PDA

Zobacz pełną wersję : Czy warto zmienić monitor?

Karolek
07-08-2009, 19:35
jak w temacie.
Mam philipsa crt 17" i zastanawiam się nad zmianą na to http://www.agito.pl/monitory-lcd/nec-19-lcd-multisync-lcd-ea191m.0.334576.html?cid=54&attr=1:16605|1376:110033&showAllAttr=1. Ma to sens czy pozostać przy tym co mam? Na wydanie sporych dla mnie pieniędzy chętny nie jestem. Obraz na tym lcd byłby lepszy niż na dotychczasowym crt?

wasilewk
07-08-2009, 19:51
Nie, no. NEC to NEC !

Jeśli czyjeś doświadczenia mogą Ci pomóc w wyborze, to służę:

Zmieniłem Sony E400 CRT 19" na... ... IIyama 26".
Nie kalibrowany przeze mnie, lecz przez fabrykę i działa dobrze, kolorki ok., jasność równomierna - chodzi cały czas na 1920x1200 i nawet TV jest extra. A tak mi było szkoda tego CRT... Niepotrzebnie ! Trzeba przywyknąć do nowoczesności i już ( to tak jak z fotografią analogową i cyfrową - jeszcze sie opiera, ale koniec bliski...).

Pzdr.

Karolek
07-08-2009, 20:21
Czyli uważasz, że obraz byłby lepszej jakości. Z lcd to mam do czynienia tylko w pracy (najtańsze modele) i w porównaniu z tamtymi wolę swojego crt. Z matrycą pva czy podobną to w sklepach w okolicy u mnie nie uświadczysz i trudno mi ocenić co lepsze.
Fakt, nowe kusi. Tylko pytanie czy będzie lepiej.
Dzięki za Twoje wrażenia.

wasilewk
07-08-2009, 20:30
Czyli uważasz, że obraz byłby lepszej jakości.

Nie, inny - musisz po mału przywyknąć.

Z lcd to mam do czynienia tylko w pracy (najtańsze modele) i w porównaniu z tamtymi wolę swojego crt.

Możesz woleć (jak ja), ale nie masz wyjścia.

Z matrycą pva czy podobną to w sklepach w okolicy u mnie nie uświadczysz i trudno mi ocenić co lepsze.
Fakt, nowe kusi. Tylko pytanie czy będzie lepiej.

Może nie lepiej a inaczej. Oczywiście pomijam monitory za kilkanaście tys. zł.
Te średnie, to właśnie NEC, choć też kosztuje sporo. Nie warto MZ pchać się w Eizo i podobne zawodowce. Ich utrzymanie też jest uciążliwe (dla wymagań zawodowych).

Musisz się odważyć...

Pzdr.

Karolek
07-08-2009, 21:02
Dzięki

wasilewk
07-08-2009, 21:10
Zapomniałem dodać:
Ja bym wybierał monitor, który jest dobrze obsługiwany przez kartę grafiki (drivery do danego typu - i to żadne uniwersalne !). A w ogóle to karta im lepsza, tym mniejsze rozczarowanie. Oczywiście złącze d-sub darujmy sobie...

Pzdr.

Karolek
07-08-2009, 21:14
Nie za bardzo rozumiem...

wasilewk
07-08-2009, 21:19
Nie za bardzo rozumiem...

No widzisz, to nie jest tak, że przepniesz stary monitor z nowym i gotowe.
Np. w CRT dbałeś o to, by dla ładniejszego obrazka mieć odświerzanie powyżej 75Hz. Tutaj częstotliwość tzw. 'natywna' jest 60Hz. Driverów pewno z monitorem nie będzie, trzeba ich poszukać w internecie... itp itd.

Pzdr.

Tom01
07-08-2009, 23:45
IIyama 26".
Nie kalibrowany przeze mnie, lecz przez fabrykę i działa dobrze, kolorki ok., jasność równomierna - chodzi cały czas na 1920x1200 i nawet TV jest extra.

Niestety Pański monitor nie jest kalibrowany w fabryce. Żadne narzędzie do kalibracji nawet nie leżało w jego pobliżu. To TV faktycznie może i extra, ale co do koloru, trzeba wyjątkowo niskich wymagań, aby stwierdzić że jest ok.

Zapomniałem dodać:
Ja bym wybierał monitor, który jest dobrze obsługiwany przez kartę grafiki

Nie przesadzajmy. Każda w miarę współczesna karta graficzna będzie działać poprawnie z 99,99% monitorów dostępnych na rynku.

PS. Wymieniony na początku model Nec to sprzęt dla korporacji. Do użytku ogólnego. Z pewnością nie do fotografii, chyba że mianem tym określimy pokazywanie fotek z imprezy. Sugerowałbym mocno dołożyć kilka złotych do Neca P221W. To jeden z najtańszych monitorów na rynku, które przy fotografii nie będą rozczarowaniem.

PS2. W dobre monitory, Nec, Eizo warto się pchać tak samo jak w każdy inny produkt, o ile mamy chęć na coś lepszej jakości niż masówkę.

leonID
07-08-2009, 23:52
Ja znalazłem taki -> http://www.agito.pl/monitory-lcd/samsung-20-lcd-sm-f2080-czarny.0.347175.html.
Niby ma to PVA, ale z drugiej strony to tylko Samsung. No i nie wiem co myśleć, bo pomacać go nie mam gdzie.

MisiekT
08-08-2009, 00:08
polecam jakis starszy (ze wzgledu na cene) model EIZO, proste LCD za 1000-1200zl to w wiekszosci syf dla dzieci do przegladania netu i to w dodatku meczacy szybko oczy...

Tom01
08-08-2009, 00:09
Niby ma to PVA

Ależ to nic nie znaczy.

Tom01
08-08-2009, 00:10
proste LCD za 1000-1200zl to w wiekszosci syf dla dzieci do przegladania netu i to w dodatku meczacy szybko oczy...

Oj, to chyba nie ma Pan dzieci. Ja swoich nie skazuję na takie coś.

MisiekT
08-08-2009, 01:26
zgadza sie, nie mam :)

PS. tutaj na przyklad proste EIZO w wersji "budzetowej" - http://www.allegro.pl/item704750381_kurier_gratis_eizo_flexscan_s2031w_g war_60m_cy_wwa.html

a w kwestii jakosci - mam EIZO L685EX ladnych pare lat - "przebieg" niecale 13tys godzin (czyli obrazujac - 1625dni po 8godzin), juz sporo po gwarancji i nawet ani jednego bad pixela i wszystko inne idealnie smiga... no i najwazniejsze - naprawde zdarza mi siedziec przy nim po 20 godzin non-stop, gdzie na nowych "biurowych" LCD wzrok pada mi po 4-5h

Karolek
08-08-2009, 07:53
Sugerowałbym mocno dołożyć kilka złotych do Neca P221W. To jeden z najtańszych monitorów na rynku, które przy fotografii nie będą rozczarowaniem.

Tak, tylko to jest model 22". Dla mnie taki rozmiar jest zdecydowanie za duży, wolałbym coś 19-20".
Czyli chyba na razie warto wstrzymać się, gdyż za tysiąc z niedużym ogonkiem nic wyraźnie lepszego od mojego crt pod względem obrazu nie kupię. Może za kilkanaście miesięcy stanieją te lepsze i wtedy pomyślę.

Tom01
08-08-2009, 22:22
Tak, tylko to jest model 22". Dla mnie taki rozmiar jest zdecydowanie za duży, wolałbym coś 19-20".
Czyli chyba na razie warto wstrzymać się, gdyż za tysiąc z niedużym ogonkiem nic wyraźnie lepszego od mojego crt pod względem obrazu nie kupię. Może za kilkanaście miesięcy stanieją te lepsze i wtedy pomyślę.

22" panorama to nic innego niż 19 + kilka cm z boku na narzędzia. Dość przyjemny rozmiar. Z rozsądnych 19-tek klasycznych polecam Eizo S1921.

igsux3
08-08-2009, 23:42
CRT rulez i tyle ;) zdjęcia zdjęciami, ale do grania to się żaden lcd nie nadaje :mrgreen:

wilk325
09-08-2009, 00:05
CRT rulez i tyle ;) zdjęcia zdjęciami, ale do grania to się żaden lcd nie nadaje :mrgreen:

Możesz to poprzeć argumentami, chciałbym się dowiedzieć dla czego i myślę że jeszcze paru użytkowników forum też by skorzystało na tym.

Karolek
09-08-2009, 14:19
22" panorama to nic innego niż 19 + kilka cm z boku na narzędzia. Dość przyjemny rozmiar. Z rozsądnych 19-tek klasycznych polecam Eizo S1921.

Znajomy ma w takim rozmiarze i trudno mi objąć cały ekran.:???: Serio.

skulinski
09-08-2009, 15:37
Znajomy ma w takim rozmiarze i trudno mi objąć cały ekran.:???: Serio.

to tylko i wylacznie kwestia przywyczajenia.. posiedzialbys u niego dluzej to powrot do mniejszego bylby jeszcze gorszy. Ja juz sobie nie wyobrazam komfortowej pracy na mniejszym.

igsux3
09-08-2009, 16:02
Możesz to poprzeć argumentami, chciałbym się dowiedzieć dla czego i myślę że jeszcze paru użytkowników forum też by skorzystało na tym.

W kwestii tylko i wyłącznie gier (pomijając zdjęcia) :
- przede wszystkim input lag
- smużenie
- kiepskie odświeżanie ; przy czym z góry proszę osoby, które uważają, że odświeżanie w lcd nie ma znaczenia, o zaznajomienie się z tematem :mrgreen:

Te trzy rzeczy sprawiają, że granie na LCD dla gracza niedzielnego niczym się nie będzie różniło od grania na CRT, ale proszę zauważyć, że na wszystkich tych mistrzostwach (WCG, ESL i inne te nazwy, których nie spamiętam) we wszelkich grach komputerowych (CS, starcraft, quake, need for speedy itp) każdy jeden bez wyjątku gra na kineskopie.

Jeśli ktoś dalej nie jest przekonany, proponuję koło siebie postawić 2 monitory i puścić clone view, następnie w CRT ustawić rozdziałkę typu 800x600, 150hz i zagrać partyjkę w quake. Jeśli dalej nie widzisz różnicy - możesz spokojnie grać na LCD :mrgreen:

wilk325
09-08-2009, 17:06
W kwestii tylko i wyłącznie gier (pomijając zdjęcia) :
- przede wszystkim input lag
- smużenie
- kiepskie odświeżanie ; przy czym z góry proszę osoby, które uważają, że odświeżanie w lcd nie ma znaczenia, o zaznajomienie się z tematem :mrgreen:

Te trzy rzeczy sprawiają, że granie na LCD dla gracza niedzielnego niczym się nie będzie różniło od grania na CRT, ale proszę zauważyć, że na wszystkich tych mistrzostwach (WCG, ESL i inne te nazwy, których nie spamiętam) we wszelkich grach komputerowych (CS, starcraft, quake, need for speedy itp) każdy jeden bez wyjątku gra na kineskopie.

Jeśli ktoś dalej nie jest przekonany, proponuję koło siebie postawić 2 monitory i puścić clone view, następnie w CRT ustawić rozdziałkę typu 800x600, 150hz i zagrać partyjkę w quake. Jeśli dalej nie widzisz różnicy - możesz spokojnie grać na LCD :mrgreen:

Ja nie gram w ogóle, ale byłem ciekawy, innym jak pisałem też może to się przydać. Dzięki za wyjaśnienie:)
Tak z ciekawości ustawiłem sobie na LCD 800x600 i 200hz to się da ( podejrzewam, że to ustawienia z karty, ciekawe jak monitor by działał? ).

remnaj
07-09-2009, 00:56
skoro jest taki wątek to zapytam Was o NEC MultiSync EA191M. czy jest godny uwagi i jak sie ma do Eizo s1921? czy rózncia jest kolosalna?
pozdrawiam Remik

Tom01
07-09-2009, 09:47
skoro jest taki wątek to zapytam Was o NEC MultiSync EA191M. czy jest godny uwagi i jak sie ma do Eizo s1921? czy rózncia jest kolosalna?
pozdrawiam Remik

Różnica jest bardzo duża. EA to kontynuacja korporacyjnej serii 70. Monitory projektowane do użycia w biurach, w tamtejszych zastosowaniach, warunkach i przy dużej ilości monitorów do jednoczesnej administracji. W tym kontekście użycie EA191M ma poważne zalety. Przy fotografii jednak, uniwersalno-domowy S1921, który jest całkiem znośnie zlinearyzowany w fabryce i ma szeroki zakres regulacji jaskrawości, sprawdzi się lepiej.