Zobacz pełną wersję : obiektyw carl zeiss jena sonnar 2,8/180 adapter do nikona D60
witam kolegów,
zostałem włascicielem takiego oto obiektywu : carl zeiss jena sonnar 2,8/180.
aby zamocowac ten obiektyw potrzebny mi jest adapter z tego co wiem m42.
takie adaptery wystepuja z soczewką pomagająca stroic do nieskonczoności oraz bez.
prosze was o pomoc ktory wybrac poniewaz opinie sa rózne
aparat na ktorym chcialbym go zamontowac to nikon D60
witam kolegów,
takie adaptery wystepuja z soczewką pomagająca stroic do nieskonczoności oraz bez.
Jak fociłem D200 to używałem adaptera z soczewką, bo bez niej, faktycznie, nie ostrzył na nieskończoność. Z tego co wiem, powinieneś mieć raczej adapter z soczewką.
Pozdrawiem, Przemo
witam kolegów,
Nie wiem dlaczego ten dział wybrałeś do zadania powyższego pytania? - dlatego przeniosłem do odpowiedniego:)
Tu masz całą listę wątków w temacie Ciebie interesującym:http://www.google.com/custom?domains=forum.nikon.org.pl&q=adapter+m42&sitesearch=forum.nikon.org.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1249075437-237e1335bf941d037238bd379f82c143be022db8&do=dosearch&quicksearch=1&title=
dziekuje i prosze o wybaczenie jestem poczatkujacym klubowiczem
mam jeszcze jeden problem z moim sonnarem, poszperalem troche po postach ktore mi podeslaliscie za to dzieki tylko ze moj sonnar ma inne mocowanie niz m42 ( chyba ze cos tu sie rozbiera ), niby ta ostatnia czesc jest tyle tylko ze ja nie potrafie znalezc typu tego mocowania w necie zdjecia z mocowania jak ktos zechce pomoc podesle na @. M 42 jest wkrecany a moj tak jakby byl na zastrzaski
Może pentacon-six?Pewnie tak poszukaj zdjec tego mocowania
tak tu masz racje ale na tym jest jeszcze nakladka jakas , a da sie z tego pentacona six przejsc na nikona?
sa na allegro przejsciowki pewnie gdzies na sieci tez, tylko zastanow sie czy dla 1 szkla warto kupowac przejsciowke za chyba 100zl a wiecej szkiel p-six pewnie kupowac nie bedziesz
racja gdyby to bylo m42 to moze jeszcze warto tylko szkoda mi troche zabawy tym obiektywem duzo osob go chwali
racja gdyby to bylo m42 to moze jeszcze warto tylko szkoda mi troche zabawy tym obiektywem duzo osob go chwali
Obiektyw jest super ( oczywiście nie mówię o konkretnym egzemplarzu ), dlatego mimo wszystko zadał bym sobie trud, aby dostosować go do Nikona. Jeżeli umiesz ostrzyć manualnie to to szkiełko wynagrodzi Ci ten czas. Ja bym pokombinował.
Obiektyw jest super ( oczywiście nie mówię o konkretnym egzemplarzu ), dlatego mimo wszystko zadał bym sobie trud, aby dostosować go do Nikona. Jeżeli umiesz ostrzyć manualnie to to szkiełko wynagrodzi Ci ten czas. Ja bym pokombinował.
dzieki pomogles mi dokonac wyboru jednak sie zkusze na ta przejsciowke
dzieki pomogles mi dokonac wyboru jednak sie zkusze na ta przejsciowke
Jeżeli kiedyś Ci się znudzi to daj znać, jestem pierwszy w kolejce:)
przy okazji kto powie co to za system mocowania http://img232.imageshack.us/gal.php?g=imgp1628.jpg ten wiekszy to chyba psix? tak sadze
Tak, ten większy to P-six na tyle ile widać na zdjęciu.
Tak, ten większy to P-six na tyle ile widać na zdjęciu.
przepraszam za jakosc ale kompaktem robione
zastanawiam sie tylko do czego jest ta nakładka co jest na tym psix'e
byla w komplecie
ale juz zamowilem przejsciowke do nikona z psix'a i nie moge sie doczekac pierwszych zdjec
No i jak? Co słychać?
Chciał bym obejrzeć parę zdjęć z tego Zeissa - leży u mnie taki w czarnym futerale, nówka sprzed 20-tu lat, chyba ani jednego zdjęcia nie ma na koncie :) 80-tka 2.8 i 50 też od dawna "śpią" :), ale ta ostatnia chyba będzie nieużyteczna.
Czy warto kupować adapter???
kaliszon
07-10-2009, 15:04
Tu http://picasaweb.google.com/kaliszon możesz obejrzeć "próbki" obiektywów Flektogon 4/50 i Sonnar 2.8/180. Szerszy plan to Flektogon, węższy Sonnar. Zdjęcia z D300. Pluszaki robione tak, żeby pokazać jak się zmienia kontrast przy zmianie przysłony.
Jak masz takie obiektywy, moim zdaniem warto zainwestować 100 zł w adapter.
Jeżeli kiedyś Ci się znudzi to daj znać, jestem pierwszy w kolejce:)
a ja drugi :)
Witam
Mam możliwość dokonania zakupu tego obiektywu, ale zastanawiam się czy jest sens. Liczę na to, że cena nie przekroczy 700zł (wersja MC), lecz do tego musiałbym dokupić adapter, rzecz jasna, który bez soczewki widziałem gdzieś w cenie 138zł. Zastanawiam się czy nie będzie zbyt długi do portretu (czy wraz z D80 wyjdzie 270mm?), głównie jednak służyłby, z racji światła, do fotografii koncertowej - przeraża mnie jednak manualne ostrzenie 1,5-kilogramowym szkłem w warunkach koncertowych. Z kolei brak soczewki pozwoli ostrzyć jedynie do 40m, o ile mnie pamięć nie myli (czy może jednak mocowanie obiektywu zgodne z Pentaconem Six pozwoli ostrzyć na nieskończoność z adapterem bez soczewki?). Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi rozwiać moje wątpliwości.
Pozdrawiam
kaliszon
24-10-2009, 17:42
Szczerze powiem, że to chyba nie możliwe zadanie z tym obiektywem. Jest super, ale używanie go z "ręki" chyba jednak odpada. Ma dużą średnicę - trzymanie i ostrzenie jest ekstremalnie niewygodne. No chyba, że jesteś "strongman" z dłonią jak bochenek :). Ostrość przy przejściówce z psixa jest do nieskończoności, a adapter nie ma żadnego niepotrzebnego szkła.