PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Coolpix L100

Dotka
05-08-2009, 18:51
Witam,
zastanawiam się nad kupnem aparatu Nikon Coolpix L100, czy ktoś na forum posiada go i użytkuje i mógłby mi coś o nim powiedzieć?
Generalnie parametry aparatu mi odpowiadają, jedynym minusem tego modelu jest wg mnie brak wizjera, jednak oglądałam dzisiaj ten aparat pod względem wyświetlacza LCD - czy nie opóźnia wyświetlanego obrazu i nadąża za ruchem itd. i pod tym względem jestem zadowolona. Jednak chciałam zapytać użytkowników tego aparatu, czy rzeczywiście brak wizjera w tym modelu jest istotnym problemem?
I mam jeszcze pytanie o ustawianie wszelkich trybów - w większości aparatów robi się to za pomocą 'pokrętła', a tutaj nie widziałam nic takiego, więc przypuszczam, że tryb ustawia się w menu przed zrobieniem zdjęcia?
Czy nie jest to uciążliwe? Wydaje mi się, że ustawianie za pomocą 'pokrętła' jest szybsze i wygodniejsze.
I jeszcze: jak wlącza się lampę? Czy również za pomocą ustawień w menu, czy jest jakiś przycisk na zewnątrz aparatu? Patrzyłam dzisiaj, ale albo niedokładnie, albo po prostu go nie ma :)

Czy ktoś mógłby mi pokazać jakieś przykładowe zdjęcia z tego aparatu?
Widziałam na jednej stronie niby przykładowe zdjęcia, ale prawie wszystkie robione w dobrych warunkach, a ciekawa jestem jak sobie radzi z gorszym oświetleniem itp.

Zastanawiam się jeszcze ewentualnie nad Fuji s2000HD, jeżeli chodzi o parametry, to mają mniej więcej podobne, cena zbliżona, Fuji ma wizjer, aczkolwiek znajomy fotograf odradzał mi generalnie Fuji ze względu na słabe matryce, a polecił właśnie Nikona L100.

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże, będę bardzo wdzięczna ;)
Pozdrawiam, Dotka.

Escape
20-08-2009, 22:31
Moja siostra miała ten aparat w Egipcie.
Podejrzewam, że Ona sama, ani nikt inny nie zmieniał jej w nim ustawień ISO.
Jeśli fabrycznie aparat jest ustawiony na auto, to zdjęcia wykonywane w tym trybie mają bardzo wiele szumów co powinno go dyskwalifikować z Twojego pola wyboru.