Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Spawacz
Kolejny dzien spedzilem na dokumentowaniu akcji Artura Zmijewskiego w ramach "Przebudzenia -- Reaktywacji". Najistotniejsza czescia akcji jest plener rzezbiarski, zorganizowany w zakladach budowy konstrukcji metalowych -- Mekro w Swieciu. Zaproszeni rzezbiarze z pomoca pracownikow Mekro, tworza rzezby z metalu, na zadany przez Artura temat. Dzisiaj natchnelo mnie wdzianko jednego ze spawaczy i poprosilem go, zeby na chwile zdjal maske...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img231.imageshack.us/img231/7982/dsc2349.jpg)
Witek "Wisz"
06-08-2009, 17:34
Ależ twarzowy gajerek:mrgreen: A kaptur jak - nie przymierzając - u mistrza małodobrego w średnich wiekach:mrgreen:
Heh, to samo pomyślałem. Gdyby nie kilka współczesnych elementów było by jak ze średniowiecza. Świetne kolory
ciekawy wyraz twarzy spawacza
bardzo fajna praca, kolorki, klimat, swiatlo, twarz
taki jakby konstrast sredniowieczno-nowoczesny (styl stroju vs narzedzia)
jedynie ten napis na tshircie gryzie w oczy - jakby nie pasuje do ogolnego klimatu ciuchow - ale to oczywiscie tylko imho
Darek Jankowiak
06-08-2009, 21:33
jedynie ten napis na tshircie gryzie w oczy - jakby nie pasuje do ogolnego klimatu ciuchow - ale to oczywiscie tylko imho
to chyba nazwa firmy na kombinezonie.
kolory bomba !!!
Obrobka troche "draganowska" co akurat na plus dla tego zdjecia. Kolory, kontrast, bokeh super. Dalbym tylko mniej gory.
Dalbym tylko mniej gory.Juz kombinowalem. Nieprzyjemnie ciasno sie wtedy robi.
stig niewiem jak Ty to robisz kolory świetne , a i cała praca na wielki plus
Świetna praca, bardzo klimatyczna co już zresztą zostało zauważone
A co to za spawacz, co nie spawa... Kto mu płaci, że tak sobie przerwy robi...
Tak powinien zaiwaniać... http://plfoto.com/1716569/zdjecie.html
Roman K.
06-08-2009, 22:25
Kapitalne zdjęcie!
Nie da się nie zauważyć kombinacji w programie graficznym, polegającym - zdaje się - na wyostrzaniu zaraz po mydełkowaniu, ale sam pomysł i kadr jest po prostu świetny.
Osobiście, starałbym się zrobić to zdjęcie bardziej naturalnie.
ŚWietne jest, a wyraz twarzy mówi sam za siebie jaka to harówa ...
Nie da się nie zauważyć kombinacji w programie graficznym, polegającym - zdaje się - na wyostrzaniu zaraz po mydełkowaniu,Ke? :) Zadnego wyostrzania (nooo... oprocz tego po skalowaniu) tam nie ma. Troszke recznej roboty polegajacej na wybiorczym gaszeniu swiatel i rozjasnianiu cieni.
Roman K.
06-08-2009, 22:44
Choćby po krawędzi murku wychodzi mi, że przeostrzyłeś po jakimś "noise ninja ", albo pogubiłeś proporcje. Nie upieram się, tym bardziej, że zdjęcie jest świetne.
Gratuluję.
dobry portret.
Widzę to tak: ściana, seria portretów robotników w chwili przerwy, obróbka identyczna, światło podobne. Pojedynczo, już mniej efektowne, jak dla mnie z powodu zastosowanej obróbki PS.
Choćby po krawędzi murku wychodzi mi, że przeostrzyłeś po jakimś "noise ninja Nie pamietam, kiedy ostatni raz uzywalem jakiegokolwiek programu odszumiajacego... Tym bardziej do zdjec zrobionych D3 na ISO 200. :mrgreen: A to nie krawedz zadnego murku, tylko spaw od spawanej przed chwila konstrukcji. :-D
Widzę to tak: ściana, seria portretów robotników w chwili przerwy, obróbka identyczna, światło podobne. Pojedynczo, już mniej efektowne, jak dla mnie z powodu zastosowanej obróbki PS.Chyba troche nie kumam. Moglbys nieco jasniej?
Chyba troche nie kumam. Moglbys nieco jasniej?
:) klikam cały dzień i juz mam dosyć, ale napiszę.
Moim zdaniem, to "tylko" bardzo fajne zdjęcie. Ale seria, to by była wyśmienita.
[...]seria, to by była wyśmienita.Moze i tak, ale w taki sposob ubrany byl tylko jeden. Znalezienie w miare sensownego tla (bez przebitek okien, i innych, silnych kontrastow swiatla i formy) tez bylo cholernie trudne -- az dziwne, ze w tej hali mi sie udalo. To wszystko pociagaloby za soba fotografowanie w jednym i tym samym miejscu, a to w efekcie byloby po prostu nudne (nie tylko jako robota, ale przede wszystkim efekt koncowy).
Roman K.
06-08-2009, 23:20
Nie pamietam, kiedy ostatni raz uzywalem jakiegokolwiek programu odszumiajacego... Tym bardziej do zdjec zrobionych D3 na ISO 200. :mrgreen: A to nie krawedz zadnego murku, tylko spaw od spawanej przed chwila konstrukcji. :-D
Przekonałeś mnie. Ale i tak kaptur wygląda nienaturalnie. Coś mi tutaj przekombinowałeś, ale aż tak bardzo w obróbce nie jestem zaawansowany, co by się kłócić o szczegóły ;)
Moze i tak, ale w taki sposob ubrany byl tylko jeden. Znalezienie w miare sensownego tla (bez przebitek okien, i innych, silnych kontrastow swiatla i formy) tez bylo cholernie trudne -- az dziwne, ze w tej hali mi sie udalo. To wszystko pociagaloby za soba fotografowanie w jednym i tym samym miejscu, a to w efekcie byloby po prostu nudne (nie tylko jako robota, ale przede wszystkim efekt koncowy).
Całkowicie się z Tobą zgadzam. To właśnie czyni wartość. Pisząc "wyśmienita" pisałem dosłownie, a nie "na wyrost".
Teraz może powiem dlaczego, choć doceniam to zdjęcie, kiedy jest w pojedynkę, nie zachwyca mnie tak, jak niektórych. Otóż nie widzę dla niego zastosowania (może gdzieś w prasie, jako ilustracja do tekstu dziennikarza ???). W internecie, to tylko na naszych forach fotograficznych (a to nie o to chodzi), a na ścianie, w większym formacie, pojedynczo, chyba nie ma sensu. A Może to taka perełka "do szuflady"? Kiedyś dobierzesz kilka innych pasujących i fota przemówi pełnym głosem :).
cos w tonacjach przekombinowane.. zatem wyłączając kolory ..dobry portret..pzd
Teraz może powiem dlaczego, choć doceniam to zdjęcie, kiedy jest w pojedynkę, nie zachwyca mnie tak, jak niektórych. Otóż nie widzę dla niego zastosowaniaWidzac sytuacje, osobe, cokolwiek co imho zasluguje na zdjecie -- nie zastanawiam sie nad zastosowaniem tego zdjecia. :) Zapotrzebowanie na nie, moze pojawic sie pozniej -- calkowicie nieoczekiwane. Lepiej wiec zrobic, niz pozniej zalowac. ;)
A co to za spawacz, co nie spawa... Kto mu płaci, że tak sobie przerwy robi...
Tak powinien zaiwaniać... http://plfoto.com/1716569/zdjecie.html
Tylko że ten Pan ma tyle wspólnego ze spawaniem co zorza polarna na miesiączkę pingwinów ;-)
procesy jakby to powiedzieć zupełnie skrajne
Ale prace mają ciężką no i to co się nawdychają w trakcie spawania to już zostaje w płucach do końca życia.
promieniowanie z łuku spawalniczego też zbyt korzystne nie jest.
A najfajniej jest jak odpryski gorącego metalu przepalą kombinezon i wpadną "za koszlkę" wtedy chłopaki czasem
tak fajnie podskakują :)
To takie zboczenie zawodowe
Koniec OT
Fota fajna ma swój klimat i nie ma się do czego przyczepić :mrgreen:
Madlenne
07-08-2009, 16:31
Świetne! Ma klimat.
zabiles mie ta fota stig... moze jakis tutek do obrobki moze jaies sekrety wyjawisz ...
kurde od samego poczatku niedoscigniony autorytet...
pozdrawiam
No to jeszcze jeden spawacz. Tym razem w "standardowym" ubranku:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/6376/pr03319.jpg)
Teraz może powiem dlaczego, choć doceniam to zdjęcie, kiedy jest w pojedynkę, nie zachwyca mnie tak, jak niektórych. Otóż nie widzę dla niego zastosowania (może gdzieś w prasie, jako ilustracja do tekstu dziennikarza ???). W internecie, to tylko na naszych forach fotograficznych (a to nie o to chodzi), a na ścianie, w większym formacie, pojedynczo, chyba nie ma sensu. A Może to taka perełka "do szuflady"? Kiedyś dobierzesz kilka innych pasujących i fota przemówi pełnym głosem :).
Moim zdaniem, są to wysmienite portrety, absolutnie przemawiające jako pojedyncze zdjęcia, których wcale bym sie nie powstydził nawet na scianie w salonie (obok zespawanego stojaka na CD :-) )
Michał Fąfrowicz
08-08-2009, 22:09
rewelacja.
Czy mogę prosić o zdradzenie szczegółów dotyczących obiektywu, którym ustrzeliłęś fotkę? 70-200 czy 85?
I jaka przesłona była w użyciu :) Dzięki :D
bukkake cowboys
08-08-2009, 22:09
pierwsze zdecydowanie lepsze - światło , obróbka wszystko na +
w drugim zabrakło tego klimatu widocznego na jedynce , chociaż też słabe nie jest..
Czy mogę prosić o zdradzenie szczegółów dotyczących obiektywu, którym ustrzeliłęś fotkę? 70-200 czy 85?Nie trafiles. ;) 50 mm
I jaka przesłona była w użyciu :) Dzięki :D f 2
ja bym sie chetnie dowiedzial wiecej o swietle , to ze lampa wiem ,
ale czy odbijana od parasolki czy z dyfuzorem albo innym ustrojstwem ?
ja bym sie chetnie dowiedzial wiecej o swietle , to ze lampa wiem ,
ale czy odbijana od parasolki czy z dyfuzorem albo innym ustrojstwem ?Jo... Juz mnie widzisz jak biegam przez kilka godzin w 30 stopniowym upale, miedzy kilkoma halami, z 12 kg torba, i targam ze soba jeszcze parasolke, statyw i bog wie co jeszcze. ;) Zwykla, gola sabina.
gola ale pewnie z kabelkiem .... :)
gola ale pewnie z kabelkiem .... :)Jak gola, to gola... ;) SU-800.
na stronce najlepszy jest gosc z TAtoo w tle ze sciana z grafitti :)
Podoba mi się kadrowanie i pozowanie. Doskonała praca z ludźmi. Oraz obróbka. Nie podoba mi się jeden drobiazg. Na obu zdjęciach jest tylko jeden blik w oczach. Jest to niepokojące i nienaturalne. Zbyt mocne światło na jedynce, na dwójce tak na granicy, ale jest ok. Fajne tła, szczególnie gość przy pracy z iskrami na dwójce. Przyjemna rozpiętość tonalna.