PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Portret w słońcu - potrzebuję rady...

miksturka
04-08-2009, 14:29
Witam,
dopadł mnie niebezpieczny problem - brak dystansu do zdjęcia. Nie dość że na zdjęciu jest bliska mi osoba, to jeszcze od początku bardzo mi się podobało, jeszcze na wyświetlaczu w puszcze. Ale moja domowa komisja pokręciła na nie nosem i pomyślałam, że poproszę o radę tu. Nie wiem już sama...
Co myślicie?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img199.imageshack.us/img199/6911/dsc0471copy.jpg)

Witek "Wisz"
04-08-2009, 14:41
A spróbuj zdjąć czerwieni...

jacek.gold
04-08-2009, 14:54
ładne BW zrób

nonnatus
04-08-2009, 14:56
ja widzę źle zaświeconą fotkę.
modelka ciekawie, ale nie wiem czy ułożenie ust nie przeszkadza tu nieco.

co do Twoich obaw to powiem tak:
coraz cześciej się przekonuje, ze warto fotki odstawić na kilka dni i potem na chłodno (na ile to mozliwe :D ) do nich wócić. ja właśnie - choć nie narzekam na brak sesji :) - coraz cześciej sięgam po starsze prace i wygrzebuję z nich całkiem fajne IMO - fotki. stąd rada - odczekać. :)
będzie dobrze.

pozdrawiam.
rafał

P.M.
04-08-2009, 14:58
Źle zaświecona? Ale czemuż to? :P

nonnatus
04-08-2009, 15:15
mam wrazenie, ze buzia nie jest doświetlona, a swiatło na buzię nie jest dobrze zrównowazone z silnym swiatłem z tyłu. ale mogę to napisac tylko z poziomu wrażeń, bo fotki w oryginale nie widziałem.
:)

lechupe
04-08-2009, 15:17
mz bardzo urokliwa modelka, zdjeta w romantycznej manierze, która, o ile stosowana właściwie (a tu jest dobrze), rzadko kiedy przeszkadza.
Zatem w szczególnosci uwazam ze jest bardzo dobrze.

Ze szczegołów:
- zgodnie z uwagą kolegi Witka, zdjalbym nnieco czerwieni, przesuwająć lewy suwak na czerwonym kanale z krzywymi tak na 75% w prawo (zawęzajac histogram).
Podobnie uczyniłbym też z kanałem zielonym (ale tu na 100%)
- przekadrowałbym nieco zdjecie, pozbywajać sie troszke niepotrzebnego dołu
- wywaliłbym ten pryszczyk

Psychotrop
04-08-2009, 15:25
za lechupe.
też bym nie podostrzał, ani nie zmiękczał - teraz jest fajnie.
choć i B/W za radą jacka mogłoby być fajne.
zatem do dzieła :)

jacek.gold
04-08-2009, 15:26
BW jest fajne ;)
sprawdziłem

missbizarre
04-08-2009, 16:32
zdjąć czerwieni, może wyrówna to różnicę w tej "białej" dłoni względem reszty ciała :) poza tym pięke :)

darko
05-08-2009, 00:09
BW jest fajne ;)
sprawdziłem
jest fajnie, też sprawdziłem

Psychotrop
05-08-2009, 00:16
no to pokażcie to BW :)
(jam cienias w czarno-białej obróbce - serio)

hanibal
05-08-2009, 01:23
myslimy ze ten strzal jest slabiutki...

no i oczywiscie ratuj zdjecie CZB :)

darko
05-08-2009, 01:39
no to pokażcie to BW :)
(jam cienias w czarno-białej obróbce - serio)
BW skasowałem i nie chcaiło mi się jeszcze raz majstrować
ale za to pojechałem totalnie jak na mnie i wyszło mi coś takiego

źródło (http://img20.imageshack.us/img20/6911/dsc0471copy.jpg)

miksturka
05-08-2009, 12:09
Mogłam to wrzucić do obróbki, ups. Dzięki za komentarze :)
Nikt z was nie zwrócił uwagi na to, że z modelką jest coś nie tak, oprócz nonnatusa i wyrazu ust. I to jest dla mnie najważniejsze, bo wątpliwości miałam właśnie co do tego.

BW? Nie okaleczę go zdjęciem całkowicie koloru, wolę zdecydowanie dopracować kolor. Ale jeśli ktoś zarzuci fajną propozycją to czemu nie ;-)

Darko, nie za jasno? ;) Zdjęcia pod słońce mają to do siebie, że twarz nie będzie jaśniejsza niż tło. Chyba :)
Chyba wiem co z nim zrobić już i fajnie bardzo, że modelka, ułożenie itd. przeszły bez gromkiej krytyki. :D

darko
05-08-2009, 14:24
Darko, nie za jasno? ;) Zdjęcia pod słońce mają to do siebie, że twarz nie będzie jaśniejsza niż tło. Chyba :)

Pewnie i tak ale MZ źle by to wyglądało a czy tu za jasno kwestia gustu mi się tak spodobało
To jak zdziałasz coś z tym zdjęciem to się pochwal

miksturka
05-08-2009, 14:32
Eee... nie wiem. Jakoś nie mam poczucia, że jest godne wielkich publikacji, tylko rady szukałam :P Raczej nie da się zmienić koncepcji oświetlenia, zresztą ona mi pasuje, więc nie wiem czy cokolwiek poprawki wniosą w ten wątek. ;-)
Ale bardzo dziękuję za rady, zjadę z czerwieni i trochę rozjaśnię, widzę już co mi nie pasuje. Dzięki ;-)

jacek.gold
05-08-2009, 14:42
a to ja wstawię to BW ;)
może nie jest tak źle

źródło (http://gold-fotografia.pl/data/media/3/dsc0471copy_kopia.jpg)

superkomornik
05-08-2009, 14:49
Jacku- zdecydowanie przesadziłeś ;)

jacek.gold
05-08-2009, 14:50
za ciemno :( tego się obawiałem

Paweł Kania
05-08-2009, 15:30
Tak, na szybko:

źródło (http://fotokania.pl/nik/dsc0471copyofcopy.jpg)

martych
05-08-2009, 15:36
NeroN6 coś chyba nie tak wyszło bo u mnie to wygląda jakby Pani miała małe starcie z koleżanką.. jakieś sine miejsca się pojawiły. Wg mnie oryginał jest fajny, tylko dopracować kolorek

Canokin
05-08-2009, 15:47
A ja się dziwię, że właśnie nikt nic nie ma do ułożenia ręki modelki. Samo lekkie zgarbienie jest jeszcze dość naturalne, ale ta ręka to wygląda jakby nie od tej modelki, albo w najlepszym przypadku drapała się po plecach ;) Ale zdjęcie może się podobać, myślę, że nie masz co patrzeć przez pryzmat poprawności. Ja często też mam tak, że zdjęcie prześwietlone, z krzywym horyzontem czy też innymi duperelami podoba się najbardziej :)
Ze wszystkich obróbek oryginał jest dla mnie najbardziej pasujący, ma swój klimat.

Paweł Kania
05-08-2009, 15:48
Bo ściemniłem troszke górę zdjecia i może dlatego.
Tu są tylko poprawione kolory, odjechana czerwień żółć i zieleń, kontrast, jasność i lekko ściemniona góra.
Do dopracowania przy org pliku, bo 'sino' troche jest fakt.

Kraftsman
05-08-2009, 15:58
zostaw oryginał, jest najlepszy. dobre zdjęcie z kontrowym światłem.

slasib
05-08-2009, 16:23
...
- wywaliłbym ten pryszczyk...

PARANOJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wywaliłbym pryszczyk????????????? czasem jak czytam takie bzdety to mnie krew zalewa. że niby co? ta kobieta nie ma pieprzyka w prawdziwym życiu? że niby co zdjęciami mamy korygować urodę? ludzie zejdźcie na ziemię, zdjęcie nie jest zabiegiem w gabinecie chirurgii plastycznej

Kraftsman
05-08-2009, 16:27
PARANOJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wywaliłbym pryszczyk????????????? czasem jak czytam takie bzdety to mnie krew zalewa. że niby co? ta kobieta nie ma pieprzyka w prawdziwym życiu? że niby co zdjęciami mamy korygować urodę? ludzie zejdźcie na ziemię, zdjęcie nie jest zabiegiem w gabinecie chirurgii plastycznej

slasib, nie krzycz, nie ma potrzeby, i wyluzuj. Każdy przedstawia takie uwagi jakie uważa za stosowne. Autorka zdjęcia zdecyduje, czy jej się przydadzą, czy nie.

slasib
05-08-2009, 16:37
ja się nawet nie spinam :) mnie to po prostu osłabia. cały czas staram się czegoś nauczyć o fotografii, walczę jak lew z niewiedzą ze światłem i różnymi nieznanymi mi zagadnieniami. ale nigdy nie zmieniam ludzi w PS. nie zmieniam nawet niczego na zdjęciu tylko staram się zrobić kolejne poprawne, moim zdaniem nie sztuka wyleczyć zdjęcie w PS, ale zrobić je z ręki i być z niego zadowolonym.

PS teraz to mi się oberwie :) ale i tak swoje zdanie mam

Nikuś
05-08-2009, 18:23
ciękawy jestem czy da się ukręcić coś ciekawego w kolorze.. samo zdjęcie bardzo mi się podoba

,

miksturka
05-08-2009, 18:57
To nie pryszczyk Panowie, tylko pieprzyk tak naturalny w tej twarzy jak rzęsy i brwi ;-) Nawet gdyby Kasia była zawodową modelką, pewnie pieprzyka bym nie usunęła. ;-) Aha... tak mi się nasunęło w kontekście ostatniej propozycji... też próbowałam zmienić jakby balans bieli na bardziej naturalny, ale cała ta żółć i czerwień - choć niedopracowane w oryginale - podobają mi się, popracuję nad taką wersją chyba. :)
I zastanawiam się czy to zdjęcie... jakby je w set złożyć z innymi słonecznymi nadal by bylo tak rażące kolorystycznie... hm. No nie wiem.
Dzięki za komentarze :)

slasib
05-08-2009, 19:00
Miksturko, toż napisałem pieprzyk :)

miksturka
05-08-2009, 19:03
Miksturko, toż napisałem pieprzyk :)

Tak tak, wiem, ale gdzieś tam się "pryszczyk" przewijał i chciałam sprostować :)

ginger
05-08-2009, 19:33
Próbuj dalej
nie do końca przekonuje pierwsza obróbka. A ta drapiąca ręka trochę spięta, ale ogólnie to nie przeszkadza :) pozdrawiam, M

nonnatus
06-08-2009, 01:38
ja się nawet nie spinam :)

spinasz.

mnie to po prostu osłabia.

trudno. przeżyjemy.

cały czas staram się czegoś nauczyć o fotografii, walczę jak lew z niewiedzą ze światłem i różnymi nieznanymi mi zagadnieniami.

bravo.

... ale nigdy nie zmieniam ludzi w PS. nie zmieniam nawet niczego na zdjęciu tylko staram się zrobić kolejne poprawne, moim zdaniem nie sztuka wyleczyć zdjęcie w PS, ale zrobić je z ręki i być z niego zadowolonym.

GWARANTUJE CI KOLEGO, ZE SZYBKO SIE WYLECZYSZ Z TEJ NIECHECI DO PSA.
DAJE CI TRZY MIECHY.

(TU TEŻ NIKT NIE ZAMIENIA LUDZI W PSA :D )

PS teraz to mi się oberwie :) ale i tak swoje zdanie mam

zuch chlopak.

mOSAd
06-08-2009, 04:46
To trochę dłużej potrwać może niż trzy miechy - u mnie to było w latach liczone raczej. A niechęć do PS-a czy manipulacji, a dokładniej retuszu (!) często wynika z nieumiejętności po prostu. Zdjęcia od zawsze były retuszowane, więc trudno nawet odwoływać się tu do jakiejś tradycji. Ale rzeczywiście pieprzyków, naturalnych znamion, charakterystycznych *stałych* niedostatków skóry - zwykle się nie retuszuje. Jest to zbyt duża zmiana wizerunku człowieka. No chyba, że mówimy o glamour - tam wszystkie chwyty dozwolone :)

Co do samego zdjęcia, to rozumiem czemu się podoba - bo jest klimat i kolorek. Ale trochę mankamentów też jest jak widać (głównie kolor cieni na twarzy, obróbka dookoła oczu, mina ma swój wyraz).
Ja obrobiłbym to w takim kierunku:

źródło (http://img37.imageshack.us/img37/6911/dsc0471copy.jpg)

miksturka
06-08-2009, 08:39
Po pierwsze to proszę się nie kłócić :)
Po drugie mOSAd naprawdę podoba mi się ta wersja. Nie mam czasu teraz na obróbkę, ale jeśli bym poprawiała to wlaśnie mniej więcej w tym kierunku zmierzałam. Ja zawsze powtarzam, że jestem tchórz do obróbki, potrzebuję czasem 4 podejść do zdjęcia, w których poglębiam to i owo, dopiero potem jestem zadowolona. Wielkie dzięki :)

slasib
06-08-2009, 18:52
nonnatus fajniutki wykład :) lecz na prawdę się nie spinam, gdyż ogarniająca mnie słabość mi na to nie pozwala hihihihi
a tak poważnie to zdaje sobie sprawę że retusz towarzyszy fotografii od zarania, lecz czasem ludzie popadają w obłęd szukając nie wiadomo czego.
rozumiem iż czasem fotka potrzebuje ostrości czy są inne małe mankamenty.lecz nie wszystko trzeba przerabiać, ja tam wolę szukać nowego kadru.
a już na pewno nie jestem PS-wym chirurgiem, dajesz mi 3 miechy :) hmm chyba potrwa to zdecydowanie dłużej :) i nie z niewiedzy, lecz z przekory, wolę powalczyć szkiełkiem.
a jak będę miał ochotę na PS to niewiedza nie będzie problemem lecz czas potrzebny do poszukania rozwiązania. Pan google zna odpowiedź na wszystkie pytania :)

miksturko bynajmniej ja nie mam kłótliwej natury, uważam że ta konwersacja podszyta emocjami jest całkiem sympatyczna :) a to że ktoś jest bardziej nerwowy i czuły to już tak musi być ;)