Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki polar do szerokiego kąta?

d80
31-07-2009, 15:15
Jaki filtr polaryzacyjny polecacie do Nikkora 12-24 f/4.0 ?

Leatherface
31-07-2009, 19:38
Na pewno wersja Slim ;) Np. Marumi

miczman
05-08-2009, 21:33
Podłączę się :)
A jakie filtry proponujecie do 18 - 105? Mam zamiar nabyć uv i polara, ale właśnie nie wiem czy na tym obiektywie musi być slim ? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

norbibxl
06-08-2009, 23:26
A jakie filtry proponujecie do 18 - 105? Mam zamiar nabyć uv i polara, ale właśnie nie wiem czy na tym obiektywie musi być slim ? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

ja mam takie szkielko i normalnego polara i przyznaje ze lekko zachodzi przy dluzszej ogniskowej wiec proponuje slima.

koziołek_matołek
12-08-2009, 20:42
Do takiego szkła, to najlepiej slim. Popatrz w foto tipie, mają fajnie rozpisane modele obiektywów, do których pasuje dany filtr. A właściwie odwrotnie. Przy filtrze opisują, do którego obiektwu pasuje. Zresztą, wsio jedno ;) O ile się nie mylę, to do Nikkor 12-24 mm f/4G pasuje filtr 77mm (hoya), ale sprawdź sobie dokładnie, bo mogę się mylić.

messer
12-08-2009, 20:46
Jeśli polaryzacyjny i jeśli do N 12-24 -- to najlepszy, jaki znajdziesz.

pat.p
12-08-2009, 23:23
Jaki filtr polaryzacyjny polecacie do Nikkora 12-24 f/4.0 ?

Zależy od funduszy... Na pewno slim jest przyjaźniejszy dla szerokokątnej perspektywy. Miałem Marumi i powiem, że znakomicie się sprawował, choć czyszczenie go przyprawiało mnie o palpitację.

Pozdrawiam
Pat

Art Erie
12-08-2009, 23:26
Zależy od funduszy... Na pewno slim jest przyjaźniejszy dla szerokokątnej perspektywy. Miałem Marumi i powiem, że znakomicie się sprawował, choć czyszczenie go przyprawiało mnie o palpitację.

Pozdrawiam
Pat

Z czyszczeniem B+W nie mam najmniejszego kłopotu.
A tak na marginesie, czy z tak szerokim kątem (12-24) nie będzie występował "błąd polara" ?

rogue1
13-08-2009, 09:01
Na pewno slim jest przyjaźniejszy dla szerokokątnej perspektywy.

Do szerokiego kąta praktycznie obowiązkowy jest slim, inaczej winieta murowana. Ja do Tokiny 12-24 używam Hoya Pro1 Digital Slim i jest OK.

Inna sprawa, że niestety przy szerokich ogniskowych prawie niemożliwe jest jednolite "spolaryzowanie" kadru, w efekcie np. kolor nieba w części jest intensywny a w części blednie. Trzeba się gimnastykować żeby ten efekt był jak najmniej widoczny:-)

d80
13-08-2009, 11:37
Do szerokiego kąta praktycznie obowiązkowy jest slim, inaczej winieta murowana. Ja do Tokiny 12-24 używam Hoya Pro1 Digital Slim i jest OK.

Inna sprawa, że niestety przy szerokich ogniskowych prawie niemożliwe jest jednolite "spolaryzowanie" kadru, w efekcie np. kolor nieba w części jest intensywny a w części blednie. Trzeba się gimnastykować żeby ten efekt był jak najmniej widoczny:-)

Mógłbyś wkleić jakieś foto z tym efektem?

Art Erie
13-08-2009, 11:45

Czyli jednak "błąd polara", o który pytałem występuje i jest upierdliwy przy tej ogniskowej :(

d80
13-08-2009, 11:52
Czyli jednak "błąd polara", o który pytałem występuje i jest upierdliwy przy tej ogniskowej :(

Więc zamiast kupować polara za kilka stów lepiej chyba jednak skorzystać z programu graficznego,zależnie też od tego jak duży byłby "błąd polara" ?

Art Erie
13-08-2009, 12:03
Więc zamiast kupować polara za kilka stów lepiej chyba jednak skorzystać z programu graficznego,zależnie też od tego jak duży byłby "błąd polara" ?

Osobiście jestem zwolennikiem stosowania filtrów i małej ingerencji oprogramowania w moje zdjęcia. Ale to wynika z chęci mojej nauki fotografowania, gdy już uznam swoje zdjęcia za poprawne techniczne, przyjdzie czas na obróbkę.
Używam B+W z C8800 i teraz po przejściu na lustrzankę zmieni się tylko rozmiar filtra :)
Myślę, że B+W jest wart każdej wydanej złotówki, nigdy nie miałem do niego żadnych zastrzerzeń. Błąd występuje przy krótkich ogniskowych, ale to już kwestia fizyki...
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z czyszczeniem Heliopana? O parametry optyczne oczywiście nie pytam ;)

rogue1
13-08-2009, 12:03
Mógłbyś wkleić jakieś foto z tym efektem?

Nie wiem, czy dzisiaj zdążę coś specjalnego wrzucić bo jutro nad ranem wyjeżdżam na urlop ale tak na szybko - ten efekt jest zauważalny na pierwszych dwóch zdjęciach z tego mojego wątku:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1338280#post1338280

Co prawda nie kłuje w oczy bo (na miarę umiejętności) trochę to przymaskowałem, ale objawia się najczęściej właśnie w ten sposób, że kolory na niebie rozkładają się nierównomiernie - centralna część lub któryś z rogów, zależnie od ustawienia polara, są kolorystycznie intensywniejsze.
Ma to zdaje się związek z polaryzacją przez filtr światła padającego jedynie pod konkretnym kątem, gdy tymczasem obiektyw ultraszerokokontny obejmuje szerszy kąt widzenia. Jestem pewien, że ktoś z szanownych Forumowiczów mógłby opisać to znacznie bardziej fachowo i precycyjnie:-)

Fakt faktem, takie zjawisko występuje i już, nic się na to nie poradzi:-)

rogue1
13-08-2009, 12:15

Albo kupić jednego polara, który dzięki przejściówkom można będzie stosować do kilku obiektywów:-) Np 77mm slim i przejściówkę na 67mm. Dla mnie takie rozwiązanie sprawdza się w 100% i jednym filtrem "obskakuję" 3 szkła. A efekt owego "błędu polara" da się zminimalizować przy rozsądnym kadrowaniu i ewentualnie poświęceniu chwili w PS. Natomiast kolorystyka zdjęcia naprawdę zyskuje dzięki temu filtrowi.

d80
13-08-2009, 12:22
Dzięki rogue1 za przykładne fotki.Czyli jednak przede wszystkim polar,a później ewentualnie conieco do poprawki.

rogue1
13-08-2009, 12:30
Dzięki rogue1 za przykładne fotki.Czyli jednak przede wszystkim polar,a później ewentualnie conieco do poprawki.

Proszę bardzo. Takie jest moje zdanie, zresztą nieodosobnione, że pomimo dobrodziejstw fotografii cyfrowej i szerokiej możliwości późniejszej obróbki zdjęć, polarek to podstawa. Owszem, przy obiektywie szerokokątnym występują pewne niedogodności, ale korzyści płynące z jego stosowania są wszechstronne i poprawa kolorystyki obrazu (w określonych warunkach oczywiście) to tylko jedna z nich. A koszt zakupu można sobie zrekompensować właśnie przejściówkami umozliwiającymi stosowanie jednego filtra na kilku szkłach.

Pozdrawiam

wingeo
14-08-2009, 00:43
Moim zdaniem polar zakładamy wtedy, ..... jeżeli chcemy osiągnąć określony efekt.
I zakładamy go świadomie!
Poniżej dwa zdjęcia z D90 przy ogniskowej 10 mm, ..... i pytanie - chcesz widzieć dno?, czy odbicia na powirzchni wody?, ...... niebieskie niebo i skontrastowaną zieleń?, ... czy raczej nienarzucające się tło? ....... itd
Jedno zdjęcie bez filtra, drugie z najtańszym chyba filtrem 77 mm na rynku Sunpak (http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=105769) (slim) , za ok. 190 zł.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img12.imageshack.us/img12/3725/polar1r.jpg)

Pozdrawiam

d80
14-08-2009, 09:05
Moim zdaniem polar zakładamy wtedy, ..... jeżeli chcemy osiągnąć określony efekt.
I zakładamy go świadomie!
Poniżej dwa zdjęcia z D90 przy ogniskowej 10 mm, ..... i pytanie - chcesz widzieć dno?, czy odbicia na powirzchni wody?, ...... niebieskie niebo i skontrastowaną zieleń?, ... czy raczej nienarzucające się tło? ....... itd
Jedno zdjęcie bez filtra, drugie z najtańszym chyba filtrem 77 mm na rynku Sunpak[/URL] (slim) , za ok. 190 zł.
Pozdrawiam

Tutaj bez polara jednak zdecydowanie lepiej,MSZ.
Ciekawe jakby wyszło z droższymi polarami także innych firm?Czy byłaby duża różnica na plus w porównaniu do tego Sunpaka?

mini21
14-08-2009, 11:09
Ja polecam Marumi WPC lub DHG, może też być B+W w wersji Slim.
Jest też jeszcze jedna firma, która robi filtry praktycznie takie same jak Marumi, tylko że sporo tańsze - Sunpak.
Nie polecam Hoyi (miałem, czyszczenie tych filtrów to koszmar).

cctv
19-08-2009, 21:18
Marumi PL(D) DHG do 18mm jest ok. ja nie nażekam ;)

cctv
19-08-2009, 21:20

Marumi PL(D) DHG do 18mm jest ok. ja nie nażekam

Strus
27-08-2009, 05:12
Mozna spokojnie zerknac na test polarkow na optyczne.pl Ja wlasnie skusze sie na wersje budzetowa ale bardzo dobra czyli Marumi DHG w wersji nie Super :D