PDA

Zobacz pełną wersję : Lenovo IdeaPad Y550 .

artko
01-08-2009, 01:02
Witam .
Przymierzam się do zakupu lapka .
Wpadł mi w oko taki Lenovo : IdeaPad Y550 T6400 4GB 15.6 320 DVDSM GeForce GT 130M (512MB) VHP .
W opisie jest, ze ma matrycę LED - czy ktoś z forumowiczów miał lub ma styczność z tym modelem .
Interesuje mnie jakość matrycy - czy to się będzie nadawało do obróbki zdjęć . Rozważam tego lapka jako maszynę podróżną - taki lepszy fotobank - ale ciekawi mnie czy ta matryca jest coś warta gdybym chciał wieczorkiem na wyjazdach jakieś zdjęcia poobrabiać .

Gdyby ktoś miał jakieś doświadczenia z tą linią Lenovo bardzo chętnie przeczytam jego opinię .

MARS CooL
01-08-2009, 07:10
mam takowy od dwóch tygodni. Wydaje sie być najlepszą propozycją w tym przedziale cenowym. Lcd to matryca Tn podświetlana LED. O ile biały jest naprawde biały a czarny czerniejszy od tych które znam z innych elcedeków to juz do kolorów mozna sie przyczepić. Obraz nie jest zły ale do obróbki zdjęc bym nie polecał. Jedynie na monitorze zewnętrznym. Karta Ge Force inaczej wyświetla na zewnetrznym LCD niz dotychczasową ATI którą miałem zamontowaną w desktopie. Być moze to kwestia ustawień ale na moje oko jest troche bardziej rozmyty, mimo ze puszczam przez dobrą przejściówke HDMI-DVI. Generalnie laptop cichy, w stresie nie czuć specjalnie aby sie grzał. Najważniejsze ze mozna sciagnąć sterowniki do Windows Xp ze strony producenta. Od pąździernika ma być darmowy upgrate do win 7. Matryca 16:9 ma dobry format tylko w przypadku gdy pracujemy równoczesnie na monitorze zewnętrznym. Jeśli nie chcesz podłaczac zewnętrznego monitora poleciłbym coś z rozdzielczościa 1600 z dłuższego boku i racej w standardowych proporcjach. NIestety wg mnie bardziej sie kalkuluje zakup dobrej 19 i tego laptopa niz dopłata ok 1500zł do wiekszej rozdzielczości. Laptop wykonany ok - wiadomo nie są to te stare niezniszczalne IBM ale wyglada na dość solidny.

terpsych
01-08-2009, 07:35
Cześć. Mam Y550 z mocniejszym procesorem. Jestem zadowolony, mimo paru mankamentów, które niestety zauważyłem i na które musze przymykać oko.

Wykonanie: na pozór dobre, jednak po pewnym czasie da sie zauważyć, że lenovo ma kłopot z dokładnym dopasowaniem do siebie niektórych elementów obudowy.

Karta WIFI: Intel 5100 AGN - kłopot ze zmiana mac karty pod windą.

Jedynie dwa porty usb, więc trzba myśleć o hubie.

I biała klawiatura.

Natomiast matryca jak na matryce w laptopach dość przyzwoita, ale do zdjęć nie nadaje się kompletnie.
Wykorzystuje go podłączając do monitora zewnętrznego: brak jest możliwości podłączenia przez stację dokującą.

Ogólnie polecam jako pewnego rodzaju kompromis.

terspych

terpsych
01-08-2009, 07:47
Od pąździernika ma być darmowy upgrate do win 7.

Obawiam się, że tutaj go nie wymieniono: http://www.microsoft.com/windows/buy/featured-pcs.aspx

terpsych

artko
01-08-2009, 08:24
Co do podłączania tego lapka do monitora zew. w domu to właśnie rozważałem podłączanie go przejściówką hdmi-dvi i ciekawi mnie to co napisał MARS CooL . Jak to obraz jest na zew. monitorze rozmyty ??

MARS CooL
01-08-2009, 09:14
Co do podłączania tego lapka do monitora zew. w domu to właśnie rozważałem podłączanie go przejściówką hdmi-dvi i ciekawi mnie to co napisał MARS CooL . Jak to obraz jest na zew. monitorze rozmyty ??

zauwazylem to juz wczesniej podlaczajac mojego neca 20' do dwóch komputerów z kartami ati i GT. Obraz z GT jest inny, dla mnie jakos tak bardziej mieki w przypadku filmow i gier na plus w przypadku obrobki zdjeć i projektów cad bardziej odpowiada mi ten z ati. Podobne uczucia mam po podlaczeniu do laptopa.

terpsych: ma 3 wejscia usb jedno zintegrowane z sata, biala klawiature uwazam za duzy plus - moja wersja ma grafit, pani barbara z lenovo potwierdziła ze bedzie mozliwosc zarejstrowania na ich stronie i otrzymanie prawie darmowego win7

terpsych
01-08-2009, 13:57

Obraz nie wydaje mi się rozmyty, ale nie mam porównania do ati.

terpsych

PS. Klawiatura jest biała ale bardzo wygodnie się pisze.

Antonioo
05-03-2010, 16:10
a nowa wersja z
dyskiem 500gb
karta 240 gt
prockiem 2,1
za 2550

http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/opis-lenovo-ideapad-y550-t4300-4gb-500gb-w7hp.bhtml#content_3c

co myślicie?

MARS CooL
05-03-2010, 16:44
myśle ze na dzisiaj są lepsze oferty jesli chodzi o parametry. Wg mnie słaby procek wzgledem karty graficznej. Do zabawy jak najbardziej lecz do pracy przydałby sie mocniejszy procesor. Ja kupiłem swojego z myslą o tym ze na wiosnę zakupie coś z serii T a ten bedzie dla mojego syna. Generalnie laptop spisuje sie rewelacyjnie, pomimo ze obudowa nie jest wykonana jak w najwyższych modelach i troche skrzypi. Jednakże eksplatuje go przez 18h dziennie, jest często przenoszony i narazie nie ma z nim najmniejszych problemów. Jeszcze jedna sprawa w stresie zachowuje sie cicho i nie grzeje sie prawie wogóle. W firmie mamy kilka innych laptopów kupionych ostatnio i jak złapią temperaturę to lubią nieco opóźniać. Jęśli bedziesz obrabiał zdjęcia to zainwestuj w w lepszy procesor tego nigdy zadużo

Antonioo
05-03-2010, 16:51
ktoś napisał coś takiego....
Cytat:
:"brak jest możliwości podłączenia przez stację dokującą."
a jak to się ma w praktyce?

MARS CooL
05-03-2010, 16:59
ma sie tak ze musisz podłaczyć pare kabli za kazdym razem jak chcesz przenieś lapka - mi to średnio przeszkadza bo ma wszystkie łacza na których mi zależało

Antonioo
05-03-2010, 17:29
tzn ale jakie kable np> od czego??

Ania84
05-03-2010, 17:38
Ja mam Y550, kupiłam go m-ąc temu w oleole,
niestety do obróbki zdjęć wogóle się on nie nadaje.

Antonioo
05-03-2010, 17:47
dlaczego??

MARS CooL
05-03-2010, 18:15
tzn ale jakie kable np> od czego??

zewnetrzny monitor, sieć, mycha, dysk na e-sata i klawiatura w pracy ale to u mnie

MARS CooL
05-03-2010, 18:17
dlaczego??

monitor i procesor, dysk jeśli na 5400 obrotów

Antonioo
05-03-2010, 18:49
na pewno będzie lepszy od mojego stacjonarnego jeśli chodzi o bebechy:) więc nie jest tak tragicznie:)

Ania84
05-03-2010, 18:55
Ja mam tego:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img200.imageshack.us/img200/8766/clipboard02zi.jpg)

Co do bebechów to jest istna torpeda w porównaniu z moim stacjonarnym, jednak matryca LCD pozostawia bardzo wiele do życzenia. Pomimo dobrego wykalibrowania obrazu dalej mam problemy z kolorami i ostrością.

Antonioo
05-03-2010, 19:01
a mi chodzi o tego...
Procesor Intel® Pentium® Dual-Core 2,1 GHz
Model procesora T4300, FSB 800 MHz
Pamięć podręczna CACHE 1 MB
Ekran 15,6'', WXGA 1366 x 768
Pamięć RAM 4 GB, DDR3 1066 MHz
Dysk twardy 500 GB, SATA
Model karty graficznej GeForce GT 240M
Pamięć karty graficznej 1024 MB

wersja z białymi klawiszami

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.readtu.com/img_archive/www.notebookspec.com/2008%252Fcontent%252Fnews%252F09may%252FLenovo%252 520IdeaPad%252520Y550%252Fy550_04.jpg)

Ania84
05-03-2010, 19:11
Mój ma chyba gorsze bebechy ale matrycę LCD mają chyba taką samą (ale nie jestem pewna).

Jeśli szukasz lapka do neta i pakietów biurowych i jakiegoś tam grania to kupuj. Jeśli chcesz na nim obrabiać zdjęcia to zapomnij. Na LCD 15,6" ciulowo przegląda się nawet www :) nie wspominając o tym co napisałam dwa posty wyżej.

Antonioo
05-03-2010, 19:13
ja w pracy mam właśnie 15' jest spoko:) noooo jak ktoś przesadzi z rozmiarem zdjęcia na forum, to brakuje scrola żeby przewijać, ale jest nieźle:)......myślę,że będę zadowolony.....złącze do monitora, to jest to z lewej? na ww zdjęciu?

Ania84
05-03-2010, 19:24
Nawet przeglądanie zdjęć HQ w skali 1:1 na lapku jest dość męczące.
Ja od 7 lata mam LCD IIYAMA 17" i po zakupie laptopa zastanawiałam się co ja takiego zrobiłam :) Komputera przenośnego nie potrzebuję, mogłam więc tylko zmodernizować swojego kompa :)
Gdyby był ktoś chętny na mojego lapka to pisać! :)

oem
06-03-2010, 23:09
Sentencja "laptopy nie nadają się do obróbki zdjęć" powinna zawisnąć nad tym podforum jako dogmat. Bo to naprawdę, naprawdę prawda i nawet białe klawisze nic nie pomogą ;] A Y550 traktowałbym raczej jako budżetowe rozwiązanie do jakiegoś tam grania.

terpsych
07-03-2010, 10:52
Sentencja "laptopy nie nadają się do obróbki zdjęć" powinna zawisnąć nad tym podforum jako dogmat. Bo to naprawdę, naprawdę prawda i nawet białe klawisze nic nie pomogą ;] A Y550 traktowałbym raczej jako budżetowe rozwiązanie do jakiegoś tam grania.

Nadają się jeśli odpowiada moc procka ;) i po podłączeniu do monitora zewnętrznego.

Y550 to plastikowa, skrzypiąca, pełna szpar obudowa i dosyć dobre "flaki". Matryca nawet po kalibracji nie daje możliwości prawidłowej obróbki. Podłączam go do monitora zewnetrznego i jakoś sobie radzę.