Zobacz pełną wersję : obiektyw 70-300 czy pierscien / pejzaz
mariuszpe
05-08-2009, 22:24
witam,
niebawem wybieram sie na parodniowy plener,
obiektyw posiadam kitowy 18-70 d70
rozgladam sie, czytam posty, opinie i sie zastanawiam czy zamiast 70-300 nie kupic pierscienia, moze dwoch??..
chce poznac Wasze zdanie
zastanawiam czy zamiast 70-300 nie kupic pierscienia, moze dwoch??..
A Ty co za władcę pierścieni chcesz robić :mrgreen:
Jakie pierścienie masz na myśli, bo piszesz o obiektywie 70-300 i zaraz o pierścieniach
Z tego co wiem to jednym i drugim osiąniesz zupełnie inne efekty
Napisz coś więcej, co na tym plenerku będzie celem Twojego aparatu.
18-70 przyda Ci się do krajobrazu, od wielkiej biedy jakiegoś ujęcia portretowego. Może coś z architektury. Nie zrobisz nim zdjęcia motylka na kwiatku i nie zrobisz nim zdjęcia łosia na rykowisku ani też przelatującego nieopodal samolotu.
Do motylka potrzeba obiektywu makro, do łosia czy samolotu - tele. I nie bardzo mogę wymyślić jak z 18-70, nawet za pomocą jakichś pierścieni czy innych cudów, zrobić bądź jedno, bądź drugie.
I nie bardzo mogę wymyślić jak z 18-70, nawet za pomocą jakichś pierścieni czy innych cudów, zrobić bądź jedno, bądź drugie.
Bo to se neda ;)
Niech autor postu sięzdeklaruje co miał na mysli, wtedy można coś pomóc
adolfik9501
06-08-2009, 19:53
W temacie jest "pejzaż" ale zaproponowany sprzęt tego postanowienia u założyciela wątku nie potwierdza.
mariuszpe
16-08-2009, 14:51
witam,
prostuje posta
po prostu nie wiem, jaki obiektyw dobry na plener..
wnioskuje, ze 18-70 to optymalny wybor, tele sie przyda, makro tez moze, ale nie mam
pytanko mam przy okazji: osobiscie pejzaze na przyslonie f8 f10 f13 fotografuje, a Wy z jakich ustawien jestescie najbardziej zadowoleni?
w takim razie jakie maja zastosowanie pierscienie posrednie, w jakiej konfiguracji?
dzieki za wskazowki
Myślę że do tego 18-70 dokup jakiś 70-300 nikona czy sigmy a które to już doczytaj bo było o tych obiektywach sporo.
Pierścienie pośrednie zwiększają skalę odwzorowania przez odsunięcie obiektywu od korpusu,
podobno z 18-70 wychodzi to kiepsko - nie wiem nie sprawdzałem.
Fajne efekty widziałem z 50 f1,8 + pierścienie, z jakimś 70-300 też ktoś zapodawał foty także też można.
Przeciwieństwem pierścieni są telekonwertery np x1,4 czy x2,0 one zwiększają ogniskową o takąk rotność
ale pogarszają jakość