PDA

Zobacz pełną wersję : Ukraina

Mastere
31-07-2009, 11:27
Wybieram się na kilka dni na Ukraine.
Zabieram sprzęt foto (D90, nikkor70-200vr, lampa błyskowa itp). Wartośc sklepowa powiedzmy ok. 13000zł. Czy musze to zgłaszac przy wjeździe na Ukraine by móc wraz z tym sprzętem wróci do Polski? Pytanie może śmieszne ale kraj też niezbyt normalny.

Pozdrawiam

baytek
31-07-2009, 20:16
Witam, najbezpieczniej dla Ciebie i Twojego sprzętu będzie, jak wypełnisz deklarację celną przy wjeździe, na podstawie której zostaniesz rozliczony przy wyjeździe w przypadku problemów. W rzeczywistości wygląda to tak, że jak sam się nie upomnisz o taką deklarację to nikt Ci jej nie zaproponuje.
Powodzenia i pozdrawiam

piwkoo
31-07-2009, 20:30
2 lata temu byłem na Ukrainie i nie spotkałem się z jakimś problemem. Wracają pociągiem było tylko pytanie czy wiozę alkohol lub papierosy, powiedziałem że w dozwolonych ilościach to nawet tego nie sprawdzali, sprzęt tymbardziej im nie przeszkadzał, ale pewnie też to zależy od celnika.

telly
08-08-2009, 09:28
Ukraińcy interesują się Tobą tylko, gdy wjeżdżasz. Przy powrocie interesują się Tobą generalnie polskie służby graniczne i to, jak wyżej wspomniano, głównie pod kątem alkoholu i fajek. Ukraińcom to na rękę, że się u nich kupuje. Na sprzęt foto, w moim przypadku, nikt nie zwracał zupełnie uwagi.
Papierosy na Ukrainie, choć tanie, są jakieś takie, rzec by można, niepełnowartościowe (podróby?). Inny smak, inny zapach...
Alkohol też cały czas tani: są lepsze i gorsze, ale czarnego czystego klasycznego Nemiroffa możesz konsumować śmiało.
Plątając się tu i tam miej oko na sprzęt.
W wielu miejscach, szczególnie w zachodniej Ukrainie, Polacy traktowani są, hmmm, niechętnie. Do tego stopnia, że w niektórych zamkach i muzeach, nawet kupując bilet pozwalający na fotografowanie, usłyszysz, że nie wolno.
Ale i tak znacznie ciekawsze "obiekty" są na ulicach.

thorcik
08-08-2009, 17:59
Wybieram się na kilka dni na Ukraine.
Zabieram sprzęt foto (D90, nikkor70-200vr, lampa błyskowa itp). Wartośc sklepowa powiedzmy ok. 13000zł. Czy musze to zgłaszac przy wjeździe na Ukraine by móc wraz z tym sprzętem wróci do Polski? Pytanie może śmieszne ale kraj też niezbyt normalny.

Pozdrawiam

Jakieś dwa tygodnie temu wiozłem przez powyższą granicę to, co widać w stopce. Żadnych problemów tak przy wjeździe, jak i wyjeździe (wyjazd na południe, do Rumunii).
A Ukraińcy przesympatyczni. O.

czarekk
16-08-2009, 05:58
W wielu miejscach, szczególnie w zachodniej Ukrainie, Polacy traktowani są, hmmm, niechętnie. ..
Mam zupełnie odwrotne doświadczenie jeżeli chodzi o zachodnią Ukrainę