Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Portret w plenerze - c.d.
streetfighter69
02-08-2009, 23:26
Byly ostatnio zdjecia mojej Mai z mama, to teraz czas na sama mame :)
Tu bede wrzucal jeszcze kolejne z tej sesji wiec zagladajcie :D I komentujcie!
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img41.imageshack.us/img41/5287/img8082edit.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img41.imageshack.us/img41/3647/img8137edit.jpg)
SADPUNK44
03-08-2009, 01:12
Jedynka,gdybyś ją pionowo skadrował,byłaby rewa...kolorystycznie,kompozycyjnie,jest git;)dwójka,jest git,bez dwóch zdań:)
Witek "Wisz"
03-08-2009, 11:58
Oba bardzo dobre. Błyskałeś?
streetfighter69
03-08-2009, 12:07
Oba bardzo dobre. Błyskałeś?
O zdjeciach bez lampy nie bylo mowy, slonce swiecilo jak wsciekle i trzeba bylo sie schowac w gleboki cien :) Pierwsze blyskane 580EXII, a drugie... hmm... wbudowana (padly baterie w zewnetrznej) :)
Bardzo ładna plastyka.Przyjemne w odbiorze.
Witek "Wisz"
03-08-2009, 12:24
O zdjeciach bez lampy nie bylo mowy, slonce swiecilo jak wsciekle i trzeba bylo sie schowac w gleboki cien :) Pierwsze blyskane 580EXII, a drugie... hmm... wbudowana (padly baterie w zewnetrznej) :)
No na dwójce wydał mi się taki podejrzany ten błysk w źrenicach:mrgreen: Ale takie efekty wbudowaną??? No, no... szacunek...
Obie świetne, ale widziały by sie jeszcze bardziej jak by były w pionie ;) O ile 2 tak nie to jedynka napewno. Troszke więcej góry i dołu :)
streetfighter69
03-08-2009, 12:33
Ale takie efekty wbudowaną??? No, no... szacunek...
Jak sie nie ma, co sie lubi, to trzeba szybko polubic, co sie ma :) Wbudowana jednak do czegos sie czasem przydaje, mimo, ze w Canonie flesz pokladowy nie ma manualnych ustawien :( Ale zazwyczaj, tak jak w tym przypadku, wystarcza E-TTL II i korekta ekspozycji.
Niektórzy to tylko wbudowaną błyskotką sie posiłkują :mrgreen:
streetfighter69
03-08-2009, 12:38
Niektórzy to tylko wbudowaną błyskotką sie posiłkują :mrgreen:
Ale zdecydowana wiekszosc twierdzi, ze lampa pokladowa jest do d..y :)
Niby tak, ale tak jak napisałeś "jak sie nie ma co sie lubi..." ;)
Ja po obcowaniu na halach sportowych odzwyczaiłem sie od błyskania. A teraz z modelkami sie kurna coraz częściej przydaje. Ceny jednak ździebko odstraszają :(
streetfighter69
03-08-2009, 13:01
Ceny jednak ździebko odstraszają :(
Dlatego ja popelnilem kompromis i zamiast uzywanego Canona 24-70 kupilem nowego Tamrona 28-75 i nowa 580EXII :) Zreszta i tak wole stalki wiec zastanawiam sie ogolnie nad sensem inwestowania w drogi zoom o tym zakresie ogniskowych. Tym bardziej, ze bardzo czesto lapie sie na tym, ze robiac zoomem i tak z przyzwyczajenia zoomuje nogami :)
Jako, że moje jedyne "porządne" szkło to S50-150 2.8 więc jak mam złapać całą sylwetke, to musze sie jeszcze niekiedy oddalić. Tak jak wczoraj na molo w Orłowie. Zoom nogami, przy jednej barierce Ewelina, przy drugiej ja a po środku spacerowicze :mrgreen: Dobrze, że było ładne światełko to starczyła blenda. Wieczorkiem postaram sie coś wrzucić z tej sesji.
Jedyna stałka jaką mam to N50 1.8 ale sporadycznie terez jej używam. Przyzwyczaiłem sie do dużego szkła ;)
Kwiatek111
03-08-2009, 13:16
obydwa ladne z naciskiem na 1
streetfighter69
03-08-2009, 17:41
W kwestii portretu zoom i tak nie zastapi stalek, bo pewnych praw optyki sie nie oszuka i chcac uniknac znieksztalcen i tak nie podejdziemy zbyt blisko portretowanej osoby. A wtedy juz spokojnie wystarczy tandem 85 i 135, ktorego przepinanie nie jest zbyt uciazliwe :) Wazniejsza jest tutaj przepasc w jasnosci i roznica w sposobie obrazowania, bo ja wiekszosc portretow w plenerze robilem (jak jeszcze mialem stalki Nikona) ponizej f/2.8.
Kraftsman
03-08-2009, 18:53
jakoś tak... płasko? Dla mnie średnio, choć sympatycznie.
streetfighter69
03-08-2009, 20:13
jakoś tak... płasko? Dla mnie średnio, choć sympatycznie.
De gustibus... :P Efekt o ktorym piszesz jest jak najbardziej zamierzony :)