PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Spawacz

stig
06-08-2009, 17:26
Kolejny dzien spedzilem na dokumentowaniu akcji Artura Zmijewskiego w ramach "Przebudzenia -- Reaktywacji". Najistotniejsza czescia akcji jest plener rzezbiarski, zorganizowany w zakladach budowy konstrukcji metalowych -- Mekro w Swieciu. Zaproszeni rzezbiarze z pomoca pracownikow Mekro, tworza rzezby z metalu, na zadany przez Artura temat. Dzisiaj natchnelo mnie wdzianko jednego ze spawaczy i poprosilem go, zeby na chwile zdjal maske...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img231.imageshack.us/img231/7982/dsc2349.jpg)

Witek "Wisz"
06-08-2009, 17:34
Ależ twarzowy gajerek:mrgreen: A kaptur jak - nie przymierzając - u mistrza małodobrego w średnich wiekach:mrgreen:

Dex
06-08-2009, 17:36
Heh, to samo pomyślałem. Gdyby nie kilka współczesnych elementów było by jak ze średniowiecza. Świetne kolory

dpzcwa
06-08-2009, 17:39
ciekawy wyraz twarzy spawacza

kichu
06-08-2009, 17:44
bardzo fajna praca, kolorki, klimat, swiatlo, twarz

taki jakby konstrast sredniowieczno-nowoczesny (styl stroju vs narzedzia)

jedynie ten napis na tshircie gryzie w oczy - jakby nie pasuje do ogolnego klimatu ciuchow - ale to oczywiscie tylko imho

baku127
06-08-2009, 18:26
D o b r e!!!

Darek Jankowiak
06-08-2009, 21:33
jedynie ten napis na tshircie gryzie w oczy - jakby nie pasuje do ogolnego klimatu ciuchow - ale to oczywiscie tylko imho

to chyba nazwa firmy na kombinezonie.

kolory bomba !!!

admin
06-08-2009, 21:43
Obrobka troche "draganowska" co akurat na plus dla tego zdjecia. Kolory, kontrast, bokeh super. Dalbym tylko mniej gory.

stig
06-08-2009, 21:53
Dalbym tylko mniej gory.Juz kombinowalem. Nieprzyjemnie ciasno sie wtedy robi.

malibu
06-08-2009, 21:57
stig niewiem jak Ty to robisz kolory świetne , a i cała praca na wielki plus

2Cresky
06-08-2009, 22:01
Świetna praca, bardzo klimatyczna co już zresztą zostało zauważone

NBA
06-08-2009, 22:09
A co to za spawacz, co nie spawa... Kto mu płaci, że tak sobie przerwy robi...

Tak powinien zaiwaniać... http://plfoto.com/1716569/zdjecie.html

Roman K.
06-08-2009, 22:25
Kapitalne zdjęcie!
Nie da się nie zauważyć kombinacji w programie graficznym, polegającym - zdaje się - na wyostrzaniu zaraz po mydełkowaniu, ale sam pomysł i kadr jest po prostu świetny.
Osobiście, starałbym się zrobić to zdjęcie bardziej naturalnie.

Radek_1
06-08-2009, 22:30
ŚWietne jest, a wyraz twarzy mówi sam za siebie jaka to harówa ...

stig
06-08-2009, 22:34
Nie da się nie zauważyć kombinacji w programie graficznym, polegającym - zdaje się - na wyostrzaniu zaraz po mydełkowaniu,Ke? :) Zadnego wyostrzania (nooo... oprocz tego po skalowaniu) tam nie ma. Troszke recznej roboty polegajacej na wybiorczym gaszeniu swiatel i rozjasnianiu cieni.

Roman K.
06-08-2009, 22:44
Choćby po krawędzi murku wychodzi mi, że przeostrzyłeś po jakimś "noise ninja ", albo pogubiłeś proporcje. Nie upieram się, tym bardziej, że zdjęcie jest świetne.
Gratuluję.

fjerzy
06-08-2009, 22:53
dobry portret.

Widzę to tak: ściana, seria portretów robotników w chwili przerwy, obróbka identyczna, światło podobne. Pojedynczo, już mniej efektowne, jak dla mnie z powodu zastosowanej obróbki PS.

stig
06-08-2009, 22:55
Choćby po krawędzi murku wychodzi mi, że przeostrzyłeś po jakimś "noise ninja Nie pamietam, kiedy ostatni raz uzywalem jakiegokolwiek programu odszumiajacego... Tym bardziej do zdjec zrobionych D3 na ISO 200. :mrgreen: A to nie krawedz zadnego murku, tylko spaw od spawanej przed chwila konstrukcji. :-D

stig
06-08-2009, 22:58
Widzę to tak: ściana, seria portretów robotników w chwili przerwy, obróbka identyczna, światło podobne. Pojedynczo, już mniej efektowne, jak dla mnie z powodu zastosowanej obróbki PS.Chyba troche nie kumam. Moglbys nieco jasniej?

fjerzy
06-08-2009, 23:01
Chyba troche nie kumam. Moglbys nieco jasniej?

:) klikam cały dzień i juz mam dosyć, ale napiszę.
Moim zdaniem, to "tylko" bardzo fajne zdjęcie. Ale seria, to by była wyśmienita.

stig
06-08-2009, 23:10
[...]seria, to by była wyśmienita.Moze i tak, ale w taki sposob ubrany byl tylko jeden. Znalezienie w miare sensownego tla (bez przebitek okien, i innych, silnych kontrastow swiatla i formy) tez bylo cholernie trudne -- az dziwne, ze w tej hali mi sie udalo. To wszystko pociagaloby za soba fotografowanie w jednym i tym samym miejscu, a to w efekcie byloby po prostu nudne (nie tylko jako robota, ale przede wszystkim efekt koncowy).

Roman K.
06-08-2009, 23:20
Nie pamietam, kiedy ostatni raz uzywalem jakiegokolwiek programu odszumiajacego... Tym bardziej do zdjec zrobionych D3 na ISO 200. :mrgreen: A to nie krawedz zadnego murku, tylko spaw od spawanej przed chwila konstrukcji. :-D

Przekonałeś mnie. Ale i tak kaptur wygląda nienaturalnie. Coś mi tutaj przekombinowałeś, ale aż tak bardzo w obróbce nie jestem zaawansowany, co by się kłócić o szczegóły ;)

fjerzy
07-08-2009, 08:27
Moze i tak, ale w taki sposob ubrany byl tylko jeden. Znalezienie w miare sensownego tla (bez przebitek okien, i innych, silnych kontrastow swiatla i formy) tez bylo cholernie trudne -- az dziwne, ze w tej hali mi sie udalo. To wszystko pociagaloby za soba fotografowanie w jednym i tym samym miejscu, a to w efekcie byloby po prostu nudne (nie tylko jako robota, ale przede wszystkim efekt koncowy).

Całkowicie się z Tobą zgadzam. To właśnie czyni wartość. Pisząc "wyśmienita" pisałem dosłownie, a nie "na wyrost".

Teraz może powiem dlaczego, choć doceniam to zdjęcie, kiedy jest w pojedynkę, nie zachwyca mnie tak, jak niektórych. Otóż nie widzę dla niego zastosowania (może gdzieś w prasie, jako ilustracja do tekstu dziennikarza ???). W internecie, to tylko na naszych forach fotograficznych (a to nie o to chodzi), a na ścianie, w większym formacie, pojedynczo, chyba nie ma sensu. A Może to taka perełka "do szuflady"? Kiedyś dobierzesz kilka innych pasujących i fota przemówi pełnym głosem :).

nord
07-08-2009, 08:32
cos w tonacjach przekombinowane.. zatem wyłączając kolory ..dobry portret..pzd

stig
07-08-2009, 08:54
Teraz może powiem dlaczego, choć doceniam to zdjęcie, kiedy jest w pojedynkę, nie zachwyca mnie tak, jak niektórych. Otóż nie widzę dla niego zastosowaniaWidzac sytuacje, osobe, cokolwiek co imho zasluguje na zdjecie -- nie zastanawiam sie nad zastosowaniem tego zdjecia. :) Zapotrzebowanie na nie, moze pojawic sie pozniej -- calkowicie nieoczekiwane. Lepiej wiec zrobic, niz pozniej zalowac. ;)

darko
07-08-2009, 11:02
A co to za spawacz, co nie spawa... Kto mu płaci, że tak sobie przerwy robi...

Tak powinien zaiwaniać... http://plfoto.com/1716569/zdjecie.html
Tylko że ten Pan ma tyle wspólnego ze spawaniem co zorza polarna na miesiączkę pingwinów ;-)
procesy jakby to powiedzieć zupełnie skrajne
Ale prace mają ciężką no i to co się nawdychają w trakcie spawania to już zostaje w płucach do końca życia.
promieniowanie z łuku spawalniczego też zbyt korzystne nie jest.
A najfajniej jest jak odpryski gorącego metalu przepalą kombinezon i wpadną "za koszlkę" wtedy chłopaki czasem
tak fajnie podskakują :)
To takie zboczenie zawodowe

Koniec OT

Fota fajna ma swój klimat i nie ma się do czego przyczepić :mrgreen:

Madlenne
07-08-2009, 16:31
Świetne! Ma klimat.

hanibal
07-08-2009, 16:35
zabiles mie ta fota stig... moze jakis tutek do obrobki moze jaies sekrety wyjawisz ...
kurde od samego poczatku niedoscigniony autorytet...

pozdrawiam

stig
07-08-2009, 17:07
No to jeszcze jeden spawacz. Tym razem w "standardowym" ubranku:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/6376/pr03319.jpg)

lechupe
08-08-2009, 21:41
Teraz może powiem dlaczego, choć doceniam to zdjęcie, kiedy jest w pojedynkę, nie zachwyca mnie tak, jak niektórych. Otóż nie widzę dla niego zastosowania (może gdzieś w prasie, jako ilustracja do tekstu dziennikarza ???). W internecie, to tylko na naszych forach fotograficznych (a to nie o to chodzi), a na ścianie, w większym formacie, pojedynczo, chyba nie ma sensu. A Może to taka perełka "do szuflady"? Kiedyś dobierzesz kilka innych pasujących i fota przemówi pełnym głosem :).

Moim zdaniem, są to wysmienite portrety, absolutnie przemawiające jako pojedyncze zdjęcia, których wcale bym sie nie powstydził nawet na scianie w salonie (obok zespawanego stojaka na CD :-) )

Michał Fąfrowicz
08-08-2009, 22:09
rewelacja.
Czy mogę prosić o zdradzenie szczegółów dotyczących obiektywu, którym ustrzeliłęś fotkę? 70-200 czy 85?
I jaka przesłona była w użyciu :) Dzięki :D

bukkake cowboys
08-08-2009, 22:09
pierwsze zdecydowanie lepsze - światło , obróbka wszystko na +
w drugim zabrakło tego klimatu widocznego na jedynce , chociaż też słabe nie jest..

stig
08-08-2009, 22:11
Czy mogę prosić o zdradzenie szczegółów dotyczących obiektywu, którym ustrzeliłęś fotkę? 70-200 czy 85?Nie trafiles. ;) 50 mm

I jaka przesłona była w użyciu :) Dzięki :D f 2

egoiste
08-08-2009, 22:35
ja bym sie chetnie dowiedzial wiecej o swietle , to ze lampa wiem ,
ale czy odbijana od parasolki czy z dyfuzorem albo innym ustrojstwem ?

stig
08-08-2009, 22:38
ja bym sie chetnie dowiedzial wiecej o swietle , to ze lampa wiem ,
ale czy odbijana od parasolki czy z dyfuzorem albo innym ustrojstwem ?Jo... Juz mnie widzisz jak biegam przez kilka godzin w 30 stopniowym upale, miedzy kilkoma halami, z 12 kg torba, i targam ze soba jeszcze parasolke, statyw i bog wie co jeszcze. ;) Zwykla, gola sabina.

egoiste
08-08-2009, 22:39
gola ale pewnie z kabelkiem .... :)

stig
08-08-2009, 22:42
gola ale pewnie z kabelkiem .... :)Jak gola, to gola... ;) SU-800.

egoiste
08-08-2009, 23:02
na stronce najlepszy jest gosc z TAtoo w tle ze sciana z grafitti :)

mOSAd
15-08-2009, 03:16
Podoba mi się kadrowanie i pozowanie. Doskonała praca z ludźmi. Oraz obróbka. Nie podoba mi się jeden drobiazg. Na obu zdjęciach jest tylko jeden blik w oczach. Jest to niepokojące i nienaturalne. Zbyt mocne światło na jedynce, na dwójce tak na granicy, ale jest ok. Fajne tła, szczególnie gość przy pracy z iskrami na dwójce. Przyjemna rozpiętość tonalna.