Zobacz pełną wersję : Ukraina
Wybieram się na kilka dni na Ukraine.
Zabieram sprzęt foto (D90, nikkor70-200vr, lampa błyskowa itp). Wartośc sklepowa powiedzmy ok. 13000zł. Czy musze to zgłaszac przy wjeździe na Ukraine by móc wraz z tym sprzętem wróci do Polski? Pytanie może śmieszne ale kraj też niezbyt normalny.
Pozdrawiam
Witam, najbezpieczniej dla Ciebie i Twojego sprzętu będzie, jak wypełnisz deklarację celną przy wjeździe, na podstawie której zostaniesz rozliczony przy wyjeździe w przypadku problemów. W rzeczywistości wygląda to tak, że jak sam się nie upomnisz o taką deklarację to nikt Ci jej nie zaproponuje.
Powodzenia i pozdrawiam
2 lata temu byłem na Ukrainie i nie spotkałem się z jakimś problemem. Wracają pociągiem było tylko pytanie czy wiozę alkohol lub papierosy, powiedziałem że w dozwolonych ilościach to nawet tego nie sprawdzali, sprzęt tymbardziej im nie przeszkadzał, ale pewnie też to zależy od celnika.
Ukraińcy interesują się Tobą tylko, gdy wjeżdżasz. Przy powrocie interesują się Tobą generalnie polskie służby graniczne i to, jak wyżej wspomniano, głównie pod kątem alkoholu i fajek. Ukraińcom to na rękę, że się u nich kupuje. Na sprzęt foto, w moim przypadku, nikt nie zwracał zupełnie uwagi.
Papierosy na Ukrainie, choć tanie, są jakieś takie, rzec by można, niepełnowartościowe (podróby?). Inny smak, inny zapach...
Alkohol też cały czas tani: są lepsze i gorsze, ale czarnego czystego klasycznego Nemiroffa możesz konsumować śmiało.
Plątając się tu i tam miej oko na sprzęt.
W wielu miejscach, szczególnie w zachodniej Ukrainie, Polacy traktowani są, hmmm, niechętnie. Do tego stopnia, że w niektórych zamkach i muzeach, nawet kupując bilet pozwalający na fotografowanie, usłyszysz, że nie wolno.
Ale i tak znacznie ciekawsze "obiekty" są na ulicach.
Wybieram się na kilka dni na Ukraine.
Zabieram sprzęt foto (D90, nikkor70-200vr, lampa błyskowa itp). Wartośc sklepowa powiedzmy ok. 13000zł. Czy musze to zgłaszac przy wjeździe na Ukraine by móc wraz z tym sprzętem wróci do Polski? Pytanie może śmieszne ale kraj też niezbyt normalny.
Pozdrawiam
Jakieś dwa tygodnie temu wiozłem przez powyższą granicę to, co widać w stopce. Żadnych problemów tak przy wjeździe, jak i wyjeździe (wyjazd na południe, do Rumunii).
A Ukraińcy przesympatyczni. O.
W wielu miejscach, szczególnie w zachodniej Ukrainie, Polacy traktowani są, hmmm, niechętnie. ..
Mam zupełnie odwrotne doświadczenie jeżeli chodzi o zachodnią Ukrainę