Zobacz pełną wersję : jaki nikon?
witam
jestem tutaj nowy i zarejestrowałem się na konto nikona bo szukam odpowiedzi na pytanie od osób co posiadają nikona d5000 i nie wiem czy warto go zakupić...czytałem po różnych stronach i forach ,ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi
polećcie mi jakiś aparat z nikona bo wiem ,że nikon to dobra firma!
aktualnie pracuje na canonie powershot SX10 od 10 miesięcy.
Foty są ok ,ale to nie jest to czego bym chciał i wam powiem ,że nie jestem z niego za bardzo zadowolony i chce kupić lustrzanke do tego jakis obiektyw ale jaki na początek ?
złóżcie mi aparat za 4 tysiące bo jeszcze chce jakąś lampę zewnętrzną bo ktoś mi mówił ,że bardzo się
przydaje..albo i się nie przydaje ,sam nie wiem nigdy lampy zewnętrznej nie miałem ;/dlatego liczę na waszą pomoc:)
na cały sprzęt mam 5 tysięcy czyli na:
-aparat
-obiektyw
-plecak na aparat
-statyw
-karta pamięci
-dodatkową baterie
" no i lampa chyba ,że nie jest potrzebna"
-nie wiem czy filtr też potrzebować będę ;/
nie wiem czy czegoś nie zapomniałem ;p jak co to dopiszcie...
czy wystarczy mi ? czy też mam powoli składać cały sprzęt ?
pomóżcie :)
pozdrawiam Grzesiek
tak po pierwsze do czego ma sluzyc aparat? no i przedewszystkim obiektyw (czyli co chcesz fotografowac), czy musi byc to nowe body z gwarancja czy moze byc uzywane? na poczatku nie ma co sie brac za flitry statywy bo mozesz tego wogole nie uzywac z czasem bedziesz wiedzial czego ci potrzeba
jezeli np chcesz aparat do sportu to malo przydatny bedzie statyw jezeli do krajobrazu to bedzie potrzebny
musisz dac troche wiecej szczegolo aby mozna bylo ci pomoc w miare dobrym wyborze
robię zdjęcia różnorodne czyli ulice ,ludzi jakieś takie mroczne zdjęcia opuszczone hangary,opuszczone pkp - stacje kolejowe ,szukam klimatu ,trochę przyrody ,i troszkę makro
robię zdjęcia osób i to dużo
a body chce nowe bo mam gwarancje jak coś
to jest jedno z moich zdjęć tak dla przykładu
http://www.digart.pl/praca/4046899/gra_w_kosza.html
tgollob_jamessuchar
03-08-2009, 00:21
szczerze, może być cieżkawo z tym limitem za 5tys zł :S
na mój gust potrzebowałbyś D90 (wysokie używalne ISO, całkiem sporo pól AF), ale to już wydatek ponad 3tys zł... oprócz tego hmm... lampa Ci się przyda z pewnością, może ładnie wymodelować światełko... Nissin Di622 co najmniej, aczkolwiek teraz pojawił się nowy Di866 - ma CLS i kolorowy wyświetlacz :D
z drugiej strony polecałbym lampy systemowe - SB-600 to minimum, ale to ponad tysiąc złociszy, więc masz już praktycznie 4,3~4,5k zł
obiektyw 35mm f/1,8 - nada się i do ludzi, i do opuszczonych miejsc (aczkolwiek może braknąć szerokiego kąta), ale nie ma mowy o makro ;/
już wyszliśmy poza 5tys zł, a statywy i inne pierdółki wyjdą na kolejnych kilka stówek ;/
polecam więc używanego D80 albo najlepiej od razu D200, jeśli masz głowę do fotografii to sporo osiągniesz tymi poczciwymi korpusami :) nie wspominając o zaoszczędzonych pieniądzach, np. na lepsze obiektywy do niego :)
ps. sorki jeśli jakoś nieczytelnie coś napisałem, ale od 23 godzin jestem na nogach ;D
a ten nikon d5000 wydaje się być fajny i nie drogi co o nim myślicie?
czy nie drogi to bym mógł trochę polemizować.
wg mnie już tu było podane najlepsze rozwiązanie.
D80 albo D200, zawsze to taniej i wiecej na szkło. a z czasem przekonasz się, że body to max 25%. a reszta to szkła.
a w d5000 nie ma śruborkęta więc liczba szkieł spada drastycznie- choćby 50 1,8, a to stosunkowo tanie i nienajgorsze szkło. na pewno lepsze od kita ;)
a ten nikon d5000 wydaje się być fajny i nie drogi co o nim myślicie?
Poczytaj o D60. Funkcjonalnie to samo (czytaj kastrat). Tylko lepsza matryca jak w D90. Poszukaj na forum wątków o D5000 i D90 i podejmij decyzję. Napisano już sporo na ich temat.
redredomega
03-08-2009, 10:51
odradzam D5000 ze względu na fakt, iż łatwo trafić na egzemplarz posiadający podzespoły gorszej jakości
kończy się to konieczną wizytą w serwisie - poczytaj na forum
ja proponuje do 5 k taki zestawik:
korpus: Nikon D90 - 3 200 zł
obiektyw: Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G - 820 zł
filtr: Hoya UV Pro 1 Digital 52 mm - 85 zł
karta pamięci: SanDisk SDHC Extreme III 8GB (20 MB/s) - 150 zł
zapasowa karta pamięci: SanDisk SDHC Extreme III 4GB (20 MB/s) - 90 zł
akumulator: Nikon EN-EL3e - 180 zł
statyw: Hama Statyw Omega Premium I - 300 zł
torba: Lowepro Apex 110 AW - 100 zl
= 4925 zl
przykladowy, na szybko sklecony, bardzo dobry zestawik. watpie zeby na poczaku brakowalo Ci lampy wiec z tym bym poczekal.. a za jakis czas jesli bedziesz czul wewnetrznapotrzebe to mozesz dokupic sb-600/sb-800 czy jakis obiektyw.
moja propozycja
-aparat - używane d80/d70s kwota 1500/900
-obiektyw - Tamron 17-50 (ok. 1650) + N50/1.8 (ok. 600)
-plecak na aparat - plecak/torba około 300 zł
-statyw - braknie kasy
-karta pamięci (120-150zł)
-dodatkową baterie - braknie kasy
" no i lampa chyba ,że nie jest potrzebna" - jest potrzebna sb 600 (około 1100)
-nie wiem czy filtr też potrzebować będę ;/ (UV jako osłona obiektywu 160 zł chyba że wolisz tańsze to 80-90zł)
Zestaw z d80 i 2 obiektywami lampą, plecakiem lub torbą ok. 5400. Jak nie dasz rady tych 4 stówek teraz dołożyć to zrezygnuj z Nikkora lub kup tańszą lampę (np. Metz mecablitz 48 AF-1 digital za około 850 zł)
Robert_P
03-08-2009, 11:36
Powiem szczerze że nie znam D5000 ale widząc nowy zestaw D5000+18-55VR+55-200VR za 3900 złociszy to coś takiego bym Ci polecił.
Powyższy zestaw masz w najczęściej używanych zakresach ogniskowych , zostaje Ci jeszcze trochę pieniędzy na dokupienie czy to lampy czy np 35/1,8 i innych pierdółek. Powyższy zestaw nazwałbym startowym, który pozwoli Ci się zapoznać z fotografią lustrzanką , następne zakupy będziesz mógł już dokonać według konkretnych potrzeb , stwierdzisz że dane szkła już Ci nie wystarczają - sprzedasz jedne kupisz drugie , stwierdzisz że lampa jest Ci niezbędna dokupisz itd itd . Małymi krokami naprzód , zacznij i ciesz się z możliwości jakie daje lustro . Powodzenia.
ja polecę coś z innej stajni : Canon 40D, 35/2, 50 1.8 , 430EX = ok. 4300 zł plus zostaje Ci jakieś 700-800 zł na inne bzdety
ja polecę coś z innej stajni : Canon 40D, 35/2, 50 1.8 , 430EX = ok. 4300 zł plus zostaje Ci jakieś 700-800 zł na inne bzdety
ja założyłem, że autor postu założył analogiczny na CB :)
nie wiem, czy D90 to dobry wybór, jezeli masz do wydania 5tyś
na Twoim miejscu zaczekałbym na nikona D3000, bo póki co nie widać go za bardzo w sklepach, ale cena pewnie będzie oscylować w okolicy 2tyś
do tego kitowy 18-105 i lampka SB-600, co da całkiem sensowny zestawik
uzupełnisz go sobie standradowym 35/1.8 i zostanie jeszcze troche grosza na kartę pamięci i jakieś nosidło
jasne nie ma to jak czekać w nieskończoność na nowe puszki:) kup chłopie byle jaką puche wyższą niż d60 i będzie git malina... Zobaczysz z czasem że całe te za i przeciw to o kant dupy rozbić:)
sejmajnejm
03-08-2009, 14:34
i daj sobie spokoj z lampa. Jak bedziesz potrzebowal, to dokupisz. Zamiast filtra UV do krajobrazu bardziej sie przyda filtr polaryzacyjny. Od ochrony obiektywow sa dekielki ;-)
Np. bez sensu kupowac drogie szklo i potem zakladac na nie 'jakis tam' filtr UV.
pzdr.
Andrzej
Fortaigne
03-08-2009, 16:02
Poczytaj o D60. Funkcjonalnie to samo (czytaj kastrat). Tylko lepsza matryca jak w D90.
czasem d60 nie ma CCD a d90 CMOS ?
moja propozycja
-aparat - używane d80/d70s kwota 1500/900
-obiektyw - Tamron 17-50 (ok. 1650) + N50/1.8 (ok. 600)
-plecak na aparat - plecak/torba około 300 zł
-statyw - braknie kasy
-karta pamięci (120-150zł)
-dodatkową baterie - braknie kasy
" no i lampa chyba ,że nie jest potrzebna" - jest potrzebna sb 600 (około 1100)
-nie wiem czy filtr też potrzebować będę ;/ (UV jako osłona obiektywu 160 zł chyba że wolisz tańsze to 80-90zł)
Zestaw z d80 i 2 obiektywami lampą, plecakiem lub torbą ok. 5400. Jak nie dasz rady tych 4 stówek teraz dołożyć to zrezygnuj z Nikkora lub kup tańszą lampę (np. Metz mecablitz 48 AF-1 digital za około 850 zł)
o ten sprzęcik fajnie wygląda ale ten obiektyw n50/1.8 to do czego jest ? bo kosztuje 6stowek a nie wiem do czego on służy bo tamten to tak czaje
statyw kupie bo na pewno się przyda ..
plecak Lowepro Flipside 300 - warto?
lampa no właśnie no bo jest różnica cenowa a o co chodzi ,że te droższe są lepsze ?
odpiszcie
sejmajnejm
03-08-2009, 18:54
o ten sprzęcik fajnie wygląda ale ten obiektyw n50/1.8 to do czego jest ? bo kosztuje 6stowek a nie wiem do czego on służy bo tamten to tak czaje
jak to do czego. do robienia zdjec - jak kazdy obiektyw :P
przy malych matrycach bedzie to krotkie tele. Przy pelnej klatce sympatyczny tzw. standard. Zastosowac mozna wszystko do wszystkiego - zalezy jaki chce sie osiagnac efekt. Proponowalbym tez moze kupic jakas ksiazke. Zupelnie powaznie i nie zlosliwie. Dobra ksiazka moze nieco zmniejszyc ilosc rozczarowan i przyspieszyc nauke. A takze wyjasni pewne dosc podstawowe kwestie.
pozdrawiam
Andrzej
ja proponuje do 5 k taki zestawik:
korpus: Nikon D90 - 3 200 zł
obiektyw: Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G - 820 zł
filtr: Hoya UV Pro 1 Digital 52 mm - 85 zł
karta pamięci: SanDisk SDHC Extreme III 8GB (20 MB/s) - 150 zł
zapasowa karta pamięci: SanDisk SDHC Extreme III 4GB (20 MB/s) - 90 zł
akumulator: Nikon EN-EL3e - 180 zł
statyw: Hama Statyw Omega Premium I - 300 zł
torba: Lowepro Apex 110 AW - 100 zl
= 4925 zl
przykladowy, na szybko sklecony, bardzo dobry zestawik. watpie zeby na poczaku brakowalo Ci lampy wiec z tym bym poczekal.. a za jakis czas jesli bedziesz czul wewnetrznapotrzebe to mozesz dokupic sb-600/sb-800 czy jakis obiektyw.
Rzeczywiście zestawik godny polecenia,rozważ tą propozycję...
muszę przespać ,się z tymi propozycjami a co do książki o fotografii to jaka??
czasem d60 nie ma CCD a d90 CMOS ?
Czasem tak.
Tylko lepsza matryca jak w D90
Tylko miało być Tylko lepsza matryca jest w D90 :D Sorki...
koziołek_matołek
03-08-2009, 21:18
Może rozejrzyj się również za jakąś używaną puszką? Wtedy możesz znacznie więcej kasy przeznaczyć na lepsze szkła i gadżety, typu lampa, statyw czy torba. Czekanie na nową puszkę w moim odczuciu się zupełnie nie opłaca, bo co chwilę się coś na rynku pojawia.
Jestem nowy i sam od jakiegoś pół roku klecę se sprzęt na szybko. Z mojej strony dużo patrz na allegro i na forum w dziale giełda. Mam body D80(nowy) do tego szkło N18-105 VR, S70-300 APO lampę SB-600(nowy) i statyw slik PRO340DX, kartę pamięci SanDisk SDHC Extreme III 4GB i parę innych duperelów. Myśle że jak na początek to nie jest źle. Dałem za to wszystko około 4,5tyś. Mam nadzieje że moja wypowiedz w jakimś stopniu ci pomoże.
piszesz:
Foty są ok ,ale to nie jest to czego bym chciał i wam powiem ,że nie jestem z niego za bardzo zadowolony i chce kupić lustrzanke do tego jakis obiektyw ale jaki na początek ?
co bys chcial? dlaczego nie jestes zadowolony?
tutaj znowu piszesz:
złóżcie mi aparat za 4 tysiące bo jeszcze chce jakąś lampę zewnętrzną bo ktoś mi mówił ,że bardzo się
przydaje..albo i się nie przydaje ,sam nie wiem nigdy lampy zewnętrznej nie miałem ;/dlatego liczę na waszą pomoc
chcesz miec lampe , bo ktos napisal ze sie przydaje, ja jeszcze dodam ze mi przydalyby sie przynajmniej dwie takie lampy, do tego pare parasolek, statywow, moze z dwie - trzy blendy. Tez bedziesz chcial, bo napisalem, ze sie przydaje?
i jeszcze:
statyw kupie bo na pewno się przyda .. a jak myslisz do czego jest obiektyw?
Sorry moze za troche chamska odpowiedz ale ja tu widze kogos z kasa koniecznie napalonego na lustrzanke ale jak sie zaczyna mowic o sprzecie to nie ma najmniejszego pojecia o czym jest mowa.
polećcie mi jakiś aparat z nikona bo wiem ,że nikon to dobra firma!
canon to zla? fuji tez pewnie jakas taka niszowa i wogole sie nie powinno sie uwazac ludzi uzywajacych aparatow innych firm jak nikon za fotografow... sorry ale jak podchodzisz w ten sposob to moze faktycznie idz do sklepu i kup pierwszy lepszy aparat (oby mial w nazwie nikon) i bedziesz szczesliwy
To tak na bardzo powaznie.
Jesli juz mam ci cos doradzic to usiadz i zastanow sie co ci nie pasuje w tym co juz masz. Robisz zdjecia w miejscach malo naswietlonych - potrzebujesz wysokiego uzywalnego iso, badz jasnego szkla a moze i jednego i drugiego. Moze twoim priorytetem sa portrety i nie masz wystarczajacej glebi ostrosci - znowu jasne szklo portetowe (na poczatek np wspomniana 50/1.8 pozniej np 85/1.8 itp). A moze 90% prac stanowi sport i potrzebujesz aparatu szybkostrzelnego. Do tego jeszcze moze macro? Znowu inny obiektyw itp itd. Ja ani nikt z tego forum tego nie wie, a ty przychodzisz i chcesz bysmy za ciebie wydali 5 tys PLN. Nie wspomne juz o ergonomi uzytkowania, komus wygodniejszy jest Nikon, innemu Canon czy Olek itp itd. To sa gusta i o tym sie nie dyskutuje. Wiedzac juz co jest nie tak wiesz czego masz szukac. teraz usiac otworz jedno, drugi czy trzecie forum, uzyj wyszukiwarki i czytaj. Takich postow jak twoj bylo masa. Bedziesz mial 2, 3 czy 4 typy. Pytaj. Pozniej i tak idz do sklepu wez w reke i zobacz jak lezy. Co z tego jak 90% bedzie ci polecac d80 a powiedzmy 1% poleci ci Canona d40 i okaze sie ze wlasnie ten drugi lezy ci lepiej?
dziękuje za wszystkie komentarze i odpowiedzi na moje pytania..chciałem trochę odpisać na powyższą notatkę, mówisz ,że strzelam pytaniami no więc wiesz nie chce byka zrobić przy zakupie ,kupienie lustrzanki to jak kupienie auta,bo modeli jest bardzo dużo a tak naprawdę to ciężko złożyć coś dobrego ,nie znam się dokładnie jeśli chodzi o lustrzanki
to będzie pierwsze moje lustro ,mój canon to cyfra a nie lustro
najpierw kupie aparat do tego jeden obiektyw później jak zaczne robić zdjęcia sam wyczaje co potrzebuje
odrazu na chura nie kupie 2 czy 3 obiektywy bo później okaże się ,że kase gdzieś wsadziłem nie wiadomo po co
zawsze jak pytać to pytać tych którzy już mają aparaty i wiedzą coś o nich dla tego ja tak postanowiłem zrobić i cieszę się,że tyle osób chce mi pomóc
wew wrześniu podejme decyzje co do aparatu i wtedy odpiszę co zakupiłem
pozdrawiam
......
najpierw kupie aparat do tego jeden obiektyw później jak zaczne robić zdjęcia sam wyczaje co potrzebuje
najpierw rozejrzyj się za szkłem i niech to będzie podstawowy Twój wydatek, dopiero później rozglądnij się za body jako dodatek do szkła !!!!!
Jeśli nie wiesz jakie szkło chciałbyś mieć (ogniskowa, światło) to popatrz na zdjęcia pokazane na forum w działach tematycznych. Gdy zobaczysz kadr, który Ci się spodoba zapytaj jakim szkłem zrobiony, na jakiej przysłonie. Zapewniam Cię, że po tygodniu będziesz swobodnie się w tej tematyce poruszał. Porównasz ze swoimi ujęciami i już będziesz wiedział, czego Ci trzeba :)
Tomasz.mos
19-08-2009, 21:00
Witam
Też jestem tu nowy.
Miałem taki sam dylemat jakie body wybrać i jaki obiektyw. Przeczytałem wszelkie możliwe tematy, testy, porównania i opinie. Jeszcze trochę i bym oszalał od nadmiaru informacji. W końcu się zdecydowałem i jestem szczęśliwym posiadaczem D90 + Sigma 17-70 F2.8-4.5 DC MACRO HSM do tego oczywiście karta pamięci extreme 8gb, torba, dodatkowy aku i statyw. Spokojnie zamknąłem się w kwocie 5k i myślę że to był najlepszy wybór, bez względu jakie bedą opinie o obiektywie.
Nad D5000 bym się nawet nie zastanawiał tylko wybrał bym D90.
Tylko pamiętaj że to moja subiektywna opinia.
uwielbiam stałki ale ja niestety fotografuje kilka lat :) a bardzo ciężko mi sobie wyobrazic kogos kto dopiero zaczyna fotografowac czymś lepsiejszym od kompakta i nie marzy mu sie szkło do wszystkiego czyli takie 18-300mm ;)
dlatego zamiast polecac nowym stałki, zoomy o stałym świetle itp. poradziłbym uniwersalny zoom N 18-105 bo to dobry zakres a nie każdy kupujący lustrzankę będzie chciał inwestowac więcej kasy w to drogie, ciężkie i często dołujące hobby które przynosi wiele zgryzoty a mało udanych efektów...
a i tak spędzisz tu przynajmniej rok czasu czytając bez końca wątki typu które szkło jest lepsze? do czego użyc tej ogniskowej? dlaczego mój zoom za 5k jest taki kiepski? jaką stałkę kupic najpierw ? i milion podobnych...
tomek 93
19-08-2009, 22:27
ja - jako bardziej amator (ale już z jako taką wiedzą) podpowiem -
body - D90
szkło - 18-105 VR
ja osobiście w styczniu zakupiłem taki oto zestaw i jestem z niego mega zadowolony
strzeliłem już przeszło 10tys fotek i ciągle cieszy mnie ten zestaw - ciągle się uczę i poznaję jego możliwości
fakt, że chciałbym 70-300VR ale koszt jest jak narazie zbyt duży..
także polecam z całego serca
pozdrawiam
Tomasz.mos
21-08-2009, 08:13
Witam
Raz jeszcze polecę D90
Ja za kwotę do 5tys zakupiłem
Body D90 3200zł
szkło Sigma 17-70 2.8-4.5 hsm 1399 zł
Torba delta 65zł
Sandisk Extreme III 8gb 135 zł
Aku delta 65 zł
Statyw wysoki 160 zł
No może lekko ponad 5tys ale 30 złotych więcej czy mniej to nie ma różnicy
I wszystko śmiga cacy
i daj sobie spokoj z lampa. Jak bedziesz potrzebowal, to dokupisz. Zamiast filtra UV do krajobrazu bardziej sie przyda filtr polaryzacyjny. Od ochrony obiektywow sa dekielki ;-)
Np. bez sensu kupowac drogie szklo i potem zakladac na nie 'jakis tam' filtr UV.
pzdr.
Andrzej
Twoja teoria o dekielkach jest nawet Ciekawa ale nie wychodzą Ci jakieś takie ciemne zdjęcia ? Bo dekielek to chyba mało światła przepuszcza?
A co do puchy kup kolego D200 ja swojego właśnie sprzedałem ale był ze mną długo i z czystym sumieniem mówię że to bardzo dobra pucha.
Przemo12
21-08-2009, 10:45
Ja z doswiadczenia i uzytkowania polecam:
D90
18-105 VR
80-200 2.8
50 1.8 + konwertery makro
Mam ten zestaw pozwala mi naprawde na robienie koncertow, sportu, reportazu, makro(z konwerterami w sposob powiedzmy zadawalajacy) w bardzo roznych, czasem ciezkich warunkach oswietleniowych.
cheyenne
21-08-2009, 10:47
d90 + 18-105 - świetny wybór