czester
04-08-2009, 15:38
Witam!
Zakupiłem nikona d90 i szuka m teraz do niego jakiegoś dobrego, lepszego od kitowego obiektywu.
Zazwyczaj wykonuje zdjęcia pejzaży, portrety rzadziej, imprezy masowe również się zdażają.
Rozważam następujące szkiełka:
1. Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro
A później dokupić jakąś stałkę na do portretów jak będzie brakować np. 85mm
2. Sigma 17-70/2.8-4.5 Bardzo mi odpowiada zakres ogniskowych
3. Nikkor 18-70/3.5-4.5, kitowy obiektyw który już przerabiałem ale ...
Miałem wcześniej nikona d70 i obiektyw kitowy nr. 3 i jak na początek był dla mnie dobry, bardzo mi odpowiada ten zakres ogniskowych.
Obiektyw fajny ale po kilku latach użytkowania lubi być luźny i łapać kurz.
Teraz wolałbym coś jaśniejszego więc kusi numer 1 ale czytałem już troche na necie o tym szkiełku że wszystko zależy od egzemplarza bo często gęsto AF szwankuje i to mnie troche zniechęciło.
Tamron mnie zniechęcił opiniami serwisowymi więc nie brałem go pod uwagę.
Mam już straszny mętlik w głowie, muszę podjąć decyzję w ciągu najbliższych dni więc proszę o pomoc i wypowiedzenie się w sprawie tych obietywów, ewetualnie zasugerowanie jakiegoś innego który mógłby mi odpowiadać.
Po starszym bracie została mi lampa SB-600 i obiektyw 70-300mm 4,5-5,6f ED.
Z góry dzięki za pomoc
Zakupiłem nikona d90 i szuka m teraz do niego jakiegoś dobrego, lepszego od kitowego obiektywu.
Zazwyczaj wykonuje zdjęcia pejzaży, portrety rzadziej, imprezy masowe również się zdażają.
Rozważam następujące szkiełka:
1. Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro
A później dokupić jakąś stałkę na do portretów jak będzie brakować np. 85mm
2. Sigma 17-70/2.8-4.5 Bardzo mi odpowiada zakres ogniskowych
3. Nikkor 18-70/3.5-4.5, kitowy obiektyw który już przerabiałem ale ...
Miałem wcześniej nikona d70 i obiektyw kitowy nr. 3 i jak na początek był dla mnie dobry, bardzo mi odpowiada ten zakres ogniskowych.
Obiektyw fajny ale po kilku latach użytkowania lubi być luźny i łapać kurz.
Teraz wolałbym coś jaśniejszego więc kusi numer 1 ale czytałem już troche na necie o tym szkiełku że wszystko zależy od egzemplarza bo często gęsto AF szwankuje i to mnie troche zniechęciło.
Tamron mnie zniechęcił opiniami serwisowymi więc nie brałem go pod uwagę.
Mam już straszny mętlik w głowie, muszę podjąć decyzję w ciągu najbliższych dni więc proszę o pomoc i wypowiedzenie się w sprawie tych obietywów, ewetualnie zasugerowanie jakiegoś innego który mógłby mi odpowiadać.
Po starszym bracie została mi lampa SB-600 i obiektyw 70-300mm 4,5-5,6f ED.
Z góry dzięki za pomoc