Zobacz pełną wersję : Foto produktowe - prosty czy lepszy aparat?
franek k
31-07-2009, 11:42
Witam wszystkich,
Trafilem na forum podczas wielogodzinnych rajdów po internecie,dzieki pomocy wujka google.Przyznam od razu,ze mistrzem fotografii nie jestem,nie wiem jak mniemem wielu podstawowych rzeczy - jednak aparat ( roznej masci kompakty) mam/mialem od zawsze i zawsze tez ta fotografia zajmowala miejsce w moim zyciu.
Od jakiegos czasu prowadze sklep on-line z textyliami - w związku z czym zdjecia kompaktem odpadly na poczatku.Poprosiłem o pomoc znajomego fotografa amatora,który gdzies "liznął" photoshopa,a jego wielominutowe korekcje ustawien lampy aparatu zrobiły w moich oczach dobry PR a fotografia produktowa urosła do rangi niewyobrażalnie skomplikowanej czynnosci..porównywalej moze do lotu na marsa..
Zdjęcia od ów artysty dostawałem z dużym opoznieniem,jakosc pozostawiala wiele do zyczenia.Postanowilem pozyczyc aparat od znajomego i sprobowac samemu.Kika godzin przed photoshopem i nauczylem sie wycinac produkty,i robic niezbedna korekcje kolorow,nasycenia itd.Aparat to d80 z obiektywem dx 18-135. -- niestety AF jest w aparacie zepsuty i trzeba ustawiac ostrosc recznie( co absolutnie mi nie przeszkadza),cala reszta ustawien to absolutne AUTO.
Zdjęcia wychodza naprawde ładnie,aparat jest szybki.Postanowiłem rozejrzec sie za aparatem - analizujac moje potrzeby sadze,ze powinienem patrzec na najprostsze aparaty,stąd pomysł na d5000...-niestety czytając,i czytajac internet nieuchronnie wpada sie w pętle i zaczyna kombinowac - "moze dolożyc,może szkło takie,czy takie"
Prosze o jakies wskazówki ew.opinie.- być moze okaze sie,ze wystarczy jakis "zaawansowany kompakt"? Chciałbym zamknąc sie w 3tys. Patrze na d5000,sony a330...aczkolwiek tego ostatniego ogladalem wczoraj i nie do konca mi sie podoba wykonanie...- jednak tak jak zaznaczylem na poczatku,nie znam sie i byc moze takie a330 bedzie ok.
Dziekuje za pomoc,pozdrawiam
mishieck
31-07-2009, 11:46
Każdy aparat będzie dobry - zainwestuj w oświetlenie. Jeśli znasz choć trochę język Szekspira, to zapoznaj się z tym: http://www.prophotolife.com/video-library/
velaskez
31-07-2009, 14:31
Namiot bezcieniowy....
Namiot, stół bezcieniowy i chociaż dwie lampy. Aparat - U Nikosia słabo z niską półką, lada moment wyjdzie jakieś d3000, może warto poczekać.
Jeśli u Nikona słąbo z niską półką, to ja już nie wiem.
Jest bardzo dobry D5k
Jest bardzo dobry D90
A do wyjęcia są przecież starsze, bardzo dobre: D50,70,80
A przecież być może D40 lub D60 będzie wystarczający?
Ja bym trochę się bał teraz kupować d5000 ze względu na zamieszanie z wadliwymi seriami -> link (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=106827). Pewnie minie trochę czasu, zanim znikną z półek potencjalnie wadliwe sztuki, a nie po to się kupuje sprzęt, żeby oddawać go do serwisu tuż po zakupie.
Może warto się właśnie zastanowić np. nad ostatnią premierą, czyli d3000, albo w ogóle d60 - pewnie będą teraz go wyprzedawać ze sklepów. Za zaoszczędzone pieniądze można kupić lepsze szkiełko.
driftmen
31-07-2009, 17:39
To może tak ja bym składał taki komplet
Body: D40(x)/D50/D60/D70(s) w dobrym stanie znajdziesz od 700zł(używany D50/D70) do 2000zł(za nowe D60)
Obiektyw: 18-70/18-55 nie wiem czy potrzeba Ci szerokiego kąta ale jeżeli nie to może 35/1,8G koszt od 350zl(za 18-55) do 900zł(30/1,8 )
Namiot bezcieniowy zależy od wielkości od 50zl do 280zl
Jakieś stałe oświetlenie od 200zł.
To chyba tak najmniejszym kosztem.
franek k
31-07-2009, 18:29
Dzięki Panowie za odpowiedzi.
Co do namiotu bezcieniowego i stalego oswietlenia to posiadam i to i to. Dlatego też szukam sprzetu..to jedyna rzecz której mi brakuje.
Uwżacie,ze lepszy od d5000 jest d60? widze,ze jest tanszy- to plus - a czy do mojego zastosowania,znajde jakies istotne i ważne róznice?
Zdecydowanie najmniej ważnym elementem jest właśnie sam aparat. Jeśli mówisz, że masz już dobre oświetlenie i namiocik to wystarczy Ci nawet najtańszy aparat. Wystarczy posiąść umiejętności. ;) Zainwestuj w D60 (a może D80?) z jakimś obiektywem, np. 35/1.8 czy Tamronem 17-50/2.8 i będzie super. ;)
Co do sprzętu to jeśli masz dobre oświetlenie i na pewno nie będziesz chciał wykorzystywać aparatu do innych celów niż małe obrazki do netu, powinien wystarczyć jakiś niższy model (np D60).
Widzę że co prawda Photoshopa masz i opanowałeś, ale może przyda się ten dowcipnie napisany aczkolwiek bardzo skuteczny wątek (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=97631).
D.Anihilati
01-08-2009, 00:49
Jesli myslisz o sonym to moze lepiej A300 niz A330. Ostatnio mialem w rekach oba modele i moje bardzo subiektywne wrazenie jest takie, ze nowy uchwyt w sonym to calkowity niewypal, to sie trzyma gorzej niz Olympusy serii E-4xx. A te dwa modele aparatow niewiele sie roznia od siebie, a dzieki temu, ze A300 to starszy model to jest tanszy. Mysle, ze do Twoich zastosowan nadalby sie w zupelnosci, a w dodatku tryb auto oraz jpgi, ktore uzyskuje sie bezposrednio z aparatu sa tak przygotowane, zeby zadowolic poczatkujacego fotografa, ktory do tej pory strzelal kompaktem.
W kwestii puszki zamiast d60 za ~2000 zł rozważyłbym np. d70s. Bardzo dobrze wspominam pracę z nim i do Twoich zastosowań w zupełności wystarczy. Dodatkowym jego atutem (wg mnie) są wymiary - ze względu na to, że jest trochę większy, powinno Ci się wygodniej z nim pracować.
Do tego np. 18-70 (około 500 zł) / 50/1.8 (około 400zł) lub 35/1.8 (około 900 zł). Pierwsze dwa wyjdą Cię tyle, co ten trzeci. Jakby nie było, do 1,5 tys lekko się mieścisz.
Wydawanie większej kwoty moim zdaniem nie ma sensu.
Pozostałą kwotę możesz wydać np. na lepsze oświetlenie, które w Twoim przypadku ma duże znaczenie (nie wiem jakie teraz masz), lub na ... oprogramowanie (jeśli jeszcze go nie masz) :)
franek k
01-08-2009, 09:25
Dzięki Panowie - podoba mi sie,ze nikt nie wkleja mi na siłę d300 lub podobnych konstrukcji na wyrost . Doceniam to.Wiem już teraz w jakich obracac sie granicach.
franek k
27-09-2009, 23:29
Panie i Panowie...historii ciag dalszy.W tym tygodniu chce w koncu kupic aparat...patrzylem na seryjny d3000 z kitowym 18-55 ...sa oczywiscie opcje 18-200 itd.--tylko zastanawiam sie czy taki obiektyw ma u mnie sens...do tej pory jak pisalem wyzej pracowałem z d80 oraz obiektywem o wyzszym zakresie(18-105)..i problem pojawial sie w namiocie o wysokosci 1,5m...koszulki i bluzy ktore fotografuje wymagały czasami ode mnie maksymalnego oddalenia sie od obiektu co komfortowe przy wzorscie powyzej 180cm absolutnie nie jest..
i tu pytanie -- ktora konfiguracja prostego d3000 jest lepsza do moich zastosowan,co decyduje o tym,ze musze stac w takim namiocie prawie na palcach aby maksymalnie sie oddalic?obiektyw kitowy 18-55...czy 18-105??
serdeczne pozdrowienia
franek
krolewicz
27-09-2009, 23:37
dłuższy zakres pozwoli Ci się jedynie przybliżyć, natomiast oba obiektywy zaczynają się od 18mm
ja bym brał tańsze 18-55, w tym "studio" możesz przymknąć przysłonę, jakość będzie na pewno akceptowalna, zwłaszcza do galerii w internecie
franek k
28-09-2009, 21:56
dzisiaj mialem troche czasu zeby poogladac...d3000...ok,pewnie wystarczy dla mnie az nadto..ale d5000 wyglada na aparat zrobiony z lepszych materiałów..sprawia wrazenie bardziej solidnego - a jak mam sie z aparatem lubic dłuzej niz rok to wole miec cos solidniejszego.
Dodatkowo rzecz,która od poczatku wydawala mi sie nieistotna -- uchylny lcd..- w przypadku kiedy mam mała przestrzen w której działam (namiot bezcieniowy) ,ów uchylony monitorek pozwala mi zyskac jeszcze kilka centymetrow perspektywy a to dosc istotne ( biorąc oczywiscie pod uwage,ze kupuje aparat na seryjnym kicie 18-55.
Patrzylem równiez na sony a300,a350..i o ile zarzucałem d3000 słabe wykonanie to sony musiałbym zakwalifikowac do materiałów zabawkowych.Takie moje subiektywne odczucia.Zjade sobie oczywiscie sprawe z głównych bolączek d5000 ale cale szczescie aparat jet na gwarancji i to troche uspokaja.
Zjade sobie oczywiscie sprawe z głównych bolączek d5000 ale cale szczescie aparat jet na gwarancji i to troche uspokaja.
tym się akurat tak bardzo nie przejmuj,już są nowe modele i bez wad.
Jeśli faktycznie bardziej Ci pasuje D5000 to kupuj,ja jestem z niego bardzo zadowolony i polecam :-D
franek k
02-10-2009, 16:59
No i d5000 w domu...czytam natomiast instrukcje i jest to dosc enigmatycznie wytlumaczone -- kiedy uzywac VR? czy moge zostawiac to ustawione na pozycji ON,czy zawsze przy wyłączaniu odhaczyc na off?
......Aparat to d80 ........
a powiedz mi co Ci w nim brakuje do rdzaju fotografii jaką opisałeś?? MZ te 3 tyś lepiej będą zainwestowane gdy kupisz wspomniany stół/namiot bezcieniowy (nie wiem jak duże te tekstylia) i jakieś niekoniecznie mocne lampy (minimum 2) niż zmiana body. Jeśli nie przyszalejesz z cenami stołu i lamp (a w Twoim przypadku chyba nie musisz) to zmieścisz się w 1000-1500 zł a za pozostałą kwotę możesz nabyć lepsze szkło.
jackrabbit
02-10-2009, 19:48
No i d5000 w domu...czytam natomiast instrukcje i jest to dosc enigmatycznie wytlumaczone -- kiedy uzywac VR? czy moge zostawiac to ustawione na pozycji ON,czy zawsze przy wyłączaniu odhaczyc na off?
VR - gdy nie uzywasz statywu
franek k
03-10-2009, 12:52
VR - gdy nie uzywasz statywu
..czyli w moim przypadku zawsze - a nalezy ta funkcje wlączac i wyłaczac gdy aparat jest włączony,czy tez zostawic On i w takiej pozycji miec to zawsze?
a powiedz mi co Ci w nim brakuje do rdzaju fotografii jaką opisałeś?? MZ te 3 tyś lepiej będą zainwestowane gdy kupisz wspomniany stół/namiot bezcieniowy (nie wiem jak duże te tekstylia) i jakieś niekoniecznie mocne lampy (minimum 2) niż zmiana body. Jeśli nie przyszalejesz z cenami stołu i lamp (a w Twoim przypadku chyba nie musisz) to zmieścisz się w 1000-1500 zł a za pozostałą kwotę możesz nabyć lepsze szkło.
poczytaj od poczatku watek. kolega pisal, ze d80 mial pozyczone od znajomego...
franek k
05-10-2009, 17:52
poczytaj od poczatku watek. kolega pisal, ze d80 mial pozyczone od znajomego...
Dzięki Gall86 - jak sie okazuje czytanie ze zrozumieniem to nie taka "prosta oczywistosc":)
No w każdtm razie poczytalem troche i po włączeniu aparatu - włączam VR....a nastepnie zanim aparat wyłącze,odhaczam VR
Aparat bardzo mi sie podoba.Zamówiłem folie ochronna na lcd,bo wydaje sie byc idealnym celem na rysy no i zaczynam zabawe - jutro pierwsza sesja.Jak wyjdzie to pozwole sobie wkleic efekt pracy.
Ja również poleciłbym opcje z D70s + do tego właściwie wszystkie potrzebne szkłana na początek, no ale widze że już po ptokach :)
Fotografia to światło... przede wszystkim ... więc to moze byc nawet kit - D40, bylebyś miał prawidłowo doświetlone... namiot? Czemu nie... ale myślę, że kit+SB-600 da ci ciekawy rezultaty...