PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjecia seryjne D5000

jaracz
02-08-2009, 12:50
Witam wszystkich.
Od paru miesiecy stalem sie szczesliwym posiadaczem D5000. Mam pytanie dotyczace robienia zdjec seryjnych.
Jak ustawie zdjecia seryjne to aparat pokazuje r02 czyli ze max zrobi 2 zdjecia seryjne pierwsze 3 zdjecia ida ladnie.
A potem aparat jak by sie zapychal bo juz robienie zdjec nie jest takie plyne tylko klatka przerwa klatka przerwa.
Od czego to moze byc ze robie tak malo zdjec seryjnych ??
Moze mam za wolna karte pamieci moja karta to sandisk ultra II 15 mb/s.

abiele
02-08-2009, 13:00
Witam wszystkich.
Od paru miesiecy stalem sie szczesliwym posiadaczem D5000. Mam pytanie dotyczace robienia zdjec seryjnych.
Jak ustawie zdjecia seryjne to aparat pokazuje r02 czyli ze max zrobi 2 zdjecia seryjne pierwsze 3 zdjecia ida ladnie.
A potem aparat jak by sie zapychal bo juz robienie zdjec nie jest takie plyne tylko klatka przerwa klatka przerwa.
Od czego to moze byc ze robie tak malo zdjec seryjnych ??
Moze mam za wolna karte pamieci moja karta to sandisk ultra II 15 mb/s.

Problemem może być karta. Spróbuj zmniejszyć wielkość zdjęcia (z H na M lub S).

raddeli
02-08-2009, 13:06
A te zdjęcia to robisz w RAW'ach czy JPG'ach? Mam taką samą kartę, w serii robiłem kiedyś próbę i po 70 zdjęciach w jpg ani nie zająknął. Na bieżąco opróżniał bufor i zapisywał na karcie.
Druga sprawa to czy ta karta to oryginał czy podróba?

jaracz
02-08-2009, 13:07
Zdjecia robione sa w JPG probowalem zmeiniac rozdzielczosc itp i nic natal lezy tylko 2

Drogis
02-08-2009, 13:14
Aparat pokazuje "r02", więc to raczej nie jest kwestia karty.
To tajemnicze "r02" oznacza "liczbę zdjęć, które mogą być przechowywane w buforze pamięci przy bieżących ustawieniach".

Nie mam d5000, więc mogę tylko zgadywać, ale sprawdź, czy na pewno masz ustawiony tryb seryjny w trybie wyzwalania migawki, a także czy nie masz ustawionego jakiegoś braketingu. Zmień też w razie czego autofokus na ciągly AF-C.

jaracz
02-08-2009, 13:21
Wiem co oznacz r02 :)
Probowalem juz wszystkiego musze pojsc do kumpla ma lepsza karte i wtedy sprawdzic.
On jedzie z koksem a potem jak by cos jeszcze dostrajal stad te spowolnienia ale nie jestme pewny bo z poczatku jedize jak glupi i nagle jak by mu sie bufor zapchal

Drogis
02-08-2009, 13:33
Pozwolę sobie powtórzyć: to mi nie wygląda na winę karty, tym bardziej że na D90 przy Sandisku 4GB 15MB/s aparat strzelał jak z karabinu. Bufor jest niezależny od karty pamięci.

Nie napisałeś, czy sprawdziłeś moje sugestie.
Ja stawiam na włączony braketing (sprawdź czy na ekranie opcji masz BKT:OFF).

Jeżeli to nie to, najlepiej w ogóle zresetować wszystkie ustawienia aparatu.

slav1973
02-08-2009, 13:34
Sprawdź jeszcze czy masz włączony Active D-Lighting i odszumianie.

jaracz
02-08-2009, 14:31
Nie napisałeś, czy sprawdziłeś moje sugestie.

Twoje porady sprawdzilem i nadal to samo.

Dzieki slav1973 za podpowiedz wyl. automatyczna korekte znieksztalcen jak i Red. szumów i juz mam 13 :) Zastanawiam sie co jeszcze wylaczyc zeby bylo tego wiecej.
Jak juz poruszylismy temat red.szumów jak i korekte znieksztalcen powiedzcie mi czy to jest potrzebne ??

jaracz
02-08-2009, 14:38
Twoje porady sprawdzilem i nadal to samo.

Dzieki slav1973 za podpowiedz wyl. automatyczna korekte znieksztalcen jak i Red. szumów i juz mam 13 :) Zastanawiam sie co jeszcze wylaczyc zeby bylo tego wiecej.
Jak juz poruszylismy temat red.szumów jak i korekte znieksztalcen powiedzcie mi czy to jest potrzebne ??

Koledzy powiem wam tak teraz jak to wylaczylme znienie jakos zdjecia i wielkosc to jest ostrra jazda leci jak karabin :D

Juz nawet czy r13 ciezko zapchac bufor.

jamirq
03-08-2009, 08:35
Bufor jest niezależny od karty pamięci.

Ale od szybkości karty i możliwości aparatu zalezy jak szybko bedziesz miał oprózniony ten bufor

Drogis
03-08-2009, 10:14
Ale od szybkości karty i możliwości aparatu zalezy jak szybko bedziesz miał oprózniony ten bufor
To prawda, ale tak długo jak widzimy wartość większą niż r00 aparat powinien strzelać fotki bez zająknięcia, bez względu na kartę pamięci.