Zobacz pełną wersję : Który obiektyw 50mm do D40?
Witam,
planuję kupić jakiś obiektyw do macro i portretów, jak wyczytałem to Nikony i Nikkory mają najlepszą jakość.
Problem w tym,że 50mm jest wiele i nie wiem, który będzie najlepszy. Ceny są w miarę podobne.
jesli nie boisz sie manualnego ostrzenia to masz 1.4D i 1.8D jak nie to af-s 1.4 za 1500 zeta ... ale chyba najlepiej isc do sklepu i poprobowac
Wolę AF. I wolę nie próbować, bo w sklepie wiele nie zdziałam. Chciałbym przeczytać opinie kogoś, kto miał z tym kontakt i w ogóle.
Jak makro i portret to, może lepiej Obiektyw NIKON 60mm f/2.8G ED AF-S Micro ....
Nie napisałem o cenie. Bo 2500zł to trochę za dużo. Tak do 1500zł.
Dwie możliwości. N50/1.4 AF-S lub S50/1.4 SWM.
Tej Sigmy jakoś znaleźć nie mogę (nie wiem, co oznacza SWM). A który będzie lepszym rozwiązaniem?
Mam jeszcze pytanie, może i noobowskie, ale kto pyta nie błądzi :D
Otóż, czy odczuję różnice na pierwszy rzut oka względem 18-55?
Fortaigne
06-08-2009, 00:00
Silent Wave Motor - silnik ultra
Dzięki za odpowiedź. A jak z resztą pytań? Głównie chodzi mi o to, który będzie lepszy i czy odczuję różnicę względem 18-55.
Fortaigne
06-08-2009, 00:13
SWM jest w nikonach, podobny wynalazek w sigmie to HSM ale pewnie o to mu chodziło i zastosował skrót myślowy
No właśnie zauważyłem, że jest HSM w Simgie, a nie SWM :D
Nikt nie odpowiedział na moje poprzednie pytania, a jestem bardzo ciekawy czy po wydaniu kasy na 50mm, będzie znacząca różnica.
Witaj. Jak widac w mojej stopce, ja posiadam rowniez D40, i wczesniej mialem rowniez N50/1.8. Nie wiem jakie jest Twoje doswiadczenie z fotografia, ale jesli nie za duze, dobrze radze, NIE ŁADUJ SIE W OBIEKTYWY BEZ SILNIKA!!!!!! Ostrzenie reczne z naszym body, to wielka loteria. Oczywiscie, jest to jak najbardziej mozliwe, ale trzeba miec wprawe. Chociazby, wizjer jest maly, i tak na 10 zdjec, pewnie ze 4 (optymistycznie) wyjda nie ostre. Obiektyw ten ogolnie jest super, co mozesz wyczytac na naszym forum, roznice co do 18-55 widac ogromną, super plastyka,kolory itp, ale to reczne ostrzenie..... szkoda nerwow i zdjec. Ja pomimo jego zalet, sprzedalem go, i zakupilem 35/1.8 AFS, ale z tego co piszesz, i oczekiwan, to nie jest ogniskowa dla Ciebie.
Posłuchaj rad kolegów, i jesli tylko dasz rade, kupuj 50/1.4 AFS.
Ewentualnie, ustaw swojego kita na 50mm, wyłacz auto ostrzenie, i poprobuj recznego, bedziesz mniej wiecej wiedzial czy dasz rade, ale to tez takie wrozenie z fusow. Decyzje podejmiesz sam. Pozdrawiam.
Sigma 50/1.4 moim zdaniem :)
andrzej_suse10
06-08-2009, 02:03
Też polecam sigmę 50/1.4 :)
A co do ostrzenia ręcznego kitem 18-55 - to jest łatwiejsze, niż ręczne usawianie ostrości na 50/1.8, bo w tym pierwszym głebia ostrości jest znacznie większa, więc łatwiej trafić
Moonbeam
06-08-2009, 02:50
Różnica między jakimkolwiek 50 1.4 a 18-55 gdzie na tej ogniskowej masz światło 5.6 to przepaść. Raz że o 4 przysłony jaśniejszy, wspaniała głębia ostrości i bokeh, a po domknięciu zmacznie ostrzejszy od kita na tej samej przysłonie. Do portretu jak znalazł, natomiast w makro można się bawić odwrotnym mocowaniem lub mieszkami. Fajnym rozwiązaniem jest też zakup 35 2.0 - ze swoją skalą odwzorowania daje fajne rezultaty w fotografii zbliżeniowej :) Nie jest to prawdziwe makro, ale na początek starczy :)
Ewentualnie przyjrzyj się tej aukcji: http://allegro.pl/item699307165_nikon_af_nikkor_60mm_f_2_8d_micro_ma kro.html
Mam jeszcze pytanie, może i noobowskie, ale kto pyta nie błądzi :D
Otóż, czy odczuję różnice na pierwszy rzut oka względem 18-55?
Jak nie na pierwszy, to na drugi na pewno.
SWM jest w nikonach, podobny wynalazek w sigmie to HSM ale pewnie o to mu chodziło i zastosował skrót myślowy
Był to oczywiście "skrót myślowy" spowodowany gapowatością wrodzoną :) .
Dzięki za wiele rzeczowych i szybkich odpowiedzi. Już wiem, że na pewno bez AF nic nie zrobię (próbowałem u siebie ostrzyć, ale wychodzi to tragicznie :D).
Reasumując wszystkie propozycje: N50/1.4 AF-S, Simga 50/1.4 AF i N60mm f/2.8D Micro AF.
Który zrobi najlepsze zdjęcia? Wiem, że większość zależy od umiejętności, ale.. :P
Z N 60/2.8D nie bedziesz mail AF - szkielko nie ma silnika. Generalnie to raczej nie ma czegos takiego jak obiektyw do portretow i do makro. Najblizej tego bedzie N AF-S 60/2.8G lub jakas 50 z silnikiem (sigma lub nikkor)i do tego pierscienie posrednie. Sigma wieksza i drozsza, nikkkor mniejszy i troche tanszy. Jezeli chcesz sie dowiedziec wiecej na temat roznic miedzy nimi, to polecam optyczne.pl. Jeszcze jedna rzecz, w makro i tak na ogol ostrzy sie recznie.
Chyba najsensowniejszym wyborem w Twoim przypadku, bedzie jednak Nikkor 50/1.4G AF-S i do tego pierscienie.
Co do roznicy miedzy kitem a stalka, to nie ma porownania, uwierz na slowo - zakochasz sie w stalce. Nota bene, to 50 to jeden z 2 moich ulubionych obiektywow na DX, drugi to 12-24. ;)
Odczujesz różnicę w stosunku do KITa i to potężną.
S50/1,4 jest reklamowana jako najostrzejszy obiektyw na świecie, może coś w tym jest:-)
Hehe, dzięki chłopaki za pomoc, wiem że zbieram na 50/1.4 AF-S :] Raczej będzie to Nikkor, bo ma lepsze opinie, lżejszy jak ujął kolega wyżej i tańszy.
A co z tymi pierścieniami? Bo w ogóle się tym nie interesowałem. Szukałem w Google, ale mało to dało ;)
Moonbeam
06-08-2009, 18:14
A co z tymi pierścieniami? Bo w ogóle się tym nie interesowałem. Szukałem w Google, ale mało to dało ;)
Na przykład takie: http://www.foto-tip.pl/sklep/pierscienie_posrednie_13mm_21mm_31mm_do_nikon-p-1142.html
AF powinien z nimi działać.
Odczujesz różnicę w stosunku do KITa i to potężną.
S50/1,4 jest reklamowana jako najostrzejszy obiektyw na świecie, może coś w tym jest:-)
Jest ostra jak trafi :-(
A tak powaznie wydaje mi sie ze najbardziej bylbys zadowolony z Tamrona 60/f2. Taka propozycja jeszcze nie padla. Z tego co wiem to ma motorek jest zyleciasty i macro 1:1. Powiem szczerze, ze sam sie zastanawiam nad wymiana swojej Sigmy na to szkielko. A jesli nie to N50/1.4G. Sigmy nie polecam (Tobie). To swietne szklo, ale jest duze, ciezkie (naprawde), droga (ja swoja kupile przed gwiazdka 2008 za 1500plnow, ale dzisiejsza cena jest malo atrakcyjna) i AF czasem chybia, co frustruje czasem. Choc obrazek daje swietny. Z reszta pierwotnie chcialem kupic N50/1.4G ale... nie mieli w sklepie i wzialem Sigme :-)
Jeszcze jedna rzecz przyszla mi do glowy, sprzedaj D40 i kup D70 albo nawet D80 i do tego 50/1.8 i cokolwiej jeszcze Ci sie na srybokret zamarzy ;)
Mój D40 nie będzie za wiele warty, czemu? Kupiony był za 950zł (niby coś miał poobijane, chociaż nic nie widać) i ma 2 ogromne rysy na ekranie. A przy ilości ofert, wątpię, żeby ktoś to kupił.
astratow
06-08-2009, 23:36
Trzymaj d40, super sprzęt, lekki. Na większą puszkę przyjdzie czas. Choć faktycznie 50 f/1.8 kosztuje 1/3 50 f/1.4...
Ty wybierasz, Ty decydujesz;)
A śrubokręt to hałaśliwiec straszny :P
Pozdrawiam
Moonbeam
07-08-2009, 00:39
A tak powaznie wydaje mi sie ze najbardziej bylbys zadowolony z Tamrona 60/f2. Taka propozycja jeszcze nie padla. Z tego co wiem to ma motorek jest zyleciasty i macro 1:1.
Wszystko to prawda, Tamron to świetne szkło. Na razie jednak nie ma wersji pod Nikona, natomiast cena zapowiada się że będzie powyżej 2000 zł, więc dla kolegi chyba jednak odpada.
Ewidentnie :]
Nie no, chyba zostanę przy N50/1.4 AF-S :]
Ewidentnie :]
Nie no, chyba zostanę przy N50/1.4 AF-S :]
Dobry wybór, szybkie, ostre szkło.
nie słuchaj ich, nie sprzedawaj d40^^ Masz racę, że mało warta a w przyszlosci jak kupisz następną puszkę to czterdziestka na jakieś spacery albo wypady ze znajomymi będzie w sam raz :)
To postanowione :]
Dzięki za pomoc wszystkim. Więcej pytań nie mam :)