Zobacz pełną wersję : Hot pixels - jeszcze raz. Pilne pytanie!
eldritch
30-07-2009, 22:07
Wiem, że już było, ale proszę życzliwych o odpowiedź...:
kupujecie sobie dajmy na to D300, robicie kilkanaście zdjęć i na niektórych jest czerwona plamka - czyli HP, robicie test dekielka (10s) i na 100% "powiększeniu" znajdujecie następne 4 HP - na szczęście już w kolorze szarym,
robicie test Deadpixeltestem i przy progu 60 wychodzi 0 HP, przy progu 10 wychodzi 6 o luminacji od 14 do 21, a przy progu 3 (a tak na wariata) wychodzi 46 HP - no ale to wiadomo słabiuteńkie od 3 - więc to nie są HP tylko pewnie zwykły szum...
widocznych (na czarnym) jest w sumie 5 HP (na fotce zasadniczo jeden nieprzyjemnie czerwony),
i tu pytanie:
A: no cóż zdarza się, niech sobie będzie,
B: nie powinno być w takim body czerwonych widocznych HP - żądacie w sklepie wymiany na nowy egzemplarz lub ewentualnie odsyłacie po dwóch dniach od zakupu body do serwisu
I na koniec - nie chodzi mi o to, że na matrycy jest/są HP - tylko o to, że są one "od nowości" - JAK TO ROKUJE NA PRZYSZŁOŚĆ??
Władca Pixeli
31-07-2009, 06:17
Mnie zawsze ciekawi jak się taka fotografia dekielkowa sprzedaje, bo ostatnio jest bardzo popularna na forum :mrgreen:
B: nie powinno być w takim body czerwonych widocznych HP - żądacie w sklepie wymiany na nowy egzemplarz lub ewentualnie odsyłacie po dwóch dniach od zakupu body do serwisu
Możesz się poświecić i wymieniać w nieskończoność na taki bez HP.
Możesz się poświecić i wymieniać w nieskończoność na taki bez HP.
Jeśli takowy znajdzie ;)
cheyenne
31-07-2009, 09:22
Jezu Chryste
Ludzie, róbcie zdjęcia a nie doszukujcie sie dziury w całym
Jezu Chryste
Ludzie, róbcie zdjęcia a nie doszukujcie sie dziury w całym
Przecież robią... dekielka ;)
eldritch
31-07-2009, 10:35
no dobra możecie jechać po tym wątku ile chcecie...
sam jestem na siebie zły, że się zastanawiam nad HPekami, ale test dekielka zrobiłem tylko dlatego, że w 20 pierwszych zdjęciach zrobionych aparatem na 8 był WIDOCZNY czerwony punkcik (przy czasie 1/500s), dopiero potem zrobiłem DPT, ktory znalazł następne 5...
zrobiłem także PO RAZ PIERWSZY test mojego starego aparatu (D70s), którego używam od ponad 3 lat i na 5 plików testowych tylko na jednym znalazł słownie jednego HP, i to szarego i o małej luminacji (nigdy go na zdjęciach nie widziałem).
A na nowym pierwsze foty i od razu czerwona kropa...
I tu się przyznam apratu jeszcze nie kupiłem zrobiłem tylko fotki testowe - no i to zmienia postać rzeczy... gdybym go juz kupił to ciul z HP, ale jak z tą wiedzą mam jechać po ten konkretny egzemplarz... to sie zastanawiam. Trochę to idiotyczne żeby nowy aprat wysyłać na 3 tyg do serwisu na mapowanie, a patrzeć na każde zdjęcie czy go widać czy nie - to też paranoja.
No i jest jeszcze kwestia przyrostu, jak aprat z przebiegiem 250 fotek ma 6 HP to za niedługo może ich mieć 60 - a jak pech to wszystkie będą czerwone jak dupa pawiana...
Z tego co się orientuję na hoty nie ma reguły, możesz sprawdzić body w sklepie a na drugi dzień albo jeszcze tego samego zobaczysz kolorową "kropkę". Zresztą takich wątków są tu setki. Ja bym się tym nie przejmował.
eldritch
31-07-2009, 11:23
OK to jeszcze jedno "pytanko"
dead czy hot, a może hot or not? ;) (czas naświetlania 1/500 s)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://eldritchfr.republika.pl/hp.jpg)
Skoro świeci to Hot... jeśli dobrze kojarzę Deadpixele są czarne.
eldritch
31-07-2009, 11:58
jeśli dobrze kojarzę Deadpixele są czarne.
źle kojarzysz, deady są białe z kolorową obwódką
źle kojarzysz, deady są białe z kolorową obwódką
Być może, jak pisałem wyżej nie przejmuję się ani jednymi ani drugimi i Tobie polecam ;)
PS. Zapewne słyszałeś takie powiedzenie o Amatorach, Profesjonalistach i Mistrzach... więc życzę martwienia się wyłącznie o światło ;)
eldritch
01-08-2009, 21:13
no i dobra - kupiłem... a walić te HPeki...
... w każdym razie w małych ilościach... :mrgreen:
jak tu wpadnie jakiś moderator to może pozamiatać - nic ciekawego w wątku się nie działo, po za jedną mądrą wypowiedzią Władcy Pixeli...
Jak cykasz w NEF a zalecane :) to podaje taki fajny program, super sprawa - robisz fotosy, przynosisz do domu, potem PixelFixer usuwa hot i dead pixele i jest wszycho ok
Nie zakładam nowego tematu, ale dzisiaj problem pojawił się w moim body (D200).
Czy to możliwe, aby aż tyle hot pixeli pojawiło się "nagle"?
2 dni temu robiłem zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu i niczego na nich nie ma, a przed chwilą zrobiłem test - i jest masakra!
Gdzieś na forum wyczytałem, że to można leczyć (w serwisie) - to aktualne?
A tu zdjęcie testowe. (http://www.trango.webd.pl/DSC_5853.JPG)
Jeśli robiłeś ten test na długi czas, to jest normalny objaw. Zobacz czy pojawiają się na normalnych zdjęciach. W serwisie tylko leczenie objawowe, t.j. nie usuną tego fizycznie z matrycy, a jedynie stworzą cyfrowy skrypt eliminujący te hot pixele z fotografii.
sokolnik
17-04-2013, 18:36
no ale chyba hoty pojawią się zawsze przy takich ustawieniach, czy nie ? 14s f10 iso 1600
ISO 1600 na matrycy CCD - nic dziwnego, że są hoty.
Sprawdź przy ISO 100.
ISO 1600 na matrycy CCD - nic dziwnego, że są hoty.
Sprawdź przy ISO 100.
ISO 100 i 400 bez zarzutu !
Ale w końcu zdjęcia na ISO 1600 też od czasu do czasu się robi, prawda?
No i w ciemnym miejscu kadru pojawia się taka biała kropka - to irytujące...
crop z ISO 1600 (http://www.trango.webd.pl/DSC_5835.JPG)
Zamiast się zamartwiać i irytować, radzę przeczytać to: http://photographylife.com/dead-vs-stuck-vs-hot-pixels
ISO 100 i 400 bez zarzutu !
Ale w końcu zdjęcia na ISO 1600 też od czasu do czasu się robi, prawda?
No i w ciemnym miejscu kadru pojawia się taka biała kropka - to irytujące...
crop z ISO 1600 (http://www.trango.webd.pl/DSC_5835.JPG)
Przy wyższych ISO zawsze pojawią się hoty - tego nie unikniesz. Szczególnie na CCD, gdzie ISO 800-1600 to graniczne czułości dla tych matryc.
zmapujcie sobie sami te hoty i po problemie
DominikGSI
18-04-2013, 14:30
zmapujcie sobie sami te hoty i po problemie
A jak? :)
Samemu trudno zmapować matrycę. Można użyć darmowego programu do usuwania: http://www.pixelfixer.org/
Także Ligthroom i Camera Raw usuwają hot (dead) pixele automatycznie z rawów.
DominikGSI
18-04-2013, 17:19
Liczyłem, że HYPER poda jakiś domowy sposób na ich fizyczne zmapowanie :D
oczywiscie. sciagasz serwisowe oprogramowanie Nikona. Sa tam paczki do roznych modeli (w tym do D200) i samemu w domu mozesz zmapowac hoty. wiecej o tym sofcie poczytacie w dziale serwis na naszym forum.
DominikGSI
18-04-2013, 17:30
oczywiscie. sciagasz serwisowe oprogramowanie Nikona. Sa tam paczki do roznych modeli (w tym do D200) i samemu w domu mozesz zmapowac hoty. wiecej o tym sofcie poczytacie w dziale serwis na naszym forum.
Hehe, to znajdź mi tam soft do D600 :)
przeciez kolega, ktory odkopal ten watek pisal o D200 i tam jak najbardziej jest paczka do D200. nigdzie nie napisalem, ze zmapujesz hoty w kazdym body (zwlaszcza w tych, ktore wyjda za kilka lat ;)
gdzieś wyczytałem ze serwis nk takie hot pixel usuwa za darmo nawet po gwarancji, zadzwoń i spytaj