Zobacz pełną wersję : Synchronizacja lampy S3 PRO przez radio
lukubass
05-08-2009, 09:51
Witam
Mam pytanie do użytkowników S3 PRO.
Czy aparat ten ma ograniczenie jak w specyfikacji do 1/180s dla synchronizacji z flashem zewnętrznym jeżeli użyjemy wyzwalacza radiowego?
Z specyfikacji wynika że migawka jest hybrydowa co w przypadku D70 pozwala uzyskać czasy nawet do 1/1000s na radiówkach.
Czy w S3 PRO również są na to szanse?
Mi to nie było dane wiec sądzę, że nie.
lukubass
05-08-2009, 10:41
Nie było dane na zasadzie że radiówki nie chciały synchronizować z krótszymi czasami? czy nie było dane współpracować z radiówkami?
lukubass - masz S3, więc obojętnie czym byś tego body nie synchronizował, to nie przeskoczysz na krótsze czasy. Chyba, że body może pracować w trybie FP, ale nie wiem czy ten model to oferował (oczywiście z lampami które też muszą obsługiwać te FP)
D70 - mozna krócej, bo hybryda, ale z radiówką się tyle nie uda.
lukubass
05-08-2009, 13:25
Na d70s z chińskimi radiami bez problemu uzyskuję 1/800. Na dpreview jest napisane w specyfikacji S3 ..."Shutter Electronically controlled vertical-travel focal-plane shutter"... - rozumiem że to nie oznacza jednak migawki hybrydowej jak w d70?
nic mi nie wiadomo na temat by matryce Fuji mogły pracować jako migawka elektroniczna, więc nie licz na to, że to hybryda. W nikonie tak się dało oprogramować te stare matryce 6 MPx, późniejsze modele nie mają migawki elektronicznej, a tradycyjną (sterowaną oczywiście elektronicznie).
Migawka elektroniczna (w hybrydzie jest wymagana jako jedna z dwóch migawek), a migawka mechaniczna sterowana elektronicznie to dwie różne rzeczy. Nieco to zagmatwane :-D
W obliczu szalejących cen S5 myślałem o S3, którego można mieć za mniej niż 2 tysie. Jednak z tego co przeczytałem, z SB-900 to nie współpracuje (brak i-ttl w korpusie), więc z CLS pewnie też nici.
lukubass
05-08-2009, 14:53
To również jedna z głównych przyczyn tego że i ja się waham z zakupem S3. Biorę pod uwagę pracę z lampą w trybie DTTL gdyż posiadam SB-80DX ale to już podobno nie to samo. Poza tym zależy mi na autofocusie z D200.
lukubass
05-08-2009, 16:51
Patrząc na twoją stopkę wnioskuję że jednak jakoś sobie radzisz z flash'ami typu sb-600/800. Może mógłbyś podzielić się z nami swoim doświadczeniem w tym zakresie?
Tryb M i tyle. Bo lamp używam poza osią aparatu. Wszystko przez fotocele i kabel synchro.