Zobacz pełną wersję : 50 1.8 ff
Dziś zrobiłem test ostrości mojej 50 z D90 i niestety ma FF.... Korpus i 50 na gwarancji czy w takim razie mogą mi to skorygować?
borowik23
03-08-2009, 17:21
no mi się wydaje - że nie mają wyjścia ... ale sprawdź jeszcze dokładnie to - tak żeby nie było wątpliwości - i wrzuc jakies linki do zdjec testowych ;)
sejmajnejm
03-08-2009, 18:21
idz chlopie zdjecia robic a nie testy!!! ;-)
No właśnie wcześniej robiłem było ok teraz jest lipa 50 raz mi upadła i się boję że cuś sp#$%@~! Chyba, że af tak nie trafia...
No jak "#$%@~!" to może być uszkodzenie wewnętrzne obiektywu a nie ff. Nie wiem, czy regulacja w serwisie coś da. Pamiętaj też, że jak przestawisz puszkę na jeden obiektyw to z pozostałymi może być "#$%@~!" ;)
Ja bym sprawdził najpierw body z innymi obiektywami.
idz chlopie zdjecia robic a nie testy!!! ;-)
Łatwo powiedzieć, ja na 35 miałem dobre 5cm ff na odległości 70cm i proporcjonalnie rosło na...
Jak przy takim ff miałem robić zdjęcia... chyba tylko krajobrazy na f11.
Po pierwsze to sprawdz obiektyw z innym body, PODSTAWA.
Po pierwsze to sprawdz obiektyw z innym body, PODSTAWA.
Tyle wiem ale to jutro.
ja też mam czasem ff na przysłonie 1.8;p łapa mi sie trzęsie i nie tam gdzie chce ostrośc pójdzie;p ale przy f 2.5 jest ok:) hehe..
a tak serio, skoro było przed upadkiem ok, to nie wiem czy ci serwis uzna taką wadę
Kurde wcześniej testowałem na linijce i widać chyba ciężko af tam ostrzy. Dziś wydrukowałem tablice testową i na kilka strzałów wszystkie ok nawet z ręki. Więc to af nie w każdej sytuacji daje sobie radę...
Zbigniew
05-08-2009, 22:17
Napiszę kilka złotych myśli:
1) Należy robić zdjęcia, ale nie testy ... ale ...
2) ... to tylko urządzenia i mogą działać niepoprawnie, co wnioskuję po ...
3) ... dwóch sztukach 50/1.4D i dwóch 85/1.8D, a także 5 Sigmach 30/1.4, które sprawdzałem i które źle pracowały - dopiero kolejne szkiełka okazały się dobrze współpracować z moim body. Tak więc nie ma tak, że wszystko, w szczególności Nikkory, są idealne.
Dlatego sprawdź najlepiej z innym body oraz ze swoim body sprawdź inny obiektyw. Jeżeli nie bangla, to wtedy trzeba działać.
A testuj nie z linijką, ale najlepiej wykorzystują elementy prostopadłe do osi optycznej - tak jak pisałem to tutaj - http://nikon.org.pl/showthread.php?t=55208
No i jak sprawdzać już musisz, to koniecznie ze statywu lub podparcia.
lisekluk1
06-08-2009, 01:12
50 1.8 mają to do siebie że lubią łapać ostrość przed obiektem, ja sprawdziłem kilka i na każdym to samo, kolega sprawdził też, no i jeden sprzedawca w pewnym znanym i cenionym sklepie (nazwy oczywiście nie wymienię) potwierdził że ten typ tak ma. Sprawdź z innym obiektywem.