PDA

Zobacz pełną wersję : suwak "blokada wybieraka pola ostrości"

jakub303
02-08-2009, 18:44
Witajcie,
Możecie mi wyjaśnić do czego w praktyce przydaje się ten suwak (z tego co ja rozumiem założenie blokady służy temu aby naciskając na klawisze wybieraka nie pozwolić na przeskakiwanie na inne niż wybrane pole ostrości)? Tryb wyboru pola AF mam ustawiony na pojedyncze pole, i wybieram ja za pośrednictwem wybieraka wielofunkcyjnego. Po zrobienu zdjęcia czy nawet ponownym włączeniu aparatu nadal jest wybrane to same pole które wybrałem ostatnio - i to bez blokady. Więc do czego służy ta blokada? Do tego żeby wyeliminować zmianę pola AF przez przypadkowe wciśnięcie wybieraka? W trakcie robienia zdjęc wybierak służy do czegoś jeszcze poza wyborem pól AF?

Pozdrowienia
Kuba

żółto-czarny
02-08-2009, 21:47
Do tego żeby wyeliminować zmianę pola AF przez przypadkowe wciśnięcie wybieraka?
Właśnie do tego, ale mnie np. do niczego :) Usytuowanie tego wybieraka w ogóle mi nie przeszkadza, natomiast często włączam sobie nosem podgląd zdjęć. I tutaj przydałaby się jakaś blokada.
Innych funkcji krzyżaka w trakcie samego pstrykania nie znam, za to bezpośrenio po zrobieniu przydaje się, i owszem :)

mOSAd
03-08-2009, 03:14
Ja też się kiedyś zastanawiałem nad tą blokadą i szczerze mówiąc nie użyłem jeszcze ani razu w mojej... kilkuletniej przygodzie z fotografią. Ale ja zmieniam punkt autofokusa ciągle. Myślę, że jest to opcja dla osób łapiących ostrość ciągle (lub przez długi czas) w ten sam sposób. Na przykład zawsze przy użyciu pola centralnego i przekadrowując. Albo robiąc zdjęcia za statywu i jednocześnie wykonując sporo operacji na zdjęciach lub w menu nie patrząc w wizjer.

dzejms
03-08-2009, 07:55
Ja jestem lewooczny i uzywam "lock" dosc czesto, bo nosem przestawiam punkty AF. :)

Dorian
03-08-2009, 10:38
Ja mam tak samo jak dzejms. ;) Też używam bo zdarzyło mi się już kilka razy, że punkt AF był ustawiony nie tam gdzie myślałem, że jest. :mrgreen:

wilk325
03-08-2009, 10:46
Przyzwyczajony jestem do centralnego ( nawyki z analoga i ręcznego ostrzenia ), innych nie używam więc funkcja blokady jak dla mnie jest super.

jakub303
03-08-2009, 11:43
Dzięki za wyjaśnienia. Czyli jednak ten wybierak to taki trochę pic na wodę, zajmuje sporo miejsca na korpusie które można by było wykorzystać w lepszy sposób tj. na bardziej niezbędne przyciski np. dodatkowe dwa funkcyjne:). Wilk325 ja też głównie używam centralnego, bez blokady i nigdy mi się nie zdarzyła przypadkowa zmiana pola. Ta funkcja zatem przydaje się tym którzy nosem przypadkowo naciskają na wybierak, i nie rozumiem dlaczego ekipa Nikona nie umieściła tej blokady w menu ustawień skoro tak rzadko się jej używa...

wilk325
03-08-2009, 11:53
Wilk325 ja też głównie używam centralnego, bez blokady i nigdy mi się nie zdarzyła przypadkowa zmiana pola. Ta funkcja zatem przydaje się tym którzy nosem przypadkowo naciskają na wybierak, i nie rozumiem dlaczego ekipa Nikona nie umieściła tej blokady w menu ustawień skoro tak rzadko się jej używa...

No to masz szczęście, w D300 tak miękko chodzi mi ten wybierak, że wystarczy go musnąć i już mam inne pole. Poza tym ( oczywiście ja tego nie robię ) ale są sytuacje gdzie jednak ta blokada na zewnątrz ( a nie w menu ) się przydaje.

ArtX
03-08-2009, 11:57
hehe, ja tez jako mankut dziekuje niebiosom za tego lock'a :) Wiecznie nosem przestawiam punkty ostrosci (a potem chucham na wyswietlacz tak, ze nic nie widac i jest caly oblepiony ;) )

jakub303
03-08-2009, 12:23
Poza tym ( oczywiście ja tego nie robię ) ale są sytuacje gdzie jednak ta blokada na zewnątrz ( a nie w menu ) się przydaje.

No właśnie, jakie? Wciąż nie udało mi się do tego dojść... A ja chcę po prostu zrozumieć sens istnienia tego suwaka ;)

wilk325
03-08-2009, 12:51
No właśnie, jakie? Wciąż nie udało mi się do tego dojść... A ja chcę po prostu zrozumieć sens istnienia tego suwaka ;)

Jest dużo ludzi, którzy używają przesłon 1.4 ( papierowa go ) i ciężko wtedy przekadrować puszką nie tracąc ostrości ( to dla nich ):)

sejmajnejm
03-08-2009, 13:26

przesuniecie tego do menu byloby dosc uciazliwe dla sob, ktore uzywaja tego ficzera. Za kazdym razem musialbys odpalac menu itp. A dzieki 'fizycznej' blokadzie mozesz poslugiwac sie tym dosc zrecznie nie odrywajac nawet oka od wizjera.

pzdr.
A.

mOSAd
03-08-2009, 14:40
Jest dużo ludzi, którzy używają przesłon 1.4 ( papierowa go ) i ciężko wtedy przekadrować puszką nie tracąc ostrości ( to dla nich ):)
Nie zrozumiałem powyższej wypowiedzi. Używając f/1.4 bezpieczniej ostrzyć przy użyciu właściwego pola ostrości (niż przekadrowywać) więc blokada zmiany pola ostrości mogłaby nie istnieć. A próbujemy dojść do tego, kiedy się przydaje :D Aha, doczytałem - dla przestawiających pole ostrości nosem :)

PS. OK, chyba zrozumiałem sens wypowiedzi... Czyli przesuwanie blokady (szybki dostęp do niej) jest użyteczne dla osób używających blokady na codzień, ale czasem chcących ją odblokować przy posługiwaniu się np małą głębią. Jasne :) Ale pokręcone trochę.

wilk325
03-08-2009, 17:08
Może trochę zawile, ale widzę że wszystko Jasne:)

marcinez
03-08-2009, 21:02
Szukasz trochę dziury w całym :) Najlepiej byłoby zapytać konstruktora/projektanta aparatu :)

Majek
04-08-2009, 14:32
Ja jestem praworęczny, ale w wizjer patrzę lewym okiem. Nie wiem czemu, tak mi jest wygodniej... I nic sobie nosem nie naciskam. Nie wiem, jak to robicie... Co nie zmienia też faktu, że używam wybieraka do zmiany punktu dosyć często i w moim przypadku blokowanie go mija się z celem. Tak samo da dłuższą metę nie przydaje mi się blokada spustu na gripie.
A wracając do pola AF. Ci, co korzystają z punktu środkowego, wystarczy w menu na stałe wybrać środkowe pole AF. Wtedy wybierak w ogóle nie działa.

Tomeqp
04-08-2009, 14:45
Ja jestem praworęczny, ale w wizjer patrzę lewym okiem. Nie wiem czemu, tak mi jest wygodniej...
Czyli jednak jestem normalny! :mrgreen: I ja też sobie niczego nie naciskam przypadkiem. :D

Ale ja też nie mogę zrozumieć po co jest ten suwak. Ale jest, to niech już będzie. Może ma jakieś ukryte działanie ;)