanie tutka o swoim sposobie dochodzenia od surowca do efektu na wzór Grudzinsky'ego (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=105659). Dałoby to znacznie więcej wymienionym przez Ciebie "młodym adeptom", a i starsi też zawsze coś lizną. ;)
sorry ale z pewnych powodów nie mogę tego zrobić :-D
Marcin T
10-08-2009, 16:48
Tu nie trzeba żadnych tutków, NX jest niezwykle prostym i intuicyjnym oprogramowaniem. Wszystko polega na odpowiednim wywołaniu rawa a potem to już gra świateł i cieni, dozowaniem kontrastu dzięki U-pointom z nieskończonymi możliwościami.
Nikonozaur
11-08-2009, 00:25
(...) Wszystko polega na odpowiednim wywołaniu rawa a potem to już gra świateł i cieni, dozowaniem kontrastu dzięki U-pointom z nieskończonymi możliwościami.
Dokładnie tak samo jak gra na fortepianie - wystarczy w odpowiednim momencie uderzyć w odpowiedni klawisz. :mrgreen: