PDA

Zobacz pełną wersję : Netbook

ArtX
06-08-2009, 16:26
Hej,

mam pytanie do znawcow tematu. Otoz w ramach kolejnego wyjazdu zastanawiam sie nad kupnem netbooka. Pytanie jest takie: czy na tej przenosnej zabawce odpale PSa lub LRa? Oczywiscie nie oczekuje zeby to byl demon szybkosci, ktory w mgnieniu oka przemieli 16bitowe tiffy, a o cos, czym 'z grubsza' wywolam jakotako RAWy i umieszcze miniaturki po 800px na blogu (by podzielic sie z Wami aktualnosciami z podrozy).

Mam do wydania max 1300-1500zl. Jezeli na powyzsze pytanie ktos odpowie twierdzaco, to poprosilbym o sugestie takiego netbooka w tych widelkach cenowych, bo sie nie znam na tym totalnie : )

pozdrawiam i dzieki
Art.

wilk325
06-08-2009, 16:32
Mam coś takiego jak HP 2140 i wg mnie to co potrzebujesz to spokojnie da radę. Jedyne co zrobiłem go kupując to wymieniłem "twardziela" na 500gb ( ma mi służyć również jako magazyn ). Jako jeden z nielicznych ma prawie wszystko (brak napędu DVD), ale ma za to PCMCI Express Card. Cena w granicach 1.500PLN ( z systemem ).

ArtX
06-08-2009, 16:45
dzieki za info. Jak bys ocenil prace z grafika (w sensie jw - bardzo podstawowe wolanie rawow, bez zadnych kosmosow, ew. praca na malych plikach)? matryca jest matowa czy to francowate lustro w ktorym wiecznie widac swoja gebe (jak w moim sony vaio)? Ogolnie wyglada to calkiem niezle : )

ArtX
06-08-2009, 16:46
a ktos ma jakies doswiadczenia z MSI U100?

mini21
06-08-2009, 17:12
Ja mam MSI U100.
Fajna zabawka.
Praca z PS nie sprawia żadnych problemów (oczywiście mówię o zacinaniu itp.).
Trochę gorzej z CNX, ale ten program zamula nawet na normalnym PC, ale da się pracować.

Inna sprawa, że nie są to komputery przeznaczone z myślą o obróbce zdjęć.
MSI U100 jest pozbawiony jednej ważnej rzeczy.
Wejścia na karty sim (nie wiem, jak to się nazywa, chodzi o to, że internet można odbierać tylko podłączając telefon jako modem lub poprzez zewnętrzny modem - taki jak dają w Iplusie czy coś w tym rodzaju).

Jeśli brak napędu ci nie przeszkadza, to jest to bardzo fajna maszynka.
Biorę go prawie zawsze na dłuższe wyjazdy (jestem uzależniony od netu).
Nawet w gierki da się na nim pograć (i nie mówię tu o Lemingach czy Tetrisie).

Z tego co wiem wyszła teraz nowa wersja U120.
Nie interesowałem się, czym on się różni.

Ja za swojego dałem 1500 zł z 2 GB ramu i 160 GB twardziela.

P.S.
Pomyśl jeszcze o Samsungu NC10 (chyba tak to się nazywało).
Jest fajny, choć mi w nim przeszkadza znacznie mniejszy mousepad.

wilk325
06-08-2009, 17:18
dzieki za info. Jak bys ocenil prace z grafika (w sensie jw - bardzo podstawowe wolanie rawow, bez zadnych kosmosow, ew. praca na malych plikach)? matryca jest matowa czy to francowate lustro w ktorym wiecznie widac swoja gebe (jak w moim sony vaio)? Ogolnie wyglada to calkiem niezle : )

Jeżeli chodzi o matrycę to niestety lustro, praca na podstawowych plikach w PS i LR ok.

mini21
06-08-2009, 17:20
W U100 jest matowa.

ArtX
06-08-2009, 17:24
no to juz cos wiem, pocieszyliscie mnie z tym PSem. Oczywiscie brak napedu mi w ogole nie przeszkadza, w gry zadne nie gram od kilku lat, wiec tez przezyje (no, czasem polatam na flight simulatorze tylko, ale netbook sie raczej nadawal do tego nie bedzie), tego sim'a w U100 troche szkoda :/
Dzieki za info, jakby ktos mial jeszcze jaksie 3 grosze to bede wdzieczny : )
pozdr.
Art.

kronos28
06-08-2009, 17:51
tylko samsung NC10... po formacie bateryjki i kilku cyklach maksymalnego rozładowania i naładowania bangla 9h na baterii w trybie ekonomicznym bez wifi. Z włączonym wifi 8 - 8,5h ...

W sprzedazy detalicznej nie było wersji z modemem HSPA. Takie sprzedawał kiedyś plus i teraz można trafić używke na allegro.

Niedawno wyszła wersja NC20 z wiekszym wyświetlaczem i procem od VIA ale matryca jest juz... glare a to jest nieprzeciętny syf... NC10 ma matową.

MSI miałem... krótko... Problem z upolowaniem wersji z 6 ogniwową baterią a dokupienie takowej to 250zł dodatkowych kosztów. A poza tym na 6 ogniwowej baterii U100 chodził jakieś max 6 godzin... a w tej klasie to teraz "bida z nendzom".

Jeden plus MSI w stosunku do NC10 to deczko wiekszy gładzik.

-edit-

aha nie wiem jak jest teraz ale MSI miały też inny poważny problem - plomby. Jakby się chciało samodzielnie wymienić kość ramu na większą to ni da rady... bo cały komp zaplombowany. W NC 10 jest specjalny odkręcany panel pozwalający na bezproblemową wymianę RAMu

mini21
06-08-2009, 18:27
Ja też mam mały problem z U100.
Jakimś dziwnym sposobem, zaczął się otwierać (z boku, przy ekranie rozchodzi się i można go lekko otworzyć).
Nie wiem, czy śrubka się odkręciła, czy co.
Sam się nie chce dotykać, bo zaraz mi powiedzą, że plomba gwar. zerwana i nie uznają gwarancji.

Ja mam w U100 baterię albo z 5 albo 6 ogniwami (nie pamiętam).
Nigdy nie sprawdzałem, ile wytrzymuje, bo nie zwracałem na to uwagi.
Bardzo dużo korzystam z Wifi, monitor podświetlony na max. ale przynajmniej 4-5 godzin na pewno daje radę.
Nie wiem, jak ma się to do innych noteboków, ale mi to w zupełności wystarcza.

Tak mi się coś kojarzy, że Plus razem z Vobisem oferowali NC10 z modemem, myślałem, że jest to standard, ale skoro nie, to już jego przewaga nad U100 praktycznie zanika.

2Cresky
06-08-2009, 18:47
Miałem kupić tego HP o którym wspominał kolega wilk325, ale teraz zaczynam zastanawiać się nad tym Samsungiem, znalazłem nówkę za 1350

ArtX
06-08-2009, 18:58
Miałem kupić tego HP o którym wspominał kolega wilk325, ale teraz zaczynam zastanawiać się nad tym Samsungiem, znalazłem nówkę za 1350

troche poczytalem i tez sie chyba w jego kierunku bede sklanial.. gdzie go masz za ta cene?

mini21
06-08-2009, 19:16
Za 1350 to pewnie z 1 GB Ramu i może nawet Linuxem zamiast Windowsa.

kronos28
06-08-2009, 19:19
Ja też mam mały problem z U100.
Jakimś dziwnym sposobem, zaczął się otwierać (z boku, przy ekranie rozchodzi się i można go lekko otworzyć).
Nie wiem, czy śrubka się odkręciła, czy co.
Sam się nie chce dotykać, bo zaraz mi powiedzą, że plomba gwar. zerwana i nie uznają gwarancji.

hmm ciekawe jesteś kolejną osobą która ma problem z jakością budy w U100... znajomy też ma go na stanie z 6 ogniwową baterią i też mu obudowa otwiera paszcze ale z boku przy portach usb...

Ja mam w U100 baterię albo z 5 albo 6 ogniwami (nie pamiętam).
Nigdy nie sprawdzałem, ile wytrzymuje, bo nie zwracałem na to uwagi.
Bardzo dużo korzystam z Wifi, monitor podświetlony na max. ale przynajmniej 4-5 godzin na pewno daje radę.
Nie wiem, jak ma się to do innych noteboków, ale mi to w zupełności wystarcza.

jak ktoś nie potrzebuje długiej pracy na bateriach to rzeczywiście jest to wystarczające... ostatnio sporo jeżdżę (również był namiot) i w takich sytuacjach, kiedy dostęp do prądu jest ograniczony to owa wydajność baterii się przydaje i to bardzo (używam go głównie jako zbiornika na foty podczas wyjazdu, notatnika/prezentera podczas zajęć i szukajki internetowej...).

Tak mi się coś kojarzy, że Plus razem z Vobisem oferowali NC10 z modemem, myślałem, że jest to standard, ale skoro nie, to już jego przewaga nad U100 praktycznie zanika.

iplus sprzedawał wersję z modemem. W normalnej sprzedaży takowa nie była dostępna. Ale jest bluetooth telefony z HSPA... i bangla... Technicznie nc10 od u100 niczym się nie różni ale już wydajnością baterii i chyba jednak jakością wykonania to tak. Aha - na NC 10 nie mam ani jednej plomby więc z byle pierdołą nie muszę lecieć do serwisu tylko samemu można sobie zrobić jakby coś się otwierało, wysunęło etc.

Bezwzględnie w jakości materiałów i wykonania króluje w klasie tanich (jeżeli o nim można powiedzieć tani) netbooków HP2140 lub poprzednik 2139 - aluminiowa buda itd. ale przez to cena jest chyba jedną z wyższych - koło 1800pln za wersję z WinXP.

W HP są dwa patenty które dla mnie osobiście go dykwalifikują - matryca glare i kosmicznie słaba bateria (w porównaniu nawet do u100)...

mini21
06-08-2009, 19:23
Wiesz Kronos, masz rację.
U mnie to otwarcie też jest przy USB'kach (po prawej stronie).
W poniedziałek będę go reklamował.
Sądzę, że to po prostu śrubka się odkręciła, ale się zobaczy.

kronos28
06-08-2009, 19:30
troche poczytalem i tez sie chyba w jego kierunku bede sklanial.. gdzie go masz za ta cene?

zajdź sobie do MM ostatnio jak tam byłem to jego cena była chyba 1499...

2Cresky
06-08-2009, 19:30
Podaje link do Samsunga za 1350:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=707336374

Teraz spojrzałem na komentarze sprzedawcy i chyba wolę dopłacić i kupić w MM w cenie o jakiej wspomina kolega kronos28

ArtX
06-08-2009, 19:34
Podaje link do Samsunga za 1350:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=707336374

Teraz spojrzałem na komentarze sprzedawcy i chyba wolę dopłacić i kupić w MM w cenie o jakiej wspomina kolega kronos28

no wlasnie tez to widzialem... myslalem ze masz cos w konkretnym sklepie. Zagladne do MM i poszukam jeszcze na sieci...

2Cresky
06-08-2009, 19:37
Myślę tylko czy 1GB mi wystarczy, czy może dopłacić jednak do 2GB i mieć spokój

mini21
06-08-2009, 19:39
Weź 2 GB.
Druga kość to jakieś 150 zł, więc nie jest to majątek, a masz święty spokój.

2Cresky
06-08-2009, 19:41
Weź 2 GB.
Druga kość to jakieś 150 zł, więc nie jest to majątek, a masz święty spokój.

W sumie masz rację mini, tak zrobię

m4rox
07-08-2009, 08:16
Ja w media markt w Markach kupilem tydzień temu samsunga n120(1470 pln ). Jedyny minus to brak modemu HSDPA.
Z bajerów:
bluetooth
glosniki 2.1
No i na plus bateria - samusng podaje, że starcza na 10,5 h.

ArtX
07-08-2009, 10:28
Ja w media markt w Markach kupilem tydzień temu samsunga n120(1470 pln ). Jedyny minus to brak modemu HSDPA.

...i szklanka zamiast matrycy :D chyba jednak wezme NC10

m4rox
07-08-2009, 22:16
...i szklanka zamiast matrycy :D chyba jednak wezme NC10

Prędzej lustro, niż szklanka. Twój wybór :)
pozdRO

wacki4
08-08-2009, 10:43
Technicznie nc10 od u100 niczym się nie różni ale już wydajnością baterii i chyba jednak jakością wykonania to tak. Aha - na NC 10 nie mam ani jednej plomby więc z byle pierdołą nie muszę lecieć do serwisu tylko samemu można sobie zrobić jakby coś się otwierało, wysunęło etc.

gdzie u100 ma tak duzo plomb ?:P jedna z tyłu, ta biała - nie jest plombą gwarancyjną a plombą 'kontrolną' tzn. 'czy laptop wyszedł sprawny z fabryki ze wszystkim w środku'. taką informację uzyskałem na infolinii msi, dolozylem kosc ram - laptop odwiedził już raz serwis i nikt nie robił problemu.

żeby nie odbiegać od tematu, w netbooku nalezy kupować tylko matową matrycę - na lustrze nie da się pracować w terenie... nowy wind ma dysk hybrydowy i duzoooo dluzej pracuje na baterii ;) kumpel pracuje w msi, bawił się nim i mówił że dużo lepszy od u100. a - przewaga nad msi taka, że serwis we wrocławiu który działa bardzooo szybko i sprawnie, reszta laptopów czy netbooków musi odwiedzić zagranice by uzyskać naprawę gwarancyjną ;)

a i co ciekawe - jakoś mój wind nigdzie się nie rozszczelnił :P

mini21
08-08-2009, 11:41
Widocznie miałem pechowy egzemplarz.
Ciekaw jestem, jak to jest z tymi plombami.

Przyjrzałem się dokładniej temu rozszczelnieniu i mam wrażenie, że śrubka od spodu rusza się przy lekkim naciśnięciu na obudowę.

Boję się tego ruszać, żeby potem nikt mi nie powiedział "ruszał pan sam, czyli gwar. anulowana".

wacki4
08-08-2009, 12:08
mini21 - odkręcenie jednej śrubki i przykręcenie z powrotem raczej nie sprawia żadnego problemu ;)

mini21
08-08-2009, 12:10
To powiedz to gościom z Noki ;p
Odkręciłem śrubki, żeby przedmuchać głośnik, bo lekko się zacinał.
Skręciłem z powrotem, nic nie dało i zaniosłem do serwisu.

A tam powiedzieli, że plomba zerwana i gwarancja anulowana.
Dlatego podchodzę do takich rzeczy jak do śmierdzącego jajka.

viper345
08-08-2009, 12:21
a ktos ma jakies doswiadczenia z MSI U100?

Mam właśnie takiego i mogę polecić, ostatnio przy awarii głównego kompa udało mi się na nim obrobić pełne dwa śluby na podpiętym zewnętrznym monitorze.

Za Windem przemawia to, że podłączony do prądu ma jako jedyny chyba fabryczny overclocking o 24% (Atom chodzi wtedy na taktowaniu 1984mhz). Jest to już odczuwalne przy pracy z fotografiami.

Pzdr

viper345
08-08-2009, 12:23
aha nie wiem jak jest teraz ale MSI miały też inny poważny problem - plomby. Jakby się chciało samodzielnie wymienić kość ramu na większą to ni da rady... bo cały komp zaplombowany. W NC 10 jest specjalny odkręcany panel pozwalający na bezproblemową wymianę RAMu

Plombe można śmiało zerwać i załadować sobie ram, w serwisie na to nie patrzą. To informacja z serwisu, więc raczej pewna

wacki4
08-08-2009, 12:28
Plombe można śmiało zerwać i załadować sobie ram, w serwisie na to nie patrzą. To informacja z serwisu, więc raczej pewna

jak pisałem wcześniej, potwierdzam to :) mój wind miał dokładany odwiedził serwis i nie było żadnego problemu.

ArtX
12-08-2009, 22:52
no dobra chlopaki, finalnie mam czarnego wiaterka u100. Wszystko chodzi calkiem niezle (szybkosc PSa mnie mile zaskoczyla), ale (moze wymagam za wiele..) czy mozecie mnie oswiecic - jak uzywa sie ACRa majac do dyspozycji te 600px w pionie? Da sie to jakosc posciskac czy poprzesuwac chociaz? ;)

pozdr, Art.

mango
12-08-2009, 23:23
Ja dzisiaj kupiłem lenovo s10 aby mieć bank danych podczas wyjazdów i muszę powiedzieć , że jestem zadowolony .

mini21
12-08-2009, 23:25
czy mozecie mnie oswiecic - jak uzywa sie ACRa majac do dyspozycji te 600px w pionie? Da sie to jakosc posciskac czy poprzesuwac chociaz? ;)

pozdr, Art.

Dlatego ja używam na U100 RawShootera albo CNX (oczywiście wersja demo :mrgreen:).

Zuzus
31-01-2010, 00:23
Hej.
Odswiezam, i wykopuje temat ;)
Czy ktos ma jakiegos nowego netbooka, i moze go polecic?
Przymierzam sie wlasnie do zakupu, i chetnie poczytam wasze opinie. Szukam netbooka z przekatna 11", 12", 2gb ram i najchetniej bez lustra. Cena ok.1500zl. Na chwile obecna najfajniejszy jaki znalazlam to Samsung n510, tyle, ze troszke przekracza moj budzet ;)
Dajcie znac!

Zuzus
11-02-2010, 20:39
Nikt? Nic wiecej w temacie Netbookow?

nowart
12-02-2010, 10:17
Jako fan marki Samsung mogę Ci zaproponować coś bardzo dobrego ale na 10'' matrycy - model N210. Jeśli będziesz go używać z rozsądkiem to czas pracy na baterii Cię powali na łopatki...

http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ultra-mobile-pc/mininotebooks/NP-N210-JA01PL/index.idx?pagetype=prd_detail

Szybkość jak w pozostałych modelach konkurencji, tu nie różni się niczym bo to podobne podzespoły. Ale już jakość wykonania świetna - dlatego tak lubię Samsunga - płacisz jak za Acera a funkcjonalność i jakość budy jak z górnej półki. Konstrukcja bardzo sztywna, miła klawiatura, ekran matowy, lekki, atomowa bateria - czego chcieć więcej za 1300zl ? :)

loki_p
12-02-2010, 15:39
Jakby ten samsung miał 12" to by było świetnie bo wygląda całkiem przyjemnie.
Poleci ktoś coś z ekranem 12"-14"?

Zuzus
12-02-2010, 16:19
Dzieki Nowart za wypowiedz.
Faktycznie, tez zwrocilam uwage na Samsungi.. Sa bardzo dobrze wykonane, ladne i co najwazniejsze parametry tez maja niezle.
Szkoda, tylko ze zaledwie 2 netbooki z ich oferty maja wiekszy ekran niz 10" bo 10" matryca jak dla mnie jest jednak ciut za mala..

Jakby ten samsung miał 12" to by było świetnie bo wygląda całkiem przyjemnie.
Poleci ktoś coś z ekranem 12"-14"?

loki_p - z samsungow z prawie 12" jest bardzo fajny ten, obecnie moj numer jeden ;)
http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ultra-mobile-pc/mininotebooks/NP-N510-KA01PL/index.idx?pagetype=prd_detail&returnurl=

Keek
12-02-2010, 19:36
Zastanow sie nad rozdzielczoscia. Sa netbooki z 1366x768 zamiast 1024x600. Niekiedy ulatwia to prace.

mmagiera88
12-02-2010, 20:02
Mam msi u100 2gb ramu i 6 komorową baterię i mogę go szczerze polecić, obrabiam na nim fotki za pomocą ps2, gram w counter strika podłączając msi pod tv 32cale przez rgb, lepszego ani większego laptopa/komputera nie potrzebuję, wszędzie można go zabrać a dzięki matowej matrycy i dobrej baterii w terenie jest nie zastąpiony :)

Zuzus
12-02-2010, 20:04
;1749550']Zastanow sie nad rozdzielczoscia. Sa netbooki z 1366x768 zamiast 1024x600. Niekiedy ulatwia to prace.

rK - netbook o ktorym napisalam post wyzej, i nad ktorym sie zastanawiam ma wlasnie taka rozdzielczosc.

Adam Rimbaud
12-02-2010, 21:32
Zaraz mnie ktos objedzie ;)
Z pozycji wysokobudzetowych polecam zerknac na Macbooka Air, moze do netobookow ciezko go zlaliczyc. 13" (1280x800) jest wygodne, a plaskie to i lekkie. Bez koloptu daje sie w podrozy zrzucic fotki i obrobic PS CS4 smiga. Komputerek zjezdzil ze mna kawal swiata, lacznie z pustnia i wyskosciami 3k npm i dziala dalej.
Taka mala dygresja. Z budzeowych rozwiazan to polecam samsungi, kilku znajomych ma i bardzo chwala, sam uzywalm przez chwile.

loki_p
12-02-2010, 22:14
;1749550']Zastanow sie nad rozdzielczoscia. Sa netbooki z 1366x768 zamiast 1024x600. Niekiedy ulatwia to prace.
Nie wiem czy nie lepiej wypadnie 1280x800. Jednak www sie lepiej przegląda gdy jest więcej w pionie. Ktoś miał do czynienia z IBM Lenovo IdeaPad S12 Intel Atom N270? Warto to coś?

Zuzus
12-02-2010, 22:22
Zaraz mnie ktos objedzie ;)
Z pozycji wysokobudzetowych polecam zerknac na Macbooka Air, moze do netobookow ciezko go zlaliczyc. 13" (1280x800) jest wygodne, a plaskie to i lekkie. Bez koloptu daje sie w podrozy zrzucic fotki i obrobic PS CS4 smiga. Komputerek zjezdzil ze mna kawal swiata, lacznie z pustnia i wyskosciami 3k npm i dziala dalej.
Taka mala dygresja. Z budzeowych rozwiazan to polecam samsungi, kilku znajomych ma i bardzo chwala, sam uzywalm przez chwile.

Adam jasne ze by sie chcialo cieniutkiego Air'a... :) ale to nie ta polka cenowa.. Niestety.

Koniec koncow przymierzam sie powoli do samsunga n510..

Calme
12-02-2010, 22:33
Ja jak bym miał kupować to sprezentowałbym sobie Asus EeePC 1201N

loki_p
12-02-2010, 22:49
Mocno rozważam tą opcję.

Zuzus
12-02-2010, 23:05

Tez rozwazam ta opcje, ale martwi mnie w nim blyszczaca matryca. Dodatkowo jest bardziej delikatny, niz samsung co przy duzej mobilnosci takiego netbooka jest sporym minusem..

timi
12-02-2010, 23:18
Mam takiego asusa .Kupiłem białego a co :mrgreen: Ekran błyszczący , kolory nasycone. Czasem przy niekorzystnym świetle ciężko na nim pracować. Podczas normalnego użytkowania max podświetlenie (internet, filmy ) bateria w nim trzyma ok 4godz. Jako minus napisze rozchodząca się obudowa na długości ok 2 cm nad kamerką

Zuzus
12-02-2010, 23:21
timi jestes pewny ze masz tego asusa o ktorym mowimy? 1201N? Bo w specyfikacji jest dostepny w kolorach: Black, Silver, Blue, Red wiec jakim cudem masz bialego? :mrgreen:

timi
12-02-2010, 23:26
No właśnie nie do końca :???:po głębszych rozeznaniach to model 1005 ha

shaolin
12-02-2010, 23:51
1201N bardzo ciezko zdobyc (wiem bo czekam w kolejce na niego od 2 tygodni). Jak dostane to sie podziele wrazeniami (oby to bylo w przyszlym tyg, albo sie zdenerwuje ;)).

Siupes
13-02-2010, 00:27
... polecam zerknac na Macbooka Air...

nie wiem czy przy cenie wiekszej niz mbp osobiscie bym sie zdecydowal.
ja zonie kupilem toto (http://www.notebookcheck.net/Review-Acer-Aspire-Timeline-1810TZ-Subnotebook.21322.0.html)
olimpijska srebrna edycje i calkiem niezle smiga. tyle ze drozszy od netbookow troche.
jednak wyszedlem z zalozenia zeby kupic raz ale na troche dluzej.

Zuzus
13-02-2010, 10:00
Shao na allegro jest kilka od reki ;)
Czekamy w takim razie na Twoja recenzje. Skrobnij cos, jak juz bedziesz go mial.. co?

bartezzx
13-02-2010, 10:39
Siupes witaj w klubie, ja też właśnie kupiłem Acer z serii Timeline 1810TZ, a miałem wczesniej i MSI Wind U100, i dwa Asusy Eee, tylko już nie pamietam dokłanie modeli, jeden to napewno 701 czyli te pierwsze z matrycami 7 cali, później kupiłem już z 10'', jednak ten Acer to jest w końcu to, o wiele szybszy niz netbooki oparte na Atomie, a równie enegrooszczedny procesor CULV, cienki, równie mały i przynajmniej rozdziałke ma dobrą. I mój model jest z 3GB RAM i dyskiem 500GB ;]

shaolin
13-02-2010, 11:35
Shao na allegro jest kilka od reki ;)
Czekamy w takim razie na Twoja recenzje. Skrobnij cos, jak juz bedziesz go mial.. co?

Z tego co widze na allegro to dopiero od wczoraj sa od reki w dobrej cenie ;) wczesniej byly za 2000-2100 ;) ale wczoraj byla wielka dostawa dla wszystkich (wszystkie sklepy jakie obdzwanialem wczesniej czaily sie na ta dostawe wlasnie:D). Ja odbieram swojego w poniedzialek ;) Jak bede go mial to na pewno sie podziele wrazeniami :) fakt, ze nie mam go za bardzo do czego porownac (stary lapek centrino z Xp+stacjonarny i7 z win7) ale to nic :D

Zuzus
13-02-2010, 12:31
Nie musisz porownywac.. Po prostu opisz swoje wrazenia z uzytkowania ;)
Martwi mnie w nim ta blyszczaca matryca, i to ze wydaje sie byc dosc delikatny.. Co przy duzej mobilnosci takiego netbooka moze skonczyc sie zle ;)
Fajnie bedzie przeczytac co o tym sadza Ci co maja tego asusa, tak wiec czekamy :)

dzejms
13-02-2010, 12:49
Ja kupilem Lenovo 10-2 (1GB, 160GB HDD) zamiast fotobanku na podroze. Ale, ze nie lubimy sie z Billem zainstalowalem SL. Wszystko ladnie smiga, lacznie z WIFI.

Calme
13-02-2010, 16:36
Ten maluch całkiem ciekawy ;')
http://pclab.pl/news41036.html

shaolin
15-02-2010, 16:47
Dobra mam dziada!

Pierwsze wrazenia z ogladania w sklepie - klawiatura zachowuje sie ok (na sucho bo jeszcze nie wlaczylem :D), leciutki, ladnie wykonczony. Kolor duzo ciemniejszy niz na focie (mam niebieski). Zaraz odpalam i zobacze co tam w trawie piszczy. Dzisiaj wieczorem cos skrobne bo do tego czasu powinno smigac wszystko ;) tylko wifi nie sprawdze bo dopiero routerek zalatwie jutro czy cos.

EDIT: Wrazenia numer 2: po wlaczeniu dziala ;) to juz cos. Obudowa swiecaca ale nie zostaja odciski palcow (przynajmniej moje nie zostaly :D). Windows sie instaluje, poki co wszystko jest w jak najlepszym porzadku.

shaolin
15-02-2010, 17:45
Dobra sys instalniety. Aero smiga jak zly, komp dziala calkiem sensownie. Oczywiscie nainstalowane jakiegos szajsu od Asusa, ale pozniej sie tego pozbede. Pozniej tez bede robil jakies sensowniejsze testy bo na razie po prostu odpalony komp i dziala ;)

Na szybko moge Wam dac tylko skrin z testu wydajnosciowego robionego przez Windowsa -> http://iv.pl/images/1w6nshizp1ie4kzakr1x.jpg

Sorry za jakosc, ale musialem zrobic hartkor fote na szybciora ;)

Zuzus
15-02-2010, 18:25
No i super, ze asusik smiga. Bardzo fajnie :)
I jakie piekne zolte naklejki tu i tam ;) Coraz bardziej mi sie podoba ten eee pc :mrgreen:

Jak juz sobie go pouzywasz troche to daj znac jak sie sprawuje. Jak ta blyszczaca matryca? Pelne "lustro"? :) Obudowa tez jest blyszczaca, wiec pewnie brud i odciski palcow szybko sie pojawia na takiej obudowie..

shaolin
15-02-2010, 18:29
Najbardziej przeszkadza blyszczaca matryca jak jest lap wylaczony - wtedy lustro :D ale ogolnie - poki co jest bardzo ok. Nie wiem jak w pelnym sloncu, ale na to chyba bedzie trzeba poczekac ;)

Poki co poklikalem itp - odciskow nie ma, nie wiem jak na czarnym ale tu jest naprawde ok. Zobaczymy co z kurzem (a u mnie to bedzie bardzo proste do zrealizowania bo sie kurzy na potege).

EDIT: Komp uruchamia sie 1,5min (wylaczony, pstrykniecie i czas liczony do momentu pelnego uruchomienia wszystkich zainstalowanych aplikacji) czyli ani wolno, ani szybko - trzeba zwrocic uwage na to, ze asus dorzucil od siebie milion rzeczy, pewnie bez tego byloby szybciej ;) ale mi tyle pasuje. W jakims tescie czytalem, ze uruchamia sie 2,5min - nie wiem co oni robili ale mieli chyba jakis error ;) ;) ;)

Przy okazji - test kamerki:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img237.imageshack.us/img237/5356/snapshot20100216.jpg )

:D:D:D

shaolin
15-02-2010, 20:40
Wrazenia po 4h - lapek dalej dziala ;)

Teraz duzo swiatelek roznych zapalonych i odbijaja sie od matrycy, nie jakos strasznie ale jak ktos nie jest zaprawiony w boju jak ja (3 lata z matryca glare robia swoje :D) to moze mu to przeszkadzac ;) Dzwieki graja, glosniki z pupy ale niczego specjalnego sie tu nie spodziewalem ;) Jezeli chodzi o filmy to np. Top Gear w 720p chodzi tak jak trzeba (czyli plynnie). Ja jestem zadowolony poki co ;) Zobaczymy za rok czy sie cos zmieni ;)

loki_p
15-02-2010, 21:50
Zobaczymy za rok czy sie cos zmieni ;)
Jakie za rok? Ja liczę na relację dzień po dniu :)

Zuzus
15-02-2010, 21:50
Shao a bylbys tak dobry i zrobil zdjecie tego asusa jak "swieci" po ciemku? W sensie ile tam ma tych swiatelek i swiecacych bajerow? Bede wdzieczna ;) Nigdzie w necie nie znalazlam takich zdjec, a jestem ciekawa.

P.S piekne serduszka, ale walentynki Shao byly wczoraj :mrgreen: ;)

shaolin
15-02-2010, 21:58
Jakie za rok? Ja liczę na relację dzień po dniu :)

Dzien po dniu to ja Ci moge co najwyzej zrobic relacje z siedzenia przy i7 ;) bo to przy nim siedze ciagle, lapik tylko w trase i do lozka :D

Zuzus, hir ju ar:

źródło (http://iv.pl/images/j60w3d4wuew4848jhpw.jpg)

Jak widac swieca praktycznie 2 rzeczy - POWER i diodki kontrolne od wifi, dysku (czasem) itp. Bardzo milo sie siedzi po ciemku bo nic nie rozprasza. Matryca nie odbija sie w klawiszach, ani w obudowie. Jest ok.

EDIT: A, swieci jeszcze diodka w zasilaczu ;) ale ten mozna gdzies ukryc ;)

Zuzus
15-02-2010, 22:14
Dzieki serdeczne! Fajnie to wyglada. :) Nie lubie jak w nocy korzystajac z laptopa swieca mi wszystkie mozliwe bajery i kontrolki :/
No nic, to ja ograniczam moje wydatki do minimum :mrgreen: i w przyszlym miesiacu kupuje tego netbooka:)

shaolin
15-02-2010, 22:17
Nie wiem tylko czy sie cos pod naklejkami nie chowa :mrgreen: reszta wyglada jak na focie. Najmocniej chyba swieci dioda w zasilaczu :mrgreen:

Calme
15-02-2010, 22:20
Sha - ja pitole ileż Ty tego tam masz w autostarcie - "pozabijaj" 3/4 tego shitu w msconfig i wyłącz nieco usług to Ci się będzie ładował w 30sek :)

shaolin
15-02-2010, 22:27
Dajcie kurna szanse. Ledwo go dostalem, a tu juz msconfigi mi chcecie wciskac ;) ;) Poza tym to dobrze obrazuje ile szajsu dorzuca Asus od siebie (-gg i skajp ;) ). Pozniej to wywale wszystko (z akcentem na pozniej :D).

Tommy
15-02-2010, 22:31
ja już ok półtora roku użytkuje lenove s10 - przebył ze mną ciężkie wyprawy, mocno latał czasem i nadal wygląda jak nówka i wszystko działa w 100% :) - a zdarzyło mi się iść w śniegu z deszczem do murowańca i po kilku h wylewałem wodę z klawiatury lub zaliczył parę zjazdów na rowerze i na nartach- bynajmniej nie po płaskiej trasie ;)
także mimo że to 'starsza' konstrukcja to polecam

loki_p
16-02-2010, 11:20
shaolin a jak wygląda kwestia nagrzania się tego maleństwa?

JacKill
16-02-2010, 11:42
I głośności wentylatora.

shaolin
16-02-2010, 11:53
Wylot cieplego powietrza jest z lewej strony obudowy, wiec trzeba uwazac majac go na nogach/na koldrze zeby sobie tego przypadkiem nie przytkac ;) Grzac sie grzeje (nie powiem Wam ile st bo na razie mnie to nie interesuje ;), ale trudno zeby sie nie grzal - nvidia na pokladzie robi swoje ;) Wentylatora nie slychac, przynajmniej wczoraj nie dawal znaku zycia ale chyba nie mial zadnej okazji ku temu zeby zaczac wyc. Zobacze dzisiaj jak go podrecze ;) Z tego co widzialem w testach na necie to nikt na halasy nie narzekal ;)

PS. Odinstalowalem polowe szajsu i od razu szybciej sie uruchamia ;) zrobilem tez test i puscilem grubsze hd i tez smiga ladnie (w fullhd nie mam nic aktualnie, poza tym po co mam puszczac fullhd jak nie mam takiej rozdzialki, 720p dziala bezproblemow, o czym pisalem juz wyzej i co potwierdzily kolejne testy, wiec mi styka ;) ). Aero windowsowe tez zapierdziela jak zly ;)

EDIT: Wrazenia za dnia - odciski jednak zostaja ;) ale nie ma problemu z ich likwidacja ;)

nowart
16-02-2010, 12:06
Dajcie kurna szanse. Ledwo go dostalem, a tu juz msconfigi mi chcecie wciskac ;) ;) Poza tym to dobrze obrazuje ile szajsu dorzuca Asus od siebie (-gg i skajp ;) ). Pozniej to wywale wszystko (z akcentem na pozniej :D).

ale o co biega? :)
przecież pisałeś, że zaraz po zakupie stawiałeś Windę. Skąd więc te wszystkie śmieci?
Ja pierwsze co robię po zakupie KAŻDEGO laptoka to format CAŁEGO dysku, włącznie z partycją recovery i toną śmieci na niej wgraną - stawianie z niej systemu i tak się prawie nigdy nie przydaje, przynajmniej mnie i wszystkim, którym pomagam z kompami. Na czysty system wrzucam sobie jedynie te dodatki producenta, które uważam za potrzebne - z reguły wyłącznie stery do jakiegoś sprzętowego "dziwactwa", do skrótów klawiszowych, pada itd itp...
Resztę odpuszczam i każdy laptop chodzi jak burza w porównaniu do wersji pudełkowej, zapchanej producenckimi - w większości zbytecznymi - ulepszeniami :)

shaolin
16-02-2010, 12:33
Artur o nic nie biega ;) Nie napisalem, ze stawialem winde od zera. Napisalem, ze sys zainstalowany i tyle (czyt. skonczenie instalacji preinstalowanego systemu). Na razie robie testy na zestawie producenckim bo chce sprawdzic co gdzie i jak (czyt. weryfikacja testow na necie). Dopiero pozniej bede robil to co trzeba (czyt. format, partycje itp). Myslales, ze jestem takim losiem, zeby pracowac na zawalonym szitem producenta sysie?:D

Czas uruchamiania spadl do ~40s.

shaolin
16-02-2010, 12:34
Dubelek ;)

shaolin
16-02-2010, 16:27
To jeszcze raz ja :D wrazenia dalsze - wifi chodzi, BT chodzi, sluchawki dzialaja :D usb dziala ;) wszystko wskazuje na to, ze Asus zostanie u mnie ;) a i na baterii chodzi poki co i daje rade w sumie ;) nie podam Wam czasu dokladnego bo po drodze wskoczyl na tryb spiocha ale na pewno jest lepiej niz w moim starym lapku ;) a jak zrobie mu apgrejd to bedzie jeszcze lepiej :D i tyle w tym temacie coby nie smiecic wiecej.

Jak ktos ma jakies pytania na temat tego Asusa to zapraszam na PW/GG#47617

wacki4
18-02-2010, 10:39
shao - a mógłbyś sprawdzić jakiś fhd w mkv na nim? planuje zrobić na podobnej konfiguracji jak ta zabawka htpc, ale nie mam pojęcia czy ma to sens przy materiale fhd ;)

shaolin
18-02-2010, 13:47
1080p w mkv smiga normalnie (w dobrym plajerze) i uzycie procka w granicach 25-30% co jest chyba dobrym wynikiem dla takiego malucha. Dla przykladu moje i7 mialo 4% na tym samym filmie ;) ;) ;)

wacki4
18-02-2010, 19:30
shao - dzięki, tego potrzebowałem ;)

shaolin
21-02-2010, 01:28
Nie ma za co, ale jakby byl problem to jestem niewinny :mrgreen:

JacKill
07-03-2010, 19:27
Czy ktoś może przymierzał 12-sto calowego Asusa (1201) do takiej torby: http://tinyurl.com/yd5nedu ?

Bo u mnie na prowincji oczywiście nie ma sklepów z takim asortymentem ;)

JacKill
15-03-2010, 23:39
Dobra, sprawdziłem. Pasuje ;)

źródło (http://img695.imageshack.us/img695/1715/20100315dsc0082.jpg)

di_
24-03-2010, 22:25
Tak sobie przewertowałem ten temat i dzięki opiniom shao kupiłem sobie 1201N. :)
Ceny spadły znacznie w stosunku do pierwotnych. Oferta była bardzo kusząca.. aż tak bardzo, że się skusiłem;). Jedynym minusem dla mnie był producent tego netbooka. Nie lubię Asusa. I chyba nigdy nie polubię (Radka 4850 naprawiali mi ponad 2 miesiące, aż w końcu wymienili na nowy). Tutaj też lekko musiałem powalczyć ze sterownikami (kupiłem wersję bez systemu). I dalej nie jestem przekonany, że wszystko działa jak powinno ;p. (tego multitoucha chyba nigdy nie ogarnę).
Wymienię tu swoje odczucia po tygodniu używania.
Plusy:
+ mobilność (o to mi głównie chodziło)
+ komfort pracy poza domem (w sumie łączy się z mobilnością)
+ bateria (mi trzyma ponad 4h pracy w excelu)
+ nawet niezłe głośniki (nie są super, ale żeby obejrzeć serial są w-sam-raz;)).
Minusy:
- łatwo obudowa się brudzi :P
- matryca glare.. (nigdy nie zrozumiem producentów, czemu nie wrzucają matowych..)
- ASUS (bardzo subiektywnie, w sumie głównie przez serwis).
Gier jeszcze nie odpalałem na nim, ale podobno obydwa tytuły, które mnie najbardziej interesują (PES10 i FM2010) chodzą.
Mam pytanko do kolegi JacKill-a. Czy do tej torby oprócz lapka i zasilacza/myszki wejdzie jeszcze zeszyt A4 i kanapka+banan/jabłko? :P Jeżdżę z nim głównie na uczelnie, na której siedzę od 8 do 15 zazwyczaj, dlatego kanapka musi byc!;)

karmel
24-03-2010, 22:46
Też nie rozumiem tego pędu ku błyszczącym matrycom i błyszczącym obudowom. Przecież w sprzęcie mobilnym to jest totalna porażka.

shaolin
24-03-2010, 22:52
Tak sobie przewertowałem ten temat i dzięki opiniom shao kupiłem sobie 1201N. :)

Jak cos to co zlego to nie ja :mrgreen:

ku6i
24-03-2010, 23:20
Też nie rozumiem tego pędu ku błyszczącym matrycom i błyszczącym obudowom. Przecież w sprzęcie mobilnym to jest totalna porażka.

Co do matryc, to jedynym sensownym wytłumaczeniem jest to, że taka matryca "na dzień dobry" ma intensywne kolory. Masom się podoba, nieważne, że komputer z definicji mobilny przestaje takim być...

JacKill
25-03-2010, 13:30
Mam pytanko do kolegi JacKill-a. Czy do tej torby oprócz lapka i zasilacza/myszki wejdzie jeszcze zeszyt A4 i kanapka+banan/jabłko? :P Jeżdżę z nim głównie na uczelnie, na której siedzę od 8 do 15 zazwyczaj, dlatego kanapka musi byc!;)

Zeszyt A4 w twardej oprawie wejdzie, ale do głównej komory, tej co masz w niej lapka. Kanapki wejdą, ale raczej proponowałbym polubić banany, bo torba jest za płaska na jabłka ;)

karmel
25-03-2010, 21:17
Co do matryc, to jedynym sensownym wytłumaczeniem jest to, że taka matryca "na dzień dobry" ma intensywne kolory. Masom się podoba, nieważne, że komputer z definicji mobilny przestaje takim być...

No właśnie. Można by te błyszczące matryce przeboleć w laptopach o ekranach 14'' i więcej bo teraz wiele osób używa ich jako komputerów stacjonarnych, ale w netbookach, które z założenia mają być sprzętem mobilnym jest to co najmniej dziwne i troszkę bez sensu. Ale co zrobić, chyba trzeba tą modę przeczekać ;-)

Polsar74
24-05-2010, 12:58
ja sprawiłem sobie w pt na ratki takie coś : http://www.sony.pl/product/vn-w-series/vpcw12s1e-t

Pierwsze odczucia mam pozytywne chociaż Windows 7 mnie trochę przytłoczył innością w stosunku do W_XP :)
Jak sie naładuje to pracuje nawet do 6 godzin. Ma też większą rozdzielczość od standardowych netbooków - bo
1366 x 768, czyli taką jaką ma większość 15 calowych lapków. Bateria 6 komorowa. Minusikiem jest praktycznie ciągła praca wentylatorka (ale cichego) i brak jakiegoś fajnego etui w kpl. (wg mnie powinien być - szczególnie że to Sony a nie jakiś wynalazek, no ale widocznie korporacja ma inne zdanie).
Cenowo wyszło mnie to - jakieś 65 zeta przez 20 m-cy , czyli da się przeżyć. Odstawi sie pifsko na drugi plan ... i od razu kaska na ratkę się znajdzie :D

Ma ktos jeszcze takiego ?

kondziu
24-05-2010, 13:38
Gorąco polecam Samsunga NC10 HSDPA, posiadam od roku, jestem bardzo zadowolony.

mini21
24-05-2010, 23:15
No to gratuluje.
Mój MSI Wind był już dwa razy w serwisie.

Pierwszy raz obudowa zaczęła odchodzić, a za drugim razem (ostatnio dwa tygodnie temu) padła płyta główna.

Natomiast sam serwis - bajka!
Szybko, na ich koszt, bez żadnych zbędnych formalności.
Pewien serwis na N powinien brać przykład...

2Cresky
25-05-2010, 00:25
Polsar74 fajne to maleństwo !!! No właśnie co lepsze ten Sony czy Samsung NC10 ??

Polsar74
28-05-2010, 12:29
Polsar74 fajne to maleństwo !!! No właśnie co lepsze ten Sony czy Samsung NC10 ??

nie mam skali porównawczej,ale jak dla mnie Sony wygrywa - choćby rozdzielczością ekranu i klawiaturą typu "klawisze-wysepki"

Cosnek
02-06-2010, 22:06
Potrzebuje kupić na dniach netbooka i nie mogę się zdecydować, SAMSUNG N130 10.1" mały lekki, wszyscy zachwalają, matowa matryca. ACER ASPIRE AO751 11.6" większy i podoba mi się "gładzik" jak z macbooka. Sam już nie wiem ;) może ktoś mnie przekona do któregoś z nich albo może zniechęci . . .Warto trochę dopłacić do NC10?

qooba
18-06-2010, 11:22
od jakiegoś czasu szukam netbooka skrojonego "na miarę" i nie mogę sobie z tym poradzić... pomocy!
wymagania podstawowe:
1. matowa matryca o rozdzielczości większej niż 1024x600
2. wbudowany modem HSDPA
3. najlepiej atom dwurdzeniowy (330)
4. jak najlepsza bakteria ;)

jak znacie jakieś odpowiednie modele to czekam na propozycje!

Inkognito
18-06-2010, 21:28
To chyba tylko pasuje nowy Asus 1015N (http://www.mobimaniak.pl/23695/najlepszy-10-netbook-swiata-asus-eee-pc-1015n-wideo/) - ale nie wiem jak z modemem.
Ogólnie z dwoma rdzeniami ciężko - aż tak potrzebne?

qooba
18-06-2010, 21:45
To chyba tylko pasuje nowy Asus 1015N (http://www.mobimaniak.pl/23695/najlepszy-10-netbook-swiata-asus-eee-pc-1015n-wideo/) - ale nie wiem jak z modemem.
Ogólnie z dwoma rdzeniami ciężko - aż tak potrzebne?
zgadza się tylko mat, rodziałka za mała :)

Inkognito
18-06-2010, 22:01
Aaaa o większej niż.
No tak, to nie doczytałem.
To pozostaje chyba tylko Asus 1201N/PN(ale ten jest jakiś nowy i chyba dopiero w zapowiedziach).
No i na matrycy glare (ale PN może będzie na mat).

Ale Mat nie jest aż takim problemem jak dwa rdzenie. Netbooków jak na lekarstwo z takimi prockami.
No chyba, że jakiś ThinkPad, ale pewnie będzie i większy i znacznie droższy.

Sam siedzę w temacie, bo na nowy rok akademicki chce sobie zanabyć. Tyle, że mi dwurdzeniowiec kompletnie niepotrzebny :)

qooba
18-06-2010, 22:13
To pozostaje chyba tylko Asus 1201N/PN(ale ten jest jakiś nowy i chyba dopiero w zapowiedziach).
No i na matrycy glare (ale PN może będzie na mat).

no właśnie nie szukam takich podpowiedzi ;) ma być mat, rozdziałka większa niż 1024x600, mile widziany modem i dwa rdzenie :)

Inkognito
18-06-2010, 22:24
Spełniającego wszystkie warunki nie ma :)
A przynajmniej ja szukając już trochę nie natknąłem się.

Inkognito
16-09-2010, 21:22
Odgrzeję kotleta, choć nie wiem czy ktoś będzie w stanie pomóc :)

Sam szukałem trochę i chyba czegoś takiego zwyczajnie nie ma.
Potrzebowałbym netbooka na uczelnię - codzienne noszenie. Większego niż 10 cali (to dla mnie chyba zbyt mało). Najlepiej 11,12.
Koniecznie matowa matryca. Najlepiej też jakaś matowa obudowa.
Co do parametrów, nie mam jakichś specjalnych wymagań, ma być do pakietu biurowego, internetu, gg, skype itd. Czyli nic ambitnego.
Za to wypadałoby, żebym przez 5h użytkowania nie musiał się martwić kompletnie o zasilanie. Taka ilość bez prądu mi w zupełności starczy.
Waga najlepiej maksymalnie 1,5 kg. Im mniej na plecach tym lepiej ;)
Rewelacyjnie będzie jak do tego wszystkiego, nie będzie się grzał. Aby bez obaw móc go na ławce w parku na kolanach trzymać.

Znajdzie się coś?
Może coś kurcze pomijam, ale co poszukam, to albo ma matrycę glare, albo ma ION i też glare ;) Albo trzyma 3h maks.
Sam ION mi w ogóle nie przeszkadza. Może być - przecież się nie obrażę. Ale netbooki z tą technologią na pokładzie chyba nie są zbyt wytrzymałe jeśli chodzi o pracę bez zasilania. Nie wiem jak z grzaniem się. No i z tego co widziałem mają zazwyczaj matrycę odblaskową.
Może szykuje się jakaś nowość i warto poczekać?

Będę wdzięczny, jeśli komuś będzie się chciało odpowiedzieć :)

ku6i
16-09-2010, 22:01
Jest taki sprzęt: http://allegro.pl/lenovo-x200s-12-1-su2300-2gb-160gb-w7p-xpp-i1224377067.html

Tylko jest małe ale ;)

Inkognito
16-09-2010, 22:44
Celowo nie napisałem ceny, ale zaznaczyłem, że chodzi o netbooka :)
Nie sądzisz, że to trochę przerost formy nad treścią?
Podstawowego kompa mam i chwilowo nie zmieniam :)
Na pewno nie chciałbym wydawać więcej niż 2000 - a i to wydaje mi się sporo jak za netbooka.
Ale dzięki :)

ku6i
17-09-2010, 11:02
Wiadomo, że cena zabija i dla śmiertelnika jest sporym przegięciem. Niestety takie czasy, że najlepiej sprzedaje się to co się świeci jak psu... nos, vide Asusy 12' z błyszczącymi matrycami i obudowami. Od jakiegoś czasu śledzę rynek netbooków w poszukiwaniu sprzętu o podobnych wymaganiach jak piszesz (dodatkowo zwracam trochę uwagę na procesor, bo W7 + najprostsze Atomy to nie jest najszczęśliwsze połączenie) i widzę, że nie ma sprzętu który łącznie spełni 5 warunków:
- matowa matryca
- nie błyszcząca obudowa
- mocniejszy procek
- bateria > 5 h
- cena < 2000 zł

Pozostaje czekać.

qooba
17-09-2010, 11:18
Ja się jakiś czas temu poddałem i kupiłem samsunga N150, 10 cali, mat, win xp home, N450. Wystarczy do tego co ma robić, czyli obróbki i wysyłania zdjęć jpg ze stadionu, a po kalibracji spyderem nawet ładnie świeci :)

Inkognito
17-09-2010, 11:31
Wiadomo, że cena zabija i dla śmiertelnika jest sporym przegięciem. Niestety takie czasy, że najlepiej sprzedaje się to co się świeci jak psu... nos, vide Asusy 12' z błyszczącymi matrycami i obudowami. Od jakiegoś czasu śledzę rynek netbooków w poszukiwaniu sprzętu o podobnych wymaganiach jak piszesz (dodatkowo zwracam trochę uwagę na procesor, bo W7 + najprostsze Atomy to nie jest najszczęśliwsze połączenie) i widzę, że nie ma sprzętu który łącznie spełni 5 warunków:
- matowa matryca
- nie błyszcząca obudowa
- mocniejszy procek
- bateria > 5 h
- cena < 2000 zł

Pozostaje czekać.

No właśnie ja czekam już od 8 miesięcy :)
I chyba się nie doczekam ;)

Ja się jakiś czas temu poddałem i kupiłem samsunga N150, 10 cali, mat, win xp home, N450. Wystarczy do tego co ma robić, czyli obróbki i wysyłania zdjęć jpg ze stadionu, a po kalibracji spyderem nawet ładnie świeci :)

Ja zraziłem się jakiś czas temu do samsungów.
Może niesłusznie, ale wolałbym coś innej firmy :)

Jeśli chodzi o 10 cali to Asus 1016p spełniałby teoretycznie moje wymagania, ale coś na rynek trafić nie może a i specyfikacja ma być niby inna niż zapowiadano.
Tylko te 10 cali to chyba bardzo malutko. 11, 12 to już znacznie wygodniej, a waga minimalnie większa tylko.

ku6i
17-09-2010, 11:56
Ja zraziłem się jakiś czas temu do samsungów.
Może niesłusznie, ale wolałbym coś innej firmy :)

Jeśli chodzi o 10 cali to Asus 1016p spełniałby teoretycznie moje wymagania, ale coś na rynek trafić nie może a i specyfikacja ma być niby inna niż zapowiadano.
Tylko te 10 cali to chyba bardzo malutko. 11, 12 to już znacznie wygodniej, a waga minimalnie większa tylko.

Mi się te Samsungi podobają, chyba najbardziej ze wszystkich netbooków, ze względu na spokojną stylistykę i brak "upiększaczy". Taki trochę Thinkpad dla ubogich ;) Tyle, że ja potrzebuję koniecznie rozdzielczość większą niż 600 pikseli w pionie, bo część softu po prostu nie mieści się na ekranie :/

Inkognito, a co jest takiego fajnego w tym Asusie którego podałeś? Patrząc po specyfikacji to raczej nic nowego, w ofercie Samsunga już teraz można znaleźć coś podobnego.

qooba
17-09-2010, 12:06
Tyle, że ja potrzebuję koniecznie rozdzielczość większą niż 600 pikseli w pionie, bo część softu po prostu nie mieści się na ekranie :/

W samsungu mam funkcję skalowania do 1024x768, komputer troszkę zwalnia, ale np. Płatnika mogę obsłużyć raz w miesiącu ;)

ku6i
17-09-2010, 12:24
Problem w tym, że ja takiego softu używałbym na netbooku bardzo często, więc takie natywne 1366 x 768 byłoby bardzo wskazane.

Inkognito
17-09-2010, 12:31
Co jest w tym asusie?
Tam z tego co pamiętam miał być inny procek. Tak mówiono z początku. Coś koło 1.83 czy jakoś tak.
Matowy ekran, aluminiowa obudowa, brak jakichś szmerów bajerów. Fabryczne 2 GB DDR3 i chyba win 7 HP w pakiecie.
Ale... z tego co widziałem, ma być znacznie uboższy.
A samsungów nawet nie oglądałem. Bo nie chcę lapka tej firmy :)

ku6i
18-09-2010, 02:41
Szczerze mówiąc, jak się przyglądam starym młotkom IBM typu x60 i widzę ich ceny, to mam ochotę kichać te całe notebooki i kupić coś takiego. C2D, 2 GB RAM, bateria ~6h za cenę jakiegoś chińskiego badziewia 12'? Coś czuję, że za kilka miesięcy taki ThinkPad będzie mój ;) Szkoda tylko, że mają rozdzielczość 1024 x 768, ale jakoś to przeżyję.

Zuzus
18-09-2010, 17:36
Tez przygladam sie netbookom od jakiegos czasu, po woli przymierzajac sie do zakupu.. I w oko wpadl mi ostatnio Acer Aspire One 721.
11.6", 1,7GHz, 2GB ramu, niestety matryca glare, natomiast obudowa nie jest blyszczaca, a na baterii trzyma podobno do 5.5godz.
IMO, wydaje sie byc niezla propozycja..

Inkognito
18-09-2010, 17:58
Tez przygladam sie netbookom od jakiegos czasu, po woli przymierzajac sie do zakupu.. I w oko wpadl mi ostatnio Acer Aspire One 721.
11.6", 1,7GHz, 2GB ramu, niestety matryca glare, natomiast obudowa nie jest blyszczaca, a na baterii trzyma podobno do 5.5godz.
IMO, wydaje sie byc niezla propozycja..

No tylko, że matryca glare to kompletna porażka :P
Ten sprzęt (w moim wypadku) ma być użytkowany głównie poza domem, bez zewnętrznych cudaków, pewno niejednokrotnie w jakichś restauracjach, barach, w parku, na uczelni itd.
Matowa matryca niestety to warunek w moim przypadku obligatoryjny.
Z listrzaną mam już lapka - komfort użytkowania tego w terenie jest hmm... żaden :P

Zuzus
18-09-2010, 18:42
Co prawda to prawda. Tez chcialabym matowa matryce, ale szczerze watpie, zebysmy sie jej doczekali w jakims "sensownym" netbooku.

Inkognito
18-09-2010, 19:40
Co prawda to prawda. Tez chcialabym matowa matryce, ale szczerze watpie, zebysmy sie jej doczekali w jakims "sensownym" netbooku.

Trudno :P
Na forsie niestety nie śpię, żebym mógł na aż takie kompromisy iść.
Może ja jestem przewrażliwiony czy coś, ale moim zdaniem kupno przenośnego urządzenia (dedykowanego do pracy w bardzo różnych warunkach oświetleniowych) z matrycą glare czy tam tą śmieszną anti-glare (co to niby nie jest glare ale odbicia widać ;) ), mija się z celem. Osobiście jak źle usiądę i pada światło nie tak jak trzeba, to w tle zawsze w takich przypadkach widzę własną facjatę.
Nie żebym dzieci straszył, ale ile można....

Żeby to jakaś "dobrze wykształcona" blondynka była chociaż... ;)

Inkognito
18-09-2010, 22:48
A co powiecie o czymś takim: Asus UL30A (http://allegro.pl/laptop-asus-ul30a-su7300-4gb-320gb-12h-hdmi-mat-i1222819057.html).
W testach pojawia się tylko matryca glare, na aukcji jest mat. Sam już nie wiem. Budżet przekracza, niestety.
Ale te 13" i około 1,6kg to może być całkiem klawe połączenie.
No i ten czas pracy na baterii. Bebechy też lepsze :)

Coś pomijam?

qooba
18-09-2010, 23:12
w opisie aukcji już mówią o "błyszczącym" ekranie ;)

Inkognito
18-09-2010, 23:18

Ehh no to fałszywy alarm, musiałem nie doczytać w gąszczu informacji :)

Inkognito
19-09-2010, 13:24

Znalazłem informacje, że wersja Asus UL30A-QO248X jest z matowym ekranem.

Tylko, że to jakiś model widmo ;)

Inkognito
06-10-2010, 19:53
A słuchajcie... a coś takiego: http://www.x-kom.pl/p/54946-notebook-laptop-13,3-asus-ul30a-qo229-su7300-4096-320-srebrny.html

Jest napisane, że ma matową jednak...
Cena oczywiście już kosmos i tyle ramu mi nie potrzeba.

amirez
06-10-2010, 19:58
Na pamięci to nie ma co oszczędzać. Czyli, przy mniejszej pojemności za dużo nie zaoszczędzisz. A ma to jednak wpływ na szybkość działania sprzętu. Przy 4Mb - np. WinXP 32bit - tracisz raptem 0.5 megbajta, których system nie widzi.

Inkognito
06-10-2010, 20:37
Na pamięci to nie ma co oszczędzać. Czyli, przy mniejszej pojemności za dużo nie zaoszczędzisz. A ma to jednak wpływ na szybkość działania sprzętu. Przy 4Mb - np. WinXP 32bit - tracisz raptem 0.5 megbajta, których system nie widzi.

E tam, postawiłbym na tym Win 7 64 bit ;)
Chodzi mi raczej o to, czy ten model rzeczywiście może mieć matową matrycę...

ku6i
06-10-2010, 20:42
Chodzi mi raczej o to, czy ten model rzeczywiście może mieć matową matrycę...

Zdaniem Asusa (http://asus.com.pl/product.aspx?P_ID=8CwAK6XZ0pekc7aI&content=specifications) nie może.

Inkognito
06-10-2010, 21:02
Widziałem to juz wieki temu.
A potem zacząłem czytać wątek na pewnym forum i wychodzi na to, że są jednak UL30tki z matem.
Napiszę chyba do tego sklepu, zobaczymy co odpowiedzą.

Inkognito
07-10-2010, 14:50
Dostałem odpowiedź ze sklepu.
Ten model ma rzeczywiście matową matrycę.

fruchu
07-10-2010, 16:39
Jakie w tej chwili sa najmniejsze matryce z rozdzielczoscia 1366 x 768? 13 cali to jednak troche duzo jak dla mnie.

qooba
07-10-2010, 16:50
widziałem jakiegoś della 10 cali z taką rozdzielczością, ale błysk...

Inkognito
07-10-2010, 17:22
fruchu, na pewno znajdziesz coś 12 calowego, jeśli nie jest dla ciebie koniecznością mat.
10 cali tak jak mówi Kuba, też widziałem. Na pewno jakiś dell w opcji ma taką rozdzielczość (lub miał mieć).

fruchu
07-10-2010, 17:34
Dzieki za odpowiedz. Troche za duzo tego na rynku i ciezko mi sie polapac ;-)

Grzybu
07-10-2010, 17:53
Sam ostatnio zaczynam rozglądać się za czymś niewielkim (12") Po głowie chodzi mi Eee 1201N ale tak się zastanawiam, bo ten już trochę leciwy ;), czy nie znajdę czegoś mocniejszego w tych pieniądzach. Np taki Asus UL20a ?? Ma już mocniejszy procek (oczywiście nie mówię tu o C2D tylko o celeronie), ostatnio też wpadł mi w oko MSI U200 (też chyba coś mocniejszego niż Atom). Jest jeszcze coś w granicach 2000 zł?? z jakimś "mocnym" prockiem?? Dodam, że matowa matryca nie jest dla mnie mega priorytetem, a bateria wystarczy jak będzie trzymała ok 5h
Ktoś używa ww Asusa lub MSI??
Aha w gry raczej nie gram, bardziej do pisania, czytania i prezentacji w PP. Nie wiem czy to nie za dużo (hehe), ale może coś w Visual Studio czy Matlabie dałoby się grzebnąć?

Campo
07-10-2010, 20:07
Heh, ja wlasnie szykuje sie na MSI U200, m.in. ze wzgledu na procek, ktory jest niewiele slabszy od tego w Asusie UL30A (link podrzucil Inkognito).
Jedyna wada - blyszczacy ekran.
Ale planuje uzywac domowo, internetowo-biurowo, jesli foto - wtedy podlacze sobie do monitora zewnetrznego.
A parametry, coz... nie jestem zawodowcem, nigdzie sie nie spiesze - mysle, ze bedzie ok.
Grzybu, jak poczekasz do listopada, to zdam relacje czy warto :).

Grzybu
07-10-2010, 20:48
Jak już zakupisz to daj znać. Ja pewnie jeszcze do tego czasu nie kupię. Nie spieszy mi się tak bardzo.

Inkognito
08-10-2010, 00:00
Jest jeszcze msi U230 light. Ma 11 cali i matowy ekran.

fruchu
08-10-2010, 08:10
Ciekawy ten U230 Light. Myslalem tez o Samsungach N220 albo N230. Co prawda mniejsza rozdzielczosc, ale za to bateria duzo dluzej wytrzyma. Macie moze jakies doswiadczenie z ww modelami? Temat netbookow jest mi niestety obcy.

Inkognito
08-10-2010, 11:12
No i się dowiedziałem, że w tej Ulce jest taki sam wyświetlacz jak ten z tego testu:
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-UL30A-QO248X.22811.0.html
Czyli jakiś shit semi matte...

Wyświetlacz o rozmiarze 13,3 cala jest ciekawym połączeniem matrycy matowej z błyszczącą. Jego powierzchnia, choć zapewnia mniejsze odbicie refleksów, to jednak nie może być porównywalna z typowym ekranem matowym.

Koszmar jakiś z tymi matrycami.

qooba
08-10-2010, 11:22
"Wyświetlacz o rozmiarze 13,3 cala jest ciekawym połączeniem matrycy matowej z błyszczącą."
no bardzo ciekawym połączeniem jest, bardzo...

Inkognito
08-10-2010, 12:01
Co więcej Kuba... powiedzieli mi, że takich matryc (mat) to się w laptopach już nie montuje prawie wcale ;)
I że to jest generalnie optimum i rewelacja...

qooba
08-10-2010, 12:22
Nie potrafię tego zrozumieć... Klienci zmuszani są do kupowania świecącego gówna, bez możliwości wyboru czegoś lepszego! ABSURD wywołany marketingowym bełkotem...

Inkognito
08-10-2010, 12:45
No i znów nie mogę nic kupić.
:D
No widać nie kupię tego lapka, bo wszystkie co znajdę to świeci im się każdy element jak psu jajka.
Te obudowy plastik fantastic, czemu nie mogą zrobić czegoś matowego? Koszt na bank jest podobny, a z tego co widze to we wszystkich recenzjach narzekają na te gówna.
Pewno chińczyki napędzają zbyt ;)

qooba
08-10-2010, 12:51
kup stare dobre X60/X61, jeśli wybierzesz wersję tablet 12 cali dostaniesz matrycę S-IPS gratis ;)

Inkognito
08-10-2010, 13:10
No tylko Kuba, one są chyba znacznie cięższe niż sobie założyłem.
Z tego co mówiłeś ważą 2,5 kg, nie?
A ja chciałem coś koło 1,5 kg ;)

Bo 3kg z hakiem to waży moja 15ka - też błyszcząca w cholerę ;)

ropusz
08-10-2010, 14:23
Ja swego czasu kupiłem żonie Sony Vaio z najwyższej serii ale już po wprowadzeniu nowej (wtedy za jakieś 4 tys.). Ładna lekka (ok 1,8 kg), magnezowa obudowa, 13,3" LED (niestety błyszcząca).

Campo
08-10-2010, 18:18
Sony ma taki zaje***ty model, maly, magnezowy, wypasiony... 8 tys itp :). Szalenstwo :)

Zuzus
08-10-2010, 18:51
Jest jeszcze msi U230 light. Ma 11 cali i matowy ekran.

http://www.morele.net/laptop-msi-wind-u230-light-066pl-320424/ Mowa o tym? Przeciez on tez ma blyszczaca matryce :( niestety..

ropusz
08-10-2010, 19:34
Sony ma taki zaje***ty model, maly, magnezowy, wypasiony... 8 tys itp :). Szalenstwo :)
Ale jak wchodzą nowe modele to wtedy można taki starszy wyczesać za dobrą cenę. Ten co go kupiłem za 4 tys. to zanim wszedł nowy model kosztował ok. 7 tys.

Inkognito
08-10-2010, 19:49
http://www.morele.net/laptop-msi-wind-u230-light-066pl-320424/ Mowa o tym? Przeciez on tez ma blyszczaca matryce :( niestety..

Ja gdzieś znalazłem z matową - ale już teraz nie chce mi się szukać ;)
W końcu się skończy na używanym Thikpadzie w moim wypadku chyba...
bo to jest tragedia co na rynku się dzieje.

Campo
09-10-2010, 09:57
Nie chce mi sie teraz szukac, ale zdaje sie, ze stare MSI U230 bylo mat (12cali), a wlasnie U230 Light jest blyszczace (11cali). Albo odwrotnie :).

Zuzus
12-10-2010, 16:42
U mnie koniec koncow padlo na Asusa 1001px.
Matowa matryca, z zewnatrz tez tak jakby "matowa" obudowa, wiec nie widac paluchow, 2gb ramu, intel n450 1.66Ghz, solidna konstrukcja, spore wygodne klawisze, 10.1". Calkiem lekki, bo niecale 1,3kg. Jestem zadowolona.

Inkognito
13-10-2010, 15:34
U mnie koniec końców padlo na używanego lenovo x61s ;)
cena w sumie mniejsza niż w większości przypadków netbooków. Będzie trzeba jeszcze nowa baterie kupić, ale i tak wyjdzie poniżej 1800.
Co prawda chciałem wydać ciut mniej, ale mam nadzieję ze thinkpad spełni w pełni swoje zadanie.
:)

ku6i
13-10-2010, 19:38
QI0bB4Pe7sU

:P
I jak maszyna się spisuje "w akcji"? Pochwal się osiągami baterii jak wymienisz.

Inkognito
14-10-2010, 17:52
Na razie baterii nie mam w ogóle ;)
Ale w przyszłym tygodniu zakupię - dam znać jak już obadam temat :)
Ja nie wiedziałem, że tak będzie - nie jestem zwolennikiem używanych komputerów. No ale... chyba nie wyjdę na tym źle :)
Fajny jest. Jakiś taki przemyślany, czego o większości netbooków z jakimi miałem do czynienia powiedzieć nie można.

qooba
14-10-2010, 17:54
W następny czwartek zabierz go do rekina, mam ochotę się z nim bliżej zapoznać. Może taki zastąpi na meczach mojego kloca T60p ;)

Slon
15-10-2010, 00:22
W następny czwartek zabierz go do rekina, mam ochotę się z nim bliżej zapoznać. Może taki zastąpi na meczach mojego kloca T60p ;)

czekam na relacje z macanka :D

Inkognito
19-10-2010, 18:47
Mam takie pytanie niejako poboczne...
Wiecie może gdzie mogę dostać jakiekolwiek znośne etui do x61s, lub czegokolwiek w podobnej wielkości i "nietypowych" proporcjach matrycy 4/3?
Bo lapka chcę nosić w plecaku, razem z jakimś zeszytem czy długopisem. Miło by mu było chyba w jakimś etui - tak myślę ;)

E:
A propos dyskusji na temat wyświetlaczy thinkpadów (to chyba nie w tym wątku, sam się już gubię ;) ).
Powiem Wam, że właśnie oglądam jakieś swoje zdjęcia. Ekran jest kompletnie nieskalibrowany. A wielkiej tragedii nie ma. Fakt, że kąty widzenia są tragiczne - zgoda. Ale, żeby jakieś zupełnie pozbawione odniesienia do rzeczywistości barwy wychodziły... to nie :)

No ale ja na pewno mam obniżone wymagania - to sprzęt do czego innego.
Choć chyba pokuszę się o jego oprofilowanie ;)

Grzybu
21-10-2010, 09:44
A może mi ktoś powiedzieć, jaka jest różnica pomiędzy lenovo x60 a x61??

qooba
21-10-2010, 09:53
pewnie nowy chipset, procki core2duo zamiast coreduo, szybsze pamięci itp w praktyce niezbyt istotne różnice
ale może być ich więcej

Inkognito
21-10-2010, 12:58
A może mi ktoś powiedzieć, jaka jest różnica pomiędzy lenovo x60 a x61??

Różnica jest też chyba taka, że x60 jest IBM, a x61 to już lenovo.
Tzn. tak jest z "s"ami :P

Ja wziąłem x61s bo z towarzystwa był względnie najnowszy.
Logo IBM na klapie determinowało zakup jeszcze starszego używanego sprzętu ;)

Grzybu
21-10-2010, 14:29
A jak się sprawuje ten czerwony dzyndzel jako urządzenie wskazujące? Da się tym pracować czy może rozwiązanie jest "o kant dzyndzla rozbić"?

Inkognito
21-10-2010, 15:06
Ja ze względu na kierunek studiów muszę siedzieć wiele w excelu i dla mnie jest to rozwiązanie lepsze niż touchpad ;)
Fakt, że trzeba się przyzwyczaić (ja miałem wcześniej już styczność).
Najlepiej, że mam w nim 1 GB ramu. A że dostałem gwarancję na 3 miesiące to przez 3 miechy nie mogę grzebać ;) No i postawiłem win 7 :D A jak! ;)
I powiem Wam... jak powyłączałem usługi, z których nie korzystam to zużywa w sumie tyle samo ramu co XPek. A jak obciążyłem przed chwilą na maks jaki potrzebuję poza domem (gg, mail, excel, word, firefox (tu popłynąłem bo dałem 22 zakładki) i wmp) to zużywał chwilę w czasie otwierania zakładek 920MB, a po chwili uspokoił się i grzecznie poniżej 800 zszedł. Zatem ten 1GB nie jest taki straszny ;)
Fakt, ze wyłączyłem aero i inne pierdółki, ale użyteczność i wygoda nadal z win 7 :)

Coraz bardziej podoba mi się ten lapek.
Czekam tylko aż sprzedawca znów wystawi baterię na allegro. Bo oferował ostatnio po 299, a teraz najtańsza jest chyba po 429 :P

qooba
21-10-2010, 17:01
Ale na oryginale popracujesz spokojnie 2-3 lata! Na zamienniku nie ma szans!!!! Oryginał wytrzyma minimum 500 cykli bez zająknięcia, zamiennik padnie po 200-250. Przerabiałem to ;)

Inkognito
21-10-2010, 17:03
No ale oryginał jest za te 299: http://allegro.pl/show_item.php?item=1249984625
To jest chyba oryginał nie?
Pytałem gościa twierdził, że oryginał lenovo i że będzie aukcja jakoś w tym tygodniu.
Warto czekać?
Czy to jakaś ściema?

qooba
21-10-2010, 17:19
a to przepraszam, zwracam honor :)

Calme
22-10-2010, 14:19
No to Apple wypuściło "netbook'a" choć się tak zapierali swego czasu ;) Oczywiście w adekwatnej cenie hehe ;)
Jak myślicie będą chętni za 1000$ w najtańszym konfigu ? Oczywiście cena w USA.
Ciekawe czy tym razem znów huby do usb będą potrzebne żeby grubsze wtyczki upchać..

Inkognito
27-10-2010, 22:04
Dziś pierwszy dzień z baterią (trochę to trwało) ;)
Win 7 na praktycznie standardowym profilu zrównoważonym pociągnie mi spokojnie 5h. Choć wiele zależy co się robi. Teraz robiłem prezentację na uczelnie. Więc odpalony był Firefox, Word, Powerpoint i AQQ. W międzyczasie jakieś ściąganie aktualizacji. 2 godziny uśpienia - które przecież też ciągnie baterię.
Zatem jak najbardziej jestem zadowolony.
Fakt, że jak włączyłem partyjkę pokera w przeglądarce (obsługa flash) to czas się nieco skrócił.
Ale, że sprzęt raczej nie do grania a do czynności biurowych - to jestem zadowolony.

Choć to takie pierwsze wrażenia na gorąco.
Po tygodniu użytkowania będę mógł na pewno precyzyjniejsze dane podać :)

ku6i
27-10-2010, 23:27
Całkiem przyzwoicie jak na coś z na C2(D) a nie Atomie. Gdzie kupowałeś baterię, jeśli można spytać?

Grzybu
28-10-2010, 09:35
JA też muszę się pochwalić, że jestem szczęśliwym (jak na razie) posiadaczem x60. Co prawda to starszy brat i procek w technologi Dual Core, ale jak na razie radzi sobie bdb.
Pierwsze rozładowanie baterii trwało ok 4h, nie obciążałem procka za bardzo, ale też miał dosyć długie "przerwy" na uśpienie. Jak na razie jestem zadowolony.

Inkognito
28-10-2010, 13:05
Całkiem przyzwoicie jak na coś z na C2(D) a nie Atomie. Gdzie kupowałeś baterię, jeśli można spytać?

Wylicytowałem coś takiego: http://allegro.pl/oryginal-lenovo-x60-x61-x60s-x61s-5200-mah-i1284014457.html
To jest oryginalna bateria lenovo - potwierdzam :)
Jak na razie wszystko z laptopem w porządku. Dziś miałem prezentację - ten x61s mimo, że już nie IBM, to jednak całkiem porządny kawał lapka - mam porównanie do HPeka na co dzień. To właściwie brak porównania ;)

qooba
28-10-2010, 13:06
oj, nie nakręcaj mnie tak, mam w przyszłym miesiącu inne wydatki... ;)

Inkognito
28-10-2010, 13:13
A ten Twój Ci nie starcza?
Bez przesad Kuba ;)
Przecież to jeden pies jest. Ja tylko recenzuję wrażenia z użytkowania.
Fajny sprzęcior na uczelnię - za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Ale do obróbki zdjęc to bym go nie brał ;)
Za mały ekran - stanowczo.

E:
Ale fajno, że mnie przekonałeś do takiego zakupu.
Czasem jak obok mnie siedzi kumpel co ma netbooka samsunga to trochę śmiech mnie bierze :D

Inkognito
07-11-2010, 12:46
Odgrzeję kotleta.
Na zrównoważonym profilu, excel i word przy wyłączonym wifi mój thinkpad z nową baterią wytrzymuje spokojnie 7h.
Przy czym uruchomione były tylko te dwa programy.
Także polecam gorąco - jak się trafi niezniszczony egzemplarz to satysfakcja gwarantowana! :)

ku6i
07-11-2010, 15:19
Już tak nie reklamuj, bo zanim zbiorę kasę to zdrożeją :-P

Inkognito
08-11-2010, 10:16
Hehe, no mi takiego praktycznego info przed zakupem brakowało :)
Aha x61s grzeje się znacząco bardziej niż x60s.
Jednak nic a nic nie przeszkadza to w użytkowaniu. :)

retter
08-11-2010, 19:43
NETbook to chyba z definicji mała lekka maszyna do pisania i netu??

A w tej to chyba asus 10'' 12'' ma ktoś ??

Toma
27-11-2010, 12:50
http://allegro.pl/okazja-laptop-acer-aspire-one-d260-za-500zl-i1342261370.html

zapewne wałeczek ? bo jakoś trudno uwierzyć przy pozostałych cenach >900pln

ku6i
31-12-2010, 01:05
Tym razem ja odgrzeję.

Mam takie pytanie niejako poboczne...
Wiecie może gdzie mogę dostać jakiekolwiek znośne etui do x61s, lub czegokolwiek w podobnej wielkości i "nietypowych" proporcjach matrycy 4/3?

I jak się skończyły poszukiwania? Poluję na jakieś opakowanie na x60, żeby móc go do torby z innymi rzeczami włożyć ale ciężko coś sensownego znaleźć. Zastanawiam się nad tym: http://cgi.ebay.com/Sleeve-Bag-Soft-Laptop-Case-IBM-Thinkpad-X61T-X60S-X61S-/280544298746?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4151be46fa

Swoją drogą, mógłbyś mi podesłać namiary na tą firmę od baterii. Link wygasł :/

Inkognito
31-12-2010, 10:55
Kupowałem u tego sprzedawcy http://allegro.pl/show_user.php?uid=6285744 - bateria, jak teraz stwierdzam warta była tej ceny.
Co do etui - kupiłem jakieś dla 12 calowych - wsuwam tak, że wystaje bateria i do plecaka. Zawsze to jakieś minimalnie większe zabezpieczenie.
Nic specjalnego zwykły pokrowiec za 12 zł ;)

Maro66.
31-12-2010, 11:46
A miał może Ktoś do czynienia z HP Mini 110? Mam internet w PLAY, niedługo kończy mi się umowa i zastanawiam się czy go nie łyknąć przedłużając.

ku6i
31-12-2010, 20:38
Kupowałem u tego sprzedawcy http://allegro.pl/show_user.php?uid=6285744 - bateria, jak teraz stwierdzam warta była tej ceny.
Co do etui - kupiłem jakieś dla 12 calowych - wsuwam tak, że wystaje bateria i do plecaka. Zawsze to jakieś minimalnie większe zabezpieczenie.
Nic specjalnego zwykły pokrowiec za 12 zł ;)

Widzę, że nie mają w tym momencie niczego do ThinkPada, napisałem do nich. Na ebayu za ~100$ (razem z wysyłką) są oryginalne baterie (powiększone), zastanawiam się, czy nie zapolować na nie jak się nic na allegro w normalnej cenie nie trafi. Nawet po doliczeniu VATu i cła powinno być taniej.
Ech, utrapienie z tymi pokrowcami, co za bałwan wymyślił panoramiczne (i błyszczące) matryce?

A miał może Ktoś do czynienia z HP Mini 110? Mam internet w PLAY, niedługo kończy mi się umowa i zastanawiam się czy go nie łyknąć przedłużając.

Jeśli wziąć go po to, żeby opchnąć na allegro i kupić jakiegoś ThinkPada, to jest to bardzo dobre rozwiązanie :) Mówię serio.

retter
15-01-2011, 19:00
Tak od siebie
n150 ma: usb które "ładuje", możliwość wyłączenia pod świetlenia lcd, hasło na hhd

ku6i
24-01-2011, 11:03
możliwość wyłączenia pod świetlenia lcd

Tak z czystej ciekawości, jakie to ma zastosowanie praktyczne, bo nie mogę wymyślić niczego sensownego.

Ad rem: wszyscy mają ThinkPada, mam i ja! :) X60 z Dual Core 2 GHz, 1 GB RAMu (będzie 3) i 60 GB dysku (będzie 500) w stanie absolutnie dziewiczym (łącznie z górną pokrywą, która wygląda jak nowa, jedynie na rogach matrycy minimalne wytarcia - jak ktoś nie wierzy, że można kupić 3,5 letniego ThinkPada w takim stanie, to mogę zrobić zdjęcia :P) za 777 zł + koszt kuriera wydaje mi się dobrą ceną. Będę musiał jeszcze zdobyć nową baterię (obecna pozwala na 1,5h pracy :/), ale tutaj chyba dam zarobić małym chińskim rączkom z Ebaya, bo różnica w cenie jest spora (Ebay - 300 zł, Allegro - 490 zł).
Plusów (zawiasy!) nie będę wymieniał,bo każdy kto choć raz miał ten sprzęt w łapach ten wie, co dobre, ale niestety jest jeden minus: głośność. Nie wiem jak X61, ponoć modeli z "s" to nie dotyczy, ale X60 zbyt cichy nie jest. Grzeje się troszku (przy czym chyba bardziej od spodu, bo kładąc ręce na klawiaturze można odczuć co najwyżej ciepło, ale na pewno nic nie jest gorące, nie wiem jak od dołu, bo nigdy nie trzymam kompa na kolanach), przez co wiatrak musi chodzić :/ Sprawę trochę rozwiązał TPFanControl ( http://www.staff.uni-marburg.de/~schmitzr/donate.html ), dzięki czemu można sterować polityką chłodzenia, ale mimo wszystko lekki niesmak pozostał.
A wracając do optymistyczniejszych spraw: szwagier kupił niedawno jakiegoś netbooka Asusa 12". Przez litość nie wspomnę jak on wyglądał obok Tymka :) Jak znajdę trochę czasu w lutym to może zrobię jakieś porównanie wydajności.

qooba
24-01-2011, 11:26
Dla wszystkich lubiących małe, matowe i pancerne thinkpady: pojawił się bardzo ciekawy model X120e. Ma dwurdzeniowy procek AMD, ponoć spokojnie działa 6 godzin na bakterii i nie grzeje się jak poprzednik X100e. W USA sugerowana cena od 399$ :)
Ja już zacieram rączki ;)

ku6i
24-01-2011, 11:35
Jakoś design X100e i X120e mnie nie przekonuje, bardziej to mi pasuje na coś w stylu TP Edge niż klasycznych TP. I ten AMD, chyba wolałbym jakiegoś używanego X200 czy X300 niż taki wynalazek. Ale kto co lubi :)

qooba
24-01-2011, 11:37
Używane x200 czy x300 są jednak znacznie droższe. To już nie jest klasa netbookowa tylko ultramobile. Zobacz ile kosztują NOWE x200...

krolewicz
24-01-2011, 11:38
http://www.youtube.com/watch?v=Sb-ns5f2dV4

tu macie promo video

troche mnie zastanawia, bo na tym wideo to ten laptop jest bardziej stylizowany na coś wydumanego, dla super biznesmena, co nieco kontrastuje z ceną na poziomie 400$

jak się ma wydajność tego procka AMD? taki atom czy lepiej?

ku6i
24-01-2011, 11:43
Faktycznie, trochę się rozpędziłem. Ale nadal uważam, że ten x120e to taki trochę ThinkPad w wersji ekonomicznej, nastawiony na masowego odbiorcę (patrząc po wyglądzie).

Edit:

http://www.youtube.com/watch?v=Sb-ns5f2dV4

tu macie promo video

troche mnie zastanawia, bo na tym wideo to ten laptop jest bardziej stylizowany na coś wydumanego, dla super biznesmena, co nieco kontrastuje z ceną na poziomie 400$

Do czego to doszło, żeby trzeba było matową matrycę reklamować jako jakiś super ficzer... A co do biznesmena, to to czysty marketing, przecież nie pokażą na filmiku studenta, który oszczędza żeby kupić TP :)

qooba
24-01-2011, 11:48
Ale mogliby pokazać fotoreportera obrabiającego zdjęcia na meczu Lech - Juve w śnieżycy i -15 stopniach ;) To byłaby reklama :)

ku6i
24-01-2011, 11:51
Byłby to kolejny argument na rzecz wyższości trackpointa nad touchpadem :D

krolewicz
24-01-2011, 11:52
juz doczytałem o wydajności

http://www.anandtech.com/show/4023/the-brazos-performance-preview-amd-e350-benchmarked/3

szału nie robi, ja bym potrzebował chyba jednak coś ciut mocniejszego

ku6i
24-01-2011, 11:56
szału nie robi, ja bym potrzebował chyba jednak coś ciut mocniejszego

X61(s)?

Cosnek
24-01-2011, 12:12
Ja zamienilem ThinkPada 14" na netbooka 10" ze wzgledu na wygode. Maly, lekki, bateria dlugo trzyma, nowy wiec gwarancja itd. Jestem zadowolony. Nawet z Win7, nie sadzilem ze kiedys bede zadowolony z jakiegos windowsa a tu niespodzianka, spoko daje rade.

Zapomnialem dodac; moj stary ThinkPad byl cichy, wiatrak wlaczal sie naprade sporadycznie.

ku6i
24-01-2011, 18:03
Zapomnialem dodac; moj stary ThinkPad byl cichy, wiatrak wlaczal sie naprade sporadycznie.

Nie wiem czy to nawiązanie do mojego posta, ale chyba tak. Miałem dwa różne egzemplarze (z jednego aktualnie piszę) z takim samym procesorem (T2500) i oba grzały się podobnie. Sprzedawca twierdził, że wszystkie X60 z tym prockiem tak mają. O ile do niego mogę mieć pewną dozę nieufności, to do ThinkWiki (http://www.thinkwiki.org/wiki/Problem_with_fan_noise#Always-on_problem) już raczej nie. ?Ja się z tym pogodziłem, w sumie i tak jak się rozpędzi to jest cichszy niż mój świętej pamięci pecet.

Inkognito
25-01-2011, 12:11
Ad rem: wszyscy mają ThinkPada, mam i ja!(...) ale niestety jest jeden minus: głośność. Nie wiem jak X61, ponoć modeli z "s" to nie dotyczy, ale X60 zbyt cichy nie jest. Grzeje się troszku (przy czym chyba bardziej od spodu, bo kładąc ręce na klawiaturze można odczuć co najwyżej ciepło, ale na pewno nic nie jest gorące, nie wiem jak od dołu, bo nigdy nie trzymam kompa na kolanach), przez co wiatrak musi chodzić :/

Mam x61s i sprawa głośności to moim zdaniem problem zupełnie marginalny. Można (wiadomo) mieć do tego inne podejście - choć nie posądzam Cię o jakiś skrajny akustyczny radykalizm. x61s pod obciążeniem (niestety tylko sprawdzane na oglądaniu filmu z równoczesnym odpaleniem paru programów), nie hałasuje zbyt głośno jak na produkty "popularne". Nie wiem jak to się ma do półki super pro - bo takiej użytkownikiem nie jestem.
Z tego co zdążyłem zauważyć mój egzemplarz troszkę się grzeje. Nie jest to nic co powodowałoby dyskomfort przy np. 20 minutowym trzymaniu na kolanach (z drugiej strony to takie małe, że na jedno udo raczej niż kolana ;) ), ale dłużej to już zaczyna być nieprzyjemne (mowa o pracy pod stałym obciążeniem). Jedno co jest dla mnie super zaletą, to wspomniana odporność na ciepło od wierzchu. Nic właściwie spektakularnego nie czuć. Przyjemne ciepło, które co najwyżej ogrzeje zmarznięte dłonie niż poparzy.

Ja nie narzekam.
Choć pewnie używam do zupełnie innych prac niż większość targetowa - niemniej uważam, że również do prac studencko-biurowych jest to świetny sprzęt. Potrafi wytrzymać na oryginalnej baterii spokojnie cały dzień roboczy pracy w excelu!!! No i przede wszystkim cena. Ja swojego kupiłem znacznie drożej niż ten Twój, a i tak uważam, że był to korzystny zakup.

Przemyśl sprawę zamienników baterii - słyszałem opinie, że nie warto. Zbawi Cię to 150 zł?
Zawsze to pewność - jakości.

qooba
25-01-2011, 12:27
Powtórzę jeszcze raz: zapomnijcie o zamiennikach baterii :) Wszystkie whiteenergy, movano i inne badziewia to szajs. Jeden oryginał wytrzyma więcej cykli ładowania niż dwa-trzy zamienniki.

ku6i
25-01-2011, 12:31
Mam x61s i sprawa głośności to moim zdaniem problem zupełnie marginalny. Można (wiadomo) mieć do tego inne podejście - choć nie posądzam Cię o jakiś skrajny akustyczny radykalizm. x61s pod obciążeniem (niestety tylko sprawdzane na oglądaniu filmu z równoczesnym odpaleniem paru programów), nie hałasuje zbyt głośno jak na produkty "popularne". Nie wiem jak to się ma do półki super pro - bo takiej użytkownikiem nie jestem.

Porównuję do tanich kilkuletnich laptopów jakich używają moi znajomi. Faktycznie, jest trochę głośniej, ale po przyzwyczajeniu da się żyć.

Przemyśl sprawę zamienników baterii - słyszałem opinie, że nie warto. Zbawi Cię to 150 zł?
Zawsze to pewność - jakości.

Ale ja mówiłem o oryginale :) Po prostu w Hongkongu mają je o wiele taniej (kilkaset osób kupiło od jednego sprzedawcy i wszyscy twierdzą, że to oryginał). Policzyłem, że nawet jak doliczą mi cło to i tak wyjdę paredziesiąt zł do przodu (a Chińczycy twierdzą, że wysyłają jako prezent, więc jest szansa na ominięcie dodatkowych opłat). Jedyne co by mnie wkurzało, to miesiąc czekania (ponad 3 tygodnie czekam na futerał) oraz ewentualne problemy z gwarancją.
Zamiennika w ogóle nie biorę pod uwagę. Słyszałem, że BatteryManager zaczyna wyć gdy wykryje zamiennik i bombarduje użytkownika głupimi komunikatami.

qooba
25-01-2011, 12:41
Zamiennika w ogóle nie biorę pod uwagę. Słyszałem, że BatteryManager zaczyna wyć gdy wykryje zamiennik i bombarduje użytkownika głupimi komunikatami.
Po każdym wybudzeniu czy uruchomieniu komputera pojawia się dymek z informacją że nie masz oryginału, w który trzeba kliknąć i otwiera się okno przeglądarki z odpowiednią stroną informacyjną lenovo. Poza tym zdarzały się przypadki zwarcia i awarii kompa.
Swoją drogą warto dla kilkudziesięciu złotych czekać miesiąc i nie mieć gwarancji?

ku6i
25-01-2011, 12:44
Swoją drogą warto dla kilkudziesięciu złotych czekać miesiąc i nie mieć gwarancji?

Nie takich kilkudziesięciu - 300 zł (z wysyłką) z ebaya, 500 zł z Allegro, więc różnica jest spora. Co może paść w takiej baterii w ciągu 12 miesięcy?

Inkognito
25-01-2011, 17:43
Nie takich kilkudziesięciu - 300 zł (z wysyłką) z ebaya, 500 zł z Allegro, więc różnica jest spora. Co może paść w takiej baterii w ciągu 12 miesięcy?

Bateria? xD
Moim zdaniem te 200 zł - jak kupiłeś tak tanio lapka jest do odżałowania.
Masz spokój - pewność i masz od razu.
Inna sprawa jeśli chce Ci się czekać lub masz tylko te 300 zł do wydania.

Tworas
14-04-2011, 01:25
Przeglądnąłem kilka stron ale i tak mam do was prośbę. Moglibyście polecić odpowiedniego netbooka z tych ogólnie dostępnych na rynku do:
-sprawna obsługa całego pakietu Microsoft Office
-sprawne przeglądanie zdjęć ;)
-normalne surfowanie po necie ;)
-oglądanie filmów HD bez przerywania
-i by dało się w PS zmniejszyć zdjęcie lub inne lekkie zadanie wykonać
-im mniejszy i ładniejszy tym lepiej bo to dla piękniejszej połówki :)

Wstępnie w Saturnie oglądałem netbooki HP takie ładne czerwone ;) ale nie znam się za bardzo na tym i nie chciał bym chłamu kupić....
z góry dzięki za pomoc ;)

ku6i
14-04-2011, 01:42
Na pewno nie:
- coś co ma jednordzeniowego Atoma (wydajność Cię "powali")
- coś co ma rozdzielczość 1024x600 (PS Ci się nie zmieści na ekranie).
Co do konkretnych modeli, to jak masz kobietę, która gustuje w ThinkPadach (tak, są takie :D) to ew. mogę spróbować coś doradzić. W HP, Asusach itp. nie siedzę.

qooba
14-04-2011, 06:57
Cokolwiek na AMD Brazos pociągnie to co chcesz . Szukaj netbooków z prockeim AMD E-350.

Tworas
14-04-2011, 10:32
Mojej Kobiecie podobają się małe kolorowe komputerki :P więc to niestety jest najważniejsze... cena 1500zł było by super no ale wiem, że może być ciężko ;) w zasadzie na co dzień netbook będzie śmigał po necie i w Wordzie, trochę rzadziej przeglądał zdjęcia, co jakiś czas w Excelu i Powerpoincie, sporadycznie jakiś film których najwięcej jest w HD.... i baaardzo baaardzo rzadko ten PS do bardzo prostych zadań ewentualnie inny programik :) jak byście mogli polecić jakiś konkretny model to będę bardzo wdzięczny :)

ku6i
02-06-2011, 11:32
Nie jestem pewien czy to jest poprawny wątek, ale sporo tutaj rozmawialiśmy o ThinkPadach, więc pozwolę sobie kontynuować tematykę.

Kupiłem stację dokującą (X6) do mojego X60. Wszystko działa jak trzeba, nurtuje mnie tylko jedna rzecz: do czego służy wajcha z przodu stacji (na prawo od przycisku włączania)?

źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-3AW9Cz-Bbh0/TedWjzlSH-I/AAAAAAAAEgM/9XcaOawCVkQ/s640/IMG_20110602_111924.jpg)
(wybaczcie kiepską jakość zdjęcia)

Wygląda jak blokowanie/odblokowywanie czegoś, ale czego? Nie widzę jakiejkolwiek zmiany niezależnie w jakiej pozycji jest ten dynks, a żaden manual Lenovo o nim nie wspomina.
Inna sprawa: ile czasu zajmuje w waszych stacjach dokujących (niekoniecznie X6) odzyskanie sprawności urządzeń podpiętych na USB? U mnie to jest ~20-30 sekund i wydaje mi się, że troszkę za długo.

maly5
02-06-2011, 12:58
sprawdz czy po przelaczeniu mozesz wlaczyc tym Powerem od przodu obok locka zasilanie.

Grzybu
02-06-2011, 14:00
Albo sprawdź, czy jak "zatrzaśniesz kłódkę" to czy możesz wyjąć laptopa ze stacji.

Pioter_
02-06-2011, 16:05
Albo sprawdź, czy jak "zatrzaśniesz kłódkę" to czy możesz wyjąć laptopa ze stacji.

dokładnie.. dell'owskie stacje też takie coś maja - przesuwasz i laptopa nie daje się wypiąć ze stacji.

ku6i
02-06-2011, 17:14
W międzyczasie sprawa się rozwiązała, współlokator podpowiedział mi odpowiedź.

sprawdz czy po przelaczeniu mozesz wlaczyc tym Powerem od przodu obok locka zasilanie.

Bingo!

dokładnie.. dell'owskie stacje też takie coś maja - przesuwasz i laptopa nie daje się wypiąć ze stacji.

Pudło, tutaj jest od tego przycisk, wajcha i kluczyk :)

Orientujecie się może jak wygląda czas "aktywacji" portów USB, o który pytałem? Nie żeby mi to przeszkadzało, bo nie wypinam laptopa za często, tylko wrodzona upierdliwość każe mi sprawdzić czy z moją stacją wszystko jest OK.