Zobacz pełną wersję : Czy w D90 można wyświetlić histogram na żywo?
hanniballecter2
31-07-2009, 17:51
Czy w D90 można wyświetlić histogram na żywo?
Szczerze mówiąc trochę szukałem na ten temat i z kilku mętnych postów wynika że chyba nie.
Ale może ktoś z Was wie coś więcej na ten temat. Ponoć to kwestia modyfikacji firmware (wystarczy coś dopisać w kodzie - zresztą podobne głosy były odnośnie odblokowania pomiaru światła w szkłach manualnych).
D90 nie ma histogramu na żywo.
Co do modyfikacji firmware'u, to są to raczej tylko teoretyczne rozważania, co by można poprawić firmwarem.
Przynajmniej ja nigdzie nie widziałem, aby ktoś faktycznie coś takiego zrobił i udostępnił reszcie świata.
Szkoda. że w Nikonach nie ma czegoś takiego jak CHDK w kompaktach Canona. Mam A650 i liczba opcji jest powalająca (razem z możliwością tworzenia własnych skryptów).
TT
Szkoda. że w Nikonach nie ma czegoś takiego jak CHDK w kompaktach Canona. Mam A650 i liczba opcji jest powalająca (razem z możliwością tworzenia własnych skryptów).
TT
Szkoda ze nie ma tego w DSLach od Canona takze.
Szkoda ze nie ma tego w DSLach od Canona takze.
Znalazłem tylko takie wyjaśnienie (choć podobno są jakieś hacki do 300D i 40D):
--
In my opinion, there are at least certain features in the CHDK which would also be great for SLR models. In theory it could also be done, since the Canon SLR models also use Digic II / Digic III. But:
1. The keyboard layout is perhaps vastly different than the layout in the other CHDK models. Someone with a DSLR had to invest much time to find out the keyboard adresses, memory adresses and so on (well, this is true to every new model in the CHDK family I think).
2. DSLR cams are quite different than P&S models. You have no live view, for example. So many features of the CHDK cannot work at all, and for other features you may have to adress different parts of the camera.
So I would say: I think we will not see a CHDK port soon, since P&S and DSLR cams are quite different. But other people may pick up the idea of the CHDK and write a new version of it which contains only things which will work on a DSLR. The scripting system, for instance. This should be possible... in theory, at least. If anybody is interested in it, I don't know.
redredomega
02-08-2009, 10:17
ale jak ty chcesz ten histogram uzyskać przez lustro !?
chyba ze w trybie LV ???
ale jak ty chcesz ten histogram uzyskać przez lustro !?
chyba ze w trybie LV ???
Jasna sprawa, że w Live View.
Canon 40d ma taką opcję (tak (http://www.youtube.com/watch?v=eUN74GOy9GQ) to wygląda), w D90 niestety jej brak.
Canon 40d ma taką opcję (tak (http://www.youtube.com/watch?v=eUN74GOy9GQ) to wygląda), w D90 niestety jej brak.
szkoda, że canon nie ma bezprzewodowego sterowania lampą, tylko przy użyciu transmitera, który kosztuje sporo. Szkoda, że Canon nie ma diody wspomagającej AF, niedawno kupiłem Canona 50d i nie minęły 24h a go zwróciłem, dziadostwo głośne i słabo celne. Poza tym kolory były do dupy. Jak komuś nie odpowiada system niech go sobie zmieni, narzekać każdy umie a robić zdjęć mało kto. i dlatego niektórym potrzebny jest histogram.
szkoda, że canon nie ma bezprzewodowego sterowania lampą, tylko przy użyciu transmitera, który kosztuje sporo. Szkoda, że Canon nie ma diody wspomagającej AF, niedawno kupiłem Canona 50d i nie minęły 24h a go zwróciłem, dziadostwo głośne i słabo celne. Poza tym kolory były do dupy. Jak komuś nie odpowiada system niech go sobie zmieni, narzekać każdy umie a robić zdjęć mało kto. i dlatego niektórym potrzebny jest histogram.
Ale Canony mają legendarną plastykę :)
A tak na poważnie, nie ma co wywoływać kolejnej wojny systemowej - stwierdziłem tylko suchy fakt. Kilka razy w roku może by mi się przydała taka opcja, więc nie jest to MZ sprawa kluczowa.
Ale Canony mają legendarną plastykę :)
A tak na poważnie, nie ma co wywoływać kolejnej wojny systemowej - stwierdziłem tylko suchy fakt. Kilka razy w roku może by mi się przydała taka opcja, więc nie jest to MZ sprawa kluczowa.
ja widzę niedoświetlone zdjęcia canona może to wpływa na ich tzw plastykę (hehe), zawodny AF, słabą ergonomię i ostatnio slaby zakres tonalny.
Ale jednak lepiej jest mieć możliwość oglądania histogramu na zywo, niż jej nie mieć, co? :)
TT
redredomega
02-08-2009, 12:19
pytanie tylko kosztem czego ;)
a tak na marginesie to ja się ostatnio podbudowałem... robiłem zdjęcia na weselu (jako gość) bez lampy, bez doświadczenia... a koleś miał canona 5D, profesjonalna lampę i kto tam wie co jeszcze... i porównując jakość i ostrość moich zdjęć do jego to jest niebo, a ziemia... canon wymięka...
pytanie tylko kosztem czego ;)
Kosztem niczego. To kwestia zmian w software. Skoro w moim kompakcie za kilkaset złotych można to zrobić, to czemu nie w lustrzance za kilka tysięcy złotych??
TT
PS. Jak ktoś jest ciekaw co potrafi CHDK to polecam poczytać sobie: CHDK Guide (http://images2.wikia.nocookie.net/chdk/images/8/84/CHDK_UserGuide_April_2009.pdf)
redredomega
02-08-2009, 13:18
kosztem pieniędzy...
nie licząc lewych softów...
nikon ma taką właśnie politykę... nie raz mógł by wiele rzeczy dodać (bo to jest kwesta tylko softu)
ale nie, on woli rozdzieli sobie funkcje (dostępne z kompaków za 300 zł) na modele droższe o kilka tysięcy... :( sad but true
Pamiętajcie:
że LifeView w lustrzankach dopiero się rozwija.
Że szkoda ładować wszystko co popadnie do pierwszych modeli.
Że często soft powstaje dużo wolniej niż wam się zdaje.
Że prócz aparatów kręcących filmy, tryb LifeView jest tylko dodatkiem.
Że kręcenie filmów jest tylko dodatkiem.
Że oprogramowanie często gotowe jest na styk ze sprzętem i zwykle nie ma czasu na drobne bajery.
Że histogram bardzo zależy od balansu bieli i jeśli ten się zmienia to i histogram także (choć to słabe tłumaczenie, ale przy słabo działającym AWB nabiera mocy).
Że względy ergonomiczne czyli obłożenie przycisków i próba niekomplikowania obsługi czasem przeważają (choć marketing zwykle wygrywa).
Że przecież mamy super pomiar światła - po co nam histogram ;)
Że Nikon to firma, która dość powoli, ale w bardzo przemyślany sposób wprowadza niektóre zmiany. Może jest jakiś powód takiej decyzji.
Że zdanie zaczynające się od "że" kiepsko wygląda.
Ale oczywiście lepiej jest mieć więcej niż mniej.
redredomega
03-08-2009, 12:45
spox ;)
ale np. ukrywanie plików czy też skrót do iso jakoś skomplikowane nie jest
ale np. ukrywanie plików czy też skrót do iso jakoś skomplikowane nie jest
No i się robi już gęsto od obładowania klawiszy funkcjami. Nikon stara się unikać przeładowania znaczeń dla klawiszy o ile to tylko możliwe. Nie pamiętam jak jest w D90, ale możesz się zastanowić, pod jaki klawisz możnaby podpiąć tę funkcję. Zakładam standard Nikona: maksymalnie dwie funkcje na klawisz.
PS. Swoją drogą ukrywanie zdjęć mogłoby lepiej być zrealizowane chyba.
redredomega
03-08-2009, 16:42
ukrywanie plików - dostępne z menu (prosta funkcja która sam bym napisał :P ) nic nie zaśmieca
skrót do iso - na przykładzie takiego D5000 jest przyciski, a funkcji brak
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/08/D5000D90T1ibackscreen-1.jpg
źródło (http://www.digitalreview.ca/pics/D5000/D5000-D90-T1i-back-screen.jpg)
redredomega
03-08-2009, 23:20
włączam na auto, a potem męcze się i szukam po menu....
włączam na auto, a potem męcze się i szukam po menu....
No właśnie i takiego aparatu bym nie kupił :) A dlaczego? Bo ja robię trochę zdjęć z lampą błyskową. A w tym momencie AUTO ISO przestaje funkcjonować. I co wtedy? A ISO chciałoby się szybko zmienić czasem...
Live View natomiast użyłem może kilka razy, fotografując na koncercie znad głowy oraz coś tam męcząc się z niskiego położenia. Wtedy kadr jest istotny, a jakiś tam histogram zaśmiecający mi wizję - kompletnie zbędny. Zatem jak widzisz pewnie konstruktorzy myślą bardziej podobnie do mnie :)
redredomega
04-08-2009, 10:49
no ale zobacz... lekki mod softu D5000 i masz ISO na wiechu jak w D90
i do tego wolny przyciski funkcyjny
Wavehunter
08-08-2016, 13:37
To które w końcu modele nikona mają histogram na żywo?