Zobacz pełną wersję : Program czytający exify z Nikona i Canona?
Hejka
Prośba jest o prosty program, najlepiej darmowy, w którym bedzie można ułozyć zdjęcia wg danych exiff.
Impreza robiona dwoma body Nikon i Canon. Rozchodzi się tylko o ułożenie w kolejnosci ewentualnie, zmiana numeracji ... lineczki i propozycje mile widziane
Z góry dzięki...
Do takich rzeczy zdecydowanie Total Commander + wtyczka do exifa.
Zaznaczasz pliki, Ctrl+M i robisz co tylko chcesz.
Do takich rzeczy zdecydowanie Total Commander + wtyczka do exifa.Nadmienić nalezaloby, ze dziala jedynie z JPGami. Nie wiem w jakiej postaci autor pytania ma zdjecia, ale sam chetnie bym z tego korzystal, gdyby tylko dzialalo z RAWami. :(
Do Canona jest program EOSInfo pokazujący faktyczny przebieg aparatu, oraz czyta exify. Jest to specjalny program zrobiony pod Canona
Robert_P
08-08-2009, 17:41
Prosty i darmowy IrfanView czyta Nefy i Jpgi , można wsadowo według danych exif zmienić nazwę .
Zapis końcowy jpg, RAW , TIF , Nef i inne.
ps.
Pierwotnie napisałem że nie zapisuje Nefów ale sprawdziłem i jest to możliwe !
Władca Pixeli
08-08-2009, 19:01
Nadmienić nalezaloby, ze dziala jedynie z JPGami. Nie wiem w jakiej postaci autor pytania ma zdjecia, ale sam chetnie bym z tego korzystal, gdyby tylko dzialalo z RAWami. :(
Ostatnio robiłem dwoma aparatami w RAW i miałem ten sam problem.
Przygotowałem zdjęcia z 2 aparatów, skorygowałem w programach, wyeksportowałem do jpg i użyłem TC. :mrgreen:
Co za różnica czy zmieniamy nazwą na początku czy na końcu procesu.
Prosty i darmowy IrfanView czyta Nefy i Jpgi , można wsadowo według danych exif zmienić nazwę .
Zapis końcowy jpg, RAW , TIF , Nef i inne.
ps.
Pierwotnie napisałem że nie zapisuje Nefów ale sprawdziłem i jest to możliwe !
Tak z nikona czyta ale z canona już nie... uzywam go na codzień ....no chyba że jakaś mega nowa wersja...