Zobacz pełną wersję : Adorama, BH - zakupy w USA przez Internet
Ceny w naszym kraju są potworne i kosmiczne, co widać gdy przegląda się oferty sklepów zagranicznych typu BHphoto lub Adorama. Mam pytanie - jak można kupić tam sprzęt, tzn. co trzeba mieć, czy płaci się kurierowi w dolarach, w złotówkach po kursie walut przy odbiorze? Jeśli nie to jaką kartę trzeba posiadać by dokonać takich zakupów i czy oprócz opłaty "Shipping" do Polski jest jakaś inna opłata, jakieś cło, które się gdzieś płaci i gdzie? Nowiutki D300 po 4500 to różnica 1000 zł... stąd pytam :)
pelno informacji na ten temat bylo na forum.
generalnie platnosc 'z gory' lub odbior osobisty. do tego clo (kilka %) i vat 22% liczony od ceny towaru + przesylka.
jak odbierasz osobiscie w NY to jeszcze 8,37% podatku stanowego.
Art Erie
05-08-2009, 13:38
Pół roku temu kupowałem na potrzeby innego forum ponad dwadzieścia sztuk tunerów FM RDS USB co dało w sumie kwotę ponad 2k PLN. Ponieważ sklep nie wysyłał "do Polska" skorzystałem z pomocy usera Allegro, który realizuje tego typu transakcje za niewielka prowizją.
Wysyłka z terenu Polski, brak cła i VAT, wszystko szybko i sprawnie, czas oczekiwania około 2 tygodnie.
jak by co służem e-mailem na PW.
Władca Pixeli
06-08-2009, 05:25
jak odbierasz osobiscie w NY to jeszcze 8,37% podatku stanowego.
http://www.bhphotovideo.com/find/HelpCenter/SalesTax.jsp
We do not collect tax for orders shipped out of New York State. Purchases in our store are subject to an 8.875% local sales tax. This tax is not a VAT, and cannot be recovered by non-USA visitors when returning home.
Niestety demokraci u władzy i podatki idą do góry :mrgreen:
Nie wiem czy teraz mają takie restrykcje, ale kiedyś w B&H wymagali aby adres wysyłki pokrywał się z adresem karty kredytowej.
lobuzy... nie dosc, ze podniesli ceny i to znacznie, to jeszcze podatek tez...
juz nie oplaca sie kupowac w NY... 85mm 1.4 wychodzi "prawie" tak samo jak w PL.
Nie wiem czy teraz mają takie restrykcje, ale kiedyś w B&H wymagali aby adres wysyłki pokrywał się z adresem karty kredytowej.
to chyba było przed potopem ;) Kupowałem dwa razy w ostatnich 9-ciu latach i nigdy nie było problemu - karta wystawiona i z adresem w PL, przesyłka z BH do San Francisco.