PDA

Zobacz pełną wersję : o_O pomiar światła z m42 w d60 czyżby?

Nocturnal-Amnesia
02-08-2009, 15:40
Właśnie mnie zamurowało. Siedzę, a tu ptaszek na parapecie mi ląduje. Biorę aparat próbuje focić ... F--. Myślę no tak nie przestawiłem na "M" bo używałem kita a teraz mam założonego zeissa na m42. Ale kątem oka patrze przy ustawieniu programu na A. lata mi wskaźnik czasu expozycji o_O. Biorę celuję na ścianę budynku w słońcu wskazuje mi 3200. Przykręcam przysłonę do 2.8 spada o dwie kratki ._. Przełączam na M ustawiam to co widziałem strzelam i działa.. Mógł by to ktoś potwierdzić?

velaskez
02-08-2009, 16:25
Przywidziało Ci się. Jak spadło o dwie kratki to znaczy, że o 2/3 ev. Czyli spadło z 2.2 do 2.8. Jaki obiektyw m42 ma 2.2 jako największą dziurę. Chyba, że zmieniłeś z 3.5 na 2.8...

Nocturnal-Amnesia
02-08-2009, 16:43
Przywidziało Ci się. Jak spadło o dwie kratki to znaczy, że o 2/3 ev. Czyli spadło z 2.2 do 2.8. Jaki obiektyw m42 ma 2.2 jako największą dziurę. Chyba, że zmieniłeś z 3.5 na 2.8...

Skręciłem z 1.8 na gdzieś 2.8 tyle że dokładnie nie powiem bo te 1.8 to w istocie jaśniej niż 1.8 nikona E 50/1.8 (obiektyw modowany). Sprawdziłem też na drugim i to działa! Zrobiłem 3 kroki.
1.8 @ 1/3200 -> 2.8 @ 1/1600 -> 4.0 @ 1/800 i wskazania były prawdziwe.
Dalej będe badał temat po naładowaniu baterii..

Mavierk
02-08-2009, 16:55
jakoś nie specjalnie mnie to by zdziwiło, gdyby brak pomiaru światła w puszkach klasy poniżej dX00 był sprawą tylko softową.
Tylko co musiałeś zrobić, żeby to tak zadziałało? :)

Nocturnal-Amnesia
02-08-2009, 17:04
jakoś nie specjalnie mnie to by zdziwiło, gdyby brak pomiaru światła w puszkach klasy poniżej dX00 był sprawą tylko softową.
Tylko co musiałeś zrobić, żeby to tak zadziałało? :)

Przestawiłem na Program "A" czyli priorytet przysłony (automatyczne dobieranie czasu ekspozycji) A ponieważ szkła na m42 maja zablokowane popychacze przysłony to nastaw przyslony jest juz przed zrobieniem zdjecia. I dzięki temu jest możliwośc "zaćiemniania" światłomierza. W nikonie E tak się nieda.

mateo912
02-08-2009, 17:15
aż sprawdziłem.
w d80 i szkle jupiter 37a 135/3,5 z bagnetem nikona w trybie A pokazuje się F-- i spust jest zablokowany.

Nocturnal-Amnesia
02-08-2009, 17:30
aż sprawdziłem.
w d80 i szkle jupiter 37a 135/3,5 z bagnetem nikona w trybie A pokazuje się F-- i spust jest zablokowany.

To oczywiste! nie robisz zdjęć w trybie A tylko z czytujesz, wartość przysłony z pierścienia, w okół obrazka przysłony na wyświetlaczu lcd. I przełączasz z powrotem na "M" i tam ustawiasz to co zczytałeś.

satsun
02-08-2009, 18:10
Właśnie testowałem, na d80 na A w wizjerze nie ma nic więcej poza migającym F-- , licznikiem zdjęć i potwierdzenia ostrości. Drabinka pojawia się tylko wtedy gdy ustawie kompensację ekspozycji i wskazuje na nią.
Brak pomiaru światła w tych puszkach to na 90% problem natury software ale że to puszki amatorskie to nie udostępnią takiej opcji, szkoda...

Nocturnal-Amnesia
02-08-2009, 18:23
Właśnie testowałem, na d80 na A w wizjerze nie ma nic więcej poza migającym F-- , licznikiem zdjęć i potwierdzenia ostrości. Drabinka pojawia się tylko wtedy gdy ustawie kompensację ekspozycji i wskazuje na nią.
Brak pomiaru światła w tych puszkach to na 90% problem natury software ale że to puszki amatorskie to nie udostępnią takiej opcji, szkoda...

Ja pisałem o lcd.. w wizjerze w miejscu pomiaru mam dalmierz albo nic (Na "A")

satsun
02-08-2009, 18:33
No to niech kombinują ci co mają d60, w d80 takiej opcji nie ma...
czyli tak właściwie w trybie A na LCD pojawia się czas migawki, kręcąc pierścieniem od przysłony zmienia się on, w trybie M ustawiamy czas i pstrykamy? Może potwierdzą to inni posiadacze d60, wystarczy odpiąć obiektyw, przełączyć na A i sprawdzać czy zmienia się czas

Krzysi3k
02-08-2009, 18:41
W D40 nie działa :( ... założyłem JUPITERA 135 mm, przestawiem na A i lipton :( ... na wyswietlaczu F-- i zablokowany spust

Nocturnal-Amnesia
02-08-2009, 19:00
No to niech kombinują ci co mają d60, w d80 takiej opcji nie ma...
czyli tak właściwie w trybie A na LCD pojawia się czas migawki, kręcąc pierścieniem od przysłony zmienia się on, w trybie M ustawiamy czas i pstrykamy? Może potwierdzą to inni posiadacze d60, wystarczy odpiąć obiektyw, przełączyć na A i sprawdzać czy zmienia się czas

Nie wiem jak to jest na displayu w d80 ale d60 jest taka przysłona na ekranie w lewym dolnym rogu (całkiem spora). Przysłona ta się animuje jak zmieniamy fy np f5.6 f7.1 (w obiektywach z cpu!). Jak założymy obiektyw manualny to z braku cpu animacja przysłony jest zatrzymana cały czas na maksymalnym otworze. Ale w okół tej przysłony jest skala czasu expozycjii i ta skala u mnie po przełączeniu na "A" mimo braku cpu w obiektywie, się zmienia w zależności od światłą w kadrze. jak w m ustawie to co ta skala pokazywała w A to mam zdjęcie prawidłowo naświetlone. I tyle w tym temacie.

Nocturnal-Amnesia
02-08-2009, 19:01
W D40 nie działa :( ... założyłem JUPITERA 135 mm, przestawiem na A i lipton :( ... na wyswietlaczu F-- i zablokowany spust

Jak już pisałem w A masz tylko odczytać to co pokazuje skala czasu ekspozycji. Nie strzelać zdjęcia.. Zdjęcia robisz w m po ustawieniu czasu expozycji zgodnie z odczytem.

velaskez
02-08-2009, 20:34
W D80 nie ma żadnej animacji:-P Bo to prosty aparat dla prawdziwych twardzieli. :mrgreen:

Nocturnal-Amnesia
02-08-2009, 22:05
W D80 nie ma żadnej animacji:-P Bo to prosty aparat dla prawdziwych twardzieli. :mrgreen:

Hyhy, Prawdziwych twardzieli co aparatem śruby w beton wkręcać mogą :F

sibelio
02-08-2009, 22:20
NO własnie.
a ja jako posiadacz D80 i M42 sie spytam - czy naprawdę na żadnym forum na świecie nikt nie rozpracowałsoftu nikona z Dxx żeby działał w M42?
cośjakośmi sięw to wierzyć nie chce.

Ci z C potrafią u siebie zmieniać soft ;[

a u nas ghhhrrrrr

Tomeqp
02-08-2009, 22:35
NO własnie.
a ja jako posiadacz D80 i M42 sie spytam - czy naprawdę na żadnym forum na świecie nikt nie rozpracowałsoftu nikona z Dxx żeby działał w M42?

a u nas ghhhrrrrr
Ktoś na tym forum napisał, że Nikony nie mają zalet, są dla ludzi lubiących walczyć z przeciwnościami losu :mrgreen:
A tak serio to też mnie to zastanawia. Głowę daję, że wiele ciekawych rzeczy jest tylko zablokowanych programowo.
Ten pomiar światła w m42 to naprawdę przydatna rzecz.

Nocturnal-Amnesia
02-08-2009, 22:39
NO własnie.

a u nas ghhhrrrrr

Gdzieś wczoraj odświeżyłem wątek "jaki procesor w D70" gdyż zacząłem badać firmware. Puki co doszedłem do kilku faktów, niestety puki co jeszcze nie umiem programować w asemblerze. może za rok coś się zmieni. Niemniej puki co wiem jedno. Firmware od d200 to dokładnie d80 + 1.3 MB dodatków. Oczywiście idąc drogą w kierunku kopiowania fragmentów prędzej nabawimy się zgonu aparatu. Łatwiej by było umiejąc już asambler zacząć pisać aplikacje pod fr450/fr500 z softune realos. Np Bracketing XD albo metering z manualem. albo zgrywanie do tiffa ;) W tej chwili na pewno się da usunąć aplikacje jak np usuwanie czerwonych oczu. Ale to żadna korzyść. Największy problem to ryzyko. Nie każdy se może pozwolić na strate aparatu. Niemniej puki nie grzebiemy w internalach kernela. zawsze możemy modować aplikacje.

satsun
02-08-2009, 23:20
Troche OT, ale co do softu, jedna część to chyba jest interface i ogólnie tłumaczenia, a druga to sam soft.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby znalezienie uwalonego d80 np z padniętą, matrycą lub migawką i na nim testować soft. Długo już takie puszki jak d80 są na rynku, a modowanego softu brak.

slav1973
03-08-2009, 11:17
Sprawdziłem ze swoim D60 i babylensem. Działa, jak kolega wyżej opisał i to na wszystkich ustawieniach za wyjątkiem M, bo tam wskazuje wartość ustawioną - co prawda u mnie nie doświetla, ale nie doświetla konsekwentnie o ok. 1EV.
Czyli kolejny paradoks, bo podobnie działa rozbudowany dalmierz wykorzystujący 'drabinkę' - a wystarczyłoby, żeby w M rolę drabinki przejął licznik zdjęć [np. w momencie wciśnięcia spustu] i wtedy dalmierz by mógł korzystać z drabinki bez problemu.
Więc niby D60 może podobnie jak D40/D40x/D3000/D5000 wpółpracować z największą liczbą szkieł manualnych Nikkona, może mieć do tego dokładniejsze wskazania ustawiania ostrości i pomiar światła wszędzie tylko nie w trybie M.

Fazzi86
03-08-2009, 13:18
Szkoda że nie mam żadnego manualnego szkiełka, bym ze swoim D40 sprawidzł jak to wygląda ;) Normalnie Tymek ciekawe spostrzeżenia ;)

satsun
03-08-2009, 14:07
Czyli błąd programistów nikona... Wychodzi na to ze wszystkie puszki to mogą lecz jest blokada programowa :(.
Fazzi86 nie potrzeba żadnego szkła żeby sprawdzić czy działa. W trybie A i bez obiektywu. Po prostu przyslaniasz ręką lub jakoś powodujesz żeby mniejsza ilość światła docierała do światłomierza, powinien się zmieniać czas.

sokrates
03-08-2009, 14:37
ciekawe jest to co pisze autor - a ja kurka wodna sprzedałem D40 - a tam też była animacja przesłony. W D90 po naciśnięciu info na tylnym LCD zmienia się czas (w trybie A) niestety po zdjęciu obiektywu pojawia się tylko F--

satsun
03-08-2009, 15:13
ciekawe jest to co pisze autor - a ja kurka wodna sprzedałem D40 - a tam też była animacja przesłony. W D90 po naciśnięciu info na tylnym LCD zmienia się czas (w trybie A) niestety po zdjęciu obiektywu pojawia się tylko F--

Właśnie wg autora F-- powinno być oraz czas powinien się zmieniać przy różnym świetle. Wychodzi na to, że tylko D60 ma taką możliwość. Może sprawdziłby ktoś z D40x oraz inne D60? Jaki firmware w D60?

Grygolas
03-08-2009, 15:40
Muszę sprawdzić to w moim D40. Jak dobrze doczytałem nie ma co próbować z obiektywem z mocowaniem Ais? Konieczne jest aby "spust" przesłony był zablokowany? Czyli teoretycznie nie tylko M42 ale także psix będzie też mierzyło światło?
Kurcze niezłe odkrycie:D:D
Szacun!!!

zinek2005
03-08-2009, 16:06
Potwierdzam, iż działa z D40. W trybie A pokazuje odpowiednio naswietlone zdjecie, a nastepnie przestawiam na M i ustawiam zgodnie z wczesniejszym wskazaniem. Zdjęcie jest idealnie naświetlone. Obiektyw to Helios 58 2.0.

janpa
03-08-2009, 17:54
Zgadza się. Działa z D40. Tyle, ze prawdę mówiąc wątpię w praktyczną przydatność tego ficzera, bo niestety nie wyświetla liczbowej wartości zmierzonego czasu. W praktyce wygląda to tak, że trzeba przestawić na A, wycelować, spojrzeć w którym miejscu koła na "obrazku" znalazł się wskaźnik, przełaczyć na M i ustawić w tym samym miejscu ręcznie. To ja już chyba wolę ustawić "na czuja", pstryknąć test i skorygować. Ale, kto wie, gdyby potrenować...

Fazzi86
03-08-2009, 19:56
Faktycznie działa to w D40 :) Pokazuje się to co prawda tylko w tym trybie wyświetlania gdzie jest animacja przysłony ale jakaś pomoc w razie czego jest.

sokrates
03-08-2009, 21:59
czyli mamy pomiar światła z manualami w body klasy Dxx - co plasuje D40 i D60 między D90 a D300 :-)

pitex
04-08-2009, 01:05
Dobra dobra, a gdybyście jeszcze mieli CMOSa totakie prawie D400 albo D600 nie?

Nocturnal-Amnesia
04-08-2009, 03:21
Szkoda że nie mam żadnego manualnego szkiełka, bym ze swoim D40 sprawidzł jak to wygląda ;) Normalnie Tymek ciekawe spostrzeżenia ;)

yoror :D kupe lat
Szkiełka szukać na allegro. Kosztują gorsze. Jak co to zapraszam na test.

Nocturnal-Amnesia
04-08-2009, 03:24
Muszę sprawdzić to w moim D40. Jak dobrze doczytałem nie ma co próbować z obiektywem z mocowaniem Ais? Konieczne jest aby "spust" przesłony był zablokowany? Czyli teoretycznie nie tylko M42 ale także psix będzie też mierzyło światło?
Kurcze niezłe odkrycie:D:D
Szacun!!!

Ais nie zadziała bo ma popychacz przesłony. M42 niema wiec można przysłonę domknąć przed zrobieniem zdjęcia. I stąd pomiar będzie odnosił się do ustawionej przysłony. Anie jak w aisach do pełnej dziury.
Psixy też powinny. Wszystko co niema Nikonowego popychacza przysłony.

Nocturnal-Amnesia
04-08-2009, 03:28
Sprawdziłem ze swoim D60 i babylensem. Działa, jak kolega wyżej opisał i to na wszystkich ustawieniach za wyjątkiem M, bo tam wskazuje wartość ustawioną - co prawda u mnie nie doświetla, ale nie doświetla konsekwentnie o ok. 1EV.
Czyli kolejny paradoks, bo podobnie działa rozbudowany dalmierz wykorzystujący 'drabinkę' - a wystarczyłoby, żeby w M rolę drabinki przejął licznik zdjęć [np. w momencie wciśnięcia spustu] i wtedy dalmierz by mógł korzystać z drabinki bez problemu.
Więc niby D60 może podobnie jak D40/D40x/D3000/D5000 wpółpracować z największą liczbą szkieł manualnych Nikkona, może mieć do tego dokładniejsze wskazania ustawiania ostrości i pomiar światła wszędzie tylko nie w trybie M.

Właśnie tu jest ciekawostka. U mnie Nie doświetla przy bardzo jasnych scenach dokładnie o 1EV. Natomiast przy normalnych poziomach naświetlenia jest dokładnie co do mm. Myślałem że to moje modowane Matówki ._.

Nocturnal-Amnesia
04-08-2009, 04:15
Właśnie wg autora F-- powinno być oraz czas powinien się zmieniać przy różnym świetle. Wychodzi na to, że tylko D60 ma taką możliwość. Może sprawdziłby ktoś z D40x oraz inne D60? Jaki firmware w D60?

W tej chwili 1.00 1.00 brak aktualizacji firmware dostępnych.

Grygolas
04-08-2009, 07:26
No to zaczynamy zabawę z m42!

slav1973
04-08-2009, 10:00
Z tym firmwarem to ja mam zagadkę - od roku, czyli odkąd kupiłem mam A1.00 zaś B1.01. Niczego to w opcjach ustawieniach ani w pracy aparatu nie zmienia, o ile się dobrze zoreintowałem. Po prostu jest 1.01.
Co do pomiaru z manualnymi, to zapomniałem jeszcze napisać, że po odłaczeniu obiektywu z AF/podłączeniu obiektywu manualnego ikonka pomiaru nie tylko staje sie szara [nieaktywna], ale również przełaca się zawsze na pomiar centralnie ważony niezaleznie od tego jaki był pomiar ustawiony przed odłączeniem obiektywu. Czyli intencjonalnie zostało wbudowane bardzo poprawne zachowanie, a jednak nie można z tego korzystać.
Różnica między modelami od D200 wzwyż polega na tym, że z tamtymi można również używać pomiaru punktowego.
Co do AIS to przecież wystarczyłoby połączyć aktywację pomiaru światła z przyciskiem głębi ostrości, żeby obiektyw przymykał przysłone do wartości roboczej i jednocześnie mierzył światło. Tak mają np. Pentaxy to rozwiązane. Owszem, niby mini Nikony nie mają przycisku głębi ostrości, ale wystarczyłoby dodać to jako dodatkową opcję do przycisku funkcyjnego.

satsun
04-08-2009, 12:43
Czyli d40, d60 górą nad d80, d90? :D
Można napisać do nikona, ewentualnie wysłać spostrzeżenie na świat(zagraniczne fora), czy to coś da? Wątpię... Taka polityka nikona, szkoda tylko że kupując lepszy aparat jest jednocześnie gorszy. Mi to wygląda na typowy błąd softu, ale dzięki temu wiemy że da się mierzyć światło na m42 i innych lecz jest to zablokowane programowo, szkoda. :(

Nocturnal-Amnesia
04-08-2009, 16:10
Z tym firmwarem to ja mam zagadkę - od roku, czyli odkąd kupiłem mam A1.00 zaś B1.01. Niczego to w opcjach ustawieniach ani w pracy aparatu nie zmienia, o ile się dobrze zoreintowałem. Po prostu jest 1.01.
Co do pomiaru z manualnymi, to zapomniałem jeszcze napisać, że po odłaczeniu obiektywu z AF/podłączeniu obiektywu manualnego ikonka pomiaru nie tylko staje sie szara [nieaktywna], ale również przełaca się zawsze na pomiar centralnie ważony niezaleznie od tego jaki był pomiar ustawiony przed odłączeniem obiektywu. Czyli intencjonalnie zostało wbudowane bardzo poprawne zachowanie, a jednak nie można z tego korzystać.
Różnica między modelami od D200 wzwyż polega na tym, że z tamtymi można również używać pomiaru punktowego.
Co do AIS to przecież wystarczyłoby połączyć aktywację pomiaru światła z przyciskiem głębi ostrości, żeby obiektyw przymykał przysłone do wartości roboczej i jednocześnie mierzył światło. Tak mają np. Pentaxy to rozwiązane. Owszem, niby mini Nikony nie mają przycisku głębi ostrości, ale wystarczyłoby dodać to jako dodatkową opcję do przycisku funkcyjnego.

Właśnie tu jest wesoła sprawa. Bo faktycznie mierzyć światła bez ręcznego podania nikonowi nastawu przysłony, się nie da na obiektywach z popychaczem przysłony. Jednak do podania tego nastawu jest potrzebny kolejny fragment kodu w firmware. Dziwi mnie tylko czemu da się przyciskiem i pokrętłem na body zmieniać przysłonę w nikorach z cpu. A nie dało by się tego samego zrobić na obiektywie bez cpu, bez odpalania fragmentu kodu odpowiedzialnego za wysyłanie nastawu do obiektywu. Oczywiście zaraz, zaraz przecież musimy znać maksymalną przysłonę. I z tym poprzednia generacja inżynierów nikona se poradziła. Ai Ai-s mają bowiem mechaniczne popychacze do informowania o przesłonie. Niestety o tym już nie pomyśleli.. Tak czy siak pozostaje Modowanie! tak! modowanie Ai/Aisów tak by popychacz niedziałał <hahahaha>. W tedy trik z czytaniem z podziałki, działa. Kurcze wydaje mi się że nie powinno być trudne z haczenie tego by działało to normalnie. Wystarczy usunąć sprawdzanie czy cpu jest :P i ew pruby odczytu tego cpu. Ehh pożyjemy zobaczymy.

wizz
05-08-2009, 16:28
Witam,

Najlepiej by było sprawdzać czy obiektyw ma CPU czy też nie i wtedy przeskakiwać do odpowiedniego kawałka kodu - wtedy pomiar światła był cały czas z różnymi obiektywami

Jatin
05-08-2009, 18:16
Trochę odbiegnę od tematu ale w D60 przy mocowaniu obiektywu po prawej stronie mniej więcej po przekątnej guzika blokady bagnetu jest taki mały ząbek który można wcisnąć i tak się zastanawiam co to jest :)

Nocturnal-Amnesia
05-08-2009, 21:32
Trochę odbiegnę od tematu ale w D60 przy mocowaniu obiektywu po prawej stronie mniej więcej po przekątnej guzika blokady bagnetu jest taki mały ząbek który można wcisnąć i tak się zastanawiam co to jest :)

To jest właśnie do ai-sów mój nikon E 50/1.8 ma ząbek i przy założeniu ten guzik się wciska. ot identyfikacja aisów bez cpu. Normalnie to chyba kiedyś służylo do informowania o przysłonie f22 bo w tym miejscu na pierścieniu przyslony to jest.

Nocturnal-Amnesia
05-08-2009, 21:35
Witam,

Najlepiej by było sprawdzać czy obiektyw ma CPU czy też nie i wtedy przeskakiwać do odpowiedniego kawałka kodu - wtedy pomiar światła był cały czas z różnymi obiektywami

no tylko teraz trza rozerbac firmware na czynniki pierwsze i zlokalizowac kod. A potem disasamblacja XD modyfikacja i jest..

wasilewk
05-08-2009, 21:54
no tylko teraz trza rozerbac firmware na czynniki pierwsze i zlokalizowac kod. A potem disasamblacja XD modyfikacja i jest..

Dla siebie - możesz wszystko. Ale jak zaczniesz udostępniać (nie daj Bóg za pieniądze) - to czeka Cię cela z kratami...

Pzdr.

P.S.
Już sama deasemblacja kodu jest przestępstwem, nie mówiąc o dalszej nowelizacji...

sibelio
05-08-2009, 23:15
Dla siebie - możesz wszystko. Ale jak zaczniesz udostępniać (nie daj Bóg za pieniądze) - to czeka Cię cela z kratami...

Pzdr.

P.S.
Już sama deasemblacja kodu jest przestępstwem, nie mówiąc o dalszej nowelizacji...

to ja pójde z nim siedzieć...
za co, od kiedy rozebranie produktu jest przestępstem?

notabene ci spod C tak robią i są happy :)

Nocturnal-Amnesia
05-08-2009, 23:16

Pzdr.

P.S.

Zależy jak mówi eula ;) albo licencja. Hmm muszę przeczytać co nikon zabrania. Pewnie właśnie deasamblacji.

odsiebie dodam że nei trzeba koniecznie deasamblacji robić XD można poprostu hexedytorem czarowac .. i jaka wtedy kwalifikacja? Ogólnie to nowe prawo jest zryte na maxa.. niedlugo to nie będziesz mógł robić zdjęć aparatem bez podłączenia do neta..

driftmen
06-08-2009, 15:07
W D50 nie da się czegoś takiego zrobić, chodzi mi o pomiar? Jedyne wyjście to zewnętrzny światłomierz?

Jatin
06-08-2009, 16:46
Bo w D60 jest ta śmieszna animacja i chyba inżynierowie zapomnieli to zablokować przy zdjętym szkle :p

Robsonek
24-08-2009, 09:33
Bo w D60 jest ta śmieszna animacja i chyba inżynierowie zapomnieli to zablokować przy zdjętym szkle :p

Dodatkowo, przestawiajac na "A" lub "S" podczas ostrzenia obiektywem manualnym mamy potwierdzenie kropka oraz wyswietlana jest drabinka odleglosciomierza.

Szkoda, ze ta opcja zablokowana jest juz w "M" :(

mironoza
24-08-2009, 11:29
[/QUOTE]Już sama deasemblacja kodu jest przestępstwem, nie mówiąc o dalszej nowelizacji...[/QUOTE]

Jezeli mnie pamiec nie myli to w swietle polskiego prawa deasemblacja jest dozwolona w celach badawczych.
Natomiast dalsze uzycie zdeasemblowanego kodu to juz inna para kaloszy...

wer
22-09-2009, 12:25
To nie jest takie proste. Raz, oprogramowanie takie to nie jest czysty asembler, to jest zapewne C ze wstawkami z asm. Niestety disasemblacja tego jest skomplikowana. Wcześniej trzeba by rozpoznać jaki to jest procesor i mieć asembler, żeby znów zamienić to w kod wykonywalny.
Grzebanie edytorem hex to też mało wesoła sprawa. Jeszcze trudniejsza, tym bardziej, że mogą być jakieś wektory, które zostaną przesunięte w momencie ingerencji w soft w ten sposób.
Popatrzę na to, ściągnę sobie aktualizacje i wtedy będę mógł coś więcej o tym powiedzieć. W każdym razie nie jest to prosta robota, trzeba mieć spore doświadczenia i sporą wiedzę.

Nocturnal-Amnesia
22-09-2009, 17:13
To nie jest takie proste. Raz, oprogramowanie takie to nie jest czysty asembler, to jest zapewne C ze wstawkami z asm. Niestety disasemblacja tego jest skomplikowana. Wcześniej trzeba by rozpoznać jaki to jest procesor i mieć asembler, żeby znów zamienić to w kod wykonywalny.
Grzebanie edytorem hex to też mało wesoła sprawa. Jeszcze trudniejsza, tym bardziej, że mogą być jakieś wektory, które zostaną przesunięte w momencie ingerencji w soft w ten sposób.
Popatrzę na to, ściągnę sobie aktualizacje i wtedy będę mógł coś więcej o tym powiedzieć. W każdym razie nie jest to prosta robota, trzeba mieć spore doświadczenia i sporą wiedzę.

Hmm nie wydaje mi się by było to c. Informacjie o programowaniu tych czipów są dostępne na stronach producenta. Jest nawet soft, niestety płatny, a także evaluation board. Sam firmware niejest nawet szyfrowany jak w przypadku cannona. Proponuje zainteresować się tematem sławnego hacka nikona d70. Niestety kwestie prawne w eu zaczynają być bardzo nie wygodne dla ludzi którzy lubią wykorzystywać nabyte przez siebie rzeczy w inny sposób niż chce tego producent. DRM welcome `\oO/`.

Co do disasamblacji w celach badawczych to chyba tez jest to zabronione. Inaczej żaden koncern by nie sprzedał unas nic.

Dla informacji procesory sa od fujitsu rodzina bodaj FR4xx/5xx Chodzi to na Softune Realos. Filesystem w romie to Jffs2 chyba. A evaluation board pracuje z ichniejszym IDE zwanym SOFTUNE Workbench ? flashe sa typowe niema czarów. Napewno tez core jest asamblerowe.

Pabloo
27-02-2011, 17:26
Odkopię temat, aby nie zakładać nowego, gdyż mam problem z nim związany.
W moim D60 z podłączonym Heliosem na trybie A wyświetla się jedynie "F - -" i "Nie zamocowano obiektywu". Mógłby ktoś wyjaśnić jak sprawić abym widział ten opisywany czas migawki, który mógłbym sobie potem przenieść na tryb M?

Antonioo
27-02-2011, 17:29
tylko tryb M

Goku
27-02-2011, 17:31
Odkopię temat, aby nie zakładać nowego, gdyż mam problem z nim związany.
W moim D60 z podłączonym Heliosem na trybie A wyświetla się jedynie "F - -" i "Nie zamocowano obiektywu". Mógłby ktoś wyjaśnić jak sprawić abym widział ten opisywany czas migawki, który mógłbym sobie potem przenieść na tryb M?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/nikonD60/Images/captures/D60_LCD_Info_1_i.jpg)
Po lewej masz takie kółko, wokół niego jest taki pasek, którego długość odpowiada czasowi. W trybie M ustawiasz tak by długość paska była taka sama jak w A. Mało praktyczne, bo to żadna funkcjonalność, tylko wpadka nikona, który zapomniał usunąć tą animację (widać że pomiar światła cały czas działa tylko aparat specjalnie z niego nie korzysta).

Pabloo
27-02-2011, 18:24
O właśnie o to chodziło ;) Dzięki