Zobacz pełną wersję : Jaki polar do szerokiego kąta?
Jaki filtr polaryzacyjny polecacie do Nikkora 12-24 f/4.0 ?
Leatherface
31-07-2009, 19:38
Na pewno wersja Slim ;) Np. Marumi
Podłączę się :)
A jakie filtry proponujecie do 18 - 105? Mam zamiar nabyć uv i polara, ale właśnie nie wiem czy na tym obiektywie musi być slim ? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
norbibxl
06-08-2009, 23:26
A jakie filtry proponujecie do 18 - 105? Mam zamiar nabyć uv i polara, ale właśnie nie wiem czy na tym obiektywie musi być slim ? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
ja mam takie szkielko i normalnego polara i przyznaje ze lekko zachodzi przy dluzszej ogniskowej wiec proponuje slima.
koziołek_matołek
12-08-2009, 20:42
Do takiego szkła, to najlepiej slim. Popatrz w foto tipie, mają fajnie rozpisane modele obiektywów, do których pasuje dany filtr. A właściwie odwrotnie. Przy filtrze opisują, do którego obiektwu pasuje. Zresztą, wsio jedno ;) O ile się nie mylę, to do Nikkor 12-24 mm f/4G pasuje filtr 77mm (hoya), ale sprawdź sobie dokładnie, bo mogę się mylić.
Jeśli polaryzacyjny i jeśli do N 12-24 -- to najlepszy, jaki znajdziesz.
Jaki filtr polaryzacyjny polecacie do Nikkora 12-24 f/4.0 ?
Zależy od funduszy... Na pewno slim jest przyjaźniejszy dla szerokokątnej perspektywy. Miałem Marumi i powiem, że znakomicie się sprawował, choć czyszczenie go przyprawiało mnie o palpitację.
Pozdrawiam
Pat
Art Erie
12-08-2009, 23:26
Zależy od funduszy... Na pewno slim jest przyjaźniejszy dla szerokokątnej perspektywy. Miałem Marumi i powiem, że znakomicie się sprawował, choć czyszczenie go przyprawiało mnie o palpitację.
Pozdrawiam
Pat
Z czyszczeniem B+W nie mam najmniejszego kłopotu.
A tak na marginesie, czy z tak szerokim kątem (12-24) nie będzie występował "błąd polara" ?
Na pewno slim jest przyjaźniejszy dla szerokokątnej perspektywy.
Do szerokiego kąta praktycznie obowiązkowy jest slim, inaczej winieta murowana. Ja do Tokiny 12-24 używam Hoya Pro1 Digital Slim i jest OK.
Inna sprawa, że niestety przy szerokich ogniskowych prawie niemożliwe jest jednolite "spolaryzowanie" kadru, w efekcie np. kolor nieba w części jest intensywny a w części blednie. Trzeba się gimnastykować żeby ten efekt był jak najmniej widoczny:-)
Do szerokiego kąta praktycznie obowiązkowy jest slim, inaczej winieta murowana. Ja do Tokiny 12-24 używam Hoya Pro1 Digital Slim i jest OK.
Inna sprawa, że niestety przy szerokich ogniskowych prawie niemożliwe jest jednolite "spolaryzowanie" kadru, w efekcie np. kolor nieba w części jest intensywny a w części blednie. Trzeba się gimnastykować żeby ten efekt był jak najmniej widoczny:-)
Mógłbyś wkleić jakieś foto z tym efektem?
Art Erie
13-08-2009, 11:45
Czyli jednak "błąd polara", o który pytałem występuje i jest upierdliwy przy tej ogniskowej :(
Czyli jednak "błąd polara", o który pytałem występuje i jest upierdliwy przy tej ogniskowej :(
Więc zamiast kupować polara za kilka stów lepiej chyba jednak skorzystać z programu graficznego,zależnie też od tego jak duży byłby "błąd polara" ?
Art Erie
13-08-2009, 12:03
Więc zamiast kupować polara za kilka stów lepiej chyba jednak skorzystać z programu graficznego,zależnie też od tego jak duży byłby "błąd polara" ?
Osobiście jestem zwolennikiem stosowania filtrów i małej ingerencji oprogramowania w moje zdjęcia. Ale to wynika z chęci mojej nauki fotografowania, gdy już uznam swoje zdjęcia za poprawne techniczne, przyjdzie czas na obróbkę.
Używam B+W z C8800 i teraz po przejściu na lustrzankę zmieni się tylko rozmiar filtra :)
Myślę, że B+W jest wart każdej wydanej złotówki, nigdy nie miałem do niego żadnych zastrzerzeń. Błąd występuje przy krótkich ogniskowych, ale to już kwestia fizyki...
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z czyszczeniem Heliopana? O parametry optyczne oczywiście nie pytam ;)
Mógłbyś wkleić jakieś foto z tym efektem?
Nie wiem, czy dzisiaj zdążę coś specjalnego wrzucić bo jutro nad ranem wyjeżdżam na urlop ale tak na szybko - ten efekt jest zauważalny na pierwszych dwóch zdjęciach z tego mojego wątku:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1338280#post1338280
Co prawda nie kłuje w oczy bo (na miarę umiejętności) trochę to przymaskowałem, ale objawia się najczęściej właśnie w ten sposób, że kolory na niebie rozkładają się nierównomiernie - centralna część lub któryś z rogów, zależnie od ustawienia polara, są kolorystycznie intensywniejsze.
Ma to zdaje się związek z polaryzacją przez filtr światła padającego jedynie pod konkretnym kątem, gdy tymczasem obiektyw ultraszerokokontny obejmuje szerszy kąt widzenia. Jestem pewien, że ktoś z szanownych Forumowiczów mógłby opisać to znacznie bardziej fachowo i precycyjnie:-)
Fakt faktem, takie zjawisko występuje i już, nic się na to nie poradzi:-)
Albo kupić jednego polara, który dzięki przejściówkom można będzie stosować do kilku obiektywów:-) Np 77mm slim i przejściówkę na 67mm. Dla mnie takie rozwiązanie sprawdza się w 100% i jednym filtrem "obskakuję" 3 szkła. A efekt owego "błędu polara" da się zminimalizować przy rozsądnym kadrowaniu i ewentualnie poświęceniu chwili w PS. Natomiast kolorystyka zdjęcia naprawdę zyskuje dzięki temu filtrowi.
Dzięki rogue1 za przykładne fotki.Czyli jednak przede wszystkim polar,a później ewentualnie conieco do poprawki.
Dzięki rogue1 za przykładne fotki.Czyli jednak przede wszystkim polar,a później ewentualnie conieco do poprawki.
Proszę bardzo. Takie jest moje zdanie, zresztą nieodosobnione, że pomimo dobrodziejstw fotografii cyfrowej i szerokiej możliwości późniejszej obróbki zdjęć, polarek to podstawa. Owszem, przy obiektywie szerokokątnym występują pewne niedogodności, ale korzyści płynące z jego stosowania są wszechstronne i poprawa kolorystyki obrazu (w określonych warunkach oczywiście) to tylko jedna z nich. A koszt zakupu można sobie zrekompensować właśnie przejściówkami umozliwiającymi stosowanie jednego filtra na kilku szkłach.
Pozdrawiam
Moim zdaniem polar zakładamy wtedy, ..... jeżeli chcemy osiągnąć określony efekt.
I zakładamy go świadomie!
Poniżej dwa zdjęcia z D90 przy ogniskowej 10 mm, ..... i pytanie - chcesz widzieć dno?, czy odbicia na powirzchni wody?, ...... niebieskie niebo i skontrastowaną zieleń?, ... czy raczej nienarzucające się tło? ....... itd
Jedno zdjęcie bez filtra, drugie z najtańszym chyba filtrem 77 mm na rynku Sunpak (http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=105769) (slim) , za ok. 190 zł.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img12.imageshack.us/img12/3725/polar1r.jpg)
Pozdrawiam
Moim zdaniem polar zakładamy wtedy, ..... jeżeli chcemy osiągnąć określony efekt.
I zakładamy go świadomie!
Poniżej dwa zdjęcia z D90 przy ogniskowej 10 mm, ..... i pytanie - chcesz widzieć dno?, czy odbicia na powirzchni wody?, ...... niebieskie niebo i skontrastowaną zieleń?, ... czy raczej nienarzucające się tło? ....... itd
Jedno zdjęcie bez filtra, drugie z najtańszym chyba filtrem 77 mm na rynku Sunpak[/URL] (slim) , za ok. 190 zł.
Pozdrawiam
Tutaj bez polara jednak zdecydowanie lepiej,MSZ.
Ciekawe jakby wyszło z droższymi polarami także innych firm?Czy byłaby duża różnica na plus w porównaniu do tego Sunpaka?
Ja polecam Marumi WPC lub DHG, może też być B+W w wersji Slim.
Jest też jeszcze jedna firma, która robi filtry praktycznie takie same jak Marumi, tylko że sporo tańsze - Sunpak.
Nie polecam Hoyi (miałem, czyszczenie tych filtrów to koszmar).
Marumi PL(D) DHG do 18mm jest ok. ja nie nażekam ;)
Marumi PL(D) DHG do 18mm jest ok. ja nie nażekam
Mozna spokojnie zerknac na test polarkow na optyczne.pl Ja wlasnie skusze sie na wersje budzetowa ale bardzo dobra czyli Marumi DHG w wersji nie Super :D