PDA

Zobacz pełną wersję : Koreański ping-pong... ;-)

Archibald
07-08-2009, 21:42
...czyli Falcon w akcji ;-)

Skusiłem się na najtańsze dostępne 85/1,4 i... jestem mega szczęśliwy :mrgreen:

...co prawda mam pewne kłopoty z wstrzeliwaniem się z tak małą GO, ale wierzę, że będzie tylko lepiej ;-)

Oto kilka zwyczajnych fotek z dzisiaj, generalnie bardziej dla pokazania plastyki szkła na DX'ie, a wzięło się to z tego wątku (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107640) :-)

...ale i tak można mnie zjechać za kontrasty, kolorystykę i.t.p. ;-)

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/ps6ast6196xf5ugej2r8.jpg)

2.

źródło (http://www.iv.pl/images/usan2ubx1kvtpb0wu2c.jpg)

3.

źródło (http://www.iv.pl/images/v68za9bbt5se5dszb.jpg)

4.

źródło (http://www.iv.pl/images/ti8xuh95dfdoyagy1qmr.jpg)

5.

źródło (http://www.iv.pl/images/1rxgyenwr6e9n8dnqae.jpg)

6. i bonusowy portrecik z piaskownicy ;-)

źródło (http://www.iv.pl/images/hh0860gdj2q8mdlxquu7.jpg)

Poza ostatnim światło było okrutnie kontrastowe - ścieżka pomiędzy drzewami przy ostrym słońcu - starałem się jak mogłem, wyszło jak wyszło ;-) ale może komuś się przyda do oceny obiektywu :-)

Pozdrawiam :-)

tomaha35
07-08-2009, 21:55
Kapitalna plastyka ...można się zakochać w tym szkiełku . Pozdrawiam

Zbigniew
07-08-2009, 22:09
Mniam, mniam. U dobrego kucharza można nim przyrządzić wyśmienitą potrawę, co zresztą widać. Super.

mini21
07-08-2009, 22:10
Nom, to trzeba przyznać!
Tylko kolorki jakieś takie..... zazielenione (ale może mi się zdaje, albo wina monitor)

Archibald
07-08-2009, 22:21
Dzięki :-)

Kapitalna plastyka ...można się zakochać w tym szkiełku . Pozdrawiam

Można :-)

Mniam, mniam. U dobrego kucharza można nim przyrządzić wyśmienitą potrawę, co zresztą widać. Super.

Się zaróżowiłem... ;-) Pamiętaj, że przekonały mnie Twoje śniadaniowe ;-) i teraz nie mogę się doczekać tych z wieczora :-)

Nom, to trzeba przyznać!
Tylko kolorki jakieś takie..... zazielenione (ale może mi się zdaje, albo wina monitor)

Hmm... no na trawie byliśmy :mrgreen: Może faktycznie przegiałem z WB albo z kanałami (prędzej z kanałami ;-)) jednak skóra u mnie wygląda całkiem spoko (poza 5-tką - nie mogłem tam dojść do ładu)... ale mogę się mylić, bo mam monitor warty połowę użytego tu obiektywu :mrgreen:

miecio_oo
07-08-2009, 22:24
U mnie kolorki ok, tylko na 4,5, coś nie teges , po za tym bardzo dobrze. Fajnie się wstrzeliłeś na 2 (dwójce)
Gratuluje zakupu. :-)

pozdrawiam

Archibald
07-08-2009, 22:27
Dzięki Zbyszku :-)

...to na razie nie będę pożyczał Twojej 85-tki... ;-) AF'a brakuje przy dzieciakach ;-), ale na spokojne akcje wystarcza - poza tym daje śliczny obrazek :-) Przyjedźcie na grilla to się pobawisz :-)

SADPUNK44
07-08-2009, 23:02
Jednak Falcon?no ,stary,to będę Ci musiał Dzień Dobry mówić?:D:D:Dfaaajny jest...dasz zapiąć?:mrgreen:

pat.p
07-08-2009, 23:06
Archibaldzie

Chylę czoła, szkło w dobrych rękach tworzy magię umykającej chwili.

Pozdrawiam
Pat

Archibald
07-08-2009, 23:32
Jednak Falcon?no ,stary,to będę Ci musiał Dzień Dobry mówić?:D:D:Dfaaajny jest...dasz zapiąć?:mrgreen:

Dam zapiąć, dzień dobry możesz sobie odpuścić... :mrgreen:

...a zdjęcia rozumiem nijakie?.. :mrgreen:

Archibaldzie

Chylę czoła, szkło w dobrych rękach tworzy magię umykającej chwili.

Pozdrawiam
Pat

Bardzo mi miło, ale nie uważam tych zdjęć (poza plastyką) za jakieś wybitne :-) Niemniej dziękuję :-)

SADPUNK44
07-08-2009, 23:49
...a zdjęcia rozumiem nijakie?.. :mrgreen:...

A ty myślisz,że pisząc"faaajny",miałem na myśli kolor,napisy,fryzurę?:mrgreen:

arturjb
08-08-2009, 00:09
szkło ok
słuchajcie, a czy duzym technologicznym problemem jest wsadzenie tej konstrukcji optycznej do jednego pudełka z jakimś HSMem
i niech cena będzie dwa razy taka ... hmm dobrze pofantazjować:D

Photoartbox
08-08-2009, 08:05
A nie mowilem Archi, ze zrobisz piekne zdjecia kazdym szklem? Ale faktycznie w tym wypadku szkielko mocno Ci w tym pomoglo. Zdjecia sa jak zwykle super. Gratuluje nowego nabytku i czekam na dokladke, bo znow pobudziles moj apetyt :) Poszukuje czegos dluzszego do mojego D700, boje sie jedynie recznego ostrzenia, oczy juz nie te :(

Marek_L
08-08-2009, 08:43
Zdziwił bym się jak by Ciamciang w Twoich paskudnych łapach nie dał rady :-P Tobie by zapiął do body słoik po majonezie i też byś dał rade... :mrgreen:

No plastykę to to szkiełko ma, będzie pan zadowolony :D

harb
08-08-2009, 09:02
mnie jednak i u Ciebie Arczi i u Zbyszka niestety to szkło nie przekonuje, z 50mm masz piekną gładz na fotach, z Falcona (uwzgledniam równiez fotki Admina - więc nie jest to kwestia puszki) foty mają drobniutką strukturę na całej powierzchni, takie mini ziarenko, natomiast jeszcze raz powtarzam ze bokeh mnie osobiscie kompletnie się nie podoba
moze mam inne gusta przyzwyczajony jestem do swojego 70-200mm wiem to inna klasa i bardzo duże pieniądze (dlatego mam w swojej szklarni tylko dwa szkła i długo na nie zbierałem kasę ) ale wolę jedno bardzo dobre anizeli.... zamienniki (mam nadzieję że moje słowa nie zostaną to żle odebrane) zresztą 50mm 1.8 o czym swiadczą zdjęcia wielu w tym dziale jak i 85mm 1.8 mają równiez swoich fanów a są na tyle jasne że wystarcza to na spokojne focenie
oczywiście jest to tylko mz. zdanie i nie chcę na siłę do niego nikogo przekonywać

pozdrawiam serdecznie :-D

darma
08-08-2009, 10:49
nieźle,nieźle

bardzo lubię taką głębię ostrości. Zastanawia mnie fakt, ile mniej więcej zdjęć trzeba "wypstrykać", żeby złapać ostrość tam gdzie by się chciało? :) A już szczególnie przy dzieciach.
Było doświetlanie lampą? Bo efekty jak dla mnie bardzo pozytywne.

Strasznie podoba mi się 5 zdjęcie.

superkomornik
08-08-2009, 20:01
Kurcze, chyba kupię przez Ciebie tego Ping-Ponga :D

Archibald
08-08-2009, 22:27
Dzięki Wam bardzo :-) Tak jak wspomniałem - to raczej wrzutka z obietnicy pokazania pierwszych strzałów ping-ponga, przy najbliższej okazji wrzucę coś "normalniejszego" i staranniejszego ;-)

...Poszukuje czegos dluzszego do mojego D700, boje sie jedynie recznego ostrzenia, oczy juz nie te :(

Eee, udało mi się dzisiaj wyregulować poprawnie położenie lustra i mam w D300 tak wyraźnie, że nie wierzę, że w D700 będziesz miał problem ;-)

...Tobie by zapiął do body słoik po majonezie i też byś dał rade... :mrgreen:

Pod warunkiem, że ten słoik będzie wystarczająco jasny... :mrgreen: ...a poza tym nie przesadzaj ;-) Jutro o tym pogadamy ;-)

...oczywiście jest to tylko mz. zdanie i nie chcę na siłę do niego nikogo przekonywać

pozdrawiam serdecznie :-D

Ależ Januszu - bardzo sobie cenię wypowiedzi przedstawione w sposób jasny i konkretny, na pewno nie odebrałbym Twoich słów jako atak :-) To ziarenko, o którym piszesz jeszcze bardziej było zauważalne w Zeissie 135/3,5, tyle, że tam był nieco bardziej "wygładzony" bokeh, natomiast ping-pong ma bardziej rozpierdzielone tło ;-) Oczywiście, że jest to sprawa gustu, a o nich się nie dyskutuje (podobno ;-)), natomiast na tą chwilę jestem pod wrażeniem słoika, i na razie żadne sensowne argumenty do mnie nie trafiają ;-) Jedno jest pewne - gdybym miał możliwość odłożenia na coś lepszego to byłby to N85/1,4 - ale gdybym już miał taką kasę (i tak mniejszą od N70-200 ;-)) to pewnie nie wydałbym jej na to szkło... wiesz... kuchnia wymaga remontu, łazience też by nie zaszkodził... i.t.d... ;-) Zatem - jak się nie ma co się lubi... ;-)

Również serdecznie Cię pozdrawiam :-D

...Zastanawia mnie fakt, ile mniej więcej zdjęć trzeba "wypstrykać", żeby złapać ostrość tam gdzie by się chciało? :) A już szczególnie przy dzieciach.
Było doświetlanie lampą? Bo efekty jak dla mnie bardzo pozytywne.

Nie było lampy :-) Co do strzałów - tu ok.1/3 była celna, ale miałem problem ze źle ustawionym lustrem - co innego widziałem w wizjerze, a co innego się rysowało, dziś udało mi się skorygować ten błąd, i na nieruchomych przedmiotach miałem 100 na 100 :-) Jutro ping-pong przejdzie nowy test na Mai ;-)

Kurcze, chyba kupię przez Ciebie tego Ping-Ponga :D

Śmiało - warto :-)

remixs
08-08-2009, 22:30
Dzięki :-)

Można :-)

Się zaróżowiłem... ;-) Pamiętaj, że przekonały mnie Twoje śniadaniowe ;-) i teraz nie mogę się doczekać tych z wieczora :-)

Hmm... no na trawie byliśmy :mrgreen: Może faktycznie przegiałem z WB albo z kanałami (prędzej z kanałami ;-)) jednak skóra u mnie wygląda całkiem spoko (poza 5-tką - nie mogłem tam dojść do ładu)... ale mogę się mylić, bo mam monitor warty połowę użytego tu obiektywu :mrgreen:

na trawie na trawie na trawie... bez zioła spróbuj cos przyfocic, a tak powaznie to bomba szkło szkoda ze do mojej puszki nie pasuje :-( a i jeszcze jedno jak sie z arkiem bedziecie zapinać to daj znac...

Archibald
08-08-2009, 22:33
na trawie na trawie na trawie... bez zioła spróbuj cos przyfocic, a tak powaznie to bomba szkło szkoda ze do mojej puszki nie pasuje :-( a i jeszcze jedno jak sie z arkiem bedziecie zapinać to daj znac...

Bez zioła będzie ciężko, z resztą... kocioł garnkowi przyganiał :mrgreen:

Co do Arka... że chcesz się przyłączyć?.. :mrgreen:

A co do szkła - możesz zanabyć z mocowaniem do Twojej puchy, lub, jeszcze lepiej, kupić Nikona :mrgreen:

Pozdroofka ;-)

mrcll
08-08-2009, 22:35
podoba sie szkielko, szkoda tylko braku af.

remixs
08-08-2009, 22:40
Bez zioła będzie ciężko, z resztą... kocioł garnkowi przyganiał :mrgreen:

Co do Arka... że chcesz się przyłączyć?.. :mrgreen:

A co do szkła - możesz zanabyć z mocowaniem do Twojej puchy, lub, jeszcze lepiej, kupić Nikona :mrgreen:

Pozdroofka ;-)

wiesz jak człowiek z g.... bat kręci to cieżko od razu na Nikona :-) poza tym wychodzę z założenia że najpierw powinno sie byle czym nauczyć robic zdjecia a dopiero potem sobie Nikona kupować :-)

Archibald
08-08-2009, 22:43
podoba sie szkielko, szkoda tylko braku af.

Da się żyć ;-) Cena Czyni Cuda ;-)

...wychodzę z założenia że najpierw powinno sie byle czym nauczyć robic zdjecia a dopiero potem sobie Nikona kupować :-)

Nie mogę się nie zgodzić ;-) Ale nie przesadzaj - to nie jest takie znowu "byle co" :-) Tylko pytanie - czy warto się ładować z nowymi szkłami w tamten system czy od nowa zacząć przygodę z tym?.. ;-) Pogadamy w tygodniu (przypominam, że w poniedziałek mnie nie ma :mrgreen:)

mrcll
08-08-2009, 22:46
Da się żyć ;-) Cena Czyni Cuda ;-)

oczy wypalone od monitora to wolalbym z af'em, ale w cenie ping-ponga;-)

harb
08-08-2009, 22:47
napisał Arczibald
...natomiast na tą chwilę jestem pod wrażeniem słoika, i na razie żadne sensowne argumenty do mnie nie trafiają Jedno jest pewne - gdybym miał możliwość odłożenia na coś lepszego to byłby to N85/1,4...

ja zastanawiam się nad inną sprawą, jeżeli Falcon jest rzeczywiscie lepszy pod względem swiatła, ale okaze się ze inne aspekty np kontrast, kolorystyka, rozdielczość, bokeh jest lepszy np w Nikonie 85mm 1.8( mam nadzieję ze wkrótce ktoś zrobi testy porównawcze) to czy jest sens kupowania tego szkła tylko dla samego swiatła (oczywiscie ja zakładam ze Nikon bedzie lepszy) :-D - gdyż posiadanie szkła ze swiatłem 1.8 z reguły w takiej fotografii jaką my uprawiamy w zupełnosci wystarcza
Arczi natomiast Nikon 85mm 1.4 to juz zupełnie inna klasa i powiem Ci ze i ja dodatkowo chciałbym mieć to szkło, ale niestety kasa nie pozwala

Zbigniew
08-08-2009, 22:50
mnie jednak i u Ciebie Arczi i u Zbyszka niestety to szkło nie przekonuje (...)

Miałem odpowiedzieć, ale może łatwiej skorzystać z opcji moderatora "edytuj" :D :twisted: Żartuję, z sympatii oczywiście.

A tak na poważnie - rozumiem. Zasadniczo ja mógłbym od ręki pójść do sklepu i kupić Nikkory 70-200 i 85/1.4, ale to chyba nie o to chodzi, przynajmniej nie w moim przypadku. Mnie bardzo rajcuje taka akcja, że kupuję za 900 zł szkiełko, i choć nie ma wszystkiego lux-lux, to i tak oglądający robią wow, o ile oczywiście zrobię dobrze zdjęcie. To ostatnie traktuję to jako wyzwanie, za które dostać można nagrodę.

A jeżeli chodzi o bokeh - czy aby lekko nie "rozwydrzyłeś się" z tym D700 ? :) Przypomnij sobie proszę D200 i ile trzeba było się namęczyć, aby dostać fajny obrazek. Tak więc dla nas, skromnych użytkowników DX-ksów, to naprawdę przełom. I to taki większy.

Archibald
08-08-2009, 22:52
oczy wypalone od monitora to wolalbym z af'em, ale w cenie ping-ponga;-)

Takie rzeczy to tylko w Erze ;-)

...ja zastanawiam się nad inną sprawą, jeżeli Falcon jest rzeczywiscie lepszy pod względem swiatła, ale okaze się ze inne aspekty np kontrast, kolorystyka, rozdielczość, bokeh jest lepszy np w Nikonie 85mm 1.8...

Moje pierwsze spostrzeżenia (a bawiłem się trochę N85/1,8 ) wskazują, że kontrasty, kolory, rozdzielczość i praca pod światło przy pełnym rozwarciu pozostawiają N85/1,8 daleko w tyle ;-) Bokeh to kwestia gustu - N85/1,8 na pełnej dziurze ma ostry, taki pociapciany bokeh, natomiast ping-pong jest dużo bardziej wygładzony - oczywiście jeszcze nie tak jak oryginały za 5 razy większą kasę, ale imho jest nieźle ;-)

...Tak więc dla nas, skromnych użytkowników DX-ksów, to naprawdę przełom. I to taki większy.

O to to ;-)

Zbigniew
08-08-2009, 22:53
Wg mnie S. nie jest porównywalny z N.1.8. Jednak jest istotna różnica w tym, co wyciągnąć można z [email protected] a Nikkora lekko przymnkniętego - powiedzmy do f/2.2, bo dopiero wtedy staje się sensownie ostry.

Zbigniew
08-08-2009, 22:54
(...) przy pełnym rozwarciu (...)

Mi to tylko się w jeden sposób kojarzy. Może za dużo na ginekologii bywałem :D

Archibald
08-08-2009, 22:57
Mi to tylko się w jeden sposób kojarzy. Może za dużo na ginekologii bywałem :D

:mrgreen:

Zbigniew
08-08-2009, 23:02
Swoją drogą ja bardzo chętnie zrobiłbym to porównanie S. i N., ale potrzeba na to czasu, a najbliższe tygodnie nie sprzyjają. Jeżeli jednak nikt tego nie zrobi, to tak pod koniec sierpnia się zmobilizuję. Przepraszam za OT.

harb
08-08-2009, 23:07
Miałem odpowiedzieć, ale może łatwiej skorzystać z opcji moderatora "edytuj" :D :twisted: Żartuję, z sympatii oczywiście.

A tak na poważnie - rozumiem. Zasadniczo ja mógłbym od ręki pójść do sklepu i kupić Nikkory 70-200 i 85/1.4, ale to chyba nie o to chodzi, przynajmniej nie w moim przypadku. Mnie bardzo rajcuje taka akcja, że kupuję za 900 zł szkiełko, i choć nie ma wszystkiego lux-lux, to i tak oglądający robią wow, o ile oczywiście zrobię dobrze zdjęcie. To ostatnie traktuję to jako wyzwanie, za które dostać można nagrodę.

A jeżeli chodzi o bokeh - czy aby lekko nie "rozwydrzyłeś się" z tym D700 ? :) Przypomnij sobie proszę D200 i ile trzeba było się namęczyć, aby dostać fajny obrazek. Tak więc dla nas, skromnych użytkowników DX-ksów, to naprawdę przełom. I to taki większy.

witaj Zbyszku - zauważ ze cały czas porównuję Falcona z tanimi Nikonami i rozumiem doskonale ze aspekt cenowy jest tutaj najwazniejszy, tylko że jest sprawdzony co prawda ciemniejszy Nikon 1.8 --- wniosek ktory się nasuwa jest oczywisty - Falcon musi mocno jakosciowo przeskoczyć Nikona (choć ten jest o 600zł droższy)

a nie wypominaj mi D700 :-D gdyż do tej pory wspominam swego D200 i zawsze będę twierdził ,ze to świetna puszka - D700 u mnie zaistaniał przedewszystkim dlatego że zakochałem się w szerokim kącie a na pełnej klatce mogę operować ogniskową 14mm a puszkę spłacam do tej pory :-D (fotograficzna pasja)

harb
08-08-2009, 23:11
Takie rzeczy to tylko w Erze ;-)

Moje pierwsze spostrzeżenia (a bawiłem się trochę N85/1,8 ) wskazują, że kontrasty, kolory, rozdzielczość i praca pod światło przy pełnym rozwarciu pozostawiają N85/1,8 daleko w tyle ;-) Bokeh to kwestia gustu - N85/1,8 na pełnej dziurze ma ostry, taki pociapciany bokeh, natomiast ping-pong jest dużo bardziej wygładzony - oczywiście jeszcze nie tak jak oryginały za 5 razy większą kasę, ale imho jest nieźle ;-)

O to to ;-)

no jezeli takie jest Twoje zdanie o tym szkle - to zakup ma sens, ja poczekam na testy :-D

Zbigniew
08-08-2009, 23:11
No nie wypominam - przecież żartowałem i się droczę :D Nie odbieraj tego źle.

Rozumiem Twoje argumenty i staram się znaleźć jakiś środek między nimi, a moim zachwytem wreszcie-dorwanym-szkiełkiem-z-ogniskową-1.4. Jak dla mnie N85/1.8 pozostaje mega-fajnym obiektywem, ale pojawiła się alternatywa, tylko dla wtajemniczonych, która jest daje więcej i za mniejsze pieniądze. Przynajmniej ja tak widzę ping-ponga.

Nie gniewaj się proszę. Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem :(

harb
08-08-2009, 23:14
No nie wypominam - przecież żartowałem i się droczę :D Nie odbieraj tego źle.

Rozumiem Twoje argumenty i staram się znaleźć jakiś środek między nimi, a moim zachwytem wreszcie-dorwanym-szkiełkiem-z-ogniskową-1.4. Jak dla mnie N85/1.8 pozostaje mega-fajnym obiektywem, ale pojawiła się alternatywa, tylko dla wtajemniczonych, która jest daje więcej i za mniejsze pieniądze. Przynajmniej ja tak widzę ping-ponga.

Nie gniewaj się proszę. Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem :(

ależ Zbyszku no coś Ty wiem ze to zarty odpowiedziałem tez z przekąsem :-D - dyskutujemy tylko głosno na temat swego rodzaju sensacji na rynku obiektywów

Archibald
08-08-2009, 23:45
No to ja dołożę jeszcze co nieco - okazuje się, że można za śmieszne (stosunkowo) pieniądze zrobić naprawdę fajne szkło - być może ma jeszcze troszkę za dużo plastiku w obudowie (mam zastrzeżenia co do mocowania osłony przeciwsłonecznej oraz kawałka nad gwintem do filtrów - poza tym jest miodzio :-)), nie ma AF'a (zarypiście drogie Zeissy też nie mają ;-)), i właściwie poza tym - NIE MA WAD :-) A co ma najważniejszego - światło i naprawdę wykorzystywalne pełne rozwarcie, choćby nie wiem jak było to ginekologiczne ;-) a także FX... I naprawdę kosztuje śmieszne pieniądze - inaczej nigdy bym się nie skusił... dla mnie - miodzio :-)

Archibald
08-08-2009, 23:50
Dzisiaj na weselu strzeliłem kilka ujęć z tego szkła... jedno z nich:

źródło (http://www.iv.pl/images/k7pe69g8rhwe3vgd5qa.jpg)

Adu
09-08-2009, 00:08
Dla mnie 6 ma piękne kolorki :)

harb
09-08-2009, 00:15
Dla mnie 6 ma piękne kolorki :)

tak, to tak naprawdę pierwsze zdjęcie z tego szkła które mi się bardzo podoba :-D

Archibald
09-08-2009, 00:18
Teraz będzie już tylko lepiej ;-)

Marek_L
09-08-2009, 00:38
Teraz będzie już tylko lepiej ;-)
Nie inaczej i tego się boję :mrgreen:

SADPUNK44
09-08-2009, 00:47
A ja wam zrobię takie foty Takumarem,że nie rozróżnicie,czy to Falcon,czy Takumar...:mrgreen:

harb
09-08-2009, 00:55
Nie inaczej i tego się boję :mrgreen:

Marku, takie pieniadze to nie majatek jezeli się okaze że jest naprawde taki dobry to warto go mieć :-D

remixs
09-08-2009, 08:04
A ja wam zrobię takie foty Takumarem,że nie rozróżnicie,czy to Falcon,czy Takumar...:mrgreen:

a ja ci jeszcze lampę potrzymam i wtedy juz na 100% nie odrożnią!!!

Archibald
09-08-2009, 08:33
a ja ci jeszcze lampę potrzymam i wtedy juz na 100% nie odrożnią!!!

Wbudowaną??? :shock:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Marek_L
09-08-2009, 08:36
Marku, takie pieniadze to nie majatek jezeli się okaze że jest naprawde taki dobry to warto go mieć :-D
Wszystko się zgadza, z tym że pierwszy w kolejce czeka Nikon 35mm f1.8, a potem chciałem kupić parę filtrów, więc długa droga, no chyba że Ciamaciang wypuści 85mm f1.4 z AF'ką wtedy trza będzie coś z torby sprzedać... ;-)

Archibald
09-08-2009, 08:40
...no chyba że Ciamaciang wypuści 85mm f1.4 z AF'ką wtedy trza będzie coś z torby sprzedać... ;-)

To wtedy się zaczną problemy z celnością a cena wzrośnie min. dwa razy - jak nie lepiej ;-) I tak będzie optycznie ciekawszą (imho) opcją od N85/1,8, ale zacznie się marudzenie, że AF u jednego śmiga, u drugiego nie śmiga, i.t.p. ;-)

....zawsze możesz mieć opcję ekono jak ja - tylko trzy szkła, i to tanie, i to jakie ;-)

remixs
09-08-2009, 09:09
Wbudowaną??? :shock:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a co, jak sie da obiektyw dupką przypiąć to i wbudowaną sie da potrzymać (...)

Marek_L
09-08-2009, 09:19
To wtedy się zaczną problemy z celnością a cena wzrośnie min. dwa razy - jak nie lepiej ;-) I tak będzie optycznie ciekawszą (imho) opcją od N85/1,8, ale zacznie się marudzenie, że AF u jednego śmiga, u drugiego nie śmiga, i.t.p. ;-)

....zawsze możesz mieć opcję ekono jak ja - tylko trzy szkła, i to tanie, i to jakie ;-)
No tyż racja ;-), co do szkieł, to długiej Tokiny raczej nie sprzedam, średniej jak na razie też, Nikon 12-24 raczej zostanie a Nikonowska 50'ątka to prezent :-) więc ciężko będzie ze sprzedażą czegokolwiek... ;-)

remixs
09-08-2009, 09:23
Dzisiaj na weselu strzeliłem kilka ujęć z tego szkła... jedno z nich:

źródło (http://www.iv.pl/images/k7pe69g8rhwe3vgd5qa.jpg)

"Dzisiaj na weselu strzeliłem kilka ujęć z tego szkła... jedno z nich / to które wyszło ostre hihihihihi :-)" zartuje oczywiście, już sie boje jak coś swojego wpakuje co sie bedzie działo...

slavo
09-08-2009, 11:12
Widać że to szkło to całkiem ciekawa propozycja ;-)

Archibald
10-08-2009, 18:06
Bardzo ciekawa - za taką kaskę takie efekty ;-) Jeszcze kilka strzałów z dzisiaj i z wczoraj i już kończę :-)

...acha - wszystko na f1,4 :-)

źródło (http://www.iv.pl/images/koxgubpiazz0x026s4ex.jpg)

źródło (http://www.iv.pl/images/cdnz1wlls4uzz4sqlpm2.jpg)

źródło (http://www.iv.pl/images/x2pmt26xme7oc8bwxd6n.jpg)

źródło (http://www.iv.pl/images/tnjak6xpda75v4msfab.jpg)

morzon
14-08-2009, 09:46
Archibald - kiedyś wątkiem "Spacer z małym czarnym szkiełkiem..." zaszczepiłeś mi chorobę na 85 1.8 i od tamtego czasu jak tylko mogę odkładam na to szkiełko... w między czasie kupiłem (też przez Ciebie/ dzięki Tobie :mrgreen: ) Sonnara 135 i jestem super zadowolony. Teraz zaś pokazujesz piękne fotki z tego Samyanga... To, że zbankrutuje to jeszcze nic (dla takich rzeczy miło się bankrutuje :D) - ale teraz znowu dylemat - co wybrać ;) Ech... będę dalej trybił z tym problemem, obserwując kolejne fotki i posty...
I miałbym prośbę - jeśli byś mógł napisać gdzieś swoje subiektywne porównanie z pracy z tymi dwoma szkiełkami (czy tu, czy w innych wątkach) - chodzi mi głównie o ostrość - wszyscy tak straszą tym <2.2 w nikkorze, a w wyżej przywołanym wątku było wyśmienicie (choć może przez mały rozmiar fotek).

Sorki za OT, ale Twoje opinie i zdjęcia są mi bardzo pomocne ;)

Pzdr

atomant
14-08-2009, 10:26
To musi być super szkiełko! Co widać po zdjęciach. Tak ja piszesz plastyki mógłby pozazdrościć niejeden obiektyw

pozdrawiam

harb
14-08-2009, 10:30
no Arczi powiem Ci ze dzieki Twoim umiejetnościom, co obiawia się bdb fotami, coraz bardziej przekonujesz mnie do akceptacji Twojej opinii o tym szkle :mrgreen:

madmips
14-08-2009, 10:52
bardzo fajne, faktycznie ciekawa plastyka :)

karolkepka.com
14-08-2009, 13:30
Nie było lampy :-) Co do strzałów - tu ok.1/3 była celna, ale miałem problem ze źle ustawionym lustrem - co innego widziałem w wizjerze, a co innego się rysowało, dziś udało mi się skorygować ten błąd, i na nieruchomych przedmiotach miałem 100 na 100 :-)

Czy ostrzenie na kropkę nie daje zadowolających efektów? Czy da się wyregulować lustro w D200 / S5 Pro?

mini21
14-08-2009, 13:59
Ta kropka jest bardzo "delikatna".
Często mi mryga, mimo iż obiektyw jest ustawiony praktycznie w tym samym miejscu.

Archibald
14-08-2009, 19:48
Dzięki dzięki :-D

Januszu - bo się zawstydzę... :mrgreen: Szkło ma swoje wady (nie mówię o braku AF) ale za takie pieniążki... ;-) coraz bardziej jestem zadowolony :-D

S4INT - subiektywnie ;-) uważam, że ping pong daje stokroć lepszy obrazek na pełnej dziurze w porównaniu do N85/1,8. Generalnie aberracje (w porównaniu) nie istnieją, ostrość miód malina (Nikkor przy nim to mydło na f1,8 - mi wystarczało, ale ping pong go zmiażdżył ;-)), kontrasty i nasycenie koloru również spooooro wyżej, szczególnie pod światło (choć koreaniec jeszcze nie daje tego co bym chciał, ale i tak jest lepiej niż w Nikkorze). No i kwestia bokehu - to już indywidualne upodobania, imho Nikkor daje ostry, pociachany bokeh, co może mieć fajne zastosowanie, ale czasem drażni, natomiast ping pong ma gładki, przyjemny bokeh, taki jak wyższej klasy szkła - oczywiście to moje osobiste doznania, i nikogo na siłę nie będę przekonywał :-D Przy kadrowaniu z odległości 2-3 metrów ping pong rozpierdziela wszystko poza GO, przykład choćby tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=109948), czego Nikkor już tak fajnie nie umie ;-) Ponieważ od zawsze byłem zwolennikiem absolutnego NIE PRZYMYKANIA szkieł i zawsze używam ich na pełnych dziurach to dla mnie wybór koreańca był sensowniejszy od N85/1,8 - mam przede wszystkim ciut mniejszą GO, lepszą ostrość i lepszy kontrast, nie mam AF'a, ale powiem tak - w sytuacji spokojnej, gdy nic nie biega ;-) spokojnie można wycelować ręcznie, zresztą ping pong ma bardzo fajny pierścień do ustawiania ostrości, w ogóle nie można tego porównywać ze szkłami z AF :-D natomiast w sytuacjach dynamicznych... wiadomo ;-) chociaż... nie do końca... ;-) Taki przykład na plus Nikkora z AF - moja córka biegnie równolegle do płaszczyzny ostrości - AF szybko łapie ostrość i robię zdjęcie - praktycznie 100% sprawności. W tej sytuacji ping pongiem mogę nie zdążyć wyostrzyć - powiedzmy 20% sprawności. Przykład na plus ping ponga - moja córka biegnie w moim kierunku, czyli wymaga ciągłej korekty ostrości - żebym nie wiem jak kombinował, AF po złapaniu ostrości i tak nic nie daje, bo mikro-opóźnienie powstałe po zablokowaniu ostrości i strzeleniu migawki i tak powoduje wyjście małej z GO - skuteczność - 1%. Ping pongiem ustawiam ostrość ciut przed córką i czekam na wyostrzenie się obrazu i strzelam - skuteczność powiedzmy 30% - to i tak o wiele lepiej ;-) Oczywiście - manual focus i to jeszcze ze zwykłą matówką to nie AF - nie oszukujmy się ;-) jednak jeżeli koreańcy wsadziliby taki AF jak nie przymierzając Tamron to... ja wolę bez AF'a ;-) ...i jeszcze za taką kasę... ;-) Podsumowując - jeżeli komuś nie przeszkadza ręczne strojenie ostrości i lubi pracę na pełnych dziurach, to zdecydowanie polecam koreańca. Jeżeli ktoś chce przymykać szkło do min. f2,5 czy f2,8 to lepszy będzie Nikkor. Ja już wybrałem - i nie żałuję ;-)

karolkepka.com - nie wiem jak z Fuji, ale w Nikonach są dwie śrubki w komorze lustra, takie małe imbusy - ta bliżej obiektywu służy do korekty położenia lustra i generalnie nie ma wpływu na tą głębiej położoną, która służy do korekty AF :)

PS. S4INT - jeszcze dowód na to co pisałem powyżej z łapaniem ostrości z biegających dzieciaków - kadry słabe, ale dowód jest ;-)

źródło (http://www.iv.pl/images/duka3znvg6pg7o4qqn3c.jpg)

źródło (http://www.iv.pl/images/sdcskfzosi6rsu64sjm.jpg)

źródło (http://www.iv.pl/images/u8iivn4i57m2iho84hw.jpg)

Pozdrawiam :-)

Zbigniew
14-08-2009, 19:55
Hehe. Też dzisiaj się tak bawiłem. Ostrość można złapać i człowiek ma niezłą radochę.

Nie chwaliłem Cię jeszcze w tym wątku za ten wątek, co niniejszym czynie. Well done !

SADPUNK44
15-08-2009, 00:03
Czy Ty,Archibaldzie,masz jakieś udziały w pingpongsangyang?:mrgreen:

black_bird
15-08-2009, 00:08
pieknie rysuje, foty bardzo ciekawe ... muszę sobie kiedys podpiąc pod swój aparat

SADPUNK44
15-08-2009, 00:15
Dzięki dzięki :-D

Januszu - bo się zawstydzę... :mrgreen: Szkło ma swoje wady (nie mówię o braku AF) ale za takie pieniążki... ;-) coraz bardziej jestem zadowolony :-D

S4INT - subiektywnie ;-) uważam, że ping pong daje stokroć lepszy obrazek na pełnej dziurze w porównaniu do N85/1,8. Generalnie aberracje (w porównaniu) nie istnieją, ostrość miód malina (Nikkor przy nim to mydło na f1,8 - mi wystarczało, ale ping pong go zmiażdżył ;-)), kontrasty i nasycenie koloru również spooooro wyżej, szczególnie pod światło (choć koreaniec jeszcze nie daje tego co bym chciał, ale i tak jest lepiej niż w Nikkorze). No i kwestia bokehu - to już indywidualne upodobania, imho Nikkor daje ostry, pociachany bokeh, co może mieć fajne zastosowanie, ale czasem drażni, natomiast ping pong ma gładki, przyjemny bokeh, taki jak wyższej klasy szkła - oczywiście to moje osobiste doznania, i nikogo na siłę nie będę przekonywał :-D Przy kadrowaniu z odległości 2-3 metrów ping pong rozpierdziela wszystko poza GO, przykład choćby tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=109948), czego Nikkor już tak fajnie nie umie ;-) Ponieważ od zawsze byłem zwolennikiem absolutnego NIE PRZYMYKANIA szkieł i zawsze używam ich na pełnych dziurach to dla mnie wybór koreańca był sensowniejszy od N85/1,8 - mam przede wszystkim ciut mniejszą GO, lepszą ostrość i lepszy kontrast, nie mam AF'a, ale powiem tak - w sytuacji spokojnej, gdy nic nie biega ;-) spokojnie można wycelować ręcznie, zresztą ping pong ma bardzo fajny pierścień do ustawiania ostrości, w ogóle nie można tego porównywać ze szkłami z AF :-D natomiast w sytuacjach dynamicznych... wiadomo ;-) chociaż... nie do końca... ;-) Taki przykład na plus Nikkora z AF - moja córka biegnie równolegle do płaszczyzny ostrości - AF szybko łapie ostrość i robię zdjęcie - praktycznie 100% sprawności. W tej sytuacji ping pongiem mogę nie zdążyć wyostrzyć - powiedzmy 20% sprawności. Przykład na plus ping ponga - moja córka biegnie w moim kierunku, czyli wymaga ciągłej korekty ostrości - żebym nie wiem jak kombinował, AF po złapaniu ostrości i tak nic nie daje, bo mikro-opóźnienie powstałe po zablokowaniu ostrości i strzeleniu migawki i tak powoduje wyjście małej z GO - skuteczność - 1%. Ping pongiem ustawiam ostrość ciut przed córką i czekam na wyostrzenie się obrazu i strzelam - skuteczność powiedzmy 30% - to i tak o wiele lepiej ;-) Oczywiście - manual focus i to jeszcze ze zwykłą matówką to nie AF - nie oszukujmy się ;-) jednak jeżeli koreańcy wsadziliby taki AF jak nie przymierzając Tamron to... ja wolę bez AF'a ;-) ...i jeszcze za taką kasę... ;-) Podsumowując - jeżeli komuś nie przeszkadza ręczne strojenie ostrości i lubi pracę na pełnych dziurach, to zdecydowanie polecam koreańca. Jeżeli ktoś chce przymykać szkło do min. f2,5 czy f2,8 to lepszy będzie Nikkor. Ja już wybrałem - i nie żałuję ;-)

karolkepka.com - nie wiem jak z Fuji, ale w Nikonach są dwie śrubki w komorze lustra, takie małe imbusy - ta bliżej obiektywu służy do korekty położenia lustra i generalnie nie ma wpływu na tą głębiej położoną, która służy do korekty AF :)

Jezu,ja myślałem,że ja po prostu robię zdjęcia...:lol:

Archibald
15-08-2009, 00:29
Hehe. Też dzisiaj się tak bawiłem. Ostrość można złapać i człowiek ma niezłą radochę.

Nie chwaliłem Cię jeszcze w tym wątku za ten wątek, co niniejszym czynie. Well done !

Dzięki :-D :-D :-D

Czy Ty,Archibaldzie,masz jakieś udziały w pingpongsangyang?:mrgreen:

Właśnie się zastanawiam, czy im nie wysłać maila z linkiem do tego wątku ;-)

pieknie rysuje, foty bardzo ciekawe ... muszę sobie kiedys podpiąc pod swój aparat

Warto, ale tylko dla f1,4 :-)

Jezu,ja myślałem,że ja po prostu robię zdjęcia...:lol:

A czy ja gdzieś napisałem, że nie robisz?.. :mrgreen:

Pimps
15-08-2009, 21:46
Archibald - no i doczekałeś się swojej 85 i co ciekawe nie ważne że jest wykonana z kauczuku jak oryginalny ping-pong a to że pieknie pokazuje efekt końcowy czyli fotkę i mniej skatowany portfel po jej zakupie. I tu oczywiście znowu co niektórzy mogą się załamać że za niewielkie pieniądze można robić wielkie foty.

mOSAd
15-08-2009, 23:52
Dopiero ostatnie zdjecia w ruchu pokazują klasę szkła - super.

karolkepka.com
16-08-2009, 09:28
te ostatnie zdjęcia są wyostrzane?

Archibald
16-08-2009, 10:04
Dzięki Wam :-)

Pimps faktycznie najbardziej cieszy to, że kieszeń nie odczuła specjalnie tego wydatku... a już szczególnie w porównaniu z N85/1,4 ;-)

mOSAd - te trzy ostatnie fotki uważam za słabe, nawet bardzo słabe, ale pokazują, że manualem też można złapać ostrość w ruchu ;-)

karolkepka.com - zdjęcia po zmniejszeniu wyostrzane dokładnie tak jak samo jak zawsze szykuję do netu, tutaj (http://s3.wyslijplik.pl/get.php?gid=Nmk78qqW) powiesiłem dwa nefy z tego (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107640&page=28) wątku, chyba jeszcze wiszą - nie ma jak sobie ściągnąć i samemu porównać :-)

Pzdr.

darma
16-08-2009, 10:42
zdjęcia po zmniejszeniu wyostrzane dokładnie tak jak samo jak zawsze szykuję do netu, tutaj (http://s3.wyslijplik.pl/get.php?gid=Nmk78qqW) powiesiłem dwa nefy z tego (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107640&page=28) wątku, chyba jeszcze wiszą - nie ma jak sobie ściągnąć i samemu porównać :-)

Pzdr.

"Link jest przeciążony. Proszę spróbować pobrać plik później."
o i masz... zrobiłeś chyba furore tym linkiem :)
po piątym odświeżeniu strony zrezygnowałam na tą chwilę :)

prz3mo
16-08-2009, 10:46
Archibald, albo jesteś mistrzem w ręcznym ostrzeniu... albo napisz na ile strzałów biegnącego dziecka jesteś w stanie, ostrząc manualnie, trafić :-P . Bo aż nie chce mi się wierzyć, że "tak spokojnie sobie trafiacie manualem w ruchliwe dzieci" :)

morzon
16-08-2009, 10:47
Archi - ogromne dzięki za poświęcenie chwili na odpisanie - bardzo mi to pomogło i chyba zdecyduję się na pingponga. Cena mnie też skutecznie zachęca do tego (w razie czego sprzedam ze stówką straty i nie będę płakał ;) )

Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam :D

harb
16-08-2009, 10:51
Archibald, albo jesteś mistrzem w ręcznym ostrzeniu... albo napisz na ile strzałów biegnącego dziecka jesteś w stanie, ostrząc manualnie, trafić :-P . Bo aż nie chce mi się wierzyć, że "tak spokojnie sobie trafiacie manualem w ruchliwe dzieci" :)

Przemo trafiają tym łatwiej że Arczi to kawał chłopa, ale trzeba rzucać z bliższej odległośći :mrgreen::mrgreen::mrgreen: z daleka jest ciężej gdyż obiektyw dłużej leci (normalne prawo fizyki)

prz3mo
16-08-2009, 12:26
Przemo trafiają tym łatwiej że Arczi to kawał chłopa, ale trzeba rzucać z bliższej odległośći :mrgreen::mrgreen::mrgreen: z daleka jest ciężej gdyż obiektyw dłużej leci (normalne prawo fizyki)

heheheheh :)

Archibald
16-08-2009, 12:46
"Link jest przeciążony. Proszę spróbować pobrać plik później."

Kliknij na "Ping Pong.rar" i powinno pójść ;-)

Archibald, albo jesteś mistrzem w ręcznym ostrzeniu...
Jeszcze miesiąc z ping pongiem i kto wie, kto wie... :mrgreen:

...albo napisz na ile strzałów biegnącego dziecka jesteś w stanie, ostrząc manualnie, trafić :-P . Bo aż nie chce mi się wierzyć, że "tak spokojnie sobie trafiacie manualem w ruchliwe dzieci" :)

Bez problemu, 102 strzały celne na 100 podejść... :mrgreen: A na serio - z większej odległości (powiedzmy 10 - 15m) odsetek trafionych biegaczy to tak ok.30 - 40%, nie tyle ze względu na GO, które co prawda rośnie, ale i tak jest znikoma ;-) co bardziej za względu na większą przewidywalność kolejnych kroków biegaczy ;-) Dodam, że z każdym wypitym browarem odsetek spada o ok.10%, co po czterech - pięciu browarach daje wynik celnych strzałów = 0 :mrgreen:

Archi - ogromne dzięki za poświęcenie chwili na odpisanie - bardzo mi to pomogło i chyba zdecyduję się na pingponga. Cena mnie też skutecznie zachęca do tego (w razie czego sprzedam ze stówką straty i nie będę płakał ;) )

Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam :D

Nie ma sprawy - z takim samym podejściem zanabyłem koreańca, w razie jakby co nie powinno być problemów z odsprzedażą, a cena jest... co najmniej przyjemna ;-)

ROTFL :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mOSAd
16-08-2009, 16:24
mOSAd - te trzy ostatnie fotki uważam za słabe, nawet bardzo słabe, ale pokazują, że manualem też można złapać ostrość w ruchu ;-)
Ja nie oceniam jakości zdjęć, ale jakość szkła - i tu właśnie w takim świetle widać jak się sprawuje i jaki jest bokeh. No ale to każdy po swojemu ocenia widać. Generalnie szkiełko warte uwagi za tę cenę.

slavcic
22-08-2009, 11:16
bardzo ladne zdjecia. chyba poszukam tego szkielka ;-)

Archibald
22-08-2009, 15:38
Dzięki :-) Warto je zanabyć za takie pieniążki :-)

GeparD
24-08-2009, 06:21
mam rozumiec ze Falcon i Samyang to te same szkielka?

mini21
24-08-2009, 06:23
Tak.