PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX2 2.2.0 - problem z zapisem jpg - deformacja kolorów

nero2313
07-08-2009, 01:13
Witam wszystkich serdecznie!

Mam taki problem...

Po obrobieniu zdjęcia w NEF zapisuję je w formacie jpg. Jeśli otworzę to zdjęcie w przeglądarce Visty, zdjęcie zmienia kolor (ociepla się) . Jeśli to samo zdjęcie otworzę w nx, kolory są zgodne z oryginałem. Jaka może być tego przyczyna? Dodam, że w zakładce Preferences - Color Managment mam ustawione sRGB, w aparacie również mam sRGB.

Dodatkowo sprawdziłem, jak wygląda ten jpg w photoshopie cs4 i okazuje się, że ps otwiera zdjęcie z poprawnymi kolorami. niestety próba zapisu tego jpg kończy się tak, jak w przypadku nx-a.

Dodam jeszcze, że po sprawdzeniu "właściwości jpg" okazuje się, że " odwzorowanie kolorów: nieskalibrowany" Jest tak w przypadku zapisu jpg nx-em jaki ps-em. Próbowałem też sposobu Adjust - Color Profile, ale nie przyniosło to żadnej zmiany.

Bardzo proszę o pomoc!
Pozdrawiam

Marcin T
07-08-2009, 07:00
nero2313, forum aż kipi od informacji na ten temat. To bardziej powszechne niż Ci się wydaje.

Kyo
16-08-2009, 12:59
jak zapisujesz plik do JPG zaznacz kwadracik o (embed icc profile ) wtopieniu profilu ICC do zdjecia
bedzie dzialac :)