PDA

Zobacz pełną wersję : Zdalnie sterowany komputerem kompakt/megazoom/lustrzanka?

TomaszR
07-08-2009, 11:00
Potrzebuję pomocy w temacie zdalnego sterowania aparatem. Nie chodzi o używanie pilota, ale robienie zdjęć przez komputer podpięty do "puszki", ze sterowaniem parametrami ekspozycji, ISO, WB itd., natychmiastowym przegrywaniem wykonanych zdjęć na kompa.

Wiem jak to wygląda u Nikona (Camera Control Pro 2 + DSLR), Canon ma podobne oprogramowanie EOS Capture.
Ale w obu przypadkach jest ono wyłącznie do zastosowania z lustrzankami danej firmy, a poszukuję raczej rozwiązania nie ograniczającego wyłącznie do DSLRów. Orientujecie się, czy jakiś producent aparatów udostępnia API (interfejs programistyczny) podobne do Nikon Software Development Kit? (które ma tylko jedną wadę - jest właśnie wyłącznie do lustrzanek).
Wiem, że na podstawie tego SDK powstały przynajmniej dwa freewarowe programy do sterowania lustrzankami Nikona - DCamCapture oraz Nikon Control.

Znalazłem również darmowe oprogramowanie o nazwie Snappixx, które współdziałało ze starymi Coolpixami (bardzo starymi, komunikacja przez port szeregowy COM komputera...). Ale rozwój zatrzymał się ładnych kilka lat temu, na wersji 0.54...

Sony wypuściło ostatnio "stację dokującą" Party-shot IPT DS1 do swoich nowych kompaktów, która samodzielnie pstryka zdjęcia. Ale mi zależy na zdecydowanie większym zakresie kontroli nad poczynaniami aparatu.
Szczerze mówiąc, najbardziej zależy mi na udostępnianym przez producenta SDK, czyli czymś takim, co zrobił Nikon dla swoich lustrzanek (o tu: https://sdk.nikonimaging.com/apply/).
Ale będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje dotyczące zdalnego sterowania aparatem przy pomocy komputera.

TomaszR
07-08-2009, 11:21
Chyba trafiłem na coś, co rozwiązuje moje dylematy. Czy ktoś już tego używał?
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK

P.S. Jednak nie bardzo... to rozszerza możliwości firmware'u, ale niekoniecznie będzie przydatne do zdalnego sterowania...
Więc nadal liczę na pomoc :)