Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Smutek
Dwie wersje do wyboru. Która bardziej trafia do gustów drogich Forumowiczów?
1
http://fc09.deviantart.com/fs48/f/2009/217/a/a/aa0e48b75dda0ed55cf398a464fd2e61.jpg
2
http://fc05.deviantart.com/fs49/f/2009/217/f/c/fc67b9694f8a5ad6fa50385f3c71a1da.jpg
Dodam, że jedną wersję męczyłem od dwóch dni nie mogąc się zdecydować, a drugą zrobiłem w 15minut :D . Ale nie powiem którą tak długo rzeźbiłem :twisted:.
A i jeszcze jedna rzecz, Sebastian myślę, że wkrótce wrzuci swoją wizję tej miejscówki :D . W sumie mieliśmy zrobić to jednocześnie ale nie mogłem już się powstrzymać z czekaniem :) .
Ponadto miejscówka przedstawia historyczne miejsce, skąd m.in. odpływały wojska mające wylądować w Normandii.
malasana
05-08-2009, 13:25
1 z niebem z 2 :)
Musze sie zgodzic z przedmowca:)
A nie sądzicie, że wówczas będzie się gryźć cięzkie niebo z delikatnym w miarę dołem?
malasana
05-08-2009, 13:36
A nie sądzicie, że wówczas będzie się gryźć cięzkie niebo z delikatnym w miarę dołem?
Czy ja wiem... efekt mz moze byc ciekawy. Generalnie to bardzo dobry kadr, w obydwu wersjach.
A ja powiem tak: obydwie wersje do mnie przemawiają tzn podobają mi się , jednakże biorąc pod uwagę tytuł to jednak bardziej pasuje mi jedynka.
Dwójka bardziej wyrazista...można wiedzieć jak naświetlana??
... jak dla mnie, zdecydowanie dwójka!
Sebastianito
05-08-2009, 14:01
Chyba bede musial rozczarowac... mi z tego miejsca nic nie wyszlo. Natomiast co do tych zdjec, jestem za nr 1!
Ja za 1.!
ja również - jest subtelnie i delikatnie, bardzo ładna fotka:-D
też mi bardziej jedynka pasuje
Dwójka bardziej wyrazista...można wiedzieć jak naświetlana??
348s dla dołu i 1/20s dla góry :) na f8.
inflames
05-08-2009, 15:20
Witam,
moim skromnym zdaniem to 1. Pomimo, że lubię BW, to tu lepiej gra kolor.
Powiedz, jeśli możesz, ND400 czy późny wieczór wystarczy?
W weekend będę chciał się zmierzyć z tym tematem :).
inflames
05-08-2009, 15:21
348s dla dołu i 1/20s dla góry :) na f8.
O!
Piotr_ek
05-08-2009, 15:24
Marcinie moje zdanie już znasz :> ciemniej, kontrastowo i z winietą :>
P.
a mi wlasnie podoba sie to 'mniej dramatyczne' niebo na 1 : )
Powiedz, jeśli możesz, ND400 czy późny wieczór wystarczy?
W weekend będę chciał się zmierzyć z tym tematem :).
Póżnym wieczorem nie da się aż tyle wyciągnąć. Tzn też jest ciekawie ale zdjęcia wychodzą już inne. W tym wypadku użyłem B+W 3.0, który jest jeszcze ciemniejszy od Hoyi, która ma 2.4 gradacji. Tak czy inaczej powodzenia :) .
Dzięki wszystkim, na koniec podlicze głosy :D .
Podoba mi się jedynka, jest taka subtelna, ale głos oddaję na dwójkę.
grudzinsky
05-08-2009, 16:26
w 2 nie wypedzlowales dokladnie ;) popatrz dokladnie na te zdjecia i sam zobaczysz o czym pisze ;) srodek kadru do poprawienia w 2.
w 1 chyba pokusil bym sie o wyciagniecie nieba, tak jak to jest w 2 ;)
technicznna strone juz znasz. estetyczna? mnie sie te kadry nie widza czyt. nie powiesil bym tego na scianie, a masz kilka zdjec, ktore warto powiesic :)
Patrzę i patrzę i dopatrzeć się nie mogę. To właśnie 2jkę pędzlowałem 2 dni bo nie było łatwo. Ale oświeć co dokładnie masz na myśli bo na prawdę nie widzę.
grudzinsky
05-08-2009, 16:52
kulten dolna krawedz belki i dwa cynzyki wystajace z drugiego przesla (?) sa delikatnie rozmyte
mnie zdecydowanie bardziej podchodzi dwójka :)
kulten dolna krawedz belki i dwa cynzyki wystajace z drugiego przesla (?) sa delikatnie rozmyte
Fakt, nie mogę zaprzeczyć. No nic zobaczymy ile głosów wybierze daną wersję i potem będę myślał co dalej :) . Tak czy inaczej niedoróbki maskowania mogą być tylko na 2jce :D .
Dla mnie zdecydowanie 1. Urzekła mnie delikatność tej wizji. Świetna kolorystyka.
2 tylko. Fajnie jak jest tak ciemno ;)
Tylko ten żółty kolor nieba nad linią horyzontu mi się nie podoba.
To teraz małe foto poglądowe jak to wyglądało i ja w pracy, zdjęcie nei do oceny choć może wydawać się to dziwnym ale kolorystyka jest bardzo naturalna, tylko cieni z żlastwa już mi się lepiej nie udało powyciągać :D . Zdjęcie pstryknął Sebastian za co wielkie dzięki :D
http://img14.imageshack.us/img14/928/dsc0864x.jpg
myślę że 2 wersja jest lepsza
wojtek6308
05-08-2009, 18:32
Dla mnie jedynka :)
Leatherface
05-08-2009, 21:25
A ja 1 :)
kronos28
05-08-2009, 21:25
zdecydowanie 2
Dwójka wygrała z jedynką.
1-to spokój
2-smutek prawdziwy i żal - tak to odbieram
Obie fotki bardzo dobre.
Marcin T
06-08-2009, 00:32
Zdecydowanie jedynka.
Dziwnie mi się patrzy na to coś, mam wrażenie jakby było krzywe.
Widząc intencje autora poprzez nazwę fotografii to 1 :)
Mnie również bardziej 1 się widzi.
Bartekkw
06-08-2009, 13:33
Obie wersje super, ale w subiektywnym odbiorze wolę 2-ke :)
jak dla mnie to 2 - bardziej mroczna i klimatyczna
( szkoda tylko że na linii horyzontu napatoczył się jakiś ląd ;) )
martinez
06-08-2009, 13:47
dwójeczka... cud, miód, malina ;)
( szkoda tylko że na linii horyzontu napatoczył się jakiś ląd ;) )
Tzn? 2jka ma tę wadę którą zauważył Już kolega Grudziński, że trochę spaprałem sprawę maskowania w paru miejscach przy konstrukcji. Na 1nce juz tego feleru nie ma :) .
Tzn? 2jka ma tę wadę którą zauważył Już kolega Grudziński, że trochę spaprałem sprawę maskowania w paru miejscach przy konstrukcji. Na 1nce juz tego feleru nie ma :) .
nie mówię tu o wadzie zdjęcia - bo dla mnie jest miodzio :)
wyobraziłem sobie tylko to zdjęcie bez lądu, który jest na horyzoncie - same rusztowania i morze...
no ale taka jest rzeczywistość i też jest zaj.....sta
sniper88
06-08-2009, 16:57
Dwojka jest fajniejsza:)
borregaard
06-08-2009, 18:17
Jakoś niezbyt te wmarznięte koromysła mi podchodzą....
Zdecydowanie wybieram 2-kę,..bardzo dobre niebo, do tego ładnie kontrastujące z ''wypolerowaną'' blachą wody i do tego ten industrial z innej planety stojący pośrodku,..Naprawdę robi to wrażenie,..bawią mnie kryteria oceny kadru typu,..nie powiesił bym tego na ścianie,..też być może bym nie powiesił, co nie przeszkadza mi trwać w przekonaniu, że fotografia jest naprawdę znakomita. Pozdrawiam.
andrzejp
06-08-2009, 20:24
Każda z tych fot ma swój odmienny klimat,
kwestia tylko ich odbioru.
raczej 2 bo
lubię mocną winietę - znaczy "iluminację poboczną obiektywu" chciałem powiedzieć - w życiu bym się nie domyślił o co chodzi panu canonowi w instrukcji obsługi.
lubię mocne niebo nawet takie lekko za mocne.
ale 1 też ma swój urok jest taka bardziej wyciszająca.
Jak mam wybierać to dwójka.
Nr 2 lepsze, dałbym jeszcze dół w tym samym klimacie jak górę :)
andrzejp
06-08-2009, 23:32
Noo tak miał być wybór,
więc nr 2 bardziej mnie przekonuje.