Zobacz pełną wersję : TEST: AF-S DX NIKKOR 35mm f/1,8G
woytec60
03-08-2009, 10:52
Przetestowali szkiełko na portalu swiatobrazu.pl (http://www.swiatobrazu.pl/test_afs_dx_nikkor_35mm_f18g.html,6).
Kolejny test jak test ale najfajniej jest przy opisie aberracji chromatycznej.
Zrobili jpegi Nikonem D300 i piszą, że szkiełko prawie nie aberruje ;)
superkomornik
03-08-2009, 11:00
Napisali o niskiej jakości obrazu na dużych dziurach...a wg mnie obiektyw w tym zakresie kładzie na łopatki nikkory 50/1.8, 85/1.8, 35/2.0.
mibartek
03-08-2009, 12:27
Napisali o niskiej jakości obrazu na dużych dziurach...a wg mnie obiektyw w tym zakresie kładzie na łopatki nikkory 50/1.8, 85/1.8, 35/2.0.
oni widocznie mają 200/2 VR jako szkło referencyjne :mrgreen:
ps. a co do porównanie z 50/1.8, 85/1.8, 35/2.0 to mam takie same odczucia
Ocena wg Światobrazu.pl
Zalety:
poręczny i praktyczny obiektyw standardowy,
minimalne winietowanie,
sprawny autofocus napędzany silnikiem SWM,
Wady:
stosunkowo niska jakość obrazu przy przysłonach F1,8-2,8,
wzdłużna aberracja chromatyczna pojawiająca się na zdjęciach,
brak skali odległości i zakresu głębi ostrości,
wąski pierścień ostrzenia manualnego,
widoczna dystorsja beczkowata,
podatność na występowanie blików,
Ocena wg Optyczne.pl
Zalety:
mała i kompaktowa obudowa z metalowym bagnetem,
rewelacyjna jakość obrazu w centrum kadru,
dobra jakość obrazu na brzegu kadru dla przysłon większych od f/2.0,
umiarkowany astygmatyzm,
bardzo dobra praca pod ostre światło,
cichy i sprawny autofokus,
dobry stosunek jakości do ceny.
Wady:
słaba jakość obrazu na brzegu kadru dla okolic maksymalnego otworu,
dystorsja mogłaby być mniejsza,
wyraźna aberracja chromatyczna,
zauważalna koma,
spore winietowanie.
nokinnikon
03-08-2009, 18:29
Napisali o niskiej jakości obrazu na dużych dziurach...a wg mnie obiektyw w tym zakresie kładzie na łopatki nikkory 50/1.8, 85/1.8, 35/2.0. Chyba mieli walnięty egz. i myślę, że to jest test tego obiektywu. Ale by się zdziwili gdyby założyli do D300 takie jak my mamy.
Chyba mieli walnięty egz. i myślę, że to jest test tego obiektywu. Ale by się zdziwili gdyby założyli do D300 takie jak my mamy.
Tak, mieli walnięty. Sami o tym napisali - dotyczyło listków przysłony...
Szakall1
14-08-2009, 13:48
a ja uważam że to jedno z najlepszych szkieł Nikona :) w tej cenie nie znajdziecie NIC lepszego :) świetny zakres i jeszcze lepszy bokeh
zakres to ma faktycznie świetny.
zakres to ma faktycznie świetny.
:]
Fakt, szkiełko cudne.
A co do testu, to może są sponsorowani przez Sony??;-)
Fakt, szkiełko cudne.
No przez Nikona to nie są
Fakt, szkiełko cudne.
Przeciez A900 jest lepsza od cyfrowego Hassela i Mamyi, Sony to jedyna sluszna marka, hehe.
Chociaz byla seria artykulow chwalaca Nikona tylko. ( Nikon extremalnie )
a ja uważam że to jedno z najlepszych szkieł Nikona :) w tej cenie nie znajdziecie NIC lepszego :) świetny zakres i jeszcze lepszy bokeh
Bokeh akurat jest paskudny. Nie przychodzi mi do glowy zadne inne jasne szklo, w ktorym bokeh bylby gorszy :P Samo rozmazane tło, z racji f/1.8, wiosny nie czyni.
nokinnikon
17-08-2009, 17:35
Bokeh akurat jest paskudny. Nie przychodzi mi do glowy zadne inne jasne szklo, w ktorym bokeh bylby gorszy :P Samo rozmazane tło, z racji f/1.8, wiosny nie czyni. Opinia jak stopka byle napisać cośtam
Opinia jak stopka byle napisać cośtam
Pierwszy z brzegu test: http://kenrockwell.com/nikon/35mm-f18.htm#bokeh
Najwyrazniej mamy gdzie indziej ustallona poprzeczke dobrego rozmycia tla. (Dla mnie dobry bokeh to np. 85 f/1.4, 70-200 f/2.8, 200 f/2)
nokinnikon
17-08-2009, 19:11
Pierwszy z brzegu test: http://kenrockwell.com/nikon/35mm-f18.htm#bokeh
Najwyrazniej mamy gdzie indziej ustallona poprzeczke dobrego rozmycia tla. (Dla mnie dobry bokeh to np. 85 f/1.4, 70-200 f/2.8, 200 f/2) A może zamiast o poprzeczkach pomówmy o wspólnym mianowniku. Jak można obiektyw 35 mm za 800 pln porównywać z topowymi obiektywami Nikona i przedstawiać jako wadę gorsze rozmycie tego taniego. Dla mnie wadą wymienionych przez Ciebie obiektywów jest to, że mimo że są 10 razy droższe to nie są 10 razy szybsze, 10 razy ostrzejsze, 10 razy jaśniejsze 10 razy lżejsze itd.
A może zamiast o poprzeczkach pomówmy o wspólnym mianowniku. Jak można obiektyw 35 mm za 800 pln porównywać z topowymi obiektywami Nikona i przedstawiać jako wadę gorsze rozmycie tego taniego. Dla mnie wadą wymienionych przez Ciebie obiektywów jest to, że mimo że są 10 razy droższe to nie są 10 razy szybsze, 10 razy ostrzejsze, 10 razy jaśniejsze 10 razy lżejsze itd.
Ależ zgadzam sie z Toba absolutnie :) To swietny obiektyw! Moja wypowiedz dotyczyla wylacznie bokehu, ktory jest albo ladny, albo taki sobie, niewazne ile szklo kosztuje. I abstrahujac od ceny, wagi itp. pozostanę przy zdaniu, ze bokeh ma 35tka sredniawy.
Polskie normy są bardziej wyżyłowane z tego wynika.