Zobacz pełną wersję : D90 :: ISO 100 (LO 1) czy ISO 200 ?
Witam po raz pierwszy na forum.
Zostałem nie całkiem dawno szczęśliwym posiadaczem D90. Nurtuje mnie jedno pytanie - jak duża jest różnica pomiędzy programowym iso 100 a sprzętowym 200 i co lepiej używać na co dzień? Staram się robić fotki na najniższym iso (przynajmniej na razie - po lekturze poradników B. Petersona), ale nurtuje mnie czy bardzo tracę na używaniu programowej setki i czy lepiej nie ustawić na stałe 200.
Jakieś opinie? Może ktoś z Was mocno potestował temat?
Temat Lo i Hi iso przewija się na forum cyklicznie co jakiś czas (np tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=106843)). Każdy ma swoje podejście do sprawy i swoje zdanie.
Najbardziej pewny wniosek płynący z całego bicia piany jest, że jeśli robisz w RAWach to taki sam efekt możesz uzyskać naświetlając na iso200 i wyciągając na kompie.
Osobiście nie wiem - nie zrobiłem bodaj jednego zdjęcia poniżej iso 200.
hej,
generalnie jeżeli możesz to trzymaj się iso200, dopiero jeżeli przy 1/4000s masz prześwietlenia lub celowo chcesz uzyskać długi czas naświetlania schodź poniżej.
różnicę pomiędzy 100 a 200 masz np. tutaj:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/page22.asp
czyli zakres mniejszy o 0,7ev, przynajmniej wg dpreview.
z kolei wg optycznych zakres tonalny jest praktycznie taki sam dla 100 i 200 więc nie przejmuj się za dużo, d90 ma tak czy inaczej świetną dynamikę.
z kolei wg optycznych zakres tonalny jest praktycznie taki sam dla 100 i 200 więc nie przejmuj się za dużo, d90 ma tak czy inaczej świetną dynamikę.
Ja z kolei doradził bym odwrotnie - żeby nie przejmować się niczym co jest napisane na optycznych.
Uzywam ISO LO1 tylko kiedy nie starcza mi migawy;) Tak to zawsze ISO 200......D90 ma tak niskie szumy ze przy ISO 200 nie widac nic! Wiec po co sie pocic.....
velaskez
08-08-2009, 20:15
Ja używam ISO100 do krajobrazu i tyle.
Przecież ISO 100 jest symulowaną czułością w D90 - puszka robi tak na prawdę zdjęcie na ISO200 i dopiero alorytmicznie jest ono modyfikowane tak, aby uzyskać ISO100 (traci przy tym trochę rozpiętości tonalnej). Morał z tego taki, że patrząc na jakość zdjęcia niczego się nie zyska przy ISO 100. ISO200 jest bazową czułością dla tej matrycy i tej wartości należy się trzymać.
sokrates
08-08-2009, 22:27
próbowałem iso 100 oraz iso 200 wołanego z NEF z korektą na - różnicy nie widziałem, więc jeśli masz potrzebe używania iso 100 - używaj. jeśli nie musisz - iso 200.
D.Anihilati
09-08-2009, 12:33
Nawet jesli ISO 200 jest w danej chwili czuloscia zbyt wysoka (za krotkie czasy w stosunku do tego co potrzebujesz), to moze lepiej zrobic zdjecie +1EV i potem samemu wprowadzic korekte w postprocessingu. Masz wtedy wieksza kontrole nad tym co sie dzieje z obrabiana fotografia, a w gruncie rzeczy, mniej wiecej tak dziala to programowe ISO w D90 (tylko tam automat za Ciebie odwala robote).
Jesli ISO 200 daje Ci wystarczajace parametry ekspozycji, to na Twoim miejscu nie kombinowalbym z ISO ponizej 200.
Jak scena nie ma zbyt dużej rozpiętości tonalnej to ISO100 pewnie da się bezproblemowo użyć. Jeśli natomiast chcemy maksymalnie wyciągać szczegóły ze świateł, to robiłbym na ISO200. Mowa o RAW, bo JPEGi zwykle tak podbijają kontrast, że i tak traci się mnóstwo informacji w światłach. Zatem jeśli ktos bawi się w JPEGi tylko, to używałbym ISO100. Jeśli RAW to przyłączam się do pomysłu prześwietlenia, ale pozostania na ISO200 i wyciągania programowo (tak jak to robi aparat). Jeśli D90 ma opcję ADL, to można spróbować ją włączyć, gdy scena jest bardzo dynamiczna.