Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Baterie w lampie dłuższy czas

Jolania
01-10-2006, 00:15
Często zdarza mi się przechowywać akumulatorki (jeszcze w miarę naładowane) w lampie (SB 800). Czy nie szkodzę tym lampie bądź akumulatorkom?

irekka
01-10-2006, 10:09
Moja sb800ma ponad 2,5 roku - nigdy nie była przechowywana bez akumulatorków. Gdy jeden komplet ładował się , zakładałem drugi. Dlaczego miałoby to być szkodliwe? Akumulatorki nie wylewają jak tanie baterie. Osobna kwestia jest natomiast w jaki sposób przechowywac akumulatorki - teorertycznie powinny byc przechowywane mając ok 50% naładowania. Ale kto by się tym przejmował? Gdy przestaną trzymać parametry kupuje się nastepne.

Nikkorraf
31-10-2008, 15:27
Czy słyszeliście teorię, że akumulatorki mogą źle wpływać na kondensatory w lampie, w przeciwieństwie do zwykłych baterii alkalicznych ?

Marcin_126
31-10-2008, 15:34
Jest to raczej niemozliwe, chyba ze masz caly czas wlaczona lampe :)

Nikkorraf
31-10-2008, 22:16
No nic. Przekazuję NOWOŚCI, jakie przekazał mi ostatnio kolega Canonier.
Czyli...informacja niepotwierdzona (jak na razie).

krka
19-11-2008, 01:09
a mam pytanie czy od zasilania zalezy duzo jesli chodzi o odświeżanie. Z tego co czytałem to tak. No to własnie jakie bateryjki uzywac by mieć szybkie odświeżanie?? Pytam dlatego bo w mojej 800tce zauważyłem nie pokojące zjawisko - czasem po wielokrotnym wyzwoleniu błysku w trakcje zdjeć któreś z kolei jest nie doświetlone przez lampe, a na wizjerze pisze mi np -2/3 EV a nawet -3EV. Używałem bateri alkaicznych energizer'a x4 tych pospolitych zakupionych "z kiosku na dworcu". Jestem laikiem jeśli chodzi o lampki więc prosze o wyrozumiałość jak coś głupiego palne.

gshort
19-11-2008, 12:42
Generalnie kondensatory powinny być "przechowywane" jako naładowane, wydłuża to ich czas życia, czyli powinno się zostawiać lampę z akumulatorami.

deep
19-11-2008, 13:10
Generalnie kondensatory powinny być "przechowywane" jako naładowane, wydłuża to ich czas życia, czyli powinno się zostawiać lampę z akumulatorami.

Dziwna teoria, jak lampę wyłączysz to nawet jak masz akumulatory w środku to nie ładuje się lampa. Potwierdzeniem tego jest fakt że jak lampa leży sobie dłuższy czas z akumulatorami w środku i ją włączysz to ładuje kondensatory. Posumowując nie ma znaczenia czy trzymamy akumulatory w środku czy je wyjmujemy.

deep
19-11-2008, 13:12
a mam pytanie czy od zasilania zalezy duzo jesli chodzi o odświeżanie. Z tego co czytałem to tak. No to własnie jakie bateryjki uzywac by mieć szybkie odświeżanie?? Pytam dlatego bo w mojej 800tce zauważyłem nie pokojące zjawisko - czasem po wielokrotnym wyzwoleniu błysku w trakcje zdjeć któreś z kolei jest nie doświetlone przez lampe, a na wizjerze pisze mi np -2/3 EV a nawet -3EV. Używałem bateri alkaicznych energizer'a x4 tych pospolitych zakupionych "z kiosku na dworcu". Jestem laikiem jeśli chodzi o lampki więc prosze o wyrozumiałość jak coś głupiego palne.

Masz nie doświetlone zdjęcie bo przy serii baterie nie wydoliły z ładowaniem kondensatorów i na wyświetlaczu pokazuje ci się stopień niedoświetlenia. Do lampy lepsze są akumulatorki bo są bardziej wydajne prądowo i szybciej ładują lampę.

gshort
19-11-2008, 13:17
Deep, masz racje napisałem pokrętnie. Chodziło mi o to że, kondensator bez ładunku traci parametry, czyli powinno się zostawiać lampę ze świecącym READY.
bez znaczenia z aku czy bez.

miron19j
19-11-2008, 13:37
Deep, masz racje napisałem pokrętnie. Chodziło mi o to że, kondensator bez ładunku traci parametry, czyli powinno się zostawiać lampę ze świecącym READY.
bez znaczenia z aku czy bez.

znowu coś pokręciłeś :-D jeżeli wyjmiesz baterie, to READY Ci zgaśnie

gshort
19-11-2008, 13:47
Ready zgaśnie ale kondensatory pozostaną naładowane ;)

miron19j
19-11-2008, 14:08
Ready zgaśnie ale kondensatory pozostaną naładowane ;)

ale ma jak długo?
IMHO lepiej wyjąć baterie, ale co jakiś czas "przestrzelać" lampę, nawet ręcznie.

gshort
19-11-2008, 14:12
dobre kondensatory trzymają bardzo długo nawet kilka miesięcy, wiem co mówie!

deep
19-11-2008, 14:45
Jestem elektronikiem więc rada taka, lampę dobrze jest od czasu do czasu błysnąć, np jak długo nie używamy to co miesiąc. Takie postępowanie jest wystarczające do zapewnienia optymalnego życia kondensatorów.

krka
19-11-2008, 19:40
to są też akumulatory zamiast paluszkow??

mrpawcio
19-11-2008, 22:11
krka Chodzi o akumulatorki AA, czyli pospolite paluszki :) Ja polecam i chyba większość forumowa również akumulatorki Sanyo Eneloop

kamyl
21-11-2008, 14:01
witam
Mam pytanie. Czy świeżo zakupione akumulatorki Eneloopki trzeba ładować czy są już naładowane i gotowe do użycia? Nie mogę tego wyczytać, a pewności nie mam:)

domelmel
21-11-2008, 14:33
sa naladowane

sokrates
21-11-2008, 14:42
koledze chyba chodzi o to że zanim wyłączymy lampę, powinniśmy pozwolić akumulatorkom na pełne naładowanie kondensatorów. Chodzi o to żeby nie było sytuacji że wyzwalamy lampę i w ułamek sekundy ją wyłączamy. Gdzieś kiedyś (juz dawno dawno temu właśnie coś takiego usłyszałem)

kamyl
21-11-2008, 14:52
domelmel
dzięki wielkie;)

irekka
21-11-2008, 15:05
dobre kondensatory trzymają bardzo długo nawet kilka miesięcy, wiem co mówie!
Ale to sugerowałoby, że naciśnięcie wyłącznika spowoduje rozładowanie kondensatora - a tak przeciez nie jest. Więc nie widzę powodu dlaczego miałbym wyłączać lampę wyjmując akumulatorki - bo przeciez nie zostawię jej włączonej cały czas - po pierwsze przeszkadzałby mi pisk gdy się doładowywuje, a po drugi wymagałoby to dość częstego ładowania akumulatorków. Coś to pokręcone nieco jak dla mnie. A co do naładowania w pełni - to po zrobieniu zdjęcia zanim oderwę aparat od oka, lampa spokojnie zdąży w pełni się naładować - no chyba że ktoś bardzo chce wyłączyć rozładowaną.