PDA

Zobacz pełną wersję : SB 600 trzeszczy przy wł i inne problemy

mista1979
31-07-2009, 16:08
Witam
Moja lampka własnie wróciła z serwisu po upadku z małej wysokości.
W serwisie w poznaniu stwierdzili ze do naprawy jest
Dyfuzor
Układ wyzwalania Blysku
Palnik
No i wymienili.
zadzwonili zebym odebral wiec bez aparatu pojechalem odebrac
I teraz przyjechalem do domu wkładam baterie do lampy na sanki do nikona
odpalam lampe i:
włączam ja a ona buczu/trzeszczy:(
na lcd -przez chwile widac tylko zakres ogniskowych:(
potem tylko zoom i kreski:(
Jaka moze byc przyczyna:
-dodam ze sa nie zabardzo naładowane baterie
Prosze odpowiedz :cry:
Czy ktos mial podobne objawy??
Serwis udzielil mi gwarancji 6m-cy wiec jak co podejde w pon

coroner
31-07-2009, 16:11
Ilość tematów typu "problem z SB-600" jest zastraszająca. Czy ta lampa jest aż tak słaba??

Naładuj akumulatory, by ponad wszelką wątpliwość odrzucić prawdopodobieństwo winy zasilania.. to już trochę może wyjaśnić. Oby to była wina baterii

mista1979
31-07-2009, 16:26
dzieki ja tez mysle oby bylo to
a moze ktos ma jeszcze jakis pomysł

marcinez
31-07-2009, 22:40
Naładuj baterie potem szukaj innych problemów. Po co martwić się na zapas. Niestety objawy nie wyglądają, na słabe baterie/aku, ale mogę się mylić. Pozdrawiam

luxius
11-08-2009, 01:06
A jaki serwis jest w Poznaniu, w którym mają części do lamp Nikona?

Zorro1212
13-08-2009, 22:42
Ja rowniez kupilem Sb-600 i mam problem a mianowicie lampka dziala idealnie ale nie moge jej uzyc w trybie Wireless.Ustawilem w lampie ta opcje i nie dziala,szukalem w body opcji sterowania lampa i rowniez nic nie znalazlem.Czy ktos moze podzielic sie doswiadczeniem(sadze ze najprawdopodobniej cos trzeba ustawic ale co?)W instrukcji D300 nic nie znalazlem na ten temat.

Majek
14-08-2009, 15:15
Musisz zgrać grupę i kanał na jakie ustawiona jest lampa z takimi, jak w puszce. Albo odwrotnie. Domyślnie chyba w Sabinie masz ustawioną grupę A i kanał 3. Przełączasz lampę wbudowaną w tryb commander i to samo ustawiasz aparacie i nie ma możliwości, żeby nie wyzwoliło. Chyba, że fotocela jest uszkodzona lub w trakcie wyzwalania zasłonięta. Bo oczywiście otwierasz lampę wbudowaną przed wyzwoleniem (pytam, żeby najoczywistsze oczywistości wyjaśnić)?

Zorro1212
20-08-2009, 00:39
Dzieki Majek,co prawda w D300 wyglada to troche inaczej(skomplikowaniej)ale pomoglo (kurcze instrukcja 421 stron i tak wiele rzeczy pomineli)
Pozdrawiam